به گزارش تابناک، در جریان مناظرههای انتخاباتی این دور، مبحثی مجدد مطرح شد که در مناظرات سال ۹۶ و ۱۴۰۰ هم مطرح شده بود، بدون آن که ابهام و تکلیفش مشخص شود و به احتمال زیاد به انتخابات بعدی هم صادر شود!
موضوعی که انتظار میرود بعد از این گره اش کورتر هم شود: داستان حملهکنندگان به سفارت انگلستان و عربستان!
اتفاقی که گردانندگان آن هیچگاه فکر نمیکردند پای ثابت مناظرات ریاست جمهوری خواهند شد. فرقی نمیکند یک طرف مناظره جهانگیری باشد، همتی باشد یا پزشکیان، سفارتنوردی سوژه خوبی است برای متهم کردن طرف مقابل...!
حالا که دوران خوش رقابتهای ریاست جمهوری، وعدهها و اتهام زنیها به سر رسیده میتوانیم خارج از فضای تند سیاسی مناظرات نگاهی دقیقتر به این موضوع داشته باشیم:
سفارت نوردی بعد از گذشت سالها هنوز برای پرداختن سوژه جذابی است. اتفاقی که البته برخی سیاسیون فقط علاقه دارند در دورههای انتخابات به آن بپردازند و اتفاقاً طرف مقابل هم خبر از نقطه ضعف خود در موضوع سفارت دارد و هیچ گاه حاضر نشده با شفافیت راجع به آن حوادث توضیح دهد. آنچه مشخص است نه منتقدان این اتفاق میخواهند هزینه پیگیریهای جدی این موضوع را بپردازند، نه طرف مقابل کمکی به روشن شدن ابعاد این ماجرا میکند.
اما با تأمل به این دو حمله که به فاصله چهار سال رخ داد و کشور را متحمل هزینههای سیاسی و اقتصادی سنگینی کرد، چندین نکته ذهن را درگیر خود میکند:
- آمر و صحنهگردان این دو حمله مشابه، چه کسانی بودند؟
- دو حمله با یک مدیریت واحد؟
- یا الگوبرداری یکی از حمله قبلی، ولی این بار با تجربه تر؟!
- حملهکنندگان دارای چه سطحی از نفوذ بودند که توانستند از سد پلیس دیپلماتیک-متولی قانونی حفاظت از سفارتخانه ها- بگذرند؟
- حامیان و عاملان حمله دارای چه قدرتی هستند که نگذاشتند اسم متهمان به رسانهها درز کند؟
- تکلیف این پرونده از نظر حقوقی و قضایی چه شده است؟
- آیا یک پرونده باز است یا متروک؟
با مرور خبرهای حمله به این دو سفارت، یکی از خبرها، مربوط به دستگیری چهل نفر در حمله به سفارت عربستان است، اما خبری از دستگیرشدگان به سفارت انگلیس در رسانهها مطرح نشد.
حمله به سفارت انگلیس در تهران بود و در دولت محمود احمدی نژاد. حمله به سفارت عربستان از حمله به کنسولگری این کشور در مشهد آغاز شد و در ادامه به سفارت و باغ این کشور در تهران حمله شد آن هم در دولت حسن روحانی. از دیگر تفاوتهای این دو حمله، حضور نامهایی در حمله به سفارت انگلیس است که امروز داری پستهای مدیریتی مهم در کشور هستند، اگر صحنهگردان دو اتفاق را یک جریان بدانیم،
به نظر میرسد سفارت نوردان انگلیس بعد از چهار سال با تجربهتر عمل کردند و پیاده نظام خود را برای حمله به سفارت عربستان فرستادند، زیرا تنها نامی که در حمله به سفارت عربستان در رسانهها مطرح شد مربوط بود به "حسین کردمیهن" که گفته میشود از افراد نزدیک به ستاد یکی از نامزدهای ریاست جمهوری در سالهای دور است، در انتخابات ریاست جمهوری سال نود و دو بود که اتفاقا در انتخابات رباست جمهوری چهاردهم هم تصویری از او در فضای مجازی دیده شد این بار در حمایت از دکتر جلیلی.
