اندیشکده کوئینسی گزارش داد

بشار اسد چگونه می تواند هم با اردوغان معامله کند هم با کردها؟/ خروج آمریکا از سوریه به نفع متحدان عربش است

ترکیه به دنبال پیوستن به کشورهای عربی در عادی سازی روابط با دمشق است و آمریکا باید برای خروج خود از سوریه آماده شود.
کد خبر: ۱۲۵۰۸۲۶
|
۱۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۷ 31 July 2024
|
3889 بازدید

بین الملل تابناک: نشریه «ریسپانسیبل استیت کرفت» وابسته به «اندیشکده کوئینسی» در گزارشی تحلیلی می‌نویسد: پیشنهادات ترکیه به «بشار اسد»، رئیس جمهور سوریه؛ پذیرش مجدد سوریه در اتحادیه عرب؛ انتخاب پزشکیان، اصلاح طلب ایرانی به عنوان رئیس جمهور ایران و جنگ پایان ناپذیر در غزه همگی به نیاز ایالات متحده آمریکا برای تنظیم مجدد سیاست خود در سوریه اشاره می کنند. واشنگتن باید با این واقعیت کنار بیاید که کل منطقه در حال عادی سازی روابط با دمشق و اسد است.

ترجمه متن مقاله در ادامه می آید.

سیاست فعلی ایالات متحده آمریکا که مبتنی بر تغییر نظام سیاسی در دمشق بود، شکست خورده است. قطعنامه 2254 سازمان ملل که خواستار انتقال دموکراتیک قدرت در سوریه برای به قدرت رسیدن مخالفان سوری است، هیچ شانسی برای موفقیت ندارد؛ تلاش برای جدایی سوریه از ایران نیز همینطور.

همچنین تلاش برای ایجاد منطقه شبه مستقل کردها در شمال شرق سوریه واقع بینانه نیست زیرا همسایگان قدرتمندتر به ویژه ترکیه با این طرح مخالفت می کنند. هر یک از این سه سیاست - تغییر نظام سیاسی در سوریه، جدایی ایران از سوریه و ایجاد کشور تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه - بر موفقیت تغییر نظام سیاسی در دمشق مبتنی بود. اما هیچ یک از این سیاست ها امروز کاربرد نداشته و بی معنی هستند.

واشنگتن با حضور محدود 900 سرباز، به نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) و نیروهای تحت رهبری کردها کمک کرد تا کنترل بخش شمال شرقی سوریه، سبد نان و ذخایر نفت این کشور را حفظ کنند. در حالی که انگیزه اولیه استقرار این نیروها مبارزه با داعش بود، سیاست ناگفته ایجاد بازدارندگی با ایران از طریق مسدود کردن زنجیره اصلی «محور مقاومت» یعنی سوریه است. با انتخاب پزشکیان که نشان دهنده گشودگی نسبت به غرب و تمایل به تعامل مجدد با آمریکا بر سر برنامه هسته ای و تحریم ها است، واشنگتن باید سیاست خود را تغییر دهد.

اردوغان پیروزی اسد را پذیرفت

ترکیه - بزرگترین بازیگر خارجی در جنگ - از طریق مرز جنوبی خود مسیری را ایجاد کرد که اکنون به عنوان بزرگراه جهادی شناخته می شود. این مسیر سفر از فرودگاه‌های بین‌المللی ترکیه به شهرهای مرزی و در نهایت ارسال تسلیحات به سوریه را تسهیل می‌کرد.

داغستانی‌ها، تونسی‌ها، بریتانیایی‌ها و دیگر گروهها برای پیوستن به داعش و دیگر تشکل‌های تروریستی از طریق ترکیه وارد سوریه می شدند. اما چندی بعد عواقب ناخواسته حمایت اردوغان از مبارزان اسلام‌گرا گریبان وی را گرفت.

موج پناهجویان برای فرار از جنگ سوریه از مرز ترکیه عبور کردند. امروز ترکیه با تنش های اجتماعی دست و پنجه نرم می کند که با حضور 3.7 میلیون آواره سوری در این کشور تشدید شده است. با وجود دریافت بیش از 11 میلیارد دلار از اتحادیه اروپا و ایالات متحده برای مقابله با بحران پناهجویان، اردوغان اخیراً تصمیم گرفته است که اکنون زمان مناسبی برای خروج و بازگرداندن پناهجویان سوری به کشورشان است.

اردوغان همچنین وضعیت موجود در شمال شرق سوریه را که توسط ایالات متحده آمریکاحفظ شده است، غیرقابل قبول می داند. رئیس‌جمهور ترکیه به صراحت گفته است که نمی تواند منطقه کردنشین مستقل در مرز جنوبی را بپذیرد. بنابراین در سال‌های 2017 و 2019 با عملیات های نظامی مختلف نشان داد که تا چه حد مایل است برای جلوگیری از ایجاد منطقه مستقل کردنشین پیش برود.

پس از 12 سال تلاش از برکناری اسد، اردوغان اکنون به این درک رسیده است که رئیس جمهور سوریه همچنان قدرت را در دست دارد و حکومت وی در مرزهای جنوبی را بر یک منطقه تحت کنترل کردها ترجیح می دهد. بنابراین اردوغان در ژوئیه امسال از اسد جهت سفر رسمی به استانبول دعوت کرد. وی می خواهد روس‌ها را به عنوان میانجی‌گر وارد کند و معتقد است عادی‌سازی کامل روابط دیپلماتیک بین دو کشور امکان‌پذیر است.

