حل مسائل تهران و آژانس به احیای توافق هسته‌ای کمک می‌کند

تحولات پس از درگیری ایران- اسرائیل در گفت‌وگوی اختصاصی با عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا؛ هدف مذاکره محرمانه چیست؟/ بایدن برای ایران برنامه دارد

پروفسور «پل پیلار» معتقد است، حل موفقیت‌آمیز مسائل بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به ایجاد فضای مساعد برای مذاکرات بین ایران و ایالات متحده در مورد سایر موضوعات هسته‌ای کمک می‌کند.
کد خبر: ۱۲۳۸۱۱۱
|
۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۷ 19 May 2024
|
45792 بازدید
|

 

تابناک جهان: رافائل گروسی چند روز پیش برای شرکت در کنفرانس علوم و فنون هسته‌ای به ایران سفر و با مقام‌های جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد.

مدیر کل آژانس اتمی به فایننشال‌تایمز گفته است که جمهوری اسلامی ایران آماده گفت‌وگو بر سر «مسائل ملموس» است.

او گفت: «من در آنها شناختی مبنی بر این می‌بینم که تعامل بهتر از حرکت در مسیری کاملاً واگرایانه است که باعث تنش‌های بیشتر و حتی خطرات بیشتر از جمله جنگ می‌شود. این مسئله خیلی مهم است، چون ما بعد از چندین ماه عدم تعامل دوباره به هم وصل شدیم.»

گروسی اضافه کرد که ایران از زمان حمله ۷ اکتبر به این سو بر سرعت یا وسعت فعالیت‌های هسته‌ای خود اضافه نکرده است.

مدیر کل آژانس همچنین گفت: «شواهدی دال بر اینکه ایران در حال حرکت به سمت برنامه تسلیحاتی است یا به سمت آن حرکت کرده و یا قصد دارد حرکت کند.»

او گفت: «اما برنامه هسته‌ای آنها رو به رشد است. دارد بزرگتر می‌شود، وسیع‌تر می‌شود و قوی‌تر می‌شود. شکی در این نیست.»

در تحولی دیگر در ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ مجلس نمایندگان آمریکا لایحه‌ای با نام «قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین ۲۰۲۳» را با ۳۸۳ رأی موافق در مقابل ۱۱ رأی مخالف برای تحریم بیشتر فروش نفت تصویب کرد. هدف این قانون، جلوگیری از فروش نفت ایران به چین است. این لایحه در پی اصلاح «بخش ۱۲۴۵ (d) قانون اختیارات دفاع ملی (NDAA) برای سال مالی ۲۰۱۲» و اضافه کردن بندی به این بخش از قانون است. این قانون برای اجرا شدن نیاز به تصویب سنا نیز دارد و باید فرآیندی طولانی را پشت سر گذارد، به ویژه که لوایحی شبیه این لایحه در پیچ و تاب کنگره آمریکا زیاد است و تا تصویب شدن فاصله دارد.

اگر این لایحه توسط دولت بایدن اجرایی شود آسیب جدی به توافق ماه می2023 که با ایران حاصل کرد وارد خواهد شد.

در خصوص این موضوع، خبرنگار تابناک گفت‌وگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.

«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو است. وی در سال ۲۰۰۵ پس از ۲۸ سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.

مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحدهای تحلیلی در CIA در حوزه‌های خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت می‌کرد. وی کهنه‌سرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.

پل پپلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتاب های پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانه‌زنی (۱۹۸۳)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (۲۰۰۱)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، ۱۱ سپتامبر و اصلاح اشتباهات (۲۰۱۱)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه می‌فهمد: تجربه ملی و ریشه‌های سوءبرداشت (۲۰۱۶)».

*وضعیت هسته ای ایران و آمریکا مبتنی بر تفاهم ماه می ۲۰۲۳ است. با وجود این، ایران نتوانسته به پول های بلوکه شده خود دست یابد. آیا این تفاهم می تواند ادامه داشته باشد؟

از جمله چندین مفاد تفاهم حاصل شده در سال ۲۰۲۳، رفع انسداد برخی از وجوهی بود که عمدتاً در اختیار بانک‌های کره جنوبی بود که نشان دهنده پرداخت برای محموله‌های قبلی نفت از ایران بود. قرار بود این وجوه به بانک‌های قطر منتقل و فقط برای غذا، دارو یا سایر اهداف بشردوستانه استفاده شود. در زمان حمله حماس به اسراییل در اکتبر ۲۰۲۳، اندکی از این وجوه صرف شده بود. دولت ایالات متحده متعاقباً اعلام کرد با قطر برای جلوگیری از انتقال بیشتر وجوه، به عنوان پاسخی به حمایت ایران از حماس، هماهنگ کرده است. با توجه به اینکه رفع انسداد وجوه یک شرط کلیدی از آنچه در سال ۲۰۲۳ توافق شده بود، دشوار است که ببینیم چگونه می‌توان تا زمانی که این پول مسدود می‌ماند، کل تفاهم ادامه یابد.

