دلیل اصلی ممنوعیت فناوری‌های هسته‌ای برای ایران

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: اگر شما  با امریکا قرارداد نداشته باشید و به منافع امریکا طبق ترتیباتی که در قانون آمده متعهد نباشید و این منافع را تامین نکنید، نمی‌توانید وارد این حوزه ها شوید. آمریکایی ها به شدت به دنبال آن بوده و کنترل  می کنند که جز این کشورهایی که الان حق وتو دارند و مستثنا هستند، هیچ کشور دیگری اجازه نداشته باشد وارد این حوزه شود.
کد خبر: ۱۲۸۶۶۷۴
|
۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۰ 02 February 2025
|
2119 بازدید

به گزارش «تابناک»، محمد اسلامی، معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران شامگاه یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با حضور در برنامه «گفت و گوی ویژه خبری» به تشریح آخرین دستاوردها و پیشرفت‌ها در صنعت هسته ای کشور پرداخت.

فناوری های پیشرفته در سطح بین المللی به یک حوزه تعیین کننده تبدیل شدند

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که آیا این میزان هزینه برای فناوری هسته‌ای درست بود، گفت: این سوال مهم و پرتکراری است؛ کافی است برای اینکه تصویری از واقعیت دنیا به دست بیاوریم به گفت‌وگوهای داووس امسال نگاه کنیم که هر سال برگزار می‌شود و فرصت نمایش جهت‌گیری‌ها است تا ببینیم کشورهای گوناگون چه جهت‌گیری‌هایی دارند و بر چه تمرکز می‌کنند. این نشست یکی از مهمترین محورهای به رخ کشیدن و فرصت ارائه آن چیزی است که کشورها به دست آورده‌اند و فناوری های نوین است که کشورهای توسعه یافته به دنبال این هستند که جایگاه خود را بالا ببرند و براین اساس بلوک بندی شکل می‌گیرد و فعالیت هر کشوری که با نظام قوی تر همراه شود و منافع آن ها را تامین کند مانعی ندارد، براین اساس شرط اصلی و مهم این است که منافع آمریکا تامین شود. فناوری پیشرفته الان حوزه تعیین کننده هستند که چه کسی وارد شود و هرکسی وارد شد باید منافع آمریکا را تأمین کند. موضوع اصلی بحث، فناوری‌های پیشرفته است اما به این دلیل که ایران عضو هیچ بلوکی نیست این فعالیت ها برای ایران ممنوعه اعلام شده است. مسأله بعدی فناوری هسته‌ای است که یک رویکرد آشکار دارد که اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی است با صراحت قوانین که باید در پارلمان تصویب شود که یکی موضوع پادمان است و بعدی عدم اشاعه است. این پادمان و ان پی تی باید در نظام قانون گذاری تصویب شود و ما هم به ضوابط آن پایبند هستیم.

آژانس بین المللی انرژی  اتمی باید از دستیابی همه کشورها به فناوری صلح آمیز هسته‌ای حمایت کند

رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه تاکید کرد: قانون و تکلیف آژانس بین المللی انرژی اتمی به صراحت اعلام می کند که باید از دستیابی همه کشورها به فناوری صلح آمیز هسته‌ای حمایت کند. اما در پس پرده همان موضوع محدودیت های بند اول وجود دارد. کنگره آمریکا در سال ۱۹۵۵ یک قانونی را گذرانده که به عنوان  قانون «یک دو سه» هم شناخته می شود و به صراحت اعلام می کند که هر کشوری بخواهد وارد این حوزه های سه گانه شود که مربوط به حوزه هسته‌ای است باید حتما با دولت ایالات متحده قرارداد داشته باشد وگرنه منطقه ممنوع است و نباید ورود پیدا کند و ۱۸ کشور با آمریکا قرارداد دارند. این قانون یک، دو سه، شامل غنی سازی اورانیوم، باز فراوری و آب سنگین است و اگر شما  با امریکا قرارداد نداشته باشید و به منافع امریکا طبق ترتیباتی که در قانون آمده متعهد نباشید و این منافع را تامین نکنید، نمی‌توانید وارد این حوزه ها شوید. آمریکایی ها به شدت به دنبال آن بوده و کنترل  می کنند که جز این کشورهایی که الان حق وتو دارند و مستثنا هستند، هیچ کشور دیگری اجازه نداشته باشد وارد این حوزه شود. اخیرا هم در همین چارچوب قرارداد می‌بندد یعنی شرط و شروطی می‌گذارد.

در بحث توسعه برنامه هسته‌ای هزینه‌ها مطرح نیستند

محمد اسلامی در ادامه افزود: طرف مقابل به بهانه برنامه هسته ای ایران فشار حداکثری و تحریم را بر ایران تحمیل کرد و با این فشار حداکثری و اعمال تحریم، مزاحمت‌های بی‌شماری را با انواع و اقسام حرکت‌های مخرب علیه ایران انجام دادند. این ۲۰ سال مذاکره‌ای که همه دولت‌ها انجام دادند برای رفع این اتهامات ساختگی بود که به ایران نسبت می‌دادند.  این اتهامات ساختگی در قالب pmd در مذاکرات برجام در حقیقت کنار گذاشته شد. این ماهیت موضوع است، پس حقیقت این است که جمهوری اسلامی ایران این انحصار را شکسته و به صورت تحقیقات درون زا بدون کمک خارجی توانسته روی پای خودش به این ظرفیت‌های فناوری صلح آمیز هسته‌ای برسد. به دنبال مقایسه هزینه و فایده‌ها نباید باشیم؛ درست است  که هزینه سنگینی میدهیم ولی اینجا اصلاً بحث هزینه‌ها مطرح نیست؛   نکته مهم این است که این حوزه فناوری پیشرفته و دستیابی به آن، از نظر نظام استکباری یک منطقه قرمز و ممنوع  به خصوص برای جمهوری اسلامی ایران بوده چرا که ما در حقیقت تابع سیاست ها و عوامل آن‌ها نیستیم و کشور خودمان را بر اساس مبانی و موازین خودمان با استقلال کامل اداره میکنیم.

فناوری هسته‌ای سکویی برای توسعه در سایر علوم است

معاون رئیس جمهور در ادامه خاطرنشان ساخت: نکته دوم این است که این فناوری، فناوری شکافنده و  پیش برنده است و فناوری است که خلق فرصت می‌کند و شما می‌توانید از پرتو فناوری هسته‌ای توسعه سایر علوم را شتاب بدهید. این فناوری در همه سرفصل‌ها حضور دارد و تاثیرگذار است؛ بنابراین وقتی شما وارد این حوزه میشوید منفعتی که به دست میآورید از زمانی است که به این قابلیت دست پیدا می کنید و می‌توانید از دستاورد آن در کانون های گوناگون مصرف استفاده کنید.  آن زمان است که باید تحلیل هزینه و فایده انجام بدهید. ما الان در همین مسیر قرار گرفتیم، ما الان به مرحله‌ای رسیدیم که می‌توانیم از فناوری هسته ای استفاده کنیم، یعنی از فناوری هسته‌ای و دستاوردهای آن در حوزه‌های گوناگون استفاده کنیم.   الان ما در آغاز این راه هستیم و دستاوردهای خیلی نفیس و ارزشمندی هم داشتیم.

سخن گفتن از ماهیت تسلیحاتی برنامه ایران، بهانه گیری غرب است

محمد اسلامی در ادامه سخنانش افزود: اگر غرب اتهامات ساختگی درباره ماهیت تسلیحاتی برنامه هسته‌ای ایران را مطرح نکند، بهانه‌ای برای مخالفت با آن نخواهد داشت. آیا ۲۰ سال مذاکره برای اثبات صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران کافی نیست؟ آژانس تمام بخش‌ها و سایت‌هایی که منافقین ادعا کرده بودند ایران در آن‌ها در حال ساخت بمب است، بازدید و بازرسی کرده است. اما نکته حائز اهمیت این است که اگر غرب این ادعاها را که فاقد ارزش واقعی هستند کنار بگذارد، دیگر نمی‌تواند با ایران مخالفت کند؛ زیرا نه قانون و نه آژانس در این زمینه تکلیفی ندارد. این رفتار سیاسی است وگرنه کجای قانون سازمان ملل و سازمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه داده شده که مدیرکل یا تشکیلات آژانس وارد بحث‌های سیاسی شوند؟ شما ببینید همین اظهارنظر هفته پیش آقای رافائل گروسی که اعلام کرد ایران بهتر است با دولت ترامپ مسائل خود را حل کند، به این معناست که مشکل، دولت ایالات متحده است که بر پرونده هسته‌ای ایران این‌گونه تأثیرگذار بوده و فشار وارد می‌کند. اگر فشار سیاسی و اعمال نفوذ سیاسی نباشد، جمهوری اسلامی مطابق موازین آژانس رفتار خواهد کرد و تحت شدیدترین بازرسی‌ها قرار دارد. تعاملات ما در جهت رفع ابهامات، مزاحمت‌ها و دفع شر است.

درصد مورد نیاز غنی سازی در کشورها با هم متفاوت است

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه هر کشوری که در آژانس عضویت داشته باشد، باید چهارچوب برنامه هسته‌ای خود را به آژانس ارائه دهد، گفت: ما اکنون در سال سوم به سر می‌بریم که گزارش مدونی ارائه کرده‌ایم. این گزارش دو یا سه بار رفت و برگشت داشته و هیچ نکته ابهامی در آن وجود ندارد. به عبارت دیگر، اگر کسی برای اولین بار اظهار کند که ما نمی‌دانیم چارچوب برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران چیست، به استناد این مستند دیگر نمی‌تواند چنین اظهاری کند. برنامه هسته ای ایران کاملاً شفاف و ابعاد آن واضح و صریحاً صلح‌آمیز است و هیچ ابهامی در آن وجود ندارد.   کشورهای محدودی غنی‌سازی اورانیوم انجام می‌دهند و درصد غنی‌سازی هر کدام کاربردهای مختلفی دارد. سخنانی که درباره درصد غنی سازی در ایران مطرح می کنند  و  برخی به آن دامن می‌زنند، در حقیقت برای ایجاد ایران‌هراسی، به ویژه در بخش نظامی و هسته‌ای ایران است.   به عنوان مثال، رآکتور تحقیقاتی تهران که طراحی آن آمریکایی است، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی احداث شده و سوخت مصرفی این رآکتور تحقیقاتی ۹۰ درصد بوده است. ایران چندین سال سوخت ۹۰ درصدی را که امریکایی‌ها تولید می‌کردند، خریداری و در این رآکتور استفاده می‌کرده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که آمریکا همکاری خود را قطع کرد و به ایران سوخت نداد، آرژانتین سوخت این نیروگاه را تامین و ایران خریداری می‌کرد. در مرحله بعد به بهانه یک تصمیم جهانی، ارائه سوخت را کاهش دادند و اعلام کردند که باید سوخت راکتورهای تحقیقاتی را کاهش دهیم که به ۲۹ درصد کاهش پیدا کرد.  هنوز هم در خود کشور آمریکا و کانادا رآکتورهایی وجود دارد که از سوخت ۹۰ درصدی استفاده می‌کنند و این نشان می‌دهد که آمریکا یک بخش از برنامه ایران را پررنگ می‌کند تا با جو سازی و  غوغا سالاری بتوانند ذهن افکار عمومی را منحرف و به سمت همراهی با خود علیه ایران تنظیم کنند. در این زمین طراحی شده آنها  به هر بهانه ای می‌خواهند این توانایی ایران را نابود کنند، یکی مدعی است باید تاسیسات هسته ای ایران را بمباران کنیم و دیگری ادعا می‌کند که نباید اجازه دهیم برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران پیش رود و دیگری مدعی می‌شود که  که نباید اجازه بدهیم به سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند.

ایران در راستای شفاف سازی برنامه هسته‌ای خود، بازرسی ها را پذیرفته است

محمد اسلامی با اشاره به اینکه ایران چارچوب‌هایی را که باید رعایت کند، رعایت کرده و می‌کند افزود:  جمهوری اسلامی ایران بازرسی ها را به نشانه شفافیت اقدامات خود پذیرفته و این پذیرش موجب شده که آنها شدیدترین بازرسی‌ها را از ایران داشته باشند، اما بازهم این ادعاها را تکرار می‌کنند. ما با یک موضوع سیاسی مواجهیم نه یک موضوع فنی نه یک موضوع حقوقی. نشانه اخیر و مهم این موضوع، اظهارات مدیرکل آژانس است که از ایران خواسته مسائل خود را با آمریکا حل کند. همچنین فرمایش دبیرکل سازمان ملل نیز در همین راستا قرار دارد. در حال حاضر، آژانس بین المللی انرژی اتمی به چهار دپارتمان تقسیم شده است، اما برای ایران تنها یک دفتر وجود دارد. جمعیتی که در این دفتر مشغول به کار هستند، عمدتاً افرادی از سرویس‌های امنیتی کشورهای غربی هستند که به نوعی مأموریتشان ایجاد مزاحمت و کنترل شدیدتر بر ایران است. این برنامه کاملاً واضح است و با توجه به سیاست‌های ما و تصمیماتی که در راستای مدیریت پرونده هسته‌ای اتخاذ می‌شود، باید با تعامل با نهادهای مربوطه به گونه‌ای امور را مدیریت کنیم که بتوانیم از ایجاد مزاحمت برای کشور جلوگیری کنیم و هماهنگی‌های لازم را انجام دهیم.

طرف مقابل ایران در برجام به تعهدات خود عمل نکرد

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توانیم این ابزار و بهانه سیاسی را از طرف مقابل بگیریم، گفت: دولت‌های گوناگون در ۲۰ سال گذشته از هر نوع تفکر سیاسی که بودند این مسیر مذاکره و تعامل را پیش بردند، با هر لحنی صحبت کردند، با ادبیات گوناگون موضوع را پیگیری کردند. نتیجه این روندها به سند برجام رسید که در همین سند هم نکات برجسته ای وجود دارد.  یکی از این نکات این است که در سال دهم، که ما الان وارد سال دهم شدیم، پرونده هسته ای ایران بسته خواهد شد.  یعنی ایران طبق برجام محدودیت‌ها را قبول کرده، سرعت برنامه هسته ای خود را کاهش داده، ظرفیت آن را به شدت کاهش داده تا اعتمادسازی برای طرف مقابل صورت بگیرد. همه این اقدام ها در ازای این  بوده که طرف مقابل تحریم ها را بردارد تا ایران بیش از این از نظر اقتصادی متحمل ضرباتی نشود. طرف مقابل ما در برجام به جز در یک مدت کوتاه به تعهدات خود عمل نکردند. غرب در این دوره به همان توافقی که خود امضا کرده بود هم پایبند نبود و با خروج امریکا از این سند و وقایعی که رخ داد؛ ایران هم بر اساس مفاد ۲۶ و ۳۶ برجام، اجرای تعهداتش را متوقف کرد. با وجود این تاریخچه ما هنوز در برجام به سر می بریم و این آمریکاست که از آن خارج شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