به گزارش سرویس سیاسی تابناک، اولین محور مهم رهبر انقلاب اشاره به " نقشه مشترک آمریکایی اسرائیلی" در خصوص تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد بود: «نباید تردید کرد که آنچه در سوریه اتفاق افتاده، محصول یک نقشه مشترک آمریکایی و صهیونیستی است.»
شاید این عبارت را بتوان مهمترین قسمت از بیانات این دیدار دانست، ادعاهایی که اخیرا پیرامون مذاکرات دولت بایدن با تحریرالشام و حذف آن از لیست گروههای تروریستی مطرح میشود را میتوان یکی از همان قرائنی دانست که رهبری از آن سخن گفتند.
از سوی دیگر روزنامه آمریکایی «واشینگتن پست» در گزارشی مدعی شد نیروهای مسلح مخالف سوری، پهپادها و دیگر انواع کمک را از ماموران اطلاعاتی اوکراین در راستای تضعیف روسیه و متحدانش در سوریه، دریافت کردند، اوکراین نیز عملا متحد غرب و آمریکا در جنگ با روسیه محسوب می شود، و این خبر نیز می تواند قرینه ای از همین موضوع باشد.
در این میان آنچه جالبتر است اشاره گذرای رهبری به همین مسئله در پانزده ماه پیش است؛ رهبر انقلاب بیستم شهریور سال گذشته در دیداری با مردم خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان اشاره کرده بودند که «باید مراقب نقشهی دشمن بود. دشمن نقشه دارد؟ بله، دشمن نقشه دارد، برنامه دارد؛ نه فقط برای ما؛ آمریکا امروز در این منطقه برای عراق برنامه دارد، برای سوریه برنامه دارد، برای لبنان برنامه دارد، برای یمن برنامه دارد.»
فارغ از تحقق این برآورد رهبر انقلاب از وضعیت منطقه، آنچه در گام بعدی مهمتر است تحلیلهایی است که امروز از احتمال ضربه اسرائیل و آمریکا به انصارالله یمن و حوثی ها به گوش میرسد؛ در این زمینه باید هوشیار بود و تغافل نکرد تا یکی دیگر از مهمترین بازوهای مقاومت در منطقه آسیبی نبیند.
کشور همسایه در نگاه رهبری
رهبری در ادامه سخنان مهم خود پیرامون طرح آمریکایی-اسرائیلی به ایفای نقش دولت همسایهی سوریه هم اشارهای میکند، بدون اینکه صریحا از آن کشور نام ببرند، هرچند که ایشان این دولت را عامل اصلی نمیدانند.
به نظر میرسد به دلیل برخی ملاحظات،رهبری به طور مستقیم نامی از این کشور نیاوردند و هم در عین حال، با نام نبردن از ترکیه، واکنش مستقیم به نقشآفرینی ترکیها را به مقامات مربوطه در دستگاه دیپلماسی کشورمان و سطوح پایینتر واگذار کردهاند.
البته این نخستین باری نبود که از همکاری این همسایه علیه محور مقاومت، صحبت میشود ۹ سال پیش در هجدهم فروردین ماه، مقام معظم رهبری با اردوغان رئیسجمهور ترکیه، دیداری با محوریت "بیداری اسلامی" داشتند که در بخشی از این گفتوگو اشاره کردند «در مقابل این بیداری، دشمنان اسلام، ضدحمله خود را مدتهاست آغاز کردهاند و واقعیت تأسفبار این است که برخی از حکومتهای اسلامی نیز خیانت میکنند و پول و امکانات خود را در خدمت دشمن قرار میدهند».
امروز نیز همانند مقاطع تاریخی پیشین ایفای نقش ترکیه بر کسی پوشیده نیست و بعید نیست پس از مدتی نقشآفرینیهای محور عربی نیز عیان گردد!
جوانان سوری
«موضوع اینجوری نمیماند؛ قطعاً جوانان غیور سوری به پا خواهند خاست، ایستادگی خواهند کرد، فداکاری خواهند کرد، تلفات هم خواهند داد، اما بر این وضع فائق خواهند آمد. همچنانی که جوانان غیور عراق این کار را کردند.»
بخش مهم دیگر سخنان مهم امروز رهبری را میتوان این تحلیل ارائه شده از آینده سوریه دانست که به نظر میرسد برای شکلگیری حشدالشعبی دیگری در سوریه هدفگذاری شده است.
هرچند با توجه به تفاوتهای بافت جمعیتی سوریه و عراق، قیاس این دو کشور ، تشکیل حشد الشعبی یا جریانی شبیه به آن در سوریه ملاحظات متفاوتی را می طلبد، بر اساس آخرین آمارگیری های رسمی، شیعیان و علویان سوریه حدود ۲۰ درصد جمعیت سوریه را تشکیل می دهند، حالا باید منتظر بود و دید کدام گروهها از جوانان سوری به پا خواهند خواست؛ آیا این جوانان غیور ترکیبی از علویان مختلف سوری خواهند بود یا ترکیب متفاوت و شاید دور از ذهنی را در ائتلاف با اهل تسنن و حتی بخشی از اکراد شمال شرق سوریه شاهد خواهیم بود؟
زهرا مظهری