به موجب قانون، انتخاب رئیس جمهور با اکثریت دو سوم مجموع اعضای پارلمان متشکل از ۱۲۸ نماینده یعنی ۸۶ نماینده در دور نخست رایگیری و در دور دوم با اکثریت مطلق یعنی ۶۵ نماینده انجام خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، جوزف عون فرمانده ارتش لبنان بعد از پایان رای گیری در دوره دوم جلسه رای گیری پارلمان لبنان به عنوان رئیس جمهور این کشور انتخاب شد.
جوزف عون توانست ۹۹ رای نمایندگان پارلمان لبنان را به خود اختصاص دهد. گفته می شود در دور اول رای گیری حزب الله و جنبش امل از دادن رای به «عون» خودداری کرده بودند و رای سفید انداخته بودند.
اما در دور دوم رای گیری پس از توافق بر سر بازسازی دولت، وزارت مالیه، استراتژی دفاعی و فرماندهی بعدی ارتش به او رای دادند. بر این اساس «عون» پس از موافقت حزب الله و امل توانست آرای لازم را کسب کند.
اظهارات جوزف عون پس از ادای سوگند در پارلمان لبنان
رئیسجمهور جدید لبنان پس از ادای سوگند در پارلمان گفت: ما به لحظۀ حقیقت رسیدهایم. ما در یک بحران حاکمیتی هستیم که نیازمند تغییر در عملکرد سیاسی و اقتصادی است. امروز مرحله جدیدی از تاریخ کشور آغاز میشود.
وی افزود: همه ما باید تحت حاکمیت قانون و قوه قضائیه باشیم. تنها مصونیت موجود، برای هر شهروندی، تنها عدالت است. متعهد میشوم که با دولت آینده بر روی پیشنویس قانون جدید برای استقلال قوه قضائیه کار کنم.
وی یادآور شد: قول میدهم آنچه را که اشغالگران اسرائیل در سراسر کشور ویران کردند، بازسازی کنم. از نقش خود به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح برای تأیید حق دولت در انحصار حمل سلاح استفاده خواهم کرد. ما نباید برای قلدری علیه یکدیگر به بیرون [طرفهای خارجی] تکیه کنیم.
تبریک سفارت ایران به رئیس جمهور جدید لبنان
سفارت ایران در لبنان اعلام کرد: انتخاب ژنرال جوزف عون به عنوان رئیس جمهور لبنان را در فضای اجماع همه جانبه به برادرانمان در لبنان تبریک میگوییم.
در این پیام تبریک آمده است: برای جناب عالی در مأموریت خود آرزوی موفقیت میکنیم و مشتاق همکاری در جهت تحکیم روابط جمهوری اسلامی ایران و لبنان و همکاری در زمینههای مختلف به گونهای هستیم که منافع مشترک دو کشور را تامین کند و موجب ثبات و رفاه در دو کشور و منطقه شود.
نگاهی به زندگینامه عون
ژنرال عون متولد سال ۱۹۶۴ در شهرک علین در شمال لبنان است و دورههای تخصصی نظامی را در داخل و خارج لبنان گذرانده است، از جمله در آمریکا و فرانسه. جوزف عون در سال ۱۹۸۳ به ارتش لبنان پیوست و با مهارتهای ویژه خود در یگانهای مهم این ارتش مسئولیتهایی بر عهده گرفت و همواره فرماندهی واحدهای مختلف ارتش را بر عهده داشته است، تا اینکه در سال ۲۰۱۷ رسماً فرمانده ارتش شد.
با وجود اینکه عون تحت حمایت آمریکا قرار دارد و علت این امر وابستگی ارتش لبنان به آمریکاست، اما او همواره در مسائل مختلف به شکل بیطرف و حرفهای عمل کرده و با وجود تحرکات متعددی که برخی طرفها در داخل و خارج لبنان برای تحریک ارتش علیه مقاومت داشتند، اما ژنرال عون هرگز در راستای مخالفت با حزبالله گام برنداشته و مواضعی هم که در قبال مقاومت اتخاذ کرده حرفهای و منطقی بوده است. حتی در جریان جنگ جدید با رژیم صهیونیستی هم، عون هیچگونه اقدامی در خلاف مسیر مقاومت را نپذیرفت و بر هماهنگی با آن تاکید داشت.
به خاطر همین بیطرف بودن و شفافیت در اداره ارتش و همچنین تلاش برای حفظ وحدت لبنان، جوزف عون یکی از چهرههای محبوب و برجسته و تقریباً بیحاشیه این کشور به شمار میرود؛ به ویژه اینکه حزب الله تاکید کرد مخالفتی با ژنرال عون ندارد.
شکست عون در دور اول رای گیری
جوزف عون فرمانده ارتش لبنان که گفته میشد بیشترین شانس را برای انتخاب به عنوان رئیس جمهور این کشور دارد نتوانسته بود اکثریت آرا را به دست آورد.
جلسه پارلمان لبنان امروز بعد از گذشت ۲ سال از خالی ماندن کرسی رئیس جمهور برگزار شد، اما در پر کردن این پست ناکام ماند.
در جلسه امروز هیچ یک از اسامی ارائه شده توسط نمایندگان نتوانست ۸۶ رای به دست آورد، این تعداد رای، برای هر نامزدی جهت ورود به کاخ بعبدا در مرحله اول مورد نیاز است.
