به بهانه بازپخش «خاک سرخ» از سیما؛
«خاک سرخ» که یکی از بهترین آثار ساخته شده درباره مظلومیت یک خانواده خرمشهری در جنگ است، نشان داد که مضامین دفاع مقدس، اگر در قالبی نو و جذاب به تصویر کشیده شوند و از شعار و اغراق پرهیز کنند، به خوبی خواهند توانست مخاطبان گسترده‌ای را جذب کرده و سطح سلیقه تماشاگران تلویزیون را نیز به میزان زیادی ارتقا بخشند.
خاکت ببوسم، خاک تو بوسیدنی شد...
سرویس دفاع مقدس ـ سریال تلویزیونی «خاک سرخ»، پس از حدود هشت سال دوباره از شبکه اول سیما در حال پخش است؛ اثری خاطره‌انگیز که در سال 82 توانست با استقبال گسترده مردم روبه‌رو شود.
 به گزارش «تابناک»، «خاک سرخ» از معدود آثاری بود که همزمان هم نظر عموم مردم را از یک سو و هم نظر منتقدان را از دیگر سو به خود جلب کرد و اهل فن خوب می‌دانند که معمولا جمع نظر این دو طیف در برخورد با آثار سینمایی و تلویزیونی، کاری بس دشوار و در بیشتر موارد ناممکن است، مگر این‌که اثری به معنای واقعی واجد ارزش‌های زیبا شناختی، ساختاری و مضمونی باشد و «خاک سرخ» با توجه به اقبالی که در دو سطح نخبگان و عموم مخاطبان از آن صورت گرفت، نشان داد که دارای همه ارزش‌های یاد شده، بوده است.
«خاک سرخ» نوشته مسعود بهبانی‌نیاست؛ سناریستی که توانست با نوشته گیرای خود پای ابراهیم حاتمی‌کیا را برای نخستین بار به مدیوم تلویزیون بکشاند.
حاتمی‌کیا که پیش از این اثر تلویزیونی، با ساخته‌های درخشانی در عالم سینما همچون «دیده‌بان»، «مهاجر»، «از کرخه تا راین»، «آژانس شیشه ای»، «روبان قرمز» و ... نام خود را به عنوان برترین فیلمساز دفاع مقدس در اذهان به ثبت رسانده بود، اینک می‌آمد در آزمونی که بیشتر به یک ریسک می‌ماند، حیثیت سینمایی خود را در مدیومی دیگر به نام تلویزیون، در معرض آزمون قرار دهد؛ آزمونی که سرانجام نیز با توجه به کارگردانی کاربلد همچون حاتمی‌کیا و نویسنده‌ای توانا همچون بهبهانی‌نیا، با نمره‌ای بالا از سوی افکار عمومی به قبولی دست یافت.
حاتمی‌کیا پس از «خاک سرخ»، تجربه‌ای دیگر در تلویزیون را آزمود و به ساخت سریال «حلقه سبز» پرداخت، ولی «حلقه سبز» نتوانست موفقیت «خاک سرخ» را تکرار کند و با انتقادهای نسبتا بسیاری از سوی مردم و منتقدان روبه‌رو شد.
به این ترتیب، حاتمی‌کیا بار دیگر به خانه نخست خود؛ سینما، بازگشت و به ساخت آثاری با ارزش در مدیوم سینما پرداخت.
همین نکته نشان داد که سهم عمده‌ای از موفقیت «خاک سرخ» مدیون فیلمنامه هوشمندانه آن بوده است، به گونه‌ای که مسعود بهبهانی‌نیا، نویسنده «خاک سرخ» به روند موفقیت‌آمیز خود در عرصه تلویزیون ادامه داد و با نگارش سریال هایی همچون «نرگس»، «ترانه مادری» و «فاصله ها» به عنوان یکی از پرمخاطب‌ترین نویسندگان آثار تلویزیونی در ژانر اجتماعی و خانوادگی شناخته شد.
به هر روی، «خاک سرخ» که یکی از بهترین آثار ساخته شده درباره مظلومیت یک خانواده خرمشهری در جنگ است، نشان داد که مضامین دفاع مقدس، اگر در قالبی نو و جذاب به تصویر کشیده شوند و از شعار و اغراق پرهیز کنند، به خوبی خواهند توانست مخاطبان گسترده‌ای را به خود جذب ساخته و سطح سلیقه بینندگان تلویزیون را نیز به میزان زیادی ارتقا بخشند؛ کاری که اگر در سینمای دفاع مقدس نیز تحقق یابد، این سینما را که امروز در مظلومیت و غربت است، همچون ستاره‌ای درخشان در سینمای بی‌فروغ ایران خواهد درخشاند.
و سرانجام اینکه نمی‌توان از «خاک سرخ» گفت و از پرویز پرستویی نام نبرد؛ بازیگری که با ارایه هر نقش، برگی زرین به هنر بازیگری این سرزمین افزوده و بازی او در هر اثری، یکی از نشانه‌های استاندارد بودن آن اثر است.
*محمد دیندار، فیلمنامه‌نویس و عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
کاربر مهمان -> 1389/07/30
پاسخ

