نگاهي علمي به 50 روز گردوغبارخوزستان

کد خبر: ۱۳۶۴۶
|
۲۰ تير ۱۳۸۷ - ۱۷:۵۶ 10 July 2008
|
14304 بازدید
فراگير شدن پديده گرد و غبار در استان خوزستان و گسترش اين پديده به ساير استان‌هاي غربي، جنوبي و حتي مرکزي، نگراني هاي موجود را افزايش داده است. طبق گزارش روزنامه محلي روزان از مهرماه 86 تا پايان سال، 31 مورد پديده گرد و غبار با ميانگين ماندگاري 46 ساعت در خوزستان روي داده بود در حالي که در ابتداي سال تا کنون خوزستان شاهد 22 مورد بروز پديده گرد و غبار با ميانگين ماندگاري 60 ساعت بوده است يعني از ابتداي سال تا کنون 55 روز ( تقريبا نصف روزهاي گذشته از سال جديد) مردم خوزستان درگير اين پديده بوده‌اند.

از سوي ديگر مدير مرکز فوريتهاي پزشکي استان تعداد مراجعين به بيمارستان‌ها به علت هواي آلوده را در روزهاي 27 و 28 خرداد ماه 205 نفر اعلام کرده که متأسفانه دو نفر در تاريخ‌هاي فوق به علت مسموميت تنفسي جان خود را از دست داده‌اند (روزان 17 تيرماه 87). با عنايت به موارد فوق بي توجهي به اين مسأله مي‌تواند در آينده نزديک علاوه به خطر انداختن سلامتي مردم، اکوسيستم خوزستان و بعضي از مناطق همجوار را دچار تغييرات بنيادين کند
ما با توجه با تخصص خود از زمستان گذشته پروژه اي تحقيقاتي را روي اين موضوع شروع نموديم در اين نوشتار قصد داريم در کنار ارائه نتايج اوليه تحقيقات علمي خود در اين زمينه، راهکارهاي مناسبي در جهت کاهش وقوع اين پديده و کاهش اثرات زيانبار حاصل از آن ارائه دهيم.

آنچه در اين مدت علاوه بر گرد وغبار، مردم خوزستان را آزار داده است عدم اطلاع رساني کارشناسي شده و علمي در اين زمينه مي باشد. در اين ميان مسئولين استاني و کشوري جز توصيه مردم به استفاده از ماسک اظهار نظر خاصي راجع به عوامل ايجاد کننده اين پديده، راه‌هاي مقابله با آن و روش‌هاي کاهش ميزان خطرات ناشي از اين آلودگي نکرده‌اند. هرچند که با توجه به بررسي‌هاي انجام شده نمي‌تواند منکر آثار زيانبار اين پديده بر سلامتي مردم و اکوسيستم منطقه شد؛ اما متأسفانه رواج شايعاتي که سعي در بزرگنمايي پيامدهاي آلودگي‌هاي فعلي دارند؛ مي‌تواند آرامش و امنيت رواني را از مردم منطقه سلب کند و فضاي ملتهبي ايجاد نمايد که امکان بررسي همه جانبه اين پديده را از متخصصان و مسئولان سلب نمايد. لذا تشکيل کارگروهي تخصصي زير نظر استانداري، ستاد حوادث غيرمترقبه، سازمان هواشناسي و سازمان محيط زيست استان براي اطلاع رساني در اين زمينه کاملا ضروري به نظر مي رسد.

از ميان شايعاتي که در مورد اين آلودگي‌ها رواج بيشتري دارد احتمال وجود آلودگي‌هاي شيميايي، ميکروبي و راديواکتيوي بوده است. متأسفانه نتايج بررسي‌هاي ما روي نمونه‌هاي زيادي از گرد و غبار موجود در شهر اهواز و خاکهاي نزديک مرز ايران و عراق اين امر را تأييد مي‌کند. به عنوان مثال ميزان عناصري مانند اورانيوم، توريم، آرسنيک، سرب، روي، نيکل و کبالت در اين نمونه‌ها کمي بيشتر از ميزان طبيعي آن است. نمونه هاي مورد آزمايش در سه بازه زماني و با ميزان حداکثر ديد مختلف که رابطه مستقيم با اندازه ذرات و فاصله طي شده توسط آنها دارد؛ توسط دستگاه ICP-MS آناليز شده اند. با توجه به استفاده مکرر سلاح‌هاي ميکروبي، شيميايي توسط رژيم صدام و استفاده امريکا از سلاح‌هاي حاوي اورانيوم ضعيف شده، وجود اين آلودگي‌ها تعجب زيادي بر نمي‌انگيزد.

نکته ديگري که بايد به آن توجه داشت نوع خاک اين گرد و غبارهاست که بيشتر از دو نوع رسي و سيلتي(کوارتزي) مي‌باشد. خاک رسي سبکتر بوده و گرد و غبار ناشي از آن مسافت طولاني‌تر طي مي‌نمايد. گرد و غباري که در مناطق دور از خوزستان ديده مي‌شود بيشتر از اين نوع است. با توجه به قابليت بالاي خاک رس در جذب مواد شيميايي آلي و معدني و همچنين دانه‌بندي ريز آن خطرات اين نوع خاک بسيار بيشتر از خاک سيلتي (کوارتزي) است که دانه درشت‌تر دارند و قابليت جذب سطحي آنها کمتر است. مطالعاتي که اخيرا توسط دو گروه تحقيقاتي خارجي انجام شده نشان مي‌دهد که هر دو نوع ذرات علاوه بر پتانسيل بالا در جذب فلزات مانند آهن، مس، روي، سرب، کادميم، نيکل، کبالت، توريم، آرسنيک و اورانيم ؛ در طول مسير نيز مي‌توانند ساير آلاينده‌هاي آلي و معدني را جذب و به نقاط دوردست منتقل نمايند. از سوي ديگر در اين مطالعات وجود ميزان بالايي از باکتري‌ها و گرده گياهان نيز گزارش شده است.
(1)هرچند ميزان آلودگي ميکروبي شيميايي و هسته‌اي در اين گرد و غبارها ناچيز است اما چون استان‌هايي که در معرض اين آلودگي‌ها قرار دارند (خوزستان، فارس،بوشهر، لرستان و اصفهان ) تأمين کننده اصلي محصولات کشاورزي و باغي کشورند همين آلودگي ناچيز هم مي‌تواند با ورود به چرخه غذايي خطرات بزرگي را براي سلامتي کل مردم کشور خلق کند. لذا کنترل کيفي محصولات کشاورزي در معرض آلودگي بايد با جديت خاص انجام شود.

از جمله عواملي که در بروز پديده فوق نقش داشته است کاهش شديد ميزان بارندگي در منطقه، خشک شدن قسمت‌هاي زيادي از تالاب هاي مسير جريان باد از جمله هورالعظيم، کم شدن و تغيير مسير رودخانه‌هاي دجله و فرات که به مرور زمان تغيير اکوسيستم را در پي داشته است. اين عوامل سبب شده است هور ها که قبلاً به عنوان يک صافي گرد و غبار و عامل تثبيت شن‌هاي روان عمل مي‌کردند اکنون خود به توليد کننده اين گرد و غبارها تبديل شوند. به جز خشکسالي که ناشي از تغييرات آب و هواي جهاني است ساير عوامل پيامد سدسازي بر روي سرچشمه هاي دجله و فرات در ترکيه و سوريه و اقدامات عمراني- کشاورزي در عراق مي باشد. لذا در انجام طرح‌هاي عمراني چه در