اگرچه اسد از ملاقات با اردوغان بدون دریافت تعهدی مبنی بر خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه امتناع می کند، ولی برای یک نشست آزمایشی آماده است. وی مشتاق است تا حاکمیت سوریه را بر سرزمین هایی که اکنون تحت کنترل نیروهای شورشی و ارتش های خارجی است، احیا کند. احیای تجارت با ترکیه همچنین یک راه نجات برای اقتصاد سوریه فراهم می کند.

اسد همچنین مشتاق است متحدی در رویارویی قریب الوقوع با کردهای مورد حمایت آمریکا در شمال شرق سوریه داشته باشد.

وی به دنبال استفاده از تهدید حمله ترکیه به شمال شرق سوریه برای مذاکره با کردهای سوریه است. اسد به صراحت گفته است که اجازه نخواهد داد کردها ارتش مستقل خود را داشته باشند، موضوعی که کردها هرگز با آن موافقت نخواهند کرد - تا زمانی که نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه برای تضمین خودمختاری منطقه باقی بمانند.

با این حال، واشنگتن نمی تواند نیروهای خود را برای همیشه در سوریه نگه دارد و به کردها گفته است جهت تشکیل کشور مستقل به آنها کمک نخواهد کرد.  با به دست گرفتن قدرت توسط دولت جدید ایالات متحده در سال 2025، زمان خروج نیروهای آمریکایی از سوریه فرا رسیده است.

تصمیمات حیاتی برای واشنگتن

با نزدیک شدن به اولین سالگرد جنگ غزه، سیاست و اعتبار ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه به شدت رو به افول است. خشم ترکیه علیه ایالات متحده از زمانی که واشنگتن شروع به تسلیح کردهای سوریه در پایان سال 2014 کرد، افزایش یافته است.

ایالات متحده امریکا فرصتی برای ایجاد توافقی مطلوب بین نیروهای دموکراتیک سوریه و دولت سوریه دارد. در چنین توافقی کردها در ازای برقراری مجدد حاکمیت توسط دولت سوریه، اندکی از خودمختاری را حفظ خواهند کرد. به هر حال، کردهای سوریه همیشه زندگی تحت حکومت سوریه را به ترکیه ترجیح می دهند.

علاوه بر این دولت سوریه برای ایجاد تعادل بین قبایل عرب منطقه همیشه به کردها وابسته بوده است. رئیس جمهور سوریه به کردها نیاز دارد تا بر شمال شرق حکومت کنند و از عدم بازگشت القاعده و داعش به سوریه از طریق مرز شمالی مطمئن شود.

به طور خلاصه باید گفت قرار است معامله ای بین کردها و دمشق انجام شود. ایالات متحده آمریکا می تواند از اهرم خود استفاده کند. بازگشت به توافق آدانا در سال 1998 بین سوریه و ترکیه بهترین راه حل است و باعث ایجاد ثبات در روابط بین دو کشور خواهد شد.

ایالات متحده آمریکا نباید در برابر اراده متحدان عرب و ترک خود که به دنبال عادی سازی و بازگشت مردم سوریه به سرزمین خود هستند، مقاومت کند. بسیاری از متحدان اروپایی آمریکا نیز مشتاق از سرگیری روابط دیپلماتیک با دمشق و لغو تحریم ها هستند. هشت کشور اتحادیه اروپا اخیراً پیشنهاد کردند اتحادیه اروپا در روابط دیپلماتیک خود با دولت اسد تجدیدنظر کند.

آنها استدلال می کنند که سیاست اروپا برای تغییر نظام سیاسی در سوریه و تحریم ها علیه دولت اسد شکست خورده است. آنها خاطرنشان کردند گام‌هایی که تاکنون برداشته شده عمدتاً به غیرنظامیان آسیب رسانده است و نه حکومت و مقامات آن.

تنها با لغو تحریم ها می توان اقتصاد سوریه را دوباره احیاء کرد و به 90 درصد سوری هایی که در فقر زندگی می کنند، امید به آینده ای روشن تر داد. اگر ایالات متحده آمریکا به خنثی کردن روند عادی سازی که توسط نزدیک ترین متحدانش دنبال می شود ادامه دهد، واشنگتن از منطقه رانده خواهد شد.

تلاش اردوغان برای احیای دوستی با اسد ناشی از تمایل متقابل آنها برای خروج نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه است. ایالات متحده آمریکا با مقاومت در برابر این تلاش به خود و متحدان خود در خلیج فارس و اروپا صدمه خواهد زد.

در مورد ایران، ایالات متحده آمریکا باید با آن سازش کند. سازش با ایران کار آسانی نخواهد بود، اما دولت جدید به رهبری پزشکیان گشایشی ارائه می دهد که باید بررسی شود.

خروج ایالات متحده آمریکا از سوریه به رشد اقتصاد سوریه، کاهش تنش با متحدان اصلی آمریکا در منطقه و کاهش مشکل پناهندگان که اروپا را فرا گرفته است، کمک خواهد کرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