تابناک-ریحانه شیشه گر: سعید جلیلی و مسعود پزشکیان در دومین مناظره انتخاباتی دور دوم و آخرین مناظره در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، با موضوع«اقتصادی» شب گذشته دیدگاهها و برنامههای خود را برای دولت چهاردهم تشریح کردند.
اولین مناظره دو نامزد راهیافته به مرحله دوم انتخابات دوشنبه روی آنتن رفت و شب گذشته (سهشنبه-۱۲ تیرماه) مناظره دوم برگزار شد؛ پیش از این و در دور نخست انتخابات، پنج مناظره در روزهای دوشنبه ۲۸ خرداد ماه، پنجشنبه ۳۱ خرداد، جمعه اول تیرماه، دوشنبه چهارم تیرماه و سهشنبه پنجم تیرماه برگزار شده بود.
تقی آزاد ارمکی، جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران در گفتگو با تابناک این ۷ مناظره را تحلیل کرد.
او در بخشی از این گفتگو به این سوال پاسخ داد که آیا این سلسله مناظرهها به مشارکت بیشتر مردم کمک کرد یا خیر؟
مشروح گفت و گوی خبرنگار تابناک با این جامعه شناس را در ادامه میتوانید بخوانید.
ارمکی معتقد است که دو مناظره اخیر نامزدهای ریاست جمهوری میتواند بر افزایش مشارکت مردم اثر گذار باشد.
این جامعه شناس در تحلیل مناظرههای دو شب گذشته میگوید مناظرههای شبهای گذشته اصولگرایان را منسجمتر کرد و موجب شد افرادی که در دور اول به فرد دیگری از نامزدهای اصولگرا رای داده بودند احساس خطر کنند و محکمتر از جلیلی حمایت کنند به همین خاطر جلیلی موفق شد تا بخشی از آرای دور اول را با استفاده از این مناظرهها کسب کند. از طرف دیگر آرای مسعود پزشکیان بعد از این دو مناظره احتمالا رشد ۵ درصدی خواهد داشت و به نظر میرسد و با توجه به حضور موفق او در مناظرات، اگر انتخابات همین امروز برگزار میشد او حدودا میتوانست ۱۴ میلیون رای کسب کند.
این جامعه شناس مشهور معتقد است دو مناظره اخیر افرادی که در مرز «رای دادن» یا «رای ندادن» بودند را حساس کرده و مشارکت اگر مرز ۵۰ درصد را رد نکند احتمالا این عدد را لمس میکند.
ارمکی پیش بینی میکند رقابت بین دو کاندیدا بسیار نزدیک و حدودا شاید در حد ۴۰۰ هزارنفر باشد.
استاد دانشگاه تهران که پیشتر در گفتگو با تابناک هشدار داده بود که نباید گذاشت اتفاقات تلخ مناظرههای سال ۸۸ در سال ۱۴۰۳ تکرار شود، بیان میکند: خوشبختانه به چند دلیل مناظرههای سال ۸۸، در این دوره تکرار نشد؛ اول اینکه هشدارها در مورد تکرار این مناظره موجب شد تا مقامهای مرتبط به هوش باشند دوما لحظه به لحظه بر مناظرههای ۱۴۰۳ نظارت وجود داشت و دلیل سوم اینکه طرفهای مناظره مانند سال ۸۸ بی اخلاقی نکردند
او در ادامه گفتگو با تابناک مدعی شده مسئولین با گذاشتن برخی قوانین (از جمله ممنوعیت صحبت در مورد آمریکا، اختلافات درون کشور و حاکمیتی و اعتراضات مربوط به مهسا امینی در مناظره ها) مانع بالا رفتن بیش از حد هیجانات و تکرار اتفاقات سال ۸۸ در جامعه شدند.
ارمکی همچنین میافزاید: پزشکیان در این مناظره برخلاف سعید جلیلی به دنبال زیر سوال بردن اظهارات طرف مقابل نبود و از ایجاد تنش جلوگیری کرد و توانست بخشی از آرای حاشیهای را نیز کسب کند.
به گفته این جامعه شناس، هر دو نامزد ریاست جمهوری (سعید جلیلی و مسعود پزشکیان) در مناظره موفق عمل کردند.
ارمکی در خاتمه عنوان میکند: در مقابل این اقدامات و افرادی که مردم را به حضور در انتخابات ترغیب میکنند رسانههای خارجی فارسی زبان همچنان سخت به دنبال تحریم انتخابات هستند که نمیتوان نقش این رسانهها را نیز نادیده گرفت.
براساس این گزارش، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه هشتم تیر ۱۴۰۳ با حضور چهار نامزد برگزار شد و هیچ یک از نامزدها در مرحله اول موفق به کسب اکثریت مطلق آرا نشدند.
از میان نامزدها مسعود پزشکیان و سعید جلیلی موفق به کسب بیشترین آرا شدند و به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری راه یافتند.
مرحله دوم انتخابات روز جمعه -۱۵ تیر ۱۴۰۳- در سراسر کشور برگزار میشود.