تابناک بین الملل: سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمعه دوم شهریور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره مذاکرات احیای برجام و مذاکرات انجام شده بعد از روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا ضمن تشریح تحولاتی که در این مدت رخ داد، گفت: الان احیای آن مذاکرات به آسانی گذشته نیست. شرایط بینالمللی عوض شده و در این فاصله جنگ اوکراین و جنگ و بحران در غزه و حمله رژیم صهیونیستی و ...رخ داده و شرایط منطقه را کاملا دگرگون کرده است.
وی عنوان کرد: تصویر الان نسبت به گذشته متفاوت است و در خود برجام برخی تاریخهایی که وجود داشته گذشته و برجام به شکل فعلی که وجود دارد، قابل احیا نیست. حتما باید این سند دوباره باز شود و قسمتهایی از آن مورد تغییر قرار بگیرد و این کار آسانی نیست.
وزیر امور خارجه بیان کرد: در مذاکرات ۱۴۰۰ مذاکره مربوط به نحوه بازگشت به برجام بود درباره خود برجام مذاکره نکردیم.با نگاه متفاوتی باید به صحنه برویم و شکل قبلی مذاکرات و برجام میتواند راهنمایی باشد برای استفاده، ولی دیگر آنها به آن شکل نمیتواند دوباره مورد اجرا واقع شود.
وی افزود: مذاکرات جدیدی باید شکل بگیرد و شرایط در اروپا سخت است و در آمریکا گرفتار انتخابات هستند کار آسانی نخواهد بود، ولی آن را برای خود تکلیف میدانیم که برای کاهش هزینههای تحریمها بر مردم و رفع تحریمها تلاش کنیم و از همه استعداد علمی، سیاسی و حقوقی کشور استفاده خواهیم کرد.
عراقچی ادامه داد: امیدواریم گام مثبتی در این جهت برداریم.
در خصوص این موضوع خبرنگار تابناک گفتگویی با «طارق رئوف» رئیس سابق بخش امنیت سیاسی و شفاف سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام داده که در ادامه می آید.
«رئوف» مشاور پیشین هسته ای هیات کانادا و در حال حاضر رئیس برنامه خلع سلاح، کنترل سلاح و عدم اشاعه موسسه صلح استکهلم (سیپری) است.
عباس عراقچی وزیر خارجه جدید ایران اعلام کرده که احیای مذاکرات هسته ای به آسانی گذشته نیست. با توجه به جنگ اوکراین، جنگ غزه و انتخابات ریاست جمهوری امریکا تا چه میزان می توان به شروع مذاکرات امیدوار بود؟
عباس عراقچی وزیر خارجه ایران این واقعیت را بیان کرده که برجام مرده است. در واقع برجامچند سالی است که مرده است؛ هرچند ایران همچنان به تعامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد آن ادامه می دهد.
به نظر می رسد از صحبتهای عراقچی می توان نتیجه گرفت که توافق کلانی صورت نخواهد گرفت و بیشتر فرمول «کمتر در مقابل کمتر» مد نظر باشد. نظر شما چیست؟
هرگز امید واقع بینانه ای برای احیای برجام وجود نداشت، حتی ذیل فرمول «کمتر در مقابل کمتر»
به اعتقاد عراقچی، برجام به شکل گذشته قابل احیا نیست و باید تغییراتی در آن اعمال شود. به اعتقاد وی باید مذاکرات در جهت توافق بر متن جدید صورت گیرد. ارزیابی شما چیست؟
باید منتظر ماند و دید چه کسی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا پیروز می شود. اما دیدن ابتکارات از سوی هر دولت جدید ایالات متحده به طور واقعی دشوار است.
اتحادیه اروپا سردرگم است و رهبری ضعیفی از خود نشان داده است. در حال حاضر هم درگیر جنگ روسیه و اوکراین است.
پس فعلا چیز جدیدی نیست حتی رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم ساکت است!