شرایط دریافت مجوز صرافی

کد خبر: ۱۲۵۲۳۰۶
|
۱۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹ 07 August 2024
|
12900 بازدید

تابعیت و اقامت ایرانی
پایبندی به ادیان رسمی
 صلاحیت‌های فردی
پاک کردن سوابق چک‌های برگشتی
عدم مشارکت در سایر صرافی‌ها
 تسویه بدهی‌های مالیاتی

 

انواع شرکت های صرافی

بر اساس ماده 4 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها، شرکت های صرافی از نظر نوع فعالیت شامل دو دسته هستند :

    صرافی های نوع اول

دسته اول، صرافی هایی هستند که فقط خرید و فروش نقدی ارز غیرالکترونیک را انجام می دهند و فعالیت های مربوط به سایر معاملات ارزی و غیر ارزی توسط این دسته صرافی ها ممنوع می باشد.

    صرافی های نوع دوم

صرافی های نوع دوم صرافی هایی هستند که می توانند علاوه بر خرید و فروش نقدی ارز، در چهارچوب مقررات ارزی، نقل و انتقال ارز را هم انجام دهند. هر دو دسته از صرافی ها می توانند در زمینه خرید و فروش سکه طلا و نقره هم فعالیت داشته باشند.



مراحل ثبت شرکت صرافیمراحل ثبت شرکت صرافی

مراحل ثبت شرکت صرافی شامل اخذ مجوز از بانک مرکزی و تهیه مدارک به شرح زیر است :

    اخذ مجوز بانک مرکزی

اولین قدم برای ثبت شرکت صرافی، گرفتن مجوز بانک مرکزی است. مجوز تنها در صورتی صادر می شود که شرایط و مدارک لازم را داشته باشید و اگر این مجوز به شما تعلق نگیرد، نمی توانید مراحل بعدی ثبت نام مجوز صرافی را طی کنید.

    آماده کردن مدارک ثبت شرکت صرافی

در مرحله بعد باید مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی را آماده کنید و با مراجعه به سامانه ثبت شرکت ها، این مدارک را ارائه دهید.


شرایط ثبت شرکت صرافی

برای تاسیس شرکت صرافی اگر شخص حقیقی هستید با ثبت شرکت تضامنی و اگر از بانک ها یا موسسات اعتباری غیربانکی هستید با ثبت شرکت سهامی خاص می توانید اقدام کنید. برای تاسیس شرکت صرافی باید به سامانه ثبت تقاضای مربوطه مراجعه نمایید و پس از انتخاب گزینه شخصیت حقوقی یا حقیقی، مدارک لازم را تحویل دهید.

برای تاسیس شرکت صرافی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، شرایطی مد نظر است و متقاضیان راه اندازی یک صرافی در زمینه مبادله ارز، تبدیل ارز و خرید و فروش آن باید دارای این شرایط باشند. این شرایط و ضوابط عبارتند از :


شرایط ثبت شرکت صرافیشرایط ثبت شرکت صرافی

    اشخاص حقیقی در صورت تمایل به تاسیس شرکت صرافی باید شرکت تضامنی ثبت کنند.
    اشخاص حقوقی از جمله بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی برای تاسیس شرکت صرافی باید یک شرکت سهامی خاص، ثبت و تاسیس نمایند.
    برای تاسیس شرکت صرافی در تهران و شهرهای بزرگ از جمله اصفهان، تبریز، شیراز، کرج، مشهد، قم و ارومیه حداقل سرمایه 250 میلیارد ریال نیاز است و در شهرهای دیگر حداقل سرمایه لازم، 130 میلیارد ریال است. این سرمایه باید نزد یکی از بانک ها قرار بگیرد.
    منشا سرمایه تاسیس صرافی توسط بانک مرکزی بررسی خواهد شد.
    برای تاسیس شرکت صرافی باید محل فعالیت دائم و ثبت شده به نام صرافی مشخص باشد.
    تشکیل صرافی توسط صرافی های تضامنی ممنوع است و تاسیس شعبه صرافی وابسته به موسسه اعتباری، فقط با تشخیص بانک مرکزی امکان پذیر می باشد.
    دارا بودن تابعیت ایرانی برای موسسین صرافی الزامی است.
    سکونت در ایران نیز از شرایط ثبت شرکت صرافی است.
    سکونت در شهر محل فعالیت صرافی برای مدیرعامل
    پیرو یکی از ادیان رسمی کشور
    دارا بودن حداقل سن 25 سال تمام برای اعضای هیئت مدیره و حداقل سن 30 سال تمام برای مدیرعامل صرافی