مجلس نمایندگان آمریکا لایحه ای را تصویب کرده که فروش نفت ایران به چین را محدود می کند. آیا دولت بایدن به این لایحه عمل خواهد کرد؟ اگر چنین شود تسهیل فروش نفت ایران به چین که گفته می شود بخشی از تفاهم ماه می ۲۰۲۳ بوده نقص خواهد شد. اگر دولت بایدن به لایحه عمل کند، آیا چارچوب اصلی این تفاهم از بین نخواهد رفت؟

این لایحه در واقع فروش نفت ایران به چین را مستقیم محدود نمی کند. آنچه این قانون انجام می دهد این است که دولت را ملزم می کند هر بانک چینی را که در معاملات نفتی با ایران دخیل بودند شناسایی کند و تحریم های ایالات متحده را به آن بانک ها تعمیم دهد. اگر قرار بود مصوبه به قانون تبدیل شود، احتمالات متعددی وجود دارد که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد.

دولت بایدن احتمالاً اقدامات خود را حداقل به همان اندازه در شکل دادن به سیاست خود در قبال چین می بیند که در قبال ایران می بیند. ممکن است ادعا کند که اطلاعات کافی برای شناسایی تمام مؤسسات مالی درگیر در هر گونه معاملات نفتی ایران را ندارد. یا حتی اگر برخی بانک‌های چینی را شناسایی و تحریم کند، مگر اینکه آن بانک‌ها تجارت قابل توجهی با سیستم مالی ایالات متحده داشته باشند - که تحریم‌ها از آن مستثنی هستند - ممکن است بانک‌ها همچنان در فروش نفت ایران به چین مشارکت داشته باشند؛ بدون احساس آسیب از تحریم ها. به طور خلاصه، این قانون عمدتاً ژستی برای بیان دیدگاه های کنگره در مورد چین و ایران است. من معتقد نیستم که نقش مهمی در تحقق هرگونه تفاهم بین ایران و ایالات متحده داشته باشد.

بر اساس برخی اخبار ایران، آمریکا در حال مذاکرات غیر مستقیم هستند. به نظر شما چرا این گفت‌وگوها بعد از درگیری مستقیم ایران و اسرائیل شکل گرفته است؟

همیشه به احتمال زیاد عوامل متعددی پشت زمان بندی مذاکرات وجود دارد. اما ممکن است حملات هوایی اسرائیل و ایران علیه یکدیگر، با یادآوری خطر تشدید تنش در منطقه به همگان، انگیزه بیشتری برای استفاده از دیپلماسی برای تلاش برای کاهش تنش های مربوط به ایالات متحده و ایران ایجاد کرده باشد.

به نظر می رسد تفاهم ماه می نتوانسته است انتظارات ایران را برآورده کند. آیا ممکن است دولت بایدن در دور دوم به توافقی جدید با ایران دست یابد؟ در این راستا افرادی چون رودز، معاون شورای امنیت ملی در دوره اوباما انتظار دارد که دولت بایدن باید به توافقی با ایران در دوره دوم دست یابد. ارزیابی شما چیست؟

من مطمئناً معتقدم که بایدن باید در دور دوم ریاست جمهوری تلاش کند تا به توافق جدیدی در مورد برنامه هسته ای ایران دست یابد. اینکه آیا او - در صورت انتخاب مجدد - واقعاً چنین تلاشی می‌کند یا نه، دشوار است بگوییم. هرچند در دوره دوم، رئیس جمهور بایدن دیگر نیازی به نگرانی در مورد انتخاب مجدد نخواهد داشت، بایدن همچنان باید با خصومت زیادی در کنگره آمریکا با ایران برخورد کند و اینکه چگونه این خصومت به مخالفت با هر نوع توافق با ایران تبدیل می شود؛ حتی برنامه ای که در خدمت محدود کردن برنامه هسته ای ایران باشد. این عامل به ویژه تا زمانی که جنگ در نوار غزه ادامه دارد، با توجه به همدردی گسترده با اسرائیل و تصور حمایت ایران از حماس، نگران کننده خواهد بود.

رافایل گروسی در گفت‌وگوی اخیر خود با فایننشیال تایمز اعلام کرده که ایران برای انجام گفت‌وگوهای جدی با آژانس بین المللی انرژی اتمی آمادگی نشان داده است. آیا این روند می تواند منجر به آغاز  گفتگوهای هسته ای شود؟

نگرانی های آژانس بین المللی انرژی اتمی شامل دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، نصب مجدد برخی از دوربین های آژانس و سوالات پاسخ داده نشده درباره کاربردهای نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران در گذشته است. این موضوعات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بسیاری از موضوعات مربوط به برجام متفاوت است، که باید در هر جایگزینی برای برجام که ایران و ایالات متحده ممکن است در مورد آن مذاکره کنند، مورد توجه قرار گیرد (حتی اگر بازرسی‌های آژانس بدون شک در هر نوع جدید توافق نقش داشته باشد). با این حال، حل موفقیت‌آمیز مسائل بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که گروسی به آن اشاره می‌کند، به ایجاد فضای مساعد برای مذاکرات بین ایران و ایالات متحده در مورد سایر موضوعات هسته‌ای کمک می‌کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۴۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
دولتهای بعدی آمریکا نتبجه توافقات را لگدمال خواهند کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
عجب فیلمی بازی میکنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
کفن پوشان کجایند.؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
غرب گدایان کجان؟ چرا ناداحت میشن؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
نه منظورشون اینه که
اینهایی که تا دولت روحانی تکان میخورد دومتر پارچه سفید مینداختن که ما اماده شهادتیم در راه شکست روحانی