این سریال ، بی نظیر است. من با وجود مشغله ی زیاد هر شب بیدار می مانم تا این سریال زیبا را برای سومین بار ببینم. خاک سرخ، گل سرسبد سریال ها و فیلم های دفاع مقدس است . خداوند حافظ حاتمی کیا و همه ی گروه متعهد و البته بی ادعای این سریال باشد.

کاربر مهمان -> 1389/07/30
پاسخ

واقعا سریال زیبا، دل نشین و پر از عشق و احساسی بود تا جایی که بارها با شنیدن آهنگ تیتراژش ناخودآگاه اشکم سرازیر می شود. رحمت الله علی شهدائنا

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

با سلام، در حالی که برخی سریالهای مزخرف را چند بار و حتی پس از چند ماه از اتمام آنها بازپخش کرده اند، این سریال بسیار گیرا و جذاب پس از چند سال آنهم در بدترین ساعت ممکن بر روی آنتن میرود

علی محمدی -> 1389/08/01
پاسخ

الحق که آقایان حاتمی کیا و پرستویی از مفاخرو نوادر فرهنگی روزگار می باشند.

میره -> 1389/08/01
پاسخ

ممنون از آقای دیندار ممنون از حاتمی کیا و ممنون از کسانی که با پخش مجدد این سریال خاطره های مقدس را زنده کردند نسل جدید نیاز دارند به اینکه ببینند و بدانند که بر این مردم غیرت مند چه گذشت خواهش میکنم از تمام کسانی که میتوانند رشادتها گذشتها و ایثار گذشتگان را به نسل امروز برسانند دریغ نکنند که اجرشان پیش خداوند محفوظ است

ناشناس -> 1389/08/01
پاسخ

از آقای حاتمی کیا تشکر می کنم که با فیلم ارتفاع پست وسریال خاک سرخ دین خودرا به مردم خوزستان وخرمشهر آدا کردند، کاش این سریال تلنگری برای مسئولین محترم هم باشد که بدانند بعد از 30 سال از این همه فداکاری این مردم هنوز به وضعیت 30سال پیش خود برنگشته است ، آقای بهبهانی نویسنده خوب ،داستانی واقعی وباور پذیر را ارائه داده ومن با دیدن بسیاری از صحنه های آن بغض گلویم را میگیرد ،اجرنویسنده و کارگردان با خداوند بزرگ

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

ولی آیا شرم نیست کسی که یک متر از خاک کشور به نامش نیست جان دهد برای آنهائی که هکتارها هکتار دارند در همین جمهوری اسلامی عزیز

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

زمان پخش این سریال و اینکه از کدوم شبکه پخش میشه؟

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

دستمریزاد به حاتمی کیا

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

ستاره ی درخشان سینمای ایران در دوره ی معاصر ویکی از تاثیر گذار ترین آثار تاریخ سینما این سریال است واگر فقط همین کار در کارنامه ی آقای حاتمی کیا بود برای ادای دین ایرانی بودنشان کافی بود سربلند باشی وطن من!

حسین ارشادی -> 1389/08/01
پاسخ

زمان پخشش رو لطفا اطلاع رسانی کنید.صدا و سیما که تعطیله در اطلاع رسانی!

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

کی پخش میشه؟ اطلاع رسانی کنید لطفاً

مصطفی -> 1389/08/01
پاسخ

جهت اطلاع دوستانی که پرسیدند: زمان پخش: هرشب ساعت 1 بامداد / تکرار ساعت 10و 30 دقیقه صبح

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

این سریال دو هفته است یا شایدم بیشتر که هر شب بعد از ساعت 12 از شبکه یک پخش میشه

می -> 1389/08/01
پاسخ

واقعا سریال زیبایی است

کاربر مهمان -> 1389/08/01
پاسخ

آه خوزستان عزیز، آه خوزستان مظلوم، چه کشیدی از ستم روزگار و جنگ و ویرانی، چه کشیدی در تنهایی و غم، وچگونه بغضت را گریستی در سریال جاودانه حاتمی کیا که با هر قسمت دیدنش اشک ریختم و بر اینهمه مظلومیت خاکت گریستم، بر شهدای درخون خفته ات ، بر خاک مطهرت بر پاکی مردمان با حیایت که نجیبانه جنگ و بعد از جنگ را تحمل کردند، گریستم و گریستم.

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین