تابناک بررسی می کند؛

نقاط ضعف و قوت ایده جدید دکتر پزشکیان/«هر استان باید یک رئیس‌جمهور داشته باشد» یعنی چه؟

دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در جمع فعالان اقتصادی بوشهر در اظهاراتی بی سابقه ایده جدیدی را در اداره دولت مطرح کرد:«هر استان باید یک رئیس‌جمهور داشته باشد».اما این حرف چه معنایی دارد؟
کد خبر: ۱۲۸۸۸۷۵
|
۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۲ 15 February 2025
|
4492 بازدید
|

نقاط ضعف و قوت ایده جدید دکتر پزشکیان/«هر استانی باید یک رئیس‌جمهور داشته باشد» یعنی چه؟

به گزارش سرویس سیاسی تابناک، "اعطای اختیارات دولت به استانداران" در همه دولت های بعد از انقلاب کم و بیش سابقه و تکرار شده است، عملا واقعیت این است که این سخنان زییا و به ظاهر کارشناسانه "تعارفی" بیش نبوده است و این تعارف البته هیچ گاه جدی نبوده است، چرا؟ چون عملا هیچ وقت این وعده اجرایی نشده است، چه کسانی باید این تعارف رو جدی می گرفتند ؟ پاسخ مشخص است: استانداران! اما تیپ معمول استانداران اصولا علاقه ای به این نقش آفرینی ندارند، چرا؟! 

استانداران معمولا مدیران ثابت و متوسط الحالی هستند که بیش از هرچیز  "معتمد" هستند، مدیرانی که "کارآمدی" اولویت انتخاب آنها نیست، مدیرانی در آستانه سالمندی که محافظه کاری و تداوم حضور در قدرت و مسئولیت جزیی از ذات و کارکرد آنان شده است

استانداران دوست دارند دوران کم چالشی را سپری کنند، معمولا برای اکثر این مردان پا به سن گذاشته، امنیت و بی چالش بودن استان، مهمتر از هر جیز، حتی توسعه است، استانداران معمولا مدیران ثابت و متوسط الحالی هستند که بیش از هرچیز  "معتمد" هستند، مدیرانی که "کارآمدی" اولویت انتخاب آنها نیست، مدیرانی در آستانه سالمندی که محافظه کاری و تداوم حضور در قدرت و مسئولیت جزیی از ذات و کارکرد آنان شده است، مدیرانی که البته انگیزه سیاسی و البته مسیری مشخص برای رفتن به مدارج بالاتر قدرت ندارند، کدام استانداری موفقی را می شناسید که مثلا احزاب و گروههای بخاطر کارآمدی و رشد ناگهانی و کیفی یک استان، به او پیشنهاد ریاست جمهوری داده باشند؟ سیاستمداران حرفه ای دنیا، اتفاقا همه از مدیریت و راهبری یک استان یا شهر رشد سیاسی خود را شروع کرده اند.

یا کدام رجل سیاسی و مذهبی با سطح بالای کشور را می شناسید که حاضر باشد مسئولیت و ریسک آبادانی و توسعه یک استان را بپذیرد ؟ 

اما اظهارات مهم و بی سابقه رئیس جمهور بویی از "فدرالیسم" به عنوان یک ایده اداره کلی دولت دارد.

فدرالیسم چیست و چه می گوید؟

فدرالیسم یک نظام سیاسی است که در آن قدرت حکومتی بین یک دولت مرکزی (فدرال) و واحدهای سیاسی کوچکتر مانند ایالتها، استانها یا مناطق تقسیم میشود. این سیستم بر پایهٔ اصل تقسیم قدرت و همکاری بین سطوح مختلف حکومت استوار است و هدف آن ایجاد تعادل بین تمرکززدایی و حفظ یکپارچگی ملی است. در نظام فدرالی، هر سطح حکومتی دارای حوزههای اختیارات مشخص و مستقل است که معمولاً در قانون اساسی یا توافقنامه هایی تعریف میشود. این تقسیم قدرت به دولتهای محلی اجازه میدهد تا در مسائل مربوط به خود تصمیمگیری کنند، در حالی که دولت مرکزی مسئولیت امور کلان مانند دفاع ملی و سیاست خارجی را بر عهده دارد.