الان چرا علیه مذاکرات با امریکا صداشون درنمیاد
چیزی را اتش نمیزندد
صدای ملت که شنیده نمی شود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
با سلام

در حالیکه در پایان دولت روحانی،مذاکرات به نتیجه رسیده بود ونزدیک بود تحریم ها لغو شود. دولت ریسی و البته تندروها مانع از توافق شدند،تنها بخاطر اینکه مبادا افتخاری نصیب دولت روحانی شود.وبدین ترتیب باعث ادامه فشار اقتصادی برملت مظلوم شدند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
چرند نگو آمریکای جنایتکار زیر همه چیز زد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
مگه ترامپ برجام رو پاره نکرده بود
چرا خودتون رو به خواب زدید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
تو که راست میگی ولی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
بد اخلاقی سیاسی یعنی همین
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
از این همه اطلاعات بروزت شوکه شدم!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
روح برجامی که به امریکا قولشو داده بودند رعایت نکردند امریکا دید چیزی نصیبش نمیشه بیرون رفت


حالا روح برجام میدونی چی بود؟؟؟؟
ناشناس
|
Canada
|
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
خوب بنظر میاد بعد از مذاکرات، حملات دریای سرخ و باب المندب تمام شود. آنوقت می‌توان گفت که هر چیزی با مذاکره درست میشود نه با هیاهو ‌مرگ بر این و مرگ بر آن.
علیجانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
ما باید تکلیف خودمان را با غرب روشن کنیم و اقتصادمان را بدون غرب به پیش ببریم این باید استراتژی ما باشد اما اگر در مسیر این حرکت غرب درخواست داشت و مایل بود ما هم چراغ سبز با احتیاط نشان میدهیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
چیزی از اقتصاد نمیدونی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
مسیر دشواره ولی همینه راه دیگه نیس
مرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
خب گلم ۴۵ساله داریم همینکارو میکنیم ولی بیرون موندنمون از سازمان تجارت جهانی و بانک جهانی اجازه پیشرفت نمیدن سال بسالم ضعیفتر شدیمو میشیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
مذاکرات از سر ترس بدرد نمی خورد ابتدا گفتند عملیات حماس صد در صد فلسطینی بود بعد در عمل بگونه دیگری شد ما نباید به هر دلیلی دنباله رو حماس می شدیم . بایدن دور دوم خطرناکتر می شود .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۱
بایدن رئس جمهور نمی شود ولی خوب رئیس جمهور امریکا هر کی باشه فرقی نمی کنه
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
پیشنهاد می شود همین امروز با شخص ترامپ مذاکره کنید ، تا هم حساب کار دست دولت فعلی امریکا بیاید و هم اینکه با توجه به قطعی بودن پیروزی ترامپ ، می توان معامله بهتری با او انجام داد .
اگر از شرایط داخل امریکا با خبر باشید ، مردم امریکا (نه مهاجرین) ، او را به چشم یک منجی می بینند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۱
انها مذاکره را برای مذاکره میخواهند و امتیازی نخواهند داد
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
کلی تحریم کشیده ایم.... واقعا حیف است با این همه دردسری که کشیدیم، بمب اتم نداشته باشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
منم موافقم
بمب هیدروژنی بترکونیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
با بمب اتم شوخی نکید که خطرناکه آبی
شرافت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
مگه کره شمالی بمب اتمی و هسته ای و موشک و غیره ندارد اما آیا مردم کره شمالی خوشبخت‌تر هستند یا مردم کره جنوبی که فقط به اقتصادشان توجه کردن بمب اتمی که نشد استفاده کنی به چه درد میخوره اگه فکر می‌کنی اقتدار میاره برعکس با همه دنیا در ارتباط بوده و صلح و دوستی و اقتصاد قوی است که اقتدار میاره قوی است
کاردان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
باور کنید که بمب اتمی یک نارنجک بزرگ و قدرتمند نیست - بمب اتمی میتواند یک شهر بزرگ را نابود و تا صد سال غیر مسکونی کند
ماله میر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۱
واقعا
ناشناس
|
Canada
|
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
حالا باید تکلیف سوریه را تعیین کرد. بعد از امضای بیانیه عربها برای برگرداندن جزایر سه گانه به امارات توسط بشار اسد، سوریه را باید به حال خودشان و عربها بگذاریم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۱
سرمایه های چند ده میلیارد دلار مان را مطالبه کنیم
که تا رمان روحانی به ۳۵ میلیارد دلار رسیده بود
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