نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر بهانه خوبی بود تا ایران و روسیه یک بار دیگر روابط فی مابین را بازنگری کنند.
به گزارش «خبر آنلاین»، بررسی مواضع چند ماه اخیر مسکو حاکی از این است که تنها چیزی که کرملین به آن بها می دهد منافع ملی این کشور است. از این جهت نباید و نمی توان به روسیه به عنوان یک متحد ابدی نگاه کرد. نیروگاه اتمی بوشهر و قطعنامه شورای امنیت دو موضوعی بود که در آن شاهد دو موضع کاملا متفاوت از جانب مقامات روسی بودیم.
اکنون اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر برگزار شد و در حاشیه این اجلاس سران دو کشور با هم ملاقات کردند. موضع دوگانه روسیه در اظهار نظرهای دیمیتری مدودف کاملا برجسته بود.
سرگئی پریخودکو، دستیار ارشد مدودف پس از دیدار مدودف و احمدینژاد گفت که مدودف در دیدار با رئیسجمهور ایران بر اهمیت اینکه ایران برنامه هستهییاش را صلحآمیز نگه دارد تاکید کرد. پریخودکو، گفت: این گفتوگو ماهیتی بسیار باز داشت. نه ما و نه طرف مقابلمان از سوالات نامطلوب دوری نکردیم. مدودف در این گفتوگوها درباره اهمیت تداوم برنامه هستهای صلحآمیز ایران صحبت کرد.
او در بخش دیگری از اظهاراتش گفت ما به دنبال کردن روابط تجاری، اقتصادی و دیگر حوزههایی که شامل تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل نمیشوند، علاقهمندیم.
این سومین دیدار مدودف با احمدی نژاد بود. مدودف در این دیدار اتخاذ مواضع راهبردی مشترک با ایران را خواستار شد و گفت: روسیه بهدنبال بهبود روابط سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی خود با ایران است. او خاطرنشان کرد: بعد از قطعنامه تحریم، عدهای به دنبال تشدید تحریمها علیه ایران بودند که روسیه بهشدت با آن مخالفت کرده و در مقابل آن موضع گرفت و این را به عنوان وظیفه همسایگی انجام داد. رییسجمهور روسیه گفت: روسیه به دنبال تقویت ارتباط و هماهنگیهای مستمر با ایران است و دو کشور باید با نگاه به آینده، در مسیر تحکیم پایههای دوستی گام بردارند.
رئیس جمهور هم در این دیدار از مواضع جمهوری اسلامی دفاع کرد و با بیان این که جمهوری اسلامی ایران قادر است نیازهای خود را به راحتی تامین کند، اظهار کرد: شرایط همسایگی ایجاب میکند که ایران و روسیه براساس منافع مشترک و متقابل در کنار یکدیگر باشند و این به نفع دو کشور و منطقه است. وی با اشاره به بیتاثیر بودن قطعنامههای تحریم علیه ملت ایران، خاطرنشان کرد: دوره تحریم و زورگویی به پایان رسیده است و جالب این است که پس از انتشار قطعنامه، رایزنیهای برخی کشورهای اروپایی برای افزایش سرمایهگذاری در ایران افزایش پیدا کرده است. رئیسجمهور تصریح کرد: ملت ایران با اقدامات ضد انسانی قدرتهای غربی علیه همه ملتهای جهان مخالف است و معتقدیم در شرایط کنونی جهان اگر ایران و روسیه در کنار هم باشند، دشمنان در اهداف خود علیه روسیه، ایران و منطقه ناکام خواهند ماند.
پس از این دیدار بود که وزیر امور خارجه روسیه گفت که مسکو و تهران توافق کردند که به همکاریشان در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای بر مبنای قوانین بینالمللی ادامه دهند. سرگئی لاوروف اعلام کرد که دمیتری مدودف ـ رئیسجمهور روسیه ـ و محمود احمدینژاد ـ رئیسجمهور ایران ـ پس از دیدار با یکدیگر در حاشیه نشست دریای خزر در باکو رضایت خود را از این روند اعلام کرده و موافقت کردند که به همکاریهایشان در این زمینه و هماهنگ با قوانین بینالمللی و قوانین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نیز معاهدات منع اشاعه هستهیی ادامه دهند.
لاوروف افزود که دیدار رئیسانجمهور روسیه و ایران ثابت کرد که هر دو طرف ماهیت بیطرفانه شراکتشان را درک میکنند. وزیر امور خارجه روسیه گفت: ایران همسایه ماست و ما میخواهیم با این کشور دوست باشیم. ما میخواهیم همکاریهای اقتصادی را که برای هر دو طرف منفعت به همراه دارد افزایش دهیم. لاوروف در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: ما برای حداکثر همکاریهای عمیق در همه حوزههایی که به نفع دو کشور است آمادهایم و احمدینژاد این را به خوبی درک کرد.
لاوروف در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این که نیروگاه بوشهر بهزودی از نظر فیزیکی راهاندازی خواهد شد، افزود که این پروژه در فاز نهاییاش قرار دارد.