در رایگیری امروز، «ژوزف عون» فرمانده ارتش ۷۱ رای و «شبلی الملاط» ۲ رای به دست آوردند. همچنین ۳۷ برگه سفید و ۴ آرای باطله به صندوق انداخته شد و ۱۴ نماینده نیز نام «حاکمیت قانون» را به صندوق انداختند.
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، جلسه انتخابات ریاست جمهوری را به مدت دو ساعت به تعویق انداخت.
جلسه امروز پارلمان لبنان به ریاست نبیه بری، رئیس پارلمان و با حضور کامل ۱۲۸ نماینده و سفرای کشورهای عربی و خارجی برگزار شد.
پس از شکست نمایندگان پارلمان لبنان در دور اول انتخاب رئیسجمهور این کشور، نبیه بری، رئیس پارلمان دستور تعویق جلسه به مدت ۲ ساعت صادر کرد.
جوزف عون نامزد اصلی ریاست جمهوری لبنان برای کسب کرسی ریاست جمهوری به ۸۶ رأی از ۱۲۸ رأی پارلمان نیاز داشت.
وی در دور نخست رأیگیری که لحظاتی پیش برگزار شد تنها توانست ۷۱ رأی کسب کند و از انتخاب به عنوان رئیسجمهور بازماند.
با این وجود نجیب میقاتی نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان گفته است که عون در دور دوم رأیگیری به عنوان رئیس جمهور انتخاب خواهد شد.
پیش از این نیز «حسن فضلالله» نماینده حزبالله تأکید کرد که موضع نهایی حزبالله درباره رئیسجمهوری در زمان رأیگیری و مطابق با «قناعت ملی» اتخاذ خواهد شد و از اعلام موضع مستقیم در این مرحله خودداری کرد.
برخی منابع خبری مدعی بودند که ژنرال عون مورد حمایت حزب الله لبنان نیست.
گروه نمایندگان مستقل و ترقی خواه لبنان در بیانیهای اعلام کردند که تصمیم گرفتهاند به ژنرال جوزف عون بهعنوان رئیسجمهور رأی بدهند و این انتخاب را گامی در جهت ثبات سیاسی کشور دانستند.
اما جریان ملی آزاد (التیار الوطنی الحر) مخالفت جدی خود را با انتخاب ژنرال عون ابراز و این تصمیم را «مغایر با قانون اساسی» توصیف کرد.
مهلت قانونی برای انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان از اول سپتامبر ۲۰۲۲ آغاز شد و تا ۳۱ اکتبر همین سال ادامه داشت، اما لبنان در نتیجه عدم وجود توافق سیاسی برای انتخاب رئیس جمهور قبل از پایان مهلت مقرر قانونی، وارد مرحله خلاء ریاست جمهوری شد و این خلا تا به امروز ادامه یافت.
به موجب قانون، انتخاب رئیس جمهور با اکثریت دو سوم مجموع اعضای پارلمان متشکل از ۱۲۸ نماینده یعنی ۸۶ نماینده در دور نخست رایگیری و در دور دوم با اکثریت مطلق یعنی ۶۵ نماینده انجام خواهد شد.
طبق تقسیمبندیهای فرقهای و مذهبی در لبنان، رئیسجمهوری بایستی، همچون جوزف عون، مسیحی مارونی باشد. اما او برای احراز این سمت نیازمند رأی دو سوم اعضای پارلمان، یعنی ۸۶ نماینده است. افزون بر این، از آنجا که جوزف عون بهعنوان یک نظامی کارمند دولت محسوب میشود، باز هم با رأی دو سوم نمایندگان اصلاح قانون اساسی ضروری خواهد بود. کسی که به عنوان رئیس جمهور برگزیده میشود باید به مدت دو سال در سطوح عالی دولتی پستی به عهده نداشته باشد.
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، پیشتر برای این مسئله راه حل پیدا کرده بود: «وقتی که در سال ۲۰۰۸ میشل سلیمان که او هم در آن زمان رئیس ارتش بود، انتخاب شد، بری گفت: اگر ۸۶ نفر به سلیمان رأی بدهند، میتوانیم از اصلاح قانون اساسی صرفنظر کنیم، چون دو سوم آرا را داریم.
به گزارش یورو نیوز، دیروز چهارشنبه، ۸ ژانویه، سلیمان فرنجیه، نامزد حزبالله برای ریاست جمهوری، از نامزدی خود انصراف داد و در کنار تعداد زیادی از دیگر نمایندگان پارلمان لبنان حمایتش را از جوزف عون اعلام کرد. جوزف عون از سوی دیگر نزد افکار عمومی به عنوان نامزد موردنظر عربستان و آمریکا محسوب میشود. این دو عامل در کنار هم شانس جوزف عون برای احراز مقام ریاست جمهوری لبنان را بیشتر میکند.
چهار منبع سیاسی لبنانی که هفته گذشته با فرستاده عربستان سعودی ملاقات کردند، گفتند که این کشور هم از عون حمایت میکند.
پس از ترور سید حسن نصرالله، آمریکا و فرانسه تلاشهای گستردهای برای دخالت در امور لبنان انجام دادند. در این زمینه فرانسه و آمریکا بر حمایت از ارتش لبنان تاکید کردند و در تلاش بودند تا پیش از آتش بس اسرائیل و حزب الله لبنان، انتخاب رئیس جمهور صورت گیرد.