گفتگوی تابناک با استاد دانشگاه آلاباما آمریکا.

سقوط دولت اسد ضربه سختی به محور مقاومت زد/ ایران فوراً استراتژی بازدارندگی خود را تغییر دهد

پروفسور نادر انتصار معتقد است ایران موظف است برای توسعه استراتژی بازدارندگی جدید اقدام فوری انجام دهد، زیرا استراتژی بازدارندگی فعلی آن دیگر موثر نیست.
کد خبر: ۱۲۷۷۰۱۷
|
۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴ 10 December 2024
|
22081 بازدید
|

پروفسور نادر انتصار معتقد است اگر اردوغان زیاده روی نکند، می‌تواند ایالات متحده را مجبور کند که حمایت خود از کرد‌های سوریه را حداقل در کوتاه مدت کاهش دهد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، فرماندهی ارتش سوریه در بیانیه ای، سقوط حکومت بشار اسد را اعلام کرد.

بیانیه فرماندهی ارتش سوریه بامداد یکشنبه و پس از تصرف دمشق توسط گروه‌های مسلح و نیز خبر خروج بشار اسد از سوریه انتشار یافت.

رسانه‌های غربی و عربی بامداد یکشنبه با انتشار گزارش‌هایی، خبر‌های در مورد خروج بشار اسد از سوریه و نیز ورود گروه‌های مسلح به دمشق پایتخت این کشور مطرح کردند.

شبکه العربیه بامداد یکشنبه در گزارشی ادعا کرد، گروه‌های مسلح مخالف بشار اسد ساعاتی قبل وارد دمشق شدند و کنترل پایتخت سوریه را به دست گرفتند.

شبکه المیادین نیز به نقل از رویترز گزارش داد که گروه‌های مسلح بدون وجود هیچ نشانه‌ای از ارتش سوریه وارد دمشق شدند.

بنا به گزارش این شبکه از رویترز همچنین به نقل از مقامات بلند پایه سوریه اضافه کرد که بشار اسد رئیس جمهور سوریه دمشق را به مقصد نامعلومی ترک کرده است.

به ادعای رسانه‌های عربی و نیز غربی از جمله سی ان ان و رویترز خروج اسد از دمشق به مقصد نامعلومی که می‌تواند خارج سوریه و یا داخل سوریه (شهر‌های علوی نشین ساحل مدیترانه لاذقیه و طرطوس) باشد، صورت گرفته است.

رسانه‌های وابسته به گروه‌های مسلح گفتند که آنها وارد ساختمان رادیو و تلویزیون سوریه شده اند و کنترل این رسانه را به دست گرفتند.

پایگاه خبری العربی الجدید نیز از کنترل زندان «صیدنایا» بزرگترین زندان دمشق به دست گروه‌های مسلح و آزادی زندانیان آن خبر داد.

معارضان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشور‌ها و ورود نیرو‌های تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده علیه مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.

درباره تحولات سوریه و سقوط دولت سوریه، خبرنگار تابناک گفت‌وگویی با پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه می‌آید.

کتاب «سیاست کرد‌ها در خاورمیانه» از جمله آثار شناخته شده انتصار است که ابعاد سیاسی و اجتماعی ادغام کرد‌ها در جریان اصلی زندگی سیاسی-اجتماعی در ایران، عراق و ترکیه را تحلیل می‌کند.

*نظام بشار اسد سقوط کرد. به نظر شما دلایل این امر چیست؟

تحولات سریعی که باعث فروپاشی خیره کننده بیش از ۵۳ سال حکومت خانواده اسد شد، لحظه‌ای تاریخی در تاریخ مدرن سوریه و شام را رقم زد. 

دلایل متعددی برای این امر وجود دارد، اما مهم‌ترین آنها فروپاشی سریع ارتش سوریه به دلیل عدم تمایل آن به جنگ با نیرو‌های مخالف بود. اگر انسجام نظامی اش از بین برود و نیرو‌های نظامی و امنیتی اش حاضر به جنگیدن برای آن نباشند، هیچ نظامی نمی‌تواند در قدرت بماند. 

از سوی دیگر، ائتلاف گروه‌های مخالف به رهبری هیئت تحریر الشام موفق شده بود انسجام و بسیج را در حد بالایی ایجاد کند.

