پنجشنبه گذشته، تابناک در گزارشی اختصاصی با تیتر «سفر بارزانی همراه با تعهد کتبی امنیتی و همکاری با بانک مرکزی ایران/ منتظر کاهش بیشتر نرخ ارز باشید» از روند کاهشی نرخ ارز در هفته آتی خبر داد و نوشت: بر اساس شنیدههای خبرنگار تابناک از منابع آگاه، با توجه به تمدید مصوبه مداخلات در شورای عالی هماهنگی اقتصادی، به زودی بانک مرکزی ایران برای کنترل نرخ ارز به بازار سلیمانیه ورود خواهد کرد و پیشبینی میشود، مداخلات بازارساز از روز جمعه ۲۱ اردیبهشت برای پنج روز و گسترده عملیاتی شود. گفتنی است، به تازگی اقدامی مشابه توسط بازارساز در بازار امارات و با مداخله درهمی صورت پذیرفته است.
خبری که نشان داد در روزهای آینده، روند بازار ارز سمت و سوی کاهشی خواهد داشت و ورود بانک مرکزی کشورمان به بازار ارز سلیمانه و امارات، باعث خواهد شد تا شاخص ارزی با تعدیل همراه شود؛ پیش بینی که سرانجام محقق شد و از آغاز هفته تا به امروز، فعالان بازار ارز نظاره گر روند نزولی نرخ ارز به ویژه دلار در دادوستدهای ارزی هستند، به گونهای که اکنون قیمت هر اسکناس دلار آمریکا در بازار تهران با کاهش به کانال ۵۸ هزار تومان، بدون خریدار است و حتی شنیده شده که دلار در محدوده چهارراه استانبول بیش از رقم ۵۸ هزار و ۲۰۰ تومان خریداری ندارد.
معاملهگران بازار اذعان دارند خبر مهم مبنی بر ورود بانک مرکزی به بازار ارز سلیمانیه، منجر به این شد که رفتار بازار ارز به گونهای باشد تا نرخ ارز در نبود تقاضا و افزایش عرضه، روند نزولی را تجربه کند. به بیان دیگر، با سفر بارزانی کانال سلیمانیه باز شده و این باز شدن میتواند دست بازارساز را برای مداخله باز کرده و روند کاهشی نرخ ارز تقویت کند.
از سوی دیگر، با کاهش نرخ دلار بازار آزاد به کانال ۵۸ هزار تومانی، نرخ دلار در مرکز مبادله امروز ثابت ماند و در سطح ۴۴۸۶۸ تومان ارزش گذاری شد. از سوی دیگر، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار تهران به رقم ۴۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده است که نسبت به هفتههای اخیر، کاهش دارد.
در کنار این خبر که باعث شد دلار در سرازیری قرار بگیرد، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار با نمایندگان منتخب در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از تصمیم مهمی خبر داده است که میتواند به ثبات بازار ارز و تعدیل نرخها کمک کند.
محمدرضا فرزین از راهاندازی تالار ارز اشخاص (بازار ارز توافقی) با هدف رفع مشکلات صادرکنندگان بخش خصوصی در آیندهای نزدیک خبر داده و گفته است: حجم صادرات خرد بخش خصوصی به حدود ۸ تا ۹ میلیارد دلار در سال میرسد که عمده مشکلات ارزی در زمینه رفع تعهد نیز به این گروه مربوط میشود.
وی افزود: با بررسی این موضوع و در راستای اصلاح و کارآمدی بیشتر سیاست تثبیت ارزی، با همکاری وزارت صمت تصمیم گرفته شد تالار ارز اشخاص در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک راهاندازی شود.
فرزین با تاکید بر اینکه امسال با ایجاد سازوکار لازم در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، «استفاده از ارز اشخاص» توسعه خواهد یافت، گفت: هم اکنون نرم افزارهای مورد نیاز این برنامه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آماده شده و حداکثر تا پایان خردادماه به بهره برداری میرسد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: با راه اندازی سامانه تبادل ارز اشخاص در مرکز مبادله، صادر کنندگان خرد بخش خصوصی میتوانند ارز خود را با قیمت توافقی در این بازار رسمی و ضابطهمند عرضه کنند.
پیش از این نیز معاون ارزی بانک مرکزی، افزایش استفاده از ارز اشخاص در تامین ارز مورد نیاز واردات را یکی از سیاستهای اصلی بانک مرکزی در سال جاری عنوان کرده و افزوده بود: سال گذشته از محل ارز اشخاص ۱۷ میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفت که بخشی از آن، صرف تامین مصارف بنگاههای اقتصادی شد و مابقی برای تامین نیاز وارداتی تخصیص یافت.
به گفته آرام: در قالب نرم افزار مورد نظر، دو ویژگی اساسی پیش بینی شده که شامل مچینگ (انطباق) و اتاق تسویه است. با راه اندازی این نرم افزار، هم ارز اشخاص توسعه مییابد و هم، محصولاتی که هیچ ارز ترجیجی دریافت نمیکنند، مورد معامله قرار گیرد.