علیرضا محرمی - انتخابات فدراسیون فوتبال در پیش است و طبیعتاً صاحبان قدرت به ویژه در این فدراسیون تلاش دارند تا با مهندسی کردن انتخابات، همچنان دستی بر قدرت داشته باشند.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، مجمع عمومی فدراسیون فوتبال قرار است یکشنبه، ۲۵ آذرماه به صورت آنلاین برگزار شود. به دور از چشم رسانهها و بدون اینکه مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، اعضای هیئت رئیسه و اعضای مجمع پاسخگوی ابهامات و سؤالات رسانهها باشند. یعنی مجمعی که بیشتر شبیه به دورهمی خواهد بود و سؤال اصلی اینجاست که چرا فدراسیون فوتبال، مجمع با چنین اهمیتی را به صورت آنلاین برگزار میکند؟
نکته اینجاست که در مجمع پیشرو با پیشنهاد هیئت رئیسه و تصویب احتمالی اعضای مجمع، نفرات حاضر در کمیته بدوی انتخابات فدراسیون فوتبال منصوب میشوند. نفراتی که سرنوشت فوتبال ایران در انتخابات احتمالی اسفندماه ۱۴۰۳ به دست آنها رقم میخورد و باید نفراتی کاملاً بی طرف و البته طبق قانون و مقررات و اساسنامه فدراسیون فوتبال انتخاب شوند.
در بند ۳ ماده ۶۱ اساسنامه فدراسیون فوتبال آمده است: «کمیته بدوی انتخابات و کمیته استیناف انتخابات از یک رئیس، یک معاون و حداکثر تا سه عضو تشکیل میشوند. همچنین دو عضو علی الدبل نیز به پیشنهاد هیئت رئیسه و با تصویب مجمع عمومی انتخاب میشوند.» بر همین اساس خبری منتشر شده است که مهدی تاج و اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال نفرات پیشنهادی برای عضویت در کمیته انتخابات این فدراسیون را به مجمع معرفی کردهاند.
خبر منتشر شده اشاره کرده است که محمدرضا جاوید (رئیس)، غلامرضا شاهکرمی (نایبرئیس)، غلامرضا ایالیان (عضو)، سعید اشرفزاده (عضو)، محمدتقی کردانی (عضو) و اسلام کریمی (عضو علیالبدل) پیشنهاد هیئت رئیسه برای حضور در کمیته انتخابات فدراسیون فوتبال هستند. از آنجایی هم که فدراسیون طبق رویه همیشگی و دور بودن از شفافیت، خبر رسمی در این خصوص منتشر نکرده و به این خبر هم واکنشی نشان نداده است، میتوان گفت که این اسامی، مورد تأیید این فدراسیون هستند.
برای بررسی اعضای پیشنهادی هیئت رئیسه برای حضور در کمیته انتخابات، بد نیست که نگاهی به دفترچه مقررات انتخاباتی بیندازیم که در اصل همان آییننامه کمیته انتخابات فدراسیون فوتبال است. در بند (ب) ماده ۳ آییننامه انتخاباتی که اصول اساسی را توضیح داده است، نکته مهمی وجود دارد: «اعضای کمیتههای انتخاباتی نباید عضو هیچیک از ارکان دیگر فدراسیون باشند و نمیتوانند سمت مدیریتی در نهادهای دولتی داشته باشند. اعضای کمیتههای انتخاباتی تا زمانی که عضو این کمیتهها هستند نباید برای هیچ پستی در فدراسیون نامزد شوند.»
اساسنامه فدراسیون فوتبال و آییننامه انتخاباتی این فدراسیون، با وجود نقدهایی که به بخشهای مختلف آن از نظر شکلی و نگارشی وجود دارد، اما در خصوص جزئیاتی به شفافیت اعلام نظر کرده است. از جمله ماجرای اعضای کمیتههای انتخاباتی که میگوید هیچیک از اعضا نباید عضو ارکان فدراسیون باشند یا سمت مدیریتی در نهادهای دولتی داشته باشند. این در حالی است که به صورت واضح دو عضو پیشنهادی این موضوع را نقض کردهاند و غلامرضا شاهکرمی و محمدتقی یا همان مهدی کردانی برخلاف آییننامه از سوی هیئت رئیسه انتخاب شدهاند.
غلامرضا شاهکرمی از مدیران نفتی کشور طبق آییننامه کمیته انتخابات دارای سمت مدیریتی در نهادهای دولتی است و براساس آخرین اطلاعیهها در سایت وزارت نفت، او سمت مدیرکل امور مجلس وزارت نفت را دارد. مهدی کردانی یکی دیگر از نفرات پیشنهادی هیئت رئیسه نیز عضو کارگروه نقل و انتقالات فدراسیون فوتبال و مشاور مهدی تاج است که او نیز طبق آییننامه انتخابات از اعضای فدراسیون فوتبال محسوب میشود و ضمن اینکه به دلیل سمت مشاوری رئیس فعلی فدراسیون فوتبال، میتواند شائبه جانبداری از یک کاندیدای خاص را ایجاد کند.
تصویری از مهدی کردانی، عضو کارگروه نقل و انتقالات فدراسیون فوتبال در جلسهای با حضور مهدی تاج
نکته جالب توجه اینجاست که همین دو عضو، یعنی غلامرضا شاهکرمی و مهدی کردانی در دوره قبلی کمیته انتخاباتی فدراسیون فوتبال حضور داشتند که همان زمان نیز با این مشکل قانونی مواجه شدند. علاوه بر این دو عضو، علی فلاحتی نیز که به عنوان رئیس کمیته بدوی انتخابات معرفی و منصوب شده بود، در وزارت علوم حضور داشت که اعضای غیر قانونی را به سه نفر میرساند.