اقتصاد سوریه برای چندین ماه تقریباً در حال فروپاشی کامل بوده است که منجر به از دست دادن سریع مشروعیت نه تنها در میان مردم عادی سوریه، بلکه همچنین بسیاری از حامیان سرسخت نظام اسد شده است

زمانی که داعش موصل را در عراق تصرف کرد و طالبان دولت افغانستان را از قدرت خارج کردند، موارد مشابهی را شاهد بودیم. 
دلیل مهم دیگر حمایت استراتژیک قابل توجه دولت و نیرو‌های امنیتی ترکیه از مخالفان بود.

در نهایت، اقتصاد سوریه برای چندین ماه تقریباً در حال فروپاشی کامل بوده است که منجر به از دست دادن سریع مشروعیت نه تنها در میان مردم عادی سوریه، بلکه همچنین بسیاری از حامیان سرسخت نظام اسد شده است.

* گروه‌های مخالف نظام بشار اسد به سرعت در سوریه پیشرفت کردند و توانستند به سرعت دمشق را تصرف کنند. دلایل پیشرفت سریع این نیرو‌ها چه بود؟

همانطور که اشاره کردم، انسجام و توانایی‌های سازمانی گروه‌های مخالف بشار اسد همراه با فروپاشی سریع نیرو‌های مسلح سوریه، فروپاشی رژیم را با سرعت برق آسا ممکن کرد.

* چرا روسیه از نظام بشار اسد حمایت نکرد؟ آیا روس‌ها توان جلوگیری از سقوط نظام او را داشتند؟

با دستان بسته در جبهه اوکراین، روسیه به سادگی در موقعیتی نبود که عضله نظامی، به ویژه پوشش هوایی مورد نیاز برای درگیری نظامی در یک جبهه دیگر را فراهم کند.

تحلیلگران روسی به این نتیجه رسیده بودند که ارتش سوریه یک نیروی تمام شده است و قرار نیست دیگر برای حفظ یک رژیم متزلزل بجنگد

علاوه بر این، تحلیلگران روسی به این نتیجه رسیده بودند که ارتش سوریه یک نیروی تمام شده است و قرار نیست دیگر برای حفظ یک رژیم متزلزل بجنگد.

*برخی معتقدند که ظهور گروه‌های سنی به منافع آمریکا در سوریه آسیب می‌زند و رجب طیب اردوغان از آن به عنوان اهرمی در برابر آمریکا برای کاهش حمایت کرد‌های سوریه استفاده خواهد کرد. نظر شما چیست؟

به نظر می‌رسد ترکیه و رئیس جمهور آن اردوغان بزرگترین برندگان منطقه هستند. اگر اردوغان زیاده روی نکند، می‌تواند ایالات متحده را مجبور کند که حمایت خود از کرد‌های سوریه را حداقل در کوتاه مدت کاهش دهد. اما اگر شرایط در داخل سوریه همچنان به هم بپیوندد که منجر به درگیری‌های داخلی در میان مخالفان اسد شود، کارت کردی اردوغان تضعیف خواهد شد.

*آیا فکر می‌کنید روسیه می‌تواند پایگاه‌های خود را در سوریه در سواحل مدیترانه حفظ کند؟ اگر نتواند چه عواقبی برای آن خواهد داشت؟

این بستگی به نوع ترتیباتی دارد که روسیه پس از استقرار یک دولت و سیستم فعال در سوریه می‌تواند انجام دهد. اگر روسیه نتواند با رژیم جدید سوریه همکاری کند و پایگاه‌های خود را از دست بدهد، حضور مسکو در شرق مدیترانه آسیب می‌بیند و نقش آن به عنوان یک لایه موثر در منطقه کاهش می‌یابد.

*سقوط نظام بشار اسد چه تأثیری بر ایران و «محور مقاومت» خواهد داشت؟

در ماه‌های اخیر به «محور مقاومت» ضربه‌های پشت سر هم وارد شده که توان نظامی، ساختار سازمانی و رهبری آنرا تحت تاثیر قرار داده است.

در ماه‌های اخیر به «محور مقاومت» ضربه‌های پشت سر هم وارد شده که توان نظامی، ساختار سازمانی و رهبری آنرا تحت تاثیر قرار داده است. از دست دادن کریدور سوریه ضربه‌ای جدی به خطوط تدارکاتی دیرینه ایران به متحدانی مانند حزب الله لبنان خواهد بود

از دست دادن کریدور سوریه ضربه‌ای جدی به خطوط تدارکاتی دیرینه ایران به متحدانی مانند حزب الله لبنان خواهد بود. علاوه بر این، سوریه تنها متحد عرب ایران در طول جنگ ایران و عراق بود و تا هفته‌های اخیر بخش مهمی از استراتژی دفاعی پیشروی ایران باقی ماند. 

