بین الملل تابناک: از ابتدای جنگ غزه، حملات حزب الله به شهرکهای مرزی رژیم صهیونیستی باعث رعب و وحشت ساکنان آن و آواره شدن حدود 100 هزار صهیونیست شده است.
هدف حزب الله توقف ماشین جنگی اسرائیل علیه مردم غزه بر اساس کنوانسون نسل کشی است. حزب الله در تلاش بوده تا از شدت حملات اسرائیل علیه غزه بکاهد و با گسترده شدن جبهه ها مانع تمرکز اسرائیل بر غزه و حماس شود.
البته حملات از سوی دو طرف تا درگیری های اخیر به صورت کنترل و محدود بود. پس از ترور فرماندهان نظامی حزب الله و انفجار پیجرها و متعاقبا ترور سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله، درگیری ها وارد فاز جدید شد.
از سوی دیگر اسرائیل، لبنان را به محاصره نظامی درآورده است و راههای ارتباطی زمینی آن با سوریه را قطع کرده است. حتی مسیرهای غیر نظامی را نیز هدف قرار داده است. حتی رژیم صهیونیستی اجازه فرود هواپیمای ایران در فرودگاه لبنان را نمی دهد و به نوعی انرا تحت محاصره نظامی هوایی نیز قرار داده است.
در واقع تل آویو درصدد است تا خواست خود را بر لبنان تحمیل کند. هدف اعلامی ابتدایی اسرائیل در خصوص جنگ با حزب الله آتش بس با حزب الله و بازگردانده شدن ساکنان شمال اراضی اشغالی به محل سکونتشان باز می گشت. از سوی دیگر اسرائیل سعی می کرد با حملات به حزب الله، جبهه های مقاومت را تفکیک کند و حزب الله را مجبور کند بدون در نظر گرفتن جنگ غزه تن به آتش بس دهد.
این در حالی است که حزب الله حتی بعد از ترور نصرالله اعلام کرد به دفاع از مردم غزه ادامه می دهد. بعد از تحولات اخیر و ترور مقامات سیاسی و شروع جنگ زمینی به نظر می رسد اسرائیل اهدافی فراتر از ایجاد منطقه حائل و عقب راندن حزب الله به پشت رود لیتانی مطابق قطعنامه 1701 شورای امنیت را دنبال می کند.
البته حزب الله نیز همواره بر اجرای کامل قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل تاکید دارد. بر اساس این قطنامه، حزبالله لبنان باید به ساحل شمالی رودخانه لیتانی عقبنشینی کند تا راه را برای استقرار ارتش ملی لبنان و نیروهای پاسدار صلح هموار سازد. همچنین ارتش اسرائیل موظف است با آغاز استقرار این نیروها، نیروهای خود را از مناطق جنوبی لبنان خارج کند.
«پل پیلار» عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا در این خصوص به خبرنگار تابناک می گوید: ایجاد نوعی منطقه حائل - مشابه آنچه اسرائیل در دهه 1980 ایجاد کرد - هدف اصلی چنین حمله ای خواهد بود، اما عملیات تهاجمی اسرائیل محدود به آن قسمت از لبنان نخواهد بود. اسرائیل می خواهد از عملیات زمینی، علاوه بر حملات هوایی مداوم خود، برای نابودی یا تنزل هر چه بیشتر توانایی های حزب الله استفاده کند. تهاجمات قبلی اسرائیل به لبنان تا شمال بیروت پیش رفته است.
«شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا نیز در گفتگو با تابناک در این زمینه می گوید: ایجاد منطقه حائل بین اسرائیل و لبنان حداقل هدف عملیات اسرائیل علیه لبنان است. با این حال، اگر حزب الله نتواند دفاعی قوی داشته باشد و خسارات قابل توجهی به نیروهای اسرائیلی وارد کند، جاه طلبی تل آویو می تواند فراتر از ایجاد یک منطقه حائل باشد.
حال با توجه به شرایط کنونی حزب الله چه گزینه هایی دارد؟
با شروع حملات زمینی که ارتش اسرائیل آنرا محدود اعلام کرده بود تلفات نظامیان صهیونیست بالا رفته است. نیروهای نظامی صهیونیست با افتادن در کمین ها و تله های انفجاری حزب الله دچار تلفات شدید شده اند که نشان از تفاوت جنگ زمینی با حملات هوایی را دارد. اگرچه اسرائیل در جنگ هوایی قدرت بالایی دارد اما جنگ زمینی منطق خود را دارد و تاکنون تلفات زیادی بر این رژیم وارد کرده است.
از سوی دیگر حزب الله لبنان در شب حمله 7 اکتبر منطقه شهری حیفا را هدف حمله قرار داد که حائز اهمیت است.
«صابر گل عنبری» کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص اهمیت این حمله می گوید: از اوایل جنگ لبنان حملات موشکی حزبالله به حیفا صرفا اهداف نظامی را هدف قرار میداد. اما در شب سالگرد هفتم اکتبر برای نخستین بار خود شهر حیفا هدف قرار گرفت و به چند ساختمان و خیابان آسیب وارد شد.
وی می افزاید: در معادله دیرینه میان حزبالله و اسرائیل، کل بیروت در مقابل تلآویو و ضاحیه بیروت در مقابل حیفا قرار داشت. از اوایل بمباران ضاحیه و شروع ترورها، حزبالله از بیم تکرار دکترین ضاحیه بیروت از حمله به خود شهر حیفا پرهیز میکرد. اما ظاهرا پدیدار شدن نشانههای اجرای دوباره این دکترین موجب بازنگری حزبالله در این مساله شده است.
وی معتقد است: در حملات موشکی به اسرائیل نباید صرفا تلفات را معیار ارزیابی قرار داد. حملات به شهرکهای مرزی در یک سال اخیر اساسا تلفات خاصی نداشته، اما تداوم آن و فضای رعب، باعث تخلیه تعدادی از آنها و آواره شدن 100 هزار اسرائیلی شده است.
گل عنبری می گوید: اکنون تمرکز حزبالله بر حیفا در عمق 50 کیلومتری است. تداوم حملات به این شهر راهبردی، دولت نتانیاهو را در برابر معضلی جدی و افزایش آوارگان قرار میدهد؛ در حالی که هدف اعلامی جنگ بسترسازی برای بازگشت آوارگان قبلی بود.
در حالی جنگ میان حزب الله و رژیم صهیونیستی ادامه دارد که دولت نتانیاهو بعد از وارد کردن ضربات به حزب الله درصدد تضعیف جدی توان نظامی حزب الله است. از سوی دیگر فرانسه و آمریکا با حمایت از ارتش لبنان و تاکید بر فوریت انتخاب رئیس جمهور به دنبال تضعیف جایگاه سیاسی در ساختار سیاسی لبنان هستند.
تلفات رژیم صهیونیستی در جنگ زمینی و حمله به شهر حیفا از سوی حزب الله لبنان می تواند این معادله را تغییر دهد.