حراج سکه‌های هخامنشی و ساسانی در آمریکا

حراجی در نیویورک در اقدامی تازه تعدادی دیگر از سکه‎‌هایی که از ایران قاچاق شده است را برای حراج رونمایی کرد.
کد خبر: ۱۲۷۹۷۱۵
|
۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۲ 25 December 2024
|
1609 بازدید
|
۱

مسئولان حراج سی. ان. جی در نیویورک درحالی هفته گذشته از دو سکه ساسانی رونمایی کردند که پس از این اتفاق، وزارت میراث‌فرهنگی بلافاصله دستور پیگیری و تشکیل پرونده برای استرداد این سکه‌های ارزشمند دوره ساسانی را صادر کرد. 

به گزارش تابناک به نقل از فارس، اما یک روز پس از اعلام رسمی وزارت میراث‌فرهنگی و آماده‌سازی پرونده استرداد ۲ سکه ساسانی، حراج نیویورک از ۱۵ سکه زرین هخامنشی و ساسانی دیگر رونمایی کرد. موضوعی که سبب نگرانی جدی فعالان میراث‌فرهنگی کشور شده است این موضوع است که مشخص نیست چه تعداد از سکه‌های خارج شده توسط حفاران غیرمجاز و قاچاقیان میراث‌فرهنگی به این حراجی رسیده است. در تازه‌ترین رونمایی این حراج از سکه‌های هخامنشی و ساسانی ایران می‌توان به سکه زرین هرمز اول از پادشاهان ساسانی اشاره کرد که در سال‌های ۲۷۲ تا ۲۷۳ میلادی در ایران ضرب شده است. 

روی سکه نقش این پادشاه ساسانی و پشت آن نقش یک آتشدان و محراب ضرب شده است که دو سوی آتش را موبدان گرفته‌اند و در حال نیایش هستند. حراجی سی. ان. جی نیویورک اعلام کرده است که این سکه بسیار کمیاب است. سکه‌های او لقب «شاه شاهان ایرانیان» را دارند.اما سکه ارزشمند دیگری که حراج نیویورک برای فروش آنلاین در سه هفته آینده رونمایی کرده است، یک سکه دوره هخامنشی است که به نوشته این حراج متعلق به دوره داریوش دوم هخامنشی و متعلق به ۴۲۰ تا ۳۷۵ سال قبل از میلاد مسیح است. سکه دریک هخامنشی ۸.۳۷ گرم وزن دارد.

حراج سکه‌های هخامنشی و ساسانی در آمریکا

بررسی‌های بیشتر از این حراجی و اطلاعات موجود در آن مشخص کرد که طی دو روز اخیر حراج سی. ان. جی نیویورک که به فروش سکه‌های باستانی در آمریکا می‌پردازد بیش از ۱۰ سکه ساسانی از جنس نقره را هم رونمایی کرده است که بیشتر آن‌ها دارای نقش شاهان ساسانی و آتشکده و آتشدان در پشت و روی سکه هستند و قیمت‌های بسیار گزافی برای فروش آن‌ها در نظر گرفته شده است.

حراج CNG این سکه را با حداقل پیشنهاد ۴۵ هزار دلار و برآورد فروش ۷۵ هزار دلار بر سایت فروش خود قرار می‌دهد. وزن این سکه نیز ۷.۴۱ گرم اعلام شده است.آبان ماه سال گذشته بود که حفاران غیرمجاز با غارت محوطه باستانی بیضا بیش از ۶۰۰ اثر تاریخی را به سرقت بردند. همان زمان اعلام شد که این گنجینه از طریق واسطه‌ها به بازارهای بین‌المللی قاچاق شده است تا اینکه هفته گذشته حراج نیویورک از ۲ سکه ساسانی رونمایی کرد که با سکه‌های قاچاق شده محوطه باستانی بیضا در استان فارس کاملا مطابقت داشت.از آنجا که براساس قوانین جهانی و تاکید یونسکو، خرید و فروش هرگونه آثار به دست آمده از حفاری‌های غیرمجاز و قاچاق شده از سوی موزه‌ها و حراجی‌ها ممنوع است و این آثار باید بلافاصله به کشورهای مبدا بازگردانده شوند، وزارت میراث‌فرهنگی بلافاصله بعد از خبری شدن این حراج، اقدام به تشکیل پرونده برای استرداد سکه‌ها کرد.

