متن گفتگوی خبرنگار تابناک با دکتر احمد بخشایشی اردستانی استاد علوم سیاسی و نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی را از نظر می گذرانید:
آقای دکتر بخشایشی! آیا چشماندازی برای مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی میبینید؟ و اینکه تحلیل شما درباره زمزمه هایی که اخیرا در این خصوص ایجاد شده، چیست؟
ببینید، ما در ۴۵ سال گذشته همیشه با اروپاییها مذاکره کردیم. اروپاییها در گذشته اسم مذاکره را گذاشتهاند "مذاکره سازنده"، "مذاکره انتقادی"، "مذاکرات برجامی" و…، اما در حقیقت اروپا وابسته به آمریکاست و باید با آمریکا مذاکره کنیم. احتمال میدهم که آقای ترامپ فشاری حداکثری به ایران بیاورد تا ایران را ترغیب به مذاکره کند. چون خود ترامپ تاجر است و حاضراست مذاکره کند. ما هم باید با آمریکا مذاکره کنیم.
تحلیل شما از بازگشت آقای علی لاریجانی به صحنه و احتمال حضورشان در دولت چیست؟ چه تغییراتی را در شرایط سیاسی ایجاد میکند؟
به نظر میرسد که حضور آقای لاریجانی هنوز قطعی نیست. اجازه دهید که وقتی برگردند، تحلیل کنیم. اما به هر حال آقای لاریجانی شخصیت مثبتی است و توانمندی دارند و میتوانند مؤثر باشند. ولی تا زمانی که ایشان برنگردند، نمیتوان تحلیل قطعی داشت. البته به قول آقای روح الله نجابت که جمله جالبی گفتند که: "آقای لاریجانی از صحنه خارج نشده بودند که حالا بخواهند برگردند. " این جمله خیلی خوب بود و خوشم آمد. این تحلیل دقیقی است و من هم به آن معتقدم.
برخی تحلیلگران معتقدند که جریانهای انقلابی یا طیف سعید جلیلی در حال کمرنگ شدن از عرصه قدرت و تصمیمگیری هستند. به نظر شما این تحلیل درست است؟ آیا چنین چیزی را احساس میکنید؟
خیر، طیف آقای سعید جلیلی هنوز بسیار پرزور است. البته نباید گفت که طیف اقای جلیلی، بالاخره اصولگراها، پایداریها و افراد مختلف در مجلس و دیگر نهادها حضور دارند و نباید اینطور فکر کرد که این طیف کمرنگ شده است. در واقع، رنگارنگی مجلس به همین دلیل است که گروههای مختلف حضور دارند و نقد و انتقاد میشود تا تفکرات مختلف به وجود آید. اگر این گروهها نباشند، مجلس یکدست میشود و کارایی ندارد.
سؤال بعدی در مورد فیلترینگ است. آیا به نظر شما وضعیت فیلترینگ در این شرایط قابل تداوم است یا نه؟
آقای پزشکیان باید به اصول خودشان پایبند بمانند، وعده دادند که فیلترینگ را برمی دارند و حالا هم باید آن را بردارند، حالا با شیوهی خودشان!
اما من فکر میکنم که در زمینهی فیلترینگ برخی افراد باند مافیایی درست کرده اند و از این وضعیت برای کسب سود استفاده میکنند.
یعنی دقیقا چه مافیایی؟
من نمیدانم ولی ظاهراً وزارت ارتباطات هم در این کار دست دارد. زمانی که اینترنت فیلتر میشود و مردم از VPN استفاده میکنند، قیمتها بالا میرود. مثلاً اگر قیمت اینترنت ۸۰ هزار تومان باشد، با استفاده از VPN قیمت سه برابر میشود. این یعنی برخی افراد از این وضعیت سود میبرند.
پس به نظر شما برخی علاقهمند به فیلترینگ هستند، چون از آن سود میبرند؟
بله، به نظر میآید که اینطور است.
آفای دکتر! آیا اینترنت شما فیلتر شده است یا اینکه از اینترنت بدون فیلتر استفاده میکنید؟
من از VPN استفاده میکنم. برخی افراد اینستاگرام و توییتر استفاده میکنند. اما خود من فقط واتساپ و تلگرام دارم ولی بیشتر از ایتا استفاده میکنم.
نظرتان را راجع به لایحه حجاب و عفاف چیست؟ به نظر شما این لایحه قابلیت اجرا دارد؟
لایحه عفاف و حجاب در جامعه باورپذیر نیست، قانعکننده نیست. وقتی قانونی باشد که جامعه آن را نپذیرد، در جامعه دوقطبی ایجاد میکند و مشکلاتی به وجود میآورد. اجرای این قانون باعث میشود که افراد به هم پرخاش کنند و حتی کتک کاری شود. عدهای هم از این وضعیت برای کسب درآمد استفاده میکنند، مثلا شمارهی ماشینهای مردم را برمیدارند تا پول به دست بیاورند که این کار خوبی نیست. قانون باید طوری باشد که باورپذیر باشد. من یک بار به یکی از دانشجوهایم گفتم که حجاب قانون خوبی است، ایشان دانشجوی دکتری و خیلی هم مذهبی بود، گفت: "اگر معیشت من درست شود، من چادر سر میکنم و به خیابان میروم. "
اگر بخواهید شفاف تر بگویید، نظر صریح تان درباره لایحه عفاف و حجاب چیست؟
وقتی قانونی نتواند جامعهپذیر باشد و اغناکننده نباشد، مردم آن را باور نمیکنند. کسانی که به حجاب اعتقاد دارند، رعایت میکنند و دیگران نباید نداشتن حجاب خود را به مخالفت با جمهوری اسلامی ربط دهند. این خیلی مهم است که ما جامعه را دو قطبی نکنیم، چون ایجاد دو قطبی درباره حجاب در جامعه خطرناک است.
گفتگو: افسانه کیهان فر