فرونشست زمین در برخی از مناطق کشور بالاخره به مرحله رسیده است که مسئولین و نمایندگان مجلس را به واکنش وادار کند.
به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، فرونشست زمین از مدتها قبل توسط کارشناسان و متخصصین به عنوان بحران آتی در برخی از مناطق و به ویژه شهرهای بزرگ کشور مطرح شده، اما هنوز کار منسجم و ویژه ای را شاهد نیستیم. چه بسا بر دامنه عوامل بحران آفرین نیز افزوده می شود.
تهدید، جدی است
در این باره ضیایی، رئیس اقلیم شناسی کشور، به تابناک گفت: فرونشست به این معناست که زمانی که آبهای زیرزمینی کم میشود، حفرههای زیرزمینی که آب در آنها جمع میشد، دچار نشست میشوند.
وی افزود: این موضوع برای کشورهایی که منابع آبی خود را عمدتاً از آبهای زیرزمینی تأمین میکنند، بسیار خطرناک است. در ایران، بهویژه در مناطقی که رودخانههای بزرگ نداریم و عمده منابع آبی از سفرههای زیرزمینی تأمین میشود، فرونشست یک تهدید جدی است. این پدیده میتواند منجر به افزایش سیلابها شود، چرا که آبهای بارشی دیگر در زمین ذخیره نمیشوند و بیشتر در روی سدها جاری میشوند.
انتقادهای آقای نماینده
رسیدن فرونشست زمین به سکونت ها از آن اتفاقاتی است که باید هوشیاری کامل همه نهادهای مربوطه را برانگیزد. این اتفاق به هر حال در کشور رخ داده و بر همین اساس نماینده اصفهان در مجلس هم گلایه های جدی را از بی توجهی مسئولان به این موضوع مطرح کرده است.
حامد یزدیان، عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، ، درباره چالش فرونشست زمین در کشور اظهار داشت: این پدیده چندین سال است که در کشور مشاهده میشود، اما هنوز بسیاری از مدیران دولتی و برخی کارشناسان به وجود آن اعتقادی ندارند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به علت وقوع فرونشست زمین، برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی را ذکر کرد و افزود: متأسفانه در حال حاضر هیچ نهاد مشخصی مسئول کنترل فرونشست زمین نیست. یکی از دلایل تهیه طرحی برای کنترل این پدیده و کاهش اثرات آن در کشور، همین موضوع است.
فرونشست در جست و جوی متولی
این نماینده در مجلس دوازدهم با تأکید بر اینکه کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس در حال بررسی طرح کنترل فرونشست زمین و کاهش اثرات آن هستند، گفت: امیدواریم با تصویب این طرح در صحن علنی مجلس، مسئله فرونشست و کنترل آن به یک نهاد مشخص سپرده شود. در حال حاضر، شهرداریها و در برخی مناطق، شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی به این موضوع پاسخگو هستند.
یزدیان با بیان اینکه متأسفانه فرونشست زمین به دلیل اقدامات انجام شده در برخی استانها در حال وقوع است و به مناطق شهری اصفهان نیز رسیده، افزود: هیچ دستگاهی مسئولیت جبران خسارات به مردم را بر عهده ندارد. در حال حاضر، نهادها به صورت موازی در زمینه مقابله با فرونشست زمین فعالیت میکنند و ضروری است که پیشبینی، مطالعات و اقدامات لازم در این زمینه تحت نظر یک نهاد خاص انجام شود و همچنین قوانین جامعتری تدوین گردد.
آینده سخت
وی همچنین هشدار داد که اگر با پدیده فرونشست زمین مقابله نشود، در آینده بسیاری از دشتهای کشور با این مشکل مواجه خواهند شد. او ادامه داد: اگر از هماکنون اقدام کنیم، شاید بتوانیم از وقوع فرونشست در برخی مناطق جلوگیری کنیم، زیرا در صورت وقوع، جبران آن ممکن نخواهد بود و نمیتوان به وضعیت قبلی بازگشت.
عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس، در پایان گفت: بهترین راهکار جلوگیری از فرونشست زمین یا کنترل نرخ پیشرفت آن است. در حال حاضر مجلس به این موضوع ورود کرده و امیدواریم هر چه سریعتر طرح ارائه شده به قانون تبدیل شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.