بین الملل تابناک: دونالد ترامپ در آستانه نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفته است: «ما دنبال تغییر رژیم در ایران نیستیم، همین رهبری سیاسی فعلی بماند. ما حتما باهاش توافق میکنیم، ایران پتانسیال اقتصادی زیادی دارد... فقط بمب هستهای نداشته باشد.
مرور سیاستهای ترامپ در تک دوره ریاست جمهوری او در قبال ایران و تاکید بر کمپین فشار حداکثری نشان دهنده نوعی چرخش در مواضع رئیس جمهور پیشین آمریکاست.
ترامپ در زمان قدرت کمپین فشار حداکثری خود علیه ایران را با خارج شدن از برجام و اعمال تحریمهای ثانویه به اوج رساند. در راستای این سیاست، او به عربستان و رژیم صهیونیستی نوعی چک سفید برای مقابله با سیاستهای ایران در منطقه داد.
بر همین اساس «محمد بن سلمان» با چنین حمایتی مدعی کشاندن جنگ به ایران شد و منطقه را به آتش کشاند. دخالتهای این کشور در جنگ سوریه و تشدید جنگ یمن بر همین اساس صورت گرفت. حال با تجارب حاصل از سیاست تنش زایی در منطقه که دستاوردی برای ریاض نداشته، ناگزیر به دیپلماسی با ایران شده است. در همین راستا، رابطه خود با دولت دمشق را نیز عادی کرده است.
یکی از دلایل اتخاذ این سیاست از سوی ریاض عدم حمایت قاطع ترامپ از ریاض در حمله به آرامکو بود که نشان داد منطقه خلیج فارس اهمیت حیاتی پیشین را برای دولت امریکا ندارد و اولویت مهار چین است.
از سوی دیگر در جنگ یمن نیز عمق عربستان مورد حملات متعدد نیروهای یمنی قرار گرفت که نشان از آمادگی و تجهیز این نیروها داشت. لذا جنگ وارد توازن شده بود.
در خصوص اسرائیل نیز این رژیم درگیر جنگ با حماس است و درگیری با ایران را به منطقه خارج خاکستری کشاند. حملات مستقیم پهپادی و موشکی ایران به عمق اسرائیل که برای اولین بار صورت گرفت نیز سطح واکنش تهران به رفتارهای خارج از منطقه خاکستری را نشان داد.
حتی آمریکایی ها سعی داشتند با وساطت مانع از چنین سطحی از واکنش از سوی ایران شوند.
فشار بر برنامه هسته ای ایران نیز نتیجه عکس داشته است. به رغم تحریمهای فزاینده، ایران برنامه هسته ای خود را گسترش داده است و حتی برخی کارشناسان، قطعنامه اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی و حمایت امریکا از تروئیکای اروپایی را نیز اشتباه می دانند.
لذا تحولات منطقه و نوع واکنش ایران و نیروهای مورد حمایت آن در تحولات منطقه و روی آوردن اعراب خلیج فارس به دیپلماسی منطقه ای شرایط منطقه را متفاوت از شرایط دوره ریاست جمهوری ترامپ ساخته است.
ترامپ هم می داند احیای کمپین فشار حداکثری علیه ایران با تعریفی که او دارد میسر نیست. دیپلماسی منطقه ای ناشی از واقعیتهای سالهای اخیر منطقه است و بازیگران منطقه ای درس لازم را گرفته اند.
ثبات منطقه ای نیاز همه کشورهای منطقه برای پیشبردن چشم اندازهای توسعه آنهاست. آنها دیگر با برگ ترامپ حاضر به قمار بی ثمر نخواهند بود.
ترامپ هم می داند اعمال فشار بر ایران در شرایط کنونی منطقه نه تنها منافع آمریکا را تامین نخواهد کرد بلکه «استراتژی کلان» امریکا در خصوص منطقه خلیج فارس در راستای مهار چین را نیز به نابودی خواهد کشاند.