    نداشتن چک برگشتی رفع سوء اثر نشده برای موسس یا موسسین و همچنین عدم بدهی غیر جاری به موسسات اعتباری، شرط تاسیس شرکت صرافی است.
    عدم بدهی مالیاتی موسس یا موسسین شرکت صرافی و همچنین تعیین تکلیف در خصوص بدهی مالیاتی موجود، جزو شرایط ثبت این شرکت است.
    ارائه حداقل مدرک کارشناسی در رشته های حقوق، حسابداری، اقتصاد، مدیریت و … و دارا بودن حداقل 5 سال سابقه کار بیمه تامین اجتماعی در موسسات اعتباری و سایر موسسات تحت نظارت بانک مرکزی و همچنین نهاد های مالی.

علاوه بر شرایط فوق، مدیر عامل و رییس هیئت مدیره در صرافی های نوع دوم باید دارای شرایط دیگری هم باشد که عبارتند از :

    گذراندن دوره های آموزشی توسط مدیر عامل صرافی برای ثبت نام این شرکت نیاز است.
    دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی در رشته های مرتبط
    برخورداری از حداقل 5 سال سابقه کاری مرتبط در امور ارزی، مالی و اقتصادی
    احراز صلاحیت مدیر یا ریئس هیئت مدیره صرافی توسط بانک مرکزی انجام می گیرد.

هزینه تاسیس و ثبت شرکت صرافی
هزینه ثبت شرکت صرافیهزینه ثبت شرکت صرافی

همانطور که در بخش قبلی مطلب بررسی کردیم، تاسیس شرکت صرافی شرایط ویژه ای نیاز دارد و باید مراحل تاسیس طی شود. از جمله مراحل مهم در تاسیس صرافی، پرداخت هزینه تاسیس است.

اخذ مجوز برای صرافی رایگان است و هزینه ای ندارد اما تاسیس صرافی با ثبت شرکت تضامنی یا سهامی خاص نیاز به پرداخت هزینه های ثبت شرکت است. این هزینه ها شامل موارد زیر می باشند :

استعلام آنلاین هزینه
سرمایه اولیه

هزینه مهم ثبت نام مجوز صرافی، سرمایه اولیه است. دارا بودن حداقل 130 میلیارد ریال برای شهرهای کوچک و 250 میلیارد ریال برای شهرهای بزرگ، لازمه ثبت شرکت صرافی است
حق الثبت

هزینه بعدی برای ثبت شرکت تضامنی یا سهامی خاص، هزینه حق الثبت است که برابر با 10 هزار تومان می باشد.
ابطال تمبر سرمایه شرکت

برای ابطال تمبر سرمایه شرکت باید هزینه ای معادل نیم در هزار سرمایه شرکت پرداخت شود.
چاپ آگهی ثبت شرکت

برای ثبت شرکت تضامنی یا سهامی خاص نیاز به چاپ آگهی تاسیس شرکت در روزنامه های رسمی و کثیر الانتشار می باشد که هزینه آن بسته به تعداد آگهی های چاپ شده متغیر می باشد.
تعیین نام شرکت

اولین مرحله برای تاسیس یک شرکت، انتخاب نام است که این نام نباید تکراری باشد و مورد تایید کارشناسان قرا بگیرد. برای تعیین نام شرکت نیاز به پرداخت هزینه ای در حدود 50 هزار تومان می باشد.
گواهی عدم سوء پیشینه

در صورت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه، حدود 110 هزار تومان نیز هزینه دریافت این گواهی می باشد.
مدارک ثبت شرکت صرافی
مدارک ثبت شرکت صرافیمدارک ثبت شرکت صرافی

متقاضیان تاسیس شرکت صرافی باید برای تقاضای خود، مدارک و مشخصات زیر را در اختیار بانک مرکزی قرار دهند :