یکی از ویژگیهای کلیدی فدرالیسم، وجود قانون اساسی مکتوب است که اختیارات و مسئولیتهای هر سطح حکومت را به طور شفاف تعیین میکند. این قانون تضمین میکند که هیچ سطحی از حکومت نمیتواند اختیارات سطح دیگر را نقض کند. علاوه بر این، نهادهای حل اختلاف مانند دادگاههای عالی یا شوراهای فدرال برای جلوگیری از تعارض بین دولت مرکزی و دولتهای محلی ایجاد میشوند. این نهادها نقش مهمی در حفظ تعادل و هماهنگی بین سطوح مختلف حکومت ایفا میکنند.

فدرالیسم در اشکال مختلفی وجود دارد. در فدرالیسم متقارن، همهٔ واحدهای محلی از اختیارات و قدرت یکسانی برخوردارند، مانند ایالات متحده آمریکا و استرالیا. در مقابل، فدرالیسم نامتقارن به واحدهای محلی اجازه میدهد تا اختیارات متفاوتی داشته باشند، بسته به نیازها یا شرایط خاص آنها. برای مثال، در کانادا، استان کبک به دلیل تفاوتهای زبانی و فرهنگی از اختیارات بیشتری برخوردار است. همچنین، فدرالیسم میتواند متمرکز یا غیرمتمرکز باشد. در فدرالیسم متمرکز، دولت مرکزی قدرت بیشتری دارد، مانند هند، در حالی که در فدرالیسم غیرمتمرکز، واحدهای محلی از اختیارات گستردهای برخوردارند، مانند سوئیس.

اهداف اصلی فدرالیسم شامل تقسیم قدرت برای جلوگیری از تمرکز آن در دست یک نهاد یا فرد، حفظ تنوع فرهنگی و زبانی، افزایش مشارکت مردمی در تصمیمگیریهای محلی، و بهبود کارآمدی حکومت از طریق تطبیق بهتر سیاستها با نیازهای مردم است. فدرالیسم همچنین به حفظ اتحاد ملی کمک میکند، زیرا به مناطق مختلف اجازه میدهد در عین حفظ هویت محلی، بخشی از یک کشور واحد باقی بمانند.

با این حال، فدرالیسم بدون چالش نیست. یکی از مهمترین چالشها، تعارض بین دولت مرکزی و دولتهای محلی است که ممکن است دربارهٔ اختیارات و مسئولیتها اختلاف نظر داشته باشند. نابرابری اقتصادی بین مناطق مختلف نیز میتواند مشکلساز باشد، به ویژه اگر برخی مناطق از نظر منابع و توسعه عقب بمانند. علاوه بر این، وجود سطوح مختلف حکومت ممکن است باعث افزایش بوروکراسی و کاهش کارایی شود. در برخی موارد، فدرالیسم حتی ممکن است به تقویت گرایشهای جداییطلبانه منجر شود و یکپارچگی ملی را تضعیف کند.

نمونه های موفق فدرالیسم شامل کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، سوئیس، کانادا و استرالیا است که توانستهاند بین تمرکززدایی و یکپارچگی ملی تعادل ایجاد کنند. در مقابل، کشورهایی مانند اتحاد جماهیر شوروی، یوگسلاوی و نیجریه با چالشهای جدی در اجرای فدرالیسم مواجه شده اند. در این کشورها، عواملی مانند نبود دموکراسی واقعی، فساد اداری، نابرابری اقتصادی و اختلافات قومی باعث شکست نظام فدرال شده است.

در نهایت، موفقیت فدرالیسم به عواملی مانند وجود دموکراسی قوی، حکومتداری خوب، هماهنگی بین سطوح مختلف حکومت و توانایی حل اختلافات به شیوهای مسالمتآمیز بستگی دارد. اگر این شرایط فراهم باشد، فدرالیسم میتواند به عنوان یک نظام سیاسی کارآمد، هم به حفظ تنوع فرهنگی و محلی کمک کند و هم یکپارچگی ملی را تقویت نماید.

آیا قدرالیسم می تواند بدون وجود سیاستمداران حرفه ای که دارای انگیزه سیاسی قوی باشند به جایی برسد؟ آیا استانداران فعلی می توانند این نقش را ایفا کنند؟

اما آیا دکتر پزشکیان، در سخنان اخیر خود، نیم نگاهی به ایده فدرالیسم داشته است؟ آیا قدرالیسم می تواند بدون وجود سیاستمداران حرفه ای که دارای انگیزه سیاسی قوی باشند به جایی برسد؟

 آیا استانداران فعلی می توانند این نقش را ایفا کنند؟ آیا این سخنان پزشکیان فقط یک "سخنرانی" بوده است یا ایده ای بوده است که نگاهی به واقعیات سیاسی و اجتماعی ایراد شده است؟

 آیا دکتر پزشکیان از تبعات و آثار سخنان خود به عنوان رئیس دولت مطلع است؟ هرچند نمی توان منکر جسارت تحسین برانگیز دکتر پزشکیان در تحلیل یکی از مشکلات اصلی کشور، یعنی تمرکز گرایی و تهران زدگی شد، اما موضوعی که به طورمستقیم با امنیت ملی و قومیت ها گره خورده است و امکان سوء برداشت یا تفسیرهای غلط از آن موجود است باید ابتدا در بستری به جز سخنرانی علنی رئیس جمهور مطرح شود تا محک بخورد و قابلیت اجرا پیدا کند.

داوود اردشیر شیرالی

نظرشما در این خصوص چیست؟ از "هر استان باید یک رئیس جمهور داشته باشد" چه برداشتی می کنید؟

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۶
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۶۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
يعني همون استاندار
پاسخ ها
ناشناس
| Poland |
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
دکتر پزشکیان تو ایران زندگی نمیکنی
هر استانی استاندار داره
هر استانی امام جمعه داره
دکتر برو دکتر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
نه.فرق فوکوله.یعنی ایجاد اختلاف و دعوا بین قومیتها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
منظور آقای پزشکیان اینه که استانداران فکر کنند رییس جمهورند و دنبال حل همه مشکلات استان خودشون باشند اما جوگیر هم نشند. و مردم هم کار رو از استاندار بخواهند و نه دولت و کاری به کار دولت نداشته باشند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
پزشکیان میخواد ناکارآمدی رو گردن دیگران بندازه
شهرام
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
جناب آقای دکتر جراح پزشکیان آیا این طرح شما ابتدا و شروع تجزیه کردن مملکت نیست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
در شرایط خاص کشور، تغییرات مدیریتی در این سطح کار اشتباهی است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
تا ابد شرایط کشور ما خاص خواهد بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
یه ضرب المثل هست میگه همینایی که زاییدیی رو بزرگ کن بعدا
قیمت طلا و دلارو سیب زمینی رو اول کاهش بده و ارزش پول ملی رو ببر بالا تا ما به توانمندیهات ایمان بیاریم
نه اینکه یه مشکلم به مشکلات اضافه کن و اخرم نتونی درست انجامش بدی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
این سیستم برای کشورهایی که مولفه ها و منابع مورد نیاز از قبیل آب، معدن، نفت، جنگل، دریا، زمین های کشاورزی و ...... در سرتاسر کشور، توزیع و گسترش یکنواخت و در حد قابل قبول دارند و قانون گذاری و نظارت قوی و بدون تبعیض دارند شاید جواب بدهد ولی شرایط کشور ما به عنوان مثال شبیه یک خودرو هست که هیچ کدام از اجزاء آن به صورت جداگانه کارکردی نخواهند داشت.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
درست ترین برداشتی که میشه اینه که " سنگ بزرگ علامت نزدن است " اگر این ایده پزشکیان درست بود که باید کشورهای پیشرفته جهان این را عملی میکردند !! ظاهرا پزشکیان بُریده !!! وگرنه هیاهو و تلاش اش در زمان مناظره انتخاب رئیس جمهور !! با حرف های فعلی ش ، خیلی فرق کرده!!
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
اگر نمیدونی بدون،امریکا،استرالیا،کانادا،که جزو
بزرگترین کشورهای دنیا هستن به فرماندار ایالت قدرت رئیس جمهور رو دادن و هر ایالت قانون مشخصی داره .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
ناشناس 14:49
عزیز دل برادر
آمریکا و کانادا و استرالیا که پیشینه نداره و اینطور نیست که تو هر ایالت اش یک قوم و قبیله قدیمی باشه. همه مهاجر هستن و براشون فرقی نداره تو کدوم ایالت باشن ولی تو ایران نمیشه چرا کشورهای اروپایی مدل آمریکا نمیشن؟
چرا ژاپن یا کره نمیشه؟
این نسخه ها واسه داستان های دیگه است. خوابی؟؟؟ یا خودتو به خواب زدی؟؟
ناشناس
| Germany |
۱۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
کشورهای اروپایی فدرال؟آلمان سوئیس اتریش ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
این یعنی پس فردا پول نفت خواستید باید اجازه بگیرید اگه استاندار استان نفتی صلاح دونست که انشاا... صلاح نبینه بهتون پول نده یا مثلا اب خواستید سر منشا رودی که آب میاره استانتون رو میبندن میگن سه برابر پول میدید تا آب بدیم یا مثلا خواستید برید شمال، رییس جمهور شمال راهتون نمیده چون صلاح نمیبینه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
خاک بر سرمان با این رئیس جمهورمون.به جای اینکه نقشه برای تجزیه مملکت بکشی برو جلوی دزدیها را بگیر و مشکلات آب و برق و گاز و..برطرف کن.نمیتونی برو استعفا بده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
خوب شما عملا اعتراف میکنید در حال حاضر استانهای فاقد منابع بالاخص فاقد منابع نفتی که توسعه یافته اند از سر دولت استانهای که دارای منابع نفتی دارند ولی خود عقب نگه داشته شده اند و
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
این جیزی ک آقای پزشکیان میگه به ضرر کشور ماست و خوب نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
میخواد بین استانهای کشور تفرقه بندازه و ایران آماده تجزیه شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
لطفا یکی از ضررها را نام ببرید.
هموطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
تنها راه نجات کشور اداره آن به روش فدارالیسم به شیوه سوئیس هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
دقیقا ولی چون به گفته مقامات 75 درصد ثروت کشور در تهران متمرکز شده لذا لابی قدرت و ثروت مانع این کار می شوند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
حالت خوبه؟ چی ما شبیه کشور سوئیسه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
مگر ایران سویس هست که مثل سویس اداره بشه کرد؟؟؟خخخخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
عجب.
بعدش ادعای عرضی بین اقوام مطرح میشه و هر کی میخواد از استان همسایه اش خاک بیشتری رو به استان مستقل خودش بچسبونه
جنگ این قوم با اون قوم تو همه جای ایران.
تو ایران از هر قوم و قبیله تو بیشتر شهرها هستن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
سلام خاورمیانه جدید. پس کلنگ تجزیه ایران زده شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
یعنی خوزستان را بدهید به عربها و چابهار را بدهید به بلوچها و افغانیها و جزایر سه گانه هم بدهید به امارات و بقیه کشور را هم تکه تکه کنید تا تجزیه بشه بره پی. کارش.بعدش هم بینشون جنگ و اختلاف راه بندازید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
البته روسیه هم فدرال هست حداقل وضعش از ایران ما خیلی بهتر است ، تورم به این وحشتناکی ندارند بزرگترین صادر کننده طلا در جهان هست .اگر حکومت بین استان ها تقسیم شود و منتظر نظر و اجازه تهران نباشند مسلما بیشتر پیشرفت می کنیم به شرطی که انتخابات مردمی دقیق برگزار شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
افغانها از کجا اومدن?!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
افغانی ها از در و دیوار دارن میان تو ایران میگن خراسان مال اوناست
مرق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
فدرالیسم به تنهایی در امور قوه مجریه بی معنیست!؟
در کشورهای آمریکا و آلمان قوای قضائیه و مققنه نیز از آزادی برخوردار هستند و نمایندگان کنگره از دل مجالس ایالتی انتخاب خواهند شد. همچنین در انتخاب رئیس جمهور و یا تعداد کرسی در کنگره الویت با ایالتی است که بیشترین نرخ تولید سرانه را دارد.
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
فدرالیسم مدنظر پزشکیان این است که درآمد هر استان داخل همان استان هزینه شود.

استان تهران ۵۰درصد از کل «بودجه‌ی استانی کشور» را تامین می‌کند، اما کمتر از ۴درصد از این بودجه را مصرف می‌کند! پس با اجرای این طرح فقرا فقیرتر می‌شوند!

تهران بیشترین تولید ناخالص داخلی ایران را دارد. حتی بیشتر از خوزستانی که نفت تولید می‌کند.

بنابراین فدرالیسم مدنظر پزشکیان با محصور کردن درآمد هر استان در داخل آن استان، تنها استان های ثروتمند را ثروتمندتر می کند و تبعیض درآمدی و فقر را برطرف نمی کند.

هر استان منابعش را محصور میکند، تبادل فرهنگی و انسانی کاهش می یابد، باکو، ترکیه، اسراییل، انگلیس و غیره برای ایجاد تفرقه و نفاق در کشور امکان بیشتری می یابند، زبان فارسی و نمادهای فرهنگی مشترک تضعیف می شوند، کشور به قهقرا می رود و خلاص!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
جانا سخن از زبان ما می گویی
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # ترامپ # ایران و آمریکا # نیمه شعبان # قیمت طلا # تعطیلی مدارس # کالابرگ
الی گشت
آخرین اخبار