به گزارش سرویس بین الملل تابناک، پس از شهادت سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان، آمریکا و فرانسه به دنبال بهره برداری از شرایط جنگ میان رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان بودند.
در این زمینه آنها بر روی عوامل داخلی خود در لبنان حساب باز کرده اند تا به زعم خود از خلا ناشی از نبود نصرالله، به نفع خود بهره برداری کنند.
در این راستا یک روز بعد از ترور سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان، وزیر خارجه فرانسه وارد لبنان شد و با «نجیب میقاتی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور این کشور دیدار کرد.
«ژان نوئل-بارو»، وزیر خارجه فرانسه در جریان سفرش به لبنان، تاکید کرد اولویت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و تلاش و همکاری برای توقف درگیریهای مسلحانه است و فرانسه از لبنان و مردم آن و نیز ارتش این کشور در تمامی زمینهها حمایت و در این شرایط حساس به آنها کمک میکند.
پس از این دیدار، شاهد دیدار میقاتی با «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان بودیم. این دیدار بلافاصله بعد از دیدار میقاتی با وزیر خارجه فرانسه شکل گرفت. پس از این دیدار بود که نجیب میقاتی، از توافق با «بری» بر سر ضرورت انتخاب فوری رئیسجمهور برای این کشور خبر داد و گفت که «توافق کردیم یک رئیس جمهور توافقی، انتخاب شود».
نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان گفت که بری در این نشست تأکید کرده که بهمحض آتشبس، وی درخواست انتخاب رئیسجمهور توافقی را اعلام خواهد کرد.
میقاتی نیز اعلام کرد که دولت لبنان آماده بررسی مسئله اجرای قطعنامه 1701 سازمان ملل و اعزام ارتش به جنوب لیتانی و اجرای بیانیه آتشبس بینالمللی عربی در لبنان است.
میقاتی با بیان اینکه «روزهای سختی در انتظار ماست»، گفت که دولتش با بحران آوارگی بزرگ مردم لبنان و کمبود امکانات برای رفع نیازهای آنها مواجه است.
نخستوزیر پیشبرد امور لبنان پیش از این دیدار نیز گفته بود که بیروت هیچ گزینهای جز راهحل دیپلماتیک ندارد و ارتش لبنان آماده اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل در صورت فراهمشدن شرایط لازم، است.
بر اساس قطعنامه شماره ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل، حزبالله لبنان باید به ساحل شمالی رودخانه لیتانی عقبنشینی کند تا راه را برای استقرار ارتش ملی لبنان و نیروهای حافظ صلح هموار سازد. همچنین ارتش اسرائیل موظف است با آغاز استقرار این نیروها، نیروهای خود را از مناطق جنوبی لبنان خارج کند.
این تحولات در حالی است که اکسیوس به نقل از مقامات آمريكايى گزارش داده است که کاخ سفید قصد دارد از ضربات بزرگ اسرائیل به رهبری و زیرساختهای حزبالله براى انتخاب رئیس جمهوری جدید لبنان در چند روز آینده استفاده کند.
لبنان از زمان پایان دوره میشل عون، رئیس جمهوری پیشین این کشور در سال ۲۰۲۲ دچار بنبست سیاسی شده و موفق به انتخاب رئيس جمهوری جدید نشده است.
جوزف عون، فرمانده نیروهای مسلح لبنان که مورد حمایت آمریکا و فرانسه است، یکی از نامزدان اصلی انتخابات دوران پسا جنگ لبنان محسوب میشود.
در سفر وزیر خارجه فرانسه به لبنان نیز وی بر حمایت از ارتش این کشور تاکید کرده بود.
ایالات متحده قصد دارد از فرصت روزهاى پس از سيد حسن نصرالله برای کاهش نفوذ حزبالله در نظام سیاسی لبنان استفاده کند.
دیدار میقاتی با نبیه بری نیز نشان از این دارد که تعیین رئیس جمهور در دستور کار جدی است.