ایران موظف است برای توسعه استراتژی بازدارندگی جدید اقدام فوری انجام دهد، زیرا استراتژی بازدارندگی فعلی آن دیگر موثر نیست. بسیاری از دشمنان ایران، سقوط سوریه را اولین گام به سوی یک استراتژی گسترده‌تر برای تضعیف ایران و کاهش قدرت و ارتباط منطقه‌ای آن می‌دانند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
|
Canada
|
۱۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
واقعا در ایران یک اپیدمی از مقامات تا تحلیلگران رایج شده و ان عدم قبول مسئولیت و اشتباه هست. همه توجیه می کنند و میگن ما هشدار داده بودیم. عوض اینکه از وقایع سوریه و غزه و لبنان و تنشهای مستقیم بین ایران و اسرایبل پند و تجربه بگیریم فوری بدنبال پیشبرد همان تحلیلهای نخ نما شده خود هستیم که بله. اسد در ارتش و فرهنگ و اقتصاد سوریه خالص سازی نکرد و ضربه خورد.
پاسخ ها
ناشناس
| Austria |
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
خبرنگاران گاهی سوالاتی را آماده می کنند از قبل و اصلأ گوش نمی دهند مصاحبه شونده چه میگوید و حتی اگر پاسخ آن داده شده، دوباره آن را تکرار می کنند و این غیر حرفه ای است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
همین گزینه های نظر سنجی تابناک رو ببینید
هرچی خودش خواسته میذاره واسه گزینه ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
به نظرم بهترین بازدارندگی بمب اتم است و هیچ گزینه دیگری مناسب نیست و تمام.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
این یک روال جاری در ایران است که مسئولان پس از وقوع اتفاق، ادعا می کنند " من گفته بودم..."، "از ابتدا قابل پیشبینی بود ..." و ....!!!
ناشناس
|
Canada
|
۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
چرا روسیه از اسد حمایت نکرد و خیلی سریع او را به مسکو تبعید کرد؟ دلیلش ساده است. روسیه توانی برای جنگ در دو جبهه ندارد. از انطرف اسد برای روسیه دیگر کاربردی نداشت که هیچ. مانع استفاده ابزاری روسیه از سوریه هم شده بود. روسیه نتوانست از کره شمالی یا حماس با تنش اسراییل و ایران ماهی خود یعنی درگیر کردن امریکا و اروپا در یک درگیری منطقه ای را صید کند . بایدن با تجربه تر و هوشیار تر از بوش بود. پس حالا تنها شانس پوتین سوریه و پیروزی تکفیری هاست که امریکا را درگیر کند. مدلی مانند افغانستان و عراق. همین بود که سریع با همکاری نتانیاهو که او نیز می خواهد امریکا را دوباره به خاورمیانه بیاورد در استانه امدن ترامپ می خواهد سوریه را به تله برای امریکا تبدیل کند تا در اوکراین بتواند امتیاز بگیرد. اما ظاهرا بایدن و ترامپ هر دو متوجه شدند و دارند هشدار می دهند که نقشه پوتین چیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
روسیه ابر قدرت نیست عموجان
روسیه یک کشور معمولی جهان سومیه چون دمکراسی نداره
پوتین و مدودف جاشونو باهم عوض می کنند
اینهم شد دمکراسی؟
ناشناس
| Germany |
۱۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
ناشناس 10:41 لطفا حداقل با دقت این نظری که این بنده خدا نوشته رو بخون، نظر قشنگیه و یه چیزی یاد بگیر نه اینکه با استفاده از کلمات سخیف مثل عمو جان و گفتن حرفهای بی ربط وقتت رو تلف کنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
ناشناس11:31اصلا روسیه مهد دموکراسی می باشد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
ناشناس 10:41 مطلب شما هیچ ارتباطی با متن نداشت بیشتر در اعلام نظر دقت نمایید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
اصولا محور مقاومت منسجمی دیگه وجود ندارد ...
پاسخ ها
ناشناس
| United Arab Emirates |
۱۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
بهتره به حل مشکلات داخلی و اقتصادی پرداخت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
دنیا بالا و پایین داره... با شکست نباید همه چیز رو از دست رفته دونست