ضلع دیگر ماجرا، محل وقوع دومین سفارت نوردی است؛ در شهر مقدس مشهد! حمله به سفارت انگلستان در تهران رخ داد، اما مقدمه حمله اصلی به سفارت عربستان، حمله به کنسولگری سعودی در مشهد بود. شاید شروع بازی آن هم در دولت روحانی، از مشهد برای سفارت نوردان آسانتر بود. اما چرا مشهد؟ در این سالها شاهد گرهخوردن نام این شهر با اتفاقاتی هستیم، اتکار مشهد خبرهایی هست!
از نکات قابل تأمل دیگر این که محمود احمدینژاد بعد از حمله به سفارت انگلیس در زمان دولتش، طی مصاحبهای مدعی شده بود این حمله از جانب خود انگلستان طراحی شده بود تا در روند توافقات دولتش با غرب سنگاندازی کند!
یکی دیگر از ابعاد این ماجرا، ادعای سعید جلیلی در همین مناظرات بود، آنجا که گفت از شب قبل از حمله به سفارت عربستان به دولت حسن روحانی هشدار داده بود که در جریان اعدام شیخ نمر، احساسات برخی افراد خدشهدار شده و ممکن است اتفاقی که چند سال قبل برای سفارت انگلیس رخ داده این بار برای سفارت عربستان بیفتد.
قبل از بررسی درست یا غلط بودن این ادعا باید پرسید سعید جلیلی چه ارتباطی با عاملان این اتفاق داشته که از وقوع آن مطلع بوده؟
روحالله جمعهای به عنوان سخنگوی وقت وزارت کشور در دولت وقت، این ادعا را در گفتگو با تابناک رد کرد و گفت: "در ماجرای سفارت عربستان دولت و وزارت کشور تمام تمهیدات و تدابیر را از ابتدای تجمع در بیش از سه لایه حفاظتی اندیشیده بودند و در تهران آمادگی کامل مقابله با اتفاق مشابه با آنچه در مشهد رخ داد وجود داشت. بعد از اتفاق مشهد در تهران این آلارم به صدا درآمد که ممکن است در تهران نیز اتفاق مشابهی رخ دهد در این مرحله وزیر کشور به عنوان رئیس امنیت کشور بلافاصله دستور داد نسبت به محافظت از سفارت عربستان همان شب اقدام کنند که این دستور قبل از تشکیل شورای عالی امنیت ملی بود. چون شورای عالی امنیت ملی فردای آن روز جلسه داشت و هنوز جلسهای تشکیل نشده بود که آقای جلیلی راجع به موضوع هشدار دهند این ادعای آقای جلیلی دروغ است. نهاد دولت و وزارت کشور بعد از اتخاذ این تمهیدات و در زمین اجرا دیگر مسئولیتی نداشت و در انتها آنچه در واقعیت رخ داد موضوع قابل تاملی بود، چون حمله به سفارتخانه شبیه حمله به یک کتابخانه نیست که از دست هر فرد و جریان و گروهی بربیاید".
انتخابات سیزدهم تمام شد، اما داستان حمله کنندگان به سفارت انگلستان و عربستان هنوز پر از ابهام و سوال است. سوژهای که با شروع مناظرات ریاست جمهوری خاطره اش زنده میشود و بعد از انتخابات فراموش میشود و گویا هیچگاه هم عزمی برای روشن شدن تمام ابعاد این دو حمله وجود نداشته و ندارد.
با پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم باید دید حامیان و عاملان حمله کنندگان به سفارتخانهها آنها که زورشان بر قانون میچربد، آیا دوباره به صحنه میآیند؟ احتمالی که باید از هم اکنون برای آن تدبیر و پیشگیری کرد.
در نهایت باید دید عوامل پشت پرده که نامی از آنها نیست، اما اگر نبود حمایت آنها قطعا سفارت نوردی بعد از سالیان سال دوباره راه نمیافتاد، این بار و در دولت پزشکیان ممکن است از این شیوه استفاده کنند؟
برای بستن راه مذاکره و توافق چه راهی آسانتر و ایمنتر از بالا رفتن از دیوار سفارت؟ اتفاقی که چند بار روی داده و طراحان آن را به نتیجه رسانده، وزیر کشور و وزیر خارجه دولت مسعود پزشکیان راه پر چالشی را در پیش خواهد داشت.
شکیبا دارابی