به گزارش خبرنگار تابناک از خراسان جنوبی، معلولان و افراد کمتوان از جمله اقشار مهم جامعه بوده که همواره چالشها و موانعی در مسیر زندگی خود دارند و با وجود پیشرفتهای این قشر، چالشهایی هنوز باقی ماندهاند.
در آمار مسئولان از وجود بیش از ۲۱ هزار معلول در استان یاد میشود و بارها از ارائه خدماتی خوش برای این افراد گزارش داده شده این در حالی است که برخی معلولین در استان از مشکلاتی اعم از عدم مناسبسازی در بعضی دانشگاهها، مستمری پایین و غیره گلایهمند بوده و خواستار ورود جدی مسئولان به این حوزه هستند.
هرچند در حوزه معلولان و افراد کم توان و ناتوان در طول دو دهه گذشته اقداماتی صورت گرفته که باعث شده تا تغییر شگرفی را در زندگی این افراد نسبت به گذشته شاهد باشیم اما همچنان مسیر طولانی برای رساندن آنها به یک سطح از زندگی خوب باقی مانده است که همت همه بخشهای جامعه و حاکمیت را میطلبد.
از سویی دیگر بدیهی است، شکستن موانع اجتماعی و باورهای غلط درخصوص معلولان نیاز به تبلیغات مستمر و همچنین مشارکت همه اقشار جامعه در پذیرش این افراد دارد.
مشکلات معلولین در بیرجند
صادقپور از افراد معلول اما موفق در استان در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به مشکلات معلولین، بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند مناسبسازی نیست.
وی ادامه داد: با وجود داشتن حداقل سه دانشجوی معلول در رشته روانشناسی، در کلاس ما در دانشگاه جزوات برای افراد دارای معلولیت نابینا با خط بریل نیست و مناسب سازی جزوات صورت نگرفته است.
وی از نبود آسانسور در این دانشگاه و برخی از ادارات گلایه کرد و افزود: یکی از مشکلات اساسی دیگر قانون استخدامی کشوری است.
قانون استخدام معلولان اصلاح شود
صادقپور ادامه داد: حتما باید لیسانس و حداکثر سن ۳۵ باشد تا بتوانیم در استخدام دولتی شرکت کنیم که همین یک مشکل بزرگ در جهت عدم بکارگیری معلولین در ادارات دولتی است.
بنا به گفتا وی، تا وقتی که فرد معلول به خودش بجنبد و تحصیلش را به پایان برساند این فرصت طلایی را از دست داده و رویای اشتغال در مراکز دولتی برایش کابوس میشود.
این جوان بیرجندی ادامه داد: از نماینده عالی دولت در استان خراسان جنوبی و دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستاریم که به حذف سن استخدام دولتی و توانایی.های ما معلولین توجه کنند.
صادقپور پایین بودن مبلغ مستمری را از دیگر مشکلات پیش روی جامعه معلولین دانست و افزود: جامعه باید به این باور برسد که معلولیت، محدودیت نیست.
گلایههایی که شنیده نمیشود
یکی دیگر از افراد معلول و موفق در بیرجند در گفت و گو با ما با بیان اینکه متاسفانه همیشه نوع نگاه به معلولین متفاوت بوده است، گفت: از نظر ما، روح انسان باید سالم و بدون معلولیت باشد چراکه با جسم معلول میتوان گامهای بزرگی برداشت اما روح معلول همیشه درجا میزند.
نسرین کاری بیان کرد: خوشبختانه قشر معلول در همین استان با موفقیتهایشان در زمینههای مختلفی ورزشی، هنری و … ثابت کردهاند که میتوانیم همپا با دیگر افراد موفق باشیم.
این جوان بیرجندی با اشاره به مشکلاتی اعم از ازدواج، مستمری پایین و بیمه در جامعه معلولیت، بیان کرد: از مسئولان خواستاریم در استخدام دستگاههای دولتی توجه بیشتری به سهم معلولان داشته باشد.
وی با گلایه از حذف برخی آزمایشهای غربالگری در دوران بارداری مادر، گفت: حذف این غربالگریها و عدم شناسایی ناهنجاریهای جنین در دوران بارداری تنها باعث افزایش آمار معلولیت میشود که میطلبد مورد توجه قرار گیرد.
خدمت به ۲۱ هزار معلول در استان
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۱ هزار و ۲۵۳ نفر معلول در استان داریم، گفت: ۷۰ درصد از این افراد از بهزیستی مستمری دریافت میکنند.
حسن شرفی با بیان اینکه شاخص معلولان در استان نسبت به جمعیت ۲.۷۱ بوده که کمی بیشتر از آمار کشور قرار دارد، افزود: ۳۸۶ مددجو واجد شرایطی در نوبت مستمری بهزیستی هستند.
شرفی با بیان اینکه در مجموع کمتر از سه درصد از جمعیت استان دارای معلولیت هستند، اظهار کرد: بیشترین معلولیت در استان شامل حرکتی، جسمی و ذهنی بوده و کمترین هم مربوط به معلولیت صوت و گفتار است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی اظهار کرد: بیشترین علت معلولیت در استان ازدواج فامیلی و در رتبههای بعدی ژنتیک و حوادث است.
وی با بیان اینکه بحث جوانی جمعیت اهمیت دارد اما در کنار آن تولد فرزند سالم نیز با اهمیت است، تاکید کرد: کسی که ریسک خطر و بیماری خاصی دارد از بستر ژنتیکی که در استان فراهم شده است استفاده کند.
شرفی با تاکید بر اینکه توانمندسازی رویکرد اصلی بهزیستی در حوزه معلولان است، افزود: ۱۶ گروه هنری از معلولان در استان تشکیل شده و در حال فعالیت هستند و در این راستا برنامه های هنردرمانی جهت تقویت و شناسایی استعدادها در دستور کار داریم.
ارائه تسهیلات بلاعوض برای مناسبسازی خودرو و منزل معلولان
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی همچنین در مرداد ماه سال جاری در برنامه رادیو پرسمان استان با بیان اینکه قانون حمایت از معلولین ۳۴ ماده متفاوت دارد، بیان کرد: مهمترین ماده این قانون مناسبسازی محیطی برای حضور معلولین در جامعه است.
شرفی، با بیان اینکه ۵۷ دستگاه اجرایی به انجام مناسبسازی از محل اعتبارات تملک خود ملزم شدهاند، افزود: آنچه که بر عهده سازمان بهزیستی است، مناسبسازی خودرو و منزل مددجویان دارای معلولیت است.
وی، اظهار داشت: در این رابطه برای مناسبسازی خودرو تا سقف ۳۰ میلیون تومان و برای مناسبسازی منزل تا سقف ۴۰ میلیون تومان کمک بلاعوض به متقاضیان پرداخت میشود.
شرفی، با بیان اینکه مناسبسازی در استان حدود ۹۸ درصد اعمال شده است، اظهار کرد: مناسبسازی داروخانهها، دانشگاهها، فضاهای سبز و ناوگانهای حمل و نقل عمومی به جد پیگیری میشود.