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
تنها راه ایران این میمونه که بره سراغ بمب اتمی. این تنها راه ایرانه نیازی هم به کریدور مقاومت نداره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
هیچ آینده ایی با ایران بمب اتمی قابل تصور نیست
حسینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
خدا رخم کند .
پاسخ ها
افشین امیرفر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
بحث رحم خدا نیست ،بحث عقلانیت و روابط برتر با جهان هست ، ما بادمنزوی کردن خودمون از هر حهت سخت بتونیم آینده رو رو به پیشرفت ببینیم امروزه بازدارندگی با قوای نظامی خیلی هزینه بره و بسیاری از مشورها با متحد سدندبا ابرقدرتهای جهان هزینه دفاعی خودسون به حداقل نیرسونن و به جای اون اقتصاد ورو به پیش میبرند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
با جماعت تندرویی که از گذشته تجربه نمی گیرند خدا خودش کمک کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
اگر به فروپاشی روسیه و سوریه دقت کنیم متوجه می شویم که در هر دو با تحریم و فشار اقتصادی اول روی نقطه ضعف نظام های بسته و دخالت گر اقتصادی (کمونیستی)تا حد امکان فشار می آورند و بعد با کمک نظام بسته سیاسی اهداف خود را اجرا می کنند راه حل دفاعی از دل همین اهداف تهاجمی خارج می شود یعنی اول باید نظام سیاسی و اقتثادی بسته را باز کرد و مشارکت سیاسی و اقتصادی مردم را بیشتر کرد و رضایت ملت را بدست آورد از لحاظ دفاعی هم باید هر اسلحه که مورد نیهز هست تهیه کرد
علت موفقیت ترکیه اجرای همین فرمولهای ساده در مناطق تحت نفوذ و وعده به هنین اصول ساده توسط گروههای آموزش دیده اش هست
دلسوزان ایران بزرگ باید حوزه نفوذ تمدنی را باز تعریف و استراتژی خود را بر این موضوع متمرکز کنند که حوزه تمدنی ایران بزرگ یکپارچه و متحد و قوی با بهترین نوع سیستم حکومتی و اقتصادی اداره شوند در این صورت با کمترین هزینه بیشترین محصول حاصل خواهد شد ....
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
مثل تمام کشورهای دنیا . تنها راه بازدارندگی تولید کلاهک اتمی هست . تولید کنند اما تا لحظه نهایی استفاده نکنند .
سریعا از npt خارج و تا فرصت هست تمرکز به روی تولید سلاح هستی معطوف شود و این استراتژی بازدارندگی جدید و البته تنها راه خواهد بود .
همه میبینیم که جامعه جهانی وجود ندارد و فقط خودمان هستیم که از خودمان دفاع می‌کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
دنیا هم میشینه تماشا میکنه ما 100 تا بمب اتمی بسازیم !
با تحلیل گرانی مثل شما شدیم 80 میلیون !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
به نظر من تحلیل اشتباهی کرد. سوریه مدتها بود که دیگه بخشی از محور مقاومت نبود. اما ایران بخاطر نجابتش این موضوع رو علنی نکرده بود. وگرنه عدم همراهی بشار اسد در طول همین چند ماه اخیر برای خیلی ها عیان شده بود.

پس با رفتن بشار اسد فقط هزینه جبهه مقاومت کم شد نه چیر دیگه ای.
ناشناس
|
Turkiye
|
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
بازدارندگی
اتم
خلاص
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
تا زمانی که نام ایران و روسیه در کنار یکدیگر است ناتو تقاص ناتوانی‌های نظامی خود در اوکراین را از ایران خواهد گرفت همان گونه که از سوریه گرفت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
شوخی نیست روسیه و ناتو به عنوان دو ابرقدرت غالب با هم درگیر شده اند طبیعی ست که عوارض آن در جاهایی بغیر از اوکراین هم ظاهر شود اوکراین یک سال پیش رسما هشدار داد ایران متضرر خواهد شد
اهل قیطریه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
ما داریم تاوان اشتباهات بزرگ خودمان از سال ۱۳۸۴ و بالا کشیدن احمدی نژاد و جلیلی و تندروهای جبهه پایداری را
می پردازیم و لا غیر ...
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