به گزارش سرویس علم و فناوری تابناک، این دستاورد که توسط تیمی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد بهدست آمده، میتواند به پیشرفت درمانهای مؤثرتر برای اختلالات مرتبط با درد منجر شود. محققان با بازسازی مسیرهای عصبی انتقال درد در محیط آزمایشگاهی، راه را برای انجام آزمایشهایی باز کردهاند که نیازی به ایجاد درد در حیوانات ندارند.
سرپرست این پژوهش، سرگیو پاسکا، استاد روانپزشکی در دانشگاه استنفورد، میگوید: «ما اکنون قادر به مدلسازی این مسیرها بهصورت غیرتهاجمی هستیم. این مدارهای آزمایشگاهی، درد را احساس نمیکنند بلکه سیگنالهایی را منتقل میکنند که تنها در مغز میتوانند به درد واقعی تبدیل شوند.»
برای نخستینبار، دانشمندان توانستهاند امواج الکتریکی را در مدار عصبی کامل انتقال درد، از پوست تا مغز، مشاهده کنند. این کار با ساخت یک سامانه کوچکسازیشده به نام «اسمبلویید حسی» انجام شده است؛ مدلی سهبعدی متشکل از سلولهای انسانی که مسیرهای عصبی پیچیده را شبیهسازی میکند.
اسمبلوییدها این پتانسیل را دارند که برای آزمودن داروهای مسکن، بررسی آسیبهای عصبی، و حتی توسعه درمانهای شخصیسازیشده مورد استفاده قرار بگیرند. این ابزار همچنین میتواند به درک بهتر دلایل بروز درد مزمن در برخی افراد کمک کند.
ویوین تووفیک، دانشیار بیهوشی و متخصص درد که در این مطالعه نقشی نداشته، میگوید: «درد یکی از چالشهای بزرگ سلامت عمومی است. تصور کنید بیماری را ببینید که از درد مزمن رنج میبرد و دیگر هیچ درمانی باقی نمانده که امتحان نکرده باشیم.»
نتایج این پژوهش در مقالهای با عنوان «مدل اسمبلویید انسانی از مسیر عصبی حسی بالارونده» در تاریخ ۹ آوریل در مجله نیچر (Nature) منتشر شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.