پیش و پس از برگزاری انتخابات ۸ شهریورماه ۱۴۰۱ اتفاقات و حواشی جالب توجهی هم رخ داد. از جمله اینکه نهادهای قانونی مختلفی از ممنوعیت مهدی تاج برای شرکت در انتخابات صحبت میکردند. موضوعی که منجر به تصمیم حسن کامرانیفر، دبیرکل وقت فدراسیون فوتبال برای لغو مجمع انتخاباتی شد، اما اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال در ساعات ابتدایی روز ۸ شهریور و بامداد همان روز تشکیل جلسه داده و تصمیم گرفتند که انتخابات را برگزار کنند.
شائبه مهندسی آخرین انتخابات فدراسیون فوتبال یا فشار نهادهای بیرونی برای حضور مهدی تاج در مجمع فدراسیون فوتبال به شکلی تأیید شد؛ جایی که پس از رأیگیری و در حالی که هنوز انتخابات به پایان نرسیده بود، اما در نهایت منجر به انتخاب مهدی تاج شد، علی فلاحتی، رئیس کمیته بدوی انتخابات که حضورش طبق آییننامه غیرقانونی بود، یک مکالمه تلفنی جنجالی را صورت داد. مکالمهای که باتوجه به روشن بودن میکروفن او و انتشار ویدئویی از این لحظه نشان میداد او از اتفاقات مجمع و انتخاب مهدی تاج راضی به نظر میرسد: «همه کسانی که باید کمک میکردند، خیلی کمک کردند و مردونگی کردند... شما رو جبران میکنم برادر من. ما وظیفهمون رو انجام دادیم.»
باوجود مکالمه تلفنی پرحاشیه در انتخابات ۸ شهریورماه ۱۴۰۱، نه فدراسیون فوتبال و نه علی فلاحتی، رئیس کمیته بدوی انتخابات هیچگاه توضیح درستی در این زمینه ارائه نکردند تا شائبه حمایت از مهدی تاج پررنگتر شود. پس از آن هم اتفاقات پیرامونی آن سال و همچنین حضور پر حاشیه و جنجالی تیم ملی در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، فضای مطالبهگری در رسانهها را تغییر داد و مهدی تاج هم تا به امروز پاسخی در این زمینه ارائه نکرده است.
نکته جایی مهمتر میشود که مهدی تاج پیش از انتخابات ۸ شهریورماه ۱۴۰۱ درگیر چند پرونده قضایی بود. پروندههایی که در یکی از آنها محکوم هم شد و رأی محکومیت او از سوی شعبه ۱۰۵۹ دادگاه کیفری در مجتمع قضایی کارکنان دولت تهران به تاریخ ۲۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ صادر شده بود. با این حال اینکه چه اتفاقی زمینهساز حضور مهدی تاج در انتخابات شد و کمیته بدوی انتخابات کاندیداتوری او را تأیید کرد، جای سؤال و البته ابهام بسیار زیاد دارد.
مهدی تاج در پرونده مورد اشاره محکومیت سنگینی هم دارد که البته هنوز اجرایی نشده؛ محکومیتی که باتوجه به جزئیات رأی صادر شده مشمول محکومیت دیگری هم میشود که «براساس بند (ت) ماده ۲ قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس مصوب ۱۴۰۱/۰۸/۱۰ کسانی که به مجازات جرائم خیانت در امانت، کلاهبرداری، اختلاس، ارتشاء و تصرف غیرقانونی در اموال عمومی محکوم شدهاند، نمیتوانند در مشاغل حساس فعالیت نمایند.» حال سؤال اینجاست که غلامرضا شاهکرمی و مهدی کردانی که در کمیته انتخاباتی پیشین فدراسیون فوتبال هم عضویت داشتند، چگونه با بی توجهی به رأی محکومیت مهدی تاج، بازهم در بین اعضای پیشنهادی برای کمیته انتخاباتی جدید حضور دارند؟
مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال، مهدی محمدنبی و منصور قنبرزاده، نواب رئیس و عضو هیئت رئیسه و احمدرضا براتی، احسان اصولی، محمدرضا ساکت، بهرام رضاییان، میرشاد ماجدی و طهمورث حیدری به عنوان اعضای هیئت رئیسه باید پاسخگوی این ابهام باشند که چگونه دست به چنین تخلف آشکاری زدهاند؟ در وهله اول غلامرضا شاهکرمی به دلیل داشتن سمت دولتی و مهدی کردانی به دلیل عضویت در فدراسیون فوتبال، نمیتوانند برای کمیته انتخابات فدراسیون فوتبال معرفی شوند و در گام بعدی، آنها به دلیل عملکرد پرابهام در کمیته انتخابات قبلی و اتفاقات انتخابات ۸ شهریورماه ۱۴۰۱ حتی باید پاسخگو باشند. پاسخ به این سؤال که چرا به رأی محکومیت مهدی تاج بی اعتنایی کردند و کاندیداتوری این فرد به تأیید رسید؟
نکته جالب توجه اینکه در همان ایام و پیش از برگزاری انتخابات ۸ شهریورماه علاوه بر نهادهای قانونی ذیربط که غیرقانونی بودن حضور مهدی تاج در انتخابات را به فدراسیون اعلام کرده بودند، نصراله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز در توئیتی نوشت: «تا زمانیکه پرونده فساد قرارداد ویلموتس تعیین تکلیف نشده و افراد از اتهاماتی که متوجه آنان شده، تبرئه نشوند، حضور این افراد مذکور در فدراسیون فوتبال قانونی نیست.» رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پایان این اظهار نظر خود از هشتگ #تاج استفاده کرد تا به صورت واضح نشان دهد که منظور او چه شخصی است.