حراج سکه‌های هخامنشی و ساسانی در آمریکا

با این حال روز گذشته حراج سی. ان. جی در نیویورک در اقدامی تازه ۱۵ سکه هخامنشی و ساسانی دیگر را برای فروش در حراج ۲۰ روز آینده خود رونمایی کرد. این اقدام نشان می‌دهد که تنها دو سکه نقره آذرمیدخت و شاه پارسه هخامنشی از جنس نقره که حاصل حفاری‌های غیرمجاز شهر بیضا در استان فارس بودند، به این حراجی در نیویورک نرسیده و تعداد بیشتری از ۶۰۰ سکه خارج شده توسط حفاران غیرمجاز و قاچاقچی‌ها به این حراجی رسیده است.

فاطمه داوری، سخنگوی معاونت میراث‌فرهنگی در خصوص تازه‌ترین رونمایی این حراج از ۱۵ سکه هخامنشی و ساسانی ایران گفت: میراث‌فرهنگی به محض اطلاع از حراج تعدادی از سکه‌های تاریخی ایران متعلق به دوره هخامنشی و ساسانی در یک حراجی در آمریکا به بررسی موضوع پرداخت و نسبت به پیگیری آن اقدام کرد.وی ادامه داد: فرایند پیگیری برای ۱۵ سکه تاریخی که به تازگی توسط حراجی نیویورک اعلام شده، طی می‌شود. از آنجا که حراجی‌های آنلاین به‌طور مرتب آثار را اضافه می‌کنند، از همین رو پرونده‌ای که در وزارت میراث‌فرهنگی تشکیل شده شامل سکه‌های تاریخی دیگر هم می‌شود و از آنجا که این حراجی ماه آینده برگزار می‌شود هر اثری که رونمایی شود، پرونده پیگیری وزارت میراث‌فرهنگی شامل آن آثار هم می‌شود.


سخنگوی معاونت میراث‌فرهنگی اعلام کرد، ایران به عنوان یکی از کشورهای ملحق شده به کنوانسیون سال ۱۹۷۰ میلادی «اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور و انتقال مالکیت غیرقانونی اموال فرهنگی» یونسکو، تلاش‌های زیادی را برای ممانعت از ورود، خروج و فروش اموال فرهنگی تاریخی داشته و با همکاری سایر نهادها تلاش‌های زیادی را برای پیگیری رصد و استرداد اموال فرهنگی که به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده‌اند، انجام داده است.

داوری گفت: زمانی که یک اثر تاریخی که محصول قاچاق و فرایندهای غیرقانونی است و به حراجی‌ها راه پیدا می‌کند در وهله اول اصالت‌سنجی اثر بررسی می‌شود و پس از تشکیل پرونده و گردآوری و پایش اطلاعات، مدارک ارسال می‌شود. بعد از آن با همکاری نهادهای دیگر مرحله توقف حراجی انجام می‌گیرد و پس از آن پیگیری حقوقی و استرداد آثار در دستور کار قرار می‌گیرد.پیش از این هم سخنگوی وزارت میراث از تشکیل پرونده برای دو سکه‌ای که قرار بود حراج شوند خبر داده بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱
َاحمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۵
پروفسور کریمیان، استاد باستان شناسی دانشگاه تهران، آمار غارت آثار فرهنگی کشور را وحشت اور می داند و آنرا در زمره جرایم سازمان یافته دسته بندی می کند. حالا دو عدد سکه را بر می گردانید آنرا جزو موفقیت دولت قلمداد می کنید؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