حتی برخی ناظران معتقد هستند موضوع انتخاب رئیس جمهور ممکن است قبل از آتش بس رخ دهد و جه بسا یکی از شرایط آتش بس باشد.
با این وجود نبیه بری در دیدار با میقاتی کرده که بهمحض آتشبس، وی درخواست انتخاب رئیسجمهور توافقی را اعلام خواهد کرد.
بر این اساس در حالیکه نزدیکان حزب الله انتخاب رئیس جمهور را به بعد از آتش بس موکول می کنند، جناح رقیب با کمک حامیان خارجی از جمله فرانسه و آمریکا در تلاش هستند در شرایط ضعف حزب الله این امر رخ دهد و بتوانند معادلات سیاسی لبنان را در شرایط کنونی تعیین کنند.
در حالیکه میقاتی بر پروژه آمریکایی-فرانسوی تاکید دارد، ایران را متهم به دخالت در امور داخلی لبنان کرده است. وی با برداشتی نادرست از سخنان محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ایران گفته است: «از این موضع که دخالتی آشکار در امور لبنان است و تلاشی برای تحمیل قیمومیتی ناپذیرفتنی بر لبنان، شگفتزدهایم. ما اخیراً در دیدار با وزیر خارجه و رئیس مجلس ایران به آنها گفتیم که باید وضعیت لبنان را درک کنند، بهویژه که لبنان در معرض تجاوزی بیسابقه از سوی اسرائیل قرار دارد. ما در حال تلاش با دوستان لبنان، از جمله فرانسه، برای فشار به اسرائیل جهت توقف حملات هستیم.»
دفتر نجیب میقاتی، نخست وزیر موقت لبنان اعلام کرده بود که میقاتی از اظهارات محمد باقر قالیباف که گفته است تهران آماده مذاکره با فرانسه درباره اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت است، تعجب میکند و آن را مداخله آشکار در امور لبنان میداند.
این شیطنت در حالی است که مجلس شورای اسلامی درباره برداشت برخی رسانهها و انتشار مطالب مختلفی از بعضی برنامههای سفر اخیر رئیس مجلس به لبنان اطلاعیهای منتشر و تصریح کرده بود: «آنچه از رئیس پارلمان ایران آقای قالیباف توسط رسانهها برداشت شده کاملاً غیرصحیح است. مواضع ایشان در قبال تحولات جاری لبنان متفاوت از جملاتی که در سخنرانی ایشان در مجمع پارلمانهای جهانی و سفر اخیر ایشان به لبنان و همچنین گفتگو با رسانهها بیان شد، نبوده است.
این مواضع کاملاً صریح بوده و عبارت از این است که ایران از هر آنچه مورد تایید دولت و مقاومت لبنان برای دستیابی به آتشبس پایدار باشد حمایت میکند این همان موضعی است که در دیدار با آقای میقاتی هم مطرح شده است.
طبعاً هیچ طرفی نباید تصور کند میتواند بدون جلب نظر مقاومت به یک توافق سیاسی پایدار برسد. بر این اساس همکاری با اروپا برای کمک به آتشبسی است که مورد تایید مقاومت و دولت لبنان باشد، میتواند در دستورکار ایران باشد.»
همچنین یک منبع نزدیک به محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران به شبکه المیادین گفته بود: آنچه از قالیباف درباره آتش بس در لبنان نقل شده به هیچ وجه درست نیست. مواضع قالیباف در قبال تحولات لبنان بسیار واضح و صریح است.
این منبع اعلام کرده بود: قالیباف در مواضع خود تاکید کرد آنچه که دولت و مقاومت در لبنان درباره آتش بس آن را تایید میکنند ایران نیز همان را تایید خواهد کرد.
این منبع به المیادین گفته بود: هدف از همکاری با اروپا کمک به رسیدن به توافق آتش بسی است که دولت و مقاومت در لبنان آن را تایید میکنند.
حال جریانهای مخالف حزب الله در حالی درصدد هستند تا القا کنند ایران در روند لبنان دخالت می کنند که به صورت عیان بر پروژه آمریکایی-فرانسوی برای لبنان تاکید و اهتمام خاص دارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.