    مبلغ سرمایه پیشنهادی و چگونگی تامین آن
    اساسنامه یا شرکت نامه
    نام و اطلاعات موسسین با مشخص کردن میزان سهم الشرکه هر یک از آنها
    نام و مشخصات، میزان تحصیلات، سوابق فعالیت و سمت های قبلی مدیر یا مدیران پیشنهادی
    مدرک عدم سوء پیشینه کیفری موثر مدیر یا مدیران پیشنهادی
    تعهد نامه هر یک از مدیران بر این محتوا که در هیچ زمانی محکومیت کیفری موثر نداشته اند.
    التزام کتبی منبی بر انجام عملیات طبق مقررات دستورالعمل
    پرسشنامه بانک مرکزی پس از تکمیل
    تعهد نامه مبنی بر نداشتن سمت به عنوان مدیرعامل، عضو هیئت مدیره، موسس، سهامدار یا شریک در سایر صرافی ها
    گواهی ‌نامه مهارت‌ های انجام عملیات صرافی از موسسات مورد تایید بانک مرکزی که باید توسط اعضای هیئت مدیره، مدیر و مدیر عامل ارائه شود.

بانک مرکزی پس از بررسی مدارک و شرایط متقاضیان، در صورت صلاحدید و تایید مدارک، مجوز تاسیس به منظور ثبت صرافی را صادر می کند و پس از طی مراحل تشریفات رسمی و ارائه گواهی های مربوطه توسط موسسین، مجوز فعالیت صرافی صادر می گردد.
مجازات خرید و فروش ارز بدون دریافت مجوز بانک مرکزی
مجازات عدم دریافت مجوزمجازات عدم دریافت مجوز

بر اساس بند (ب) ماده 14 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه، پرداختن به عملیات صرافی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که مجوز بانک مرکزی را ندارند، ممنوع است و اگر شخصی بدون مجوز گرفتن از بانک مرکزی اقدام به انجام این فعالیت ها کند، طبق بند (ب) ماده ۱۴ قانون برنامه پنج ‌ساله ششم توسعه، به جزا، حبس و شلاق محکوم می شود و مرتکب به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه 6 قانون مجازات اسلامی شده است.

ضمن اینکه بر اساس بند (خ) ماده 2 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عدم ارائه مجوز های لازم از بانک مرکزی برای خرید، فروش یا حواله ارز، قاچاق ارز محسوب می شود و هر شخصی که مرتکب قاچاق ارز شود، علاوه بر ضبط ارز، محکوم به پرداخت جریمه نقدی هم می باشد. میزان جریمه نقدی برای خرید و فروش و حواله ارز به میزان دو برابر بهای ریالی ارز می باشد.
قوانین ناظر بر فعالیت شرکت صرافی

شرکت های صرافی موظف هستند فعالیت های خود را طبق قوانین و مقررات و بر اساس چهارچوب استانداردهای حسابداری که مورد تایید سازمان حسابرسی می باشد، ثبت و ضبط نمایند. از جمله قوانین ناظر بر فعالیت شرکت های صرافی عبارتند از :

    شرکت های صرافی مجاز به معامله با تمامی ارزها می باشند مگر آنکه بانک مرکزی معامله یک یا چند ارز را غیرمجاز و ممنوع اعلام کرده باشد.
    صرافی ها می بایست در مقابل خدماتی که به مشتریان ارائه می دهند، رسید دریافت کنند.
    شرکت های صرافی موظف هستند تمامی قوانین و مقررات ناظر بر پیشگیری از پول شویی را رعایت کنند.
    برای پیشگیری از عملیات پول شویی، صرافی ها مجاز به خرید فروش یک ارز یا ارزهای مختلف با هر مشتری و بیشتر از معادل پنجاه میلیون ریال نمی باشند. البته بانک مرکزی با بررسی شرایط روز می تواند برای بررسی، تجدید نظر و اعلام معادل ریالی موضوع این ماده اقدام کند.
    معاملات ارزی با مبلغ بیشتر از ده میلیون ریال در صرافی ها، باید با احراز هویت کامل نشانی محل اقامت، شماره ملی، شماره تلفن خریدار و فروشننده و کد پستی انجام گیرد.
    شرکت های صرافی مجاز به انجام فعالیت های بانکی مربوط به اعطای تسهیلات اعتباری و یا دریافت و نگه داری سپرده از مشتریان نیستند.
    اگر در پی زیان های وارد شده، سرمایه صرافی از حداقل سرمایه کمتر باشد، صرافی می تواند حداکثر تا سه ماه آینده، سرمایه خود را تکمیل کند.
    بانک مرکزی می تواند از شرکت صرافی، صورت های مالی سالانه حسابرسی شده به همراه یادداشت های منظم به صورت های مالی را دریافت نماید.
    شرکت های صرافی وظیفه دارند در هر روز میزان خرید و فروش ارز را با قید نوع و نرخ آنها و همراه با مشخصات کلیه خریداران و فروشندگان، در فرم بانک مرکزی در دفاتر قانونی خود ثبت کنند.

قوانین ناظرقوانین ناظر

شرکت های صرافی می بایست آمار معاملات خرید و فروش ارز را بر اساس نوع ارز از جمله معاملات نقدی و حواله ای، طبق جداول و زمانبندی تعیین شده از سوی بانک مرکزی، به بانک ارسال کنند.

    شرکت های صرافی موظف هستند نرخ های خرید و فروش ارز و سایر اطلاعات مورد نیاز برای مشتریان را در معرض دید عموم قرار دهند.
    بانک مرکزی به صلاحدید خود می تواند بازرسان را برای رسیدگی به حساب ها و نحوه فعالیت صرافی ها اعزام کند. در زمان حضور بازرسان، مسئولان صرافی باید کلیه مدارک و اسناد دفتر خود را ارائه دهند.
    اگر در رسیدگی بازرسان بانک مرکزی موارد اشکال یا تخلفی احراز شود، این موارد به بانک مرکزی اطلاع داده می شود و برای اصلاح رویه به صورت اخطار کتبی با قید مهلت به واحد صرافی مربوطه اعلام می گردد.
    شرکت های صرافی می بایست مجوز فعالیت صرافی خود را در دید عموم قرار دهند.
    استفاده کردن از عنوان “بانک” در نام صرافی و یا به کار بردن نشانه های متعلق به بانک ها در تبلیغات صرافی ممنوع می باشد.
    صرافی های دسته اول باید محل کسب دائم ملکی، سرقفلی یا استیجاری داشته باشند و صرافی های نوع دوم باید محل فعالیت دائم ملکی یا سرقفلی و به نام شرکت صرافی داشته باشند.
    محل کسب صرافی های بانکی حتما باید مستقل از شعبه ها و باجه های بانک ها باشد.
    تعطیلی شرکت صرافی بنا به هر دلیلی بیش از یک ماه و یا نقل و انتقال محل فعالیت، بدون اطلاع بانک مرکزی ممنوع می باشد
    افتتاح شعبه یا نمایندگی صرافی فقط برای صرافی های دسته دوم مجاز است که با دریافت مجوز از بانک مرکزی می توانند اقدام نمایند.

استعلام مجوز صرافی
استعلام مجوز صرافیاستعلام مجوز صرافی

برای استعلام مجوز صرافی می توانید به سامانه بانک مرکزی مراجعه کنید. آدرس سایت بانک مرکزی به نشانی cbi می باشد. در این سامانه برای شفاف سازی ها و اطلاع رسانی های صحیح، لیست شرکت های صرافی معتبر قرار داده شده است و این لیست شامل بانک ها، موسسات و شرکت های صرافی است که مجوز تاسیس و فعالیت آنها توسط بانک مرکزی صادر شده و تحت نظارت هستند.

زمانی که وارد سامانه cbi می شوید، در بخش نظارت بانکی یک قسمت به نام بانک ها و نهادهای مالی مجاز وجود دارد. بانک مرکزی در این بخش حدود 360 واحد صرافی را معرفی کرده است، می توانید در این بخش نام و آدرس صرافی مورد نظر خود را جستجو کنید و بررسی نمایید که مورد تایید است یا خیر.

اشخاص حقیقی و حقوقی چگونه می توانند شرکت صرافی ثبت کنند؟

برای تاسیس شرکت صرافی اگر شخص حقیقی هستید با ثبت شرکت تضامنی و اگر از بانک ها یا موسسات اعتباری غیربانکی هستید با ثبت شرکت سهامی خاص می توانید اقدام نمایید.


حداقل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت صرافی چقدر است؟

برای تاسیس شرکت صرافی در تهران و شهرهای بزرگ حداقل سرمایه 250 میلیارد و در شهرهای دیگر حداقل سرمایه 130 میلیارد ریال نیاز است.
نحوه ثبت شرکت تضامنی صرافی چگونه است؟

برای تاسیس شرکت صرافی در قدم اول باید از بانک مرکزی مجوز را دریافت نمایید و سپس با ارائه مدارک مربوطه می توانید اقدام به ثبت شرکت کنید.

منبع: نخستین

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