مسابقات کشتی آزاد و فرنگی قهرمانی ۲۰۲۴ جهان (اوزان غیر المپیکی) طی روزهایی که گذشت برگزار شد. فرنگی کاران با طلای محمد علی گرایی و نقره پویا دادمرز عنوان نایب قهرمانی دنیا را به دست آوردند. نکته عجیب و دور از انتظار این مسابقات شکست محمد رضا گرایی قهرمان سابق جهان و المپیک در وزن جدید بود.
اگرچه در کشتی آزاد هر چهار نماینده ابران از رسیدن به فینال باز ماندند، اما عملکرد قهرمانان ما امیدوار کننده بود. رضا مومنی و سینا خلیلی در اولین حضور خود در میدان جهانی نشان دادند جوهره تبدیل شدن به یک قهرمان جهان و المپیک را در خود دارند. از آنها انتظار مدال آوری نمیرفت، اما چنانچه کادر فنی پخته و کارآمد تری در راس تیم ملی قرار داشت کسب عنوان و افتخار برای این دو جوان جویای نام هم دور از ذهن نبود.
در تیم آزاد همه نگاهها به کامران قاسمپور در ۹۲ کیلوگرم معطوف شده بود. جاییکه این قهرمان خوب جویباری در وزن تخصصی خود انتظار دو قهرمان بزرگ جهان و المپیک در اوزان ۸۶ و ۹۷ کیلو را میکشید. دیوید تیلور آمریکایی با صعود به وزن بالا و عبدالرشید سعدالله یف داغستانی الاصل روسها با کوله باری از تجربه و مدال در وزن ۹۷ کیلو با آمدن به وزن پایینتر، رقبای کامران ما بودند. این سه نفر جاماندگان المپیک بودند که سطح رقابتهای این وزن غیر المپیکی را بسیار بالا برده تا جاییکه سعداللهیف کسب قهرمانی در آن را پر فشارتر از دو طلای المپیک خود دانست.
جدال قاسمپور با تانک روسها در دور نیمه پایانی اگرچه با حسرت عمیق قهرمان ایرانی و علاقمندان به کشتی همراه شد، اما همه دیدند که کامران با اتخاذ روش صحیح مبارزه و تا سه ثانیه به پایان، یک سر و گردن از این رقیب نامدار و توانمند بالاتر بود. او میتوانست با اداره بهتر کشتی یک شگفتی بزرگ خلق کرده و به دیدار فینال برسد، اما عدم بهرهمندی از مربیانی که براساس شایسته سالاری و توانمندی و نه صرفا رفاقت دیرینه با رییس فدراسیون، بر مسند تیم ملی نشسته باشند و غافل شدن از تبحر و چالاکی حریف کشتی بلد روس شکست تلخی را برای کشتی ایران و کامران قاسمپور رقم زد!
شکست قاسمپور در رقابت با دیوید تیلور بر سر مدال برنز را هم میتوان به ضعفهای فنی و مدیریتی در راس تیم ملی ربط داد که نتوانستند انگیزه لازم برای مبارزه را به قاسمپور منتقل کنند. اما نحوه کشتی گرفتن قاسمپور بخصوص مقابل حریف روس و زیرگیری بینقص، کامل و منجر به امتیازگیری که داشت، نشان داد او در صورت قرار گرفتن زیر نظر مربیان بهتر از پس هر قهرمانی در دنیا بر خواهد آمد.
در ۷۹ کیلو هم محمد نخودی با شکست جردن باروز افسانهای دست به کار بزرگی زد، اما او هم در دیدار ماقبل فینال اسیر اشتباهات خود و مربیانش شده و در حالی که مسابقه را شش بر صفر از حریف گرجستانی پیش بود اسیر خاک و فیتیله پیچهای پی در پی حریف شده و نهایتا با نتیجه ۱۴ بر ۸ مغلوب کینچادزه شد. این گرجی قبلا سه بار با نتایج عالی مغلوب نخودی شده، اما عدم اتخاذ روش درست مبارزه و غافلگیری برابر شگرد حریف مانع از صعود نخودی به فینال شد. نخودی در دیدار رده بندی خوش درخشید و صاحب گردن آویز برنز دنیا شد.
با تمام انتقادات به جا و بر حقی که نسبت به ضعف تیم آزاد در نتیجه گیری صورت میگیرد، اما به زعم نگارنده این تیم آینده درخشانی خواهد داشت. هر چهار کشتیگیر حاضر در رقابتها کنار ستارههای المپیکی همچون رحمان عموزاد، حسن یزدانی، امیر علی آذرپیرا، امیرحسین زارع، امیررضا معصومی و …میتوانند بهترین نتایج را در رقابتهای پیش رو داشته باشند.
بدون تعارف باید گفت؛ علیرضا دبیر همه توان، حیثیت، شخصیت و آبروی ورزشی - اجتماعی خود را برای رساندن کشتی ایران بر قله افتخار و سکوی نخست دنیا گذاشته است. امکاناتی که اکنون در اختیار کشتی ایران قرار دارد در هیچ مقطعی از تاریخ ورزش اول وجود نداشته اما رییس فدراسیون کشتی باید بداند این دو جین قهرمان شایسته و عنواندار کشتی نیازمند هدایت، رهبری و راهنمایی مربیانی به مراتب بهتر و کار آزمودهتر از نفرات فعلی هستند. پژمان درستکار نه امروز که تجربه چند سال سرمربیگری تحمیلی تیم ملی را به کارنامه خود اضافه کرده و نه هیچ زمان دیگری شایسته این پست نبوده است. به قول اکبر فلاح «اگر دوستی با دبیر نبود، درستکار در جمع ۱۰۰ نفر اول گزینههای مربی گری تیم ملی هم قرار نمیگرفت!»
اصرار به تداوم حضور این کادر فنی بدون شک آینده کشتی ایران را با خطر جدی مواجه خواهد کرد. وقتی دست تیم ما در نبود روسها از طلای جهان و المپیک خالی میماند بازگشت روسها چه سرنوشتی را برای کشتی آزاد ما رقم خواهد زد.