پروفسور «شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است طبقه کارگر آمریکا از سیاستهای اقتصادی لیبرال، بهویژه تمایل کسبوکارهای آمریکا به سرمایهگذاری در خارج از کشور به جای آمریکا، آسیب دیده است.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه با کسب آرای الکترال بیشتر در مقایسه با رقیب دموکرات خود پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد.
در خصوص سیاست خاورمیانهای ترامپ، خبرنگار تابناک گفتگویی با پروفسور شیرین هانتر عضو شورای روابط خارجی آمریکا انجام داده که در ادامه میآید.
هانتر متخصص مسائل سیاسی ایران، خاورمیانه و اسلام سیاسی است. تا پیش از انقلاب ۵۷ ایران، هانتر عضو وزارت امور خارجه ایران بودهاست و پس از آن به ایالات متحده مهاجرت نمود. وی به زبانهای فارسی، انگلیسی، فرانسه و ترکی مسلط است. وی همچنین عضو شورای روابط خارجی امریکاست. کتاب «روابط ایرانی-عربی، فرایندهای تنش و سازگاری» از جمله کتابهای متأخر هانتر است. این کتاب تلاشی برای فهم و درک بهتر تاثیرات رقابتهای فرهنگی، مدرنیزاسیون (نوگرایی)، اختلافات قومی و مذهبی، دولتسازی، نقش قدرتهای بزرگ و سیستم سیاسی بینالمللی بر روابط ایرانیان و اعراب طی هفت دهۀ گذشته است.
*به نظر شما دلیل اصلی پیروزی ترامپ و شکست هریس در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چه بود؟
دلیل اصلی شکست هریس عبارتند از: عملکرد ضعیف او و شهرت او به چپ بودن بیش از حد، ارتباط او با شکستها و ناکامیهای بایدن، به ویژه تورم بالا و سطوح بی سابقه مهاجرت در مدت زمان کوتاه. رویکرد هریس در خصوص جنگ غزه در ایالت میشیگان با جمعیت عرب زیاد، نقش منفی داشت. یک نامزد دیگر حزب دموکرات و قویتر از هریس ممکن بود بر برخی از این نقصها غلبه میکرد.
*برخی معتقدند عدم پیروزی هریس به خاطر جنسیت او بوده است و نشان از محافظه کار بودن جامعه آمریکاست. این متغیر تا میزان موثر بوده است؟
هنوز مقاومتهایی در برابر ایده رئیس جمهور زن وجود دارد. ظاهراً به ویژه مردان سیاه پوست، رئیس جمهور زن نمیخواستند. با این حال، من معتقدم دیدگاهها و عملکرد هریس نقش مهم تری نسبت به جنسیت او داشت.
*آیا میتوان گفت جامعه آمریکایی از سیاست جهانی شدن و مهاجرپذیری و سیاست خارجی لیبرال به سمت سیاستی محافظه کار در عرصه داخلی و خارجی سوق پیدا کرده است؟ اگر چنین است آینده حزب دموکرات چیست؟
طبقه کارگر آمریکا از سیاستهای اقتصادی لیبرال، بهویژه تمایل کسبوکارهای آمریکا به سرمایهگذاری در خارج از کشور به جای آمریکا، آسیب دیده است. همچنین آمریکاییها نگران هستند که به دلیل برخی از رویههای کشورهایی مانند چین، مانند دستمزدهای پایین، یارانهها، مزیت ناعادلانهای نسبت به ایالات متحده داشته باشند. در مورد مسائل اجتماعی نیز، بسیاری از آمریکاییها نظرات جناح چپ حزب دموکراتیک را تایید نمیکنند. اما، چشم اندازی را نمیبینم که موج قوی محافظه کاری آمریکا را فرا بگیرد.
*برخی معتقد هستند ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری خود سیاست فشار حداکثری علیه ایران را ادامه خواهد داد. ارزیابی شما چیست؟
پیش بینی اینکه ترامپ چه کاری ممکن است انجام دهد دشوار است. از یک طرف او جنگ نمیخواهد. اما او همچنین باید با فشارهای تندروهای مخالف ایران و حامیان اسرائیل روبرو شود. سوال دیگر این است که آیا ترامپ از اشتباهات گذشته خود در برخورد با ایران درس گرفته است؟ بنابراین، او احتمالاً به فشار بر ایران ادامه میدهد، اما همچنین اشارهای به مصالحه به شرط تغییر سیاستهای ایران داشته است.
*در صورت شروع مذاکرات هسته ای، آیا ترامپ موضوع هستهای ایران را از سیاست منطقهای تفکیک خواهد کرد و حاضر خواهد بود صرفا درباره مساله هستهای مذاکره کند؟
تفکیک موضوع هستهای و سیاستهای منطقهای و بین المللی ایران هرگز ممکن نبوده است. حتی توافق هستهای قرار بود مقدمهای برای بحث در مورد موضوعات دیگر باشد. این یکی از دلایل مخالفت برخی در ایران با آن است. ترامپ نیز از سوی نتانیاهو تحت فشار قرار خواهد گرفت تا به رفتار خشن با ایران ادامه دهد. اما ترامپ تاکنون تنها تاکید کرده است که ایران نمیتواند بمب هستهای داشته باشد.