بررسی جدید دانشمندان نشان میدهد مدلهای قدیمیتر هوش مصنوعی نشانههایی از زوال شناختی بروز میدهند.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایتنا، به گفته دانشمندان، مدتی است که چتباتهای قدیمیتر، همانند انسان در سنین پیری، نشانههایی از اختلال شناختی نشان میدهند و در چند معیار مهم علمی در این زمینه، شکست میخورند.
اخیرا بسیاری از پزشکان و دانشمندان برای تشخیصهای پزشکی خود به هوش مصنوعی (AI) اتکا میکنند، زیرا این ابزارها میتوانند با سرعت و دقت بالا، ناهنجاریها و علائم هشداردهنده را در سوابق پزشکی، تصاویر پرتونگاری و دیگر اطلاعات بیماران شناسایی کنند، اما به گزارش لایوساینس، مطالعهای که اواخر سال ۲۰۲۴ منتشر شد، نگرانیهایی را مطرح میکند مبنی بر اینکه تواناییهای شناختی فناوریهایی مانند مدلهای زبانی بزرگ (LLM) و چتباتها نیز مانند انسانها، با افزایش سن کاهش مییابد.
دانشمندان در این مقاله مینویسند: «یافتههای اخیر این تصور را که هوش مصنوعی بهزودی جایگزین انسانهای پزشک خواهد شد، به چالش میکشد، زیرا در چتباتهای پیشتاز، اختلال شناختی آشکاری وجود دارد که ممکن است بر قابلاطمینان بودن آنها در تشخیصهای پزشکی تاثیر بگذارد و اعتماد بیماران را تضعیف کند.»
دانشمندان در پژوهش خود، چتباتهای مبتنی بر مدلهای زبانی بزرگ موجود را که در دسترسی عمومی قرار دارند بررسی کردند. آنها در این آزمایش، مدلهای هوش مصنوعی از جمله چتجیپیتی (ChatGPT) اوپنایآی، سونت (Sonnet) آنتروپیک و جمنای (Gemini) آلفابت را با استفاده از آزمون ارزیابی شناختی مونترال (MoCA) آزمایش کردند.
متخصصان مغز و اعصاب برای ارزیابی تواناییهای توجه، حافظه، زبان، مهارتهای فضایی و عملکرد اجرایی ذهنی از این آزمون استفاده میکنند.
این آزمون مشهور معمولا برای ارزیابی یا بررسی شروع اختلال شناختی در بیماریهایی مانند آلزایمر یا زوال عقل به کار میرود. در این آزمون، از افراد خواسته میشود کارهایی مانند کشیدن یک زمان مشخص روی صفحه ساعت، شروع از ۱۰۰ و کم کردن عدد هفت بهطور مکرر، به خاطر سپردن بیشترین تعداد ممکن از کلمات خواندهشده از یک فهرست و کارهای دیگری از این دست را انجام دهند. در انسان، کسب امتیاز ۲۶ از ۳۰ به معنای نداشتن اختلال شناختی است.
با وجود آنکه برخی از جنبههای این آزمون مانند نامگذاری، توجه، زبان و قوه انتزاعی برای اغلب مدلهای زبانی هوش مصنوعی آسان به نظر میرسید، همه آنها در مهارتهای بصری/فضایی و اعمال اجرایی، عملکرد ضعیفی داشتند و برخی از آنها در زمینههایی مانند یادآوری با تاخیر، عملکرد بدتری از دیگران نشان دادند.
به گفته محققان، جدیدترین نسخه چتجیپیتی (نسخه ۴) در این آزمون بالاترین امتیاز را کسب کرد (۲۶ از ۳۰) اما مدل زبانی قدیمیتر جمنای ۱.۰ توانست تنها ۱۶ امتیاز کسب کند؛ امتیاز پایینی که دانشمندان را به این نتیجه رساند که مدلهای قدیمیتر هوش مصنوعی ظاهرا نشانههایی از زوال شناختی نشان میدهند.
نویسندگان این مقاله در عین حال تاکید کردند که یافتههای آنها صرفا مشاهدهای است و تفاوتهای اساسی میان نحوه کارکرد هوش مصنوعی و ذهن انسان سبب میشود این آزمایش یک بررسی مقایسهای مستقیم تلقی نشود.
با این حال، آنها هشدار میدهند که این امر ممکن است حاکی از وجود یک ضعف قابلتوجه در استفاده از هوش مصنوعی در پزشکی بالینی باشد. دانشمندان میگویند استفاده از هوش مصنوعی در کارهایی که به انتزاع بصری نیاز دارند، چندان قابلاتکا نیست.
این مطالعه همچنین این تصور طنزآمیز را مطرح میکند که با این اوصاف، متخصصان مغز و اعصاب ممکن است یک بازار کار کاملا جدید به دست آورند و به درمان آن دسته از سیستمهای هوشهای مصنوعی بپردازند که نشانههایی از اختلالات شناختی بروز میدهند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.