تابناک گزارش می‌دهد

آماربازی برای مخالفت با افزایش سهمیه پزشکی / نماینده مجلس: این کار‌ها ریشه در منافع اقتصادی دارد

اخیرا مسئولان وزارت بهداشت در آماری تعداد پزشکان عمومی غیرفعال را ۳۰ هزار نفر دانستند و این آمار را دلیلی برای مخالفت با افزایش ظرفیت پزشکی اعلام کرده‌اند. 
کد خبر: ۱۲۸۷۳۸۷
|
۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۴ 06 February 2025
|
7690 بازدید
|

آماربازی برای مخالفت با افزایش سهمیه پزشکی / نماینده مجلس: این کار‌ها ریشه در منافع اقتصادی دارد

با وجود آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، بااین‌حال، نمایندگان مجلس معتقدند که کشور با کمبود پزشک مواجه است و این پزشکان به دلایل دیگری غیرفعال‌اند. آنها علت مخالفت وزارت بهداشت را حفظ انحصار رشتۀ پزشکی و ذی‌نفع بودن مسئولان وزارت بهداشت می‌دانند. 
به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک، در روز‌های اخیر، اظهارات جلیل حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، مبنی بر وجود ۳۰ هزار پزشک عمومی غیرفعال در کشور، بحث‌های گسترده‌ای را برانگیخته است. حسینی در این زمینه اظهار داشت: «آماری که دریافت کرده‌ایم ۳۰ هزار پزشک عمومی هیچ‌جا فعالیت ندارند.» محمد رئیس‌زاده، رئیس سازمان نظام پزشکی، نیز این آمار را تایید کرده است و در این‌خصوص بیان کرد: «مشکلی که داریم این است که پزشکان عمومی تمایلی برای ورود به پذیرش‌های تخصص و کار در حوزه پزشکی را به دلیل تعرفه‌های پایین ندارند. در شهر تهران یک پزشک با ویزیت ۱۲۰هزار تومان اصلا نمی‌تواند مطب دایر کند.» این اظهارات باعث شد تا برخی از مسئولان وزارت بهداشت با استناد به این آمار، تأکید کنند که کشور نیازی به افزایش سرانۀ پزشک و دندان‌پزشک ندارد. 

 

تصویری دیگر


آمار‌های موجود و وضعیت واقعی پزشکان غیرفعال تصویری متفاوت از آنچه که مسئولان وزارت بهداشت مطرح کرده‌اند، ارائه می‌دهد. براساس داده‌های رسمی، دلایل غیرفعال بودن پزشکان به کمبود شغل یا عدم توانایی مالی برای تاسیس مطب مربوط نمی‌شود. بسیاری از این پزشکان به دلایل مهاجرت، بازنشستگی یا فعالیت در حوزه‌های غیرپزشکی از حرفه خود فاصله گرفته‌اند. در این راستا، میثم ظهوریان ابوترابی، نماینده مجلس، با مقایسه وضعیت سرانه پزشک در ایران با کشور‌های منطقه خاورمیانه، اعلام کرد که سرانه پزشک در ایران نصف میانگین منطقه است. وی همچنین به توزیع نامناسب پزشکان اشاره کرد و افزود که حدود ۴۵ درصد از پزشکان متخصص کشور تنها در تهران مشغول به کارند. این آمار‌ها نه‌تنها کمبود پزشک را نشان نمی‌دهند، بلکه توزیع ناعادلانه پزشکان، به‌ویژه در مناطق کوچک‌تر، باعث بروز مشکلات دسترسی به خدمات درمانی شده است. 


افزایش ظرفیت پزشکی در سیطره موانع اقتصادی و انحصاری 

در این زمینه، بررسی‌ها نشان می‌دهند که آمار‌های وزارت بهداشت در خصوص پزشکان غیرفعال، عمدتاً شامل افرادی می‌شود که در گروه‌هایی مانند پزشکان مهاجر، پزشکان بازنشسته، پزشکان فعال در حوزه زیبایی یا در سایر حوزه‌های غیرپزشکی فعالیت دارند. بر اساس آمار سایت سازمان نظام پزشکی، تعداد کل کد‌های نظام پزشکی در کشور حدود ۱۰۲ هزار نفر است که از این تعداد، ۸۷ هزار و ۳۶۵ پزشک دارای پروانه فعالیت حرفه‌ای هستند. طبق داده‌های رسمی، بین ۶ تا ۱۰ هزار پزشک مهاجر در کشور وجود دارند که به دلایل مختلف، از جمله شرایط کاری یا مشکلات اقتصادی، به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند. این گروه از پزشکان که در کشور فعال نیستند، یکی از دلایل عمده کاهش تعداد پزشکان در داخل کشور به شمار می‌روند. 

آماربازی برای مخالفت با افزایش سهمیه پزشکی / نماینده مجلس: این کار‌ها ریشه در منافع اقتصادی دارد
علاوه‌براین، حدود ۶ هزار پزشک بالای ۷۰ سال در کشور فعالیت می‌کنند که عملاً بازنشسته شده‌اند و از چرخه کادر درمان خارج شده‌اند. این افراد به‌طور غیرمستقیم جزو گروه پزشکان غیرفعال محسوب می‌شوند و نقش مهمی در کاهش تعداد پزشکان فعال دارند. همچنین، حدود ۱۵ هزار پزشک در حال حاضر در حوزه زیبایی فعالیت می‌کنند که به نوعی از حیطه درمان‌های پزشکی خارج شده‌اند و ۱۷ هزار پزشک دیگر به فعالیت‌های ستادی در بیمارستان‌ها و سازمان‌ها مشغول هستند. این آمار‌ها نشان می‌دهد که پزشکان غیرفعال که مسئولین وزارت بهداشت از آنها صحبت می‌کنند، عمدتاً در یکی از این گروه‌های نام‌برده قرار دارند. بنابراین، بیشتر این پزشکان به دلایل مختلف مانند مهاجرت، بازنشستگی یا تغییر شغل از حرفه اصلی خود فاصله گرفته‌اند. در نمودار زیر، ستون سبزرنگ، تعداد پزشکان فعال را نشان می‌دهد و ستون‌های آبی‌رنگ تعداد پزشکانی که به‌دلایل گوناگون از فعالیت در حوزۀ درمان کناره‌گیری کرده‌اند. 
 

واقعیت بیکاری پزشکان 


براساس داده‌های نمودار بالا، تعداد پزشکان غیرفعال در کشور بیش از ۳۰ هزار نفر است که وزارت بهداشت آن را اعلام کرده است. این آمار نشان می‌دهد که این پزشکان به دلیل نبود شغل یا عدم توانایی مالی برای تاسیس مطب غیرفعال نشده‌اند، بلکه بسیاری از آنها در حوزه‌های دیگر فعال‌اند یا به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند یا به سن بازنشستگی رسیده‌اند. بنابراین، واقعیت بیکاری پزشکان در کشور چیز دیگری است و علت غیرفعال بودن آنها بیشتر به تغییر شغل یا مهاجرت برمی‌گردد. به همین دلیل، پرسش‌هایی مطرح می‌شود که چرا این آمار‌ها به‌جای کمک به حل بحران کمبود پزشک، به‌عنوان دلیل مخالفت با افزایش ظرفیت پزشکی استفاده می‌شود.

آماربازی برای مخالفت با افزایش سهمیه پزشکی / نماینده مجلس: این کار‌ها ریشه در منافع اقتصادی دارد
میثم ظهوریان، نماینده مجلس، در این زمینه اظهار کرد: «دسترسی مردم، به ویژه در شهر‌های کوچک، به پزشک متخصص بسیار سخت شده است. برخی افراد در وزارت بهداشت به افزایش تعداد پزشکان علاقه‌ای ندارند و این موضوع باعث بروز چالش‌هایی در اجرای قانون افزایش ظرفیت پزشکی شده است.» به گفته وی، وزیر بهداشت یکی از مهم‌ترین مخالفان اجرای این طرح است. این مخالفت‌ها نشان می‌دهد که علت اصلی مخالفت با افزایش ظرفیت پزشکی، کمبود پزشک و بیکاری نیست، بلکه به حفظ انحصار در حوزه پزشکی و کنترل بازار کار آن مربوط می‌شود
این مخالفت‌ها بیشتر به‌نظر می‌رسد که ریشه در منافع اقتصادی و انحصاری وزارت بهداشت و سازمان‌های تحت نظارت آن دارد. همچنین، علت دیگر ارائۀ این آمار را می‌توان در بی‌اطلاعی مسئولان وزارت بهداشت از آمار و داده‌های دقیق است. در حقیقت، تمایل نداشتن به افزایش ظرفیت پذیرش پزشکان ممکن است ناشی از دغدغه‌های اقتصادی و حفظ وضعیت موجود باشد که در آن، بازار کار پزشکی کنترل شده و دسترسی به منابع محدود می‌شود. در چنین شرایطی، پزشکان کم‌تر و بازار اشتغال پزشکی انحصاری‌تر خواهد بود و گروه‌های خاصی از این وضعیت منتفع خواهند شد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۵۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
سری به کلاسهای درس و بیمارستانها بزنید تا بفهمید سیستم آموزشی توانایی این افزایش سهمیه را ندارد و به جای پزشک، قاتل فارغ التحصیل می شود
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۰۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
کلاس درس مقصر اون وزارت بهداشت هستش نه ملت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
اگر بنا است افراد ناراضی تربیت کنید که به حقشان نرسند یا حق و ناحق کنید تا مجبور به مهاجرت شوند بهتر است ظرفیت ها را افزایش ندهید
عرفانیان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۰
حق با ملته نه صنف های انحصارگر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
به جرات می توان گفت شاید 2 درصد پزشکان مهاجر باشند اکثر آنها هم یا آنقدر پول در ایران جمع کرده اند و رفته اند یا سن بالایی دارند که این ها هم ه اندازه کافی پول جمع کرده اند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
تو چطور محاسبه کردی؟
من پزشک نیستم اما یا رزیدنتها خیلی برخورد دارم
الان همشون به فکر مهاجرت هستند و مقدماتش رو فراهم میکنند
حتی بعضی ها تخصص را شروع نمی‌کنند تا مهاجرت کنند.
ربطی به پزشکی هم ندارد
همه تحصیلکرده ها اینطور هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
دولت پزشکیان بایدجلوانحصارطلبی رشته پزشکی رابگیردرشته پزشکی حق تمام جوانان است نه عده خاص هر دولتی بهواهدچنین کاری رالکندباجوانان کشورروبروخواهدشدگذشت دوران انحصاری
پاسخ ها
سبحانی
| United States of America |
۰۶:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
خودش پزشکه
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
معلومه ب پزشکی خیلی علاقمندی ان شالله قبول میشی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
متأسفانه پزشکان می خواهند همچنان درآمدهایشان غیر قابل مقایسه با سایر اقشار جامعه باشد و همچنان‌به این بهانه سازی ها برای کم ماندن تعدادشان ادامه می دهند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
سلام .
محبت میکنی نظر دادی دوتا امار هم میدادی که بفهمیم نظرت با علم بوده.
عزیز ویزیت فوق تخصص به زور200هزار تومنه ولی ارایشگر خدماتش از 500هزار تا چند میلیونه مثل تعمیر کار و..
مگه پزشک حالش خوب نیست با این تعرفه ها کار کنه بعد هر روز درگیر بیمار و شکایت و ... باشه

مشکل سیستم پزشکی کشور یک کلام تقصیر بیمه هاست که هیچ چیزی را تقبل نمیکنند
مثل همه جای دنیا بیمه ها متقبل هزینه ها ی درمان و پول پزشکان هستند و به بیماران هزینه های درمانی را پوشش میدهند.
درکشورما بیمه ها هیچ کاری نمیکنند و همه رو در روی هم هستند
کامران
| Iceland |
۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
من که دوست ندارم یه دکتر سهمیه بیاد ما رو به کشتن بده
نابود کردند رشته های دیگر رو
لااقل افراد درسخوان قبول بشن تو این رشته
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
کارایی نمایندگان مجلس بر همه عیان است افراد بدون تخصص بدون سابقه مربوطه پر شمار هستند
آذری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
جالبه که افزایش ظرفیت رشته داروسازی از نظر آقایان وزارت بهداشت اشکالی ندارد اما پزشکی که حریم فعالیت خودشونه اشکال دارد. آقایان با این روند افزایش پذیرش چندین برابری ،رشته داروسازی را نابود کردند. الان تعداد دانشگاه های فعال در داروسازی چندین برابره پزشکی شده در حالیکه بر اساس استاندارد جهانی باید برعکس باشد. آقایان نگران جیب خودشون هستند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
وقتی نماینده تو خواب و خیال
ناشناس
|
Spain
|
۱۷:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
من خودم یه زمانی منتقد وزارت بهداشت بودم و می گفتم باید ظرفیت پزشکی افزایش پیدا کنه اما دو ساله پسرم دانشجوی پزشکی شده و تازه فهمیدم که دانشگاه های پزشکی و دانشجویانش به امان خدا رها شدن بدون کوچکترین امکاناتی فقط ظرفیت را بالا می برند خصوصاً بین الملل از عراق پاکستان دانشجو می پذیرند برای جبران کمبود بودجه فضا و زیر ساخت ها مناسب نیست و بعضی از کلاس ها در درمانگاه ها برای دانشجویان ترم اول تشکیل میشه خلاصه صدای دهل از دور خوش است. یه نگاهی هم به آمار خودکشی رزیدنت ها بندازید بعد قضاوت کنید
پاسخ ها
ساناز
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
دانشجوی ترم اول که قرار نیست کلاسش در اتاق عمل تشکیل شود.
دانشجویان پزشکی در دو سال اول، بیشتر دروس عملی و آزمایشگاهی دارند.
شما هم بگذارید این دو سال بگذره به بیمارستان هم می رسند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
دولت باید کلاس و مدرس و آموزش را اصلاح میکرد نه این که چون مشکل کلاس وجود داره بگوید جذب نمیکنم!
اصلا نمیتوانید آموزش بدهید بسیار خوب بروید واردات پزشک از کشورهای دیگر را مثل اول انقلاب دوباره راه اندازی کنید!
کلاس نداری بگذار پزشک فیلیپینی و مالزی و هند وارد بازار کار ایران شوند!
اینها همش به دلیل سوء مدیریته متاسفانه ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
دختر من امسال پزشکی دولتی و بدون هیچگونه سهمیه ای قبول شده ،میگه جمعیت هر کلاس بیشتر از 140هم میشه بعضاً ،ورودی زیاد با امکانات بسیار کم که اونم مال سالها پیشه
پاسخ ها
ساناز
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
به نظر شما چرا امکانات را زیاد نمی کنند؟
مگر درآمد بیمارستان ها کم است؟
مگر درآمد وزارت بهداشت کم است؟
هموطن من، نمی خواهند زیاد کنند که بعدا به این بهانه ظرفیت را هم افزایش ندهند.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۸
تا زمانی که تعداد پذیرش دانشجوی پزشکی و دندان پزشکی و آموزش آن به صورت صدرصد در اختیار وزارت بهداشت باشد ؛ مدیریت ذینفعانه در سیستم وزارت بهداشت حکم فرما خواهد بود. و وزارت بهداشت با بهانه های مختلف از پذیرش این رشته ها به اندازه نیاز کشور خودداری خواهد کرد و همچنان انحصار ادامه خواهد یافت.
پاسخ ها
پدرام رادمنش
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
شما دوباره بخونین ان شالله قبول میشین معلومه موفق ب پذیرش درپزشکی نشدید
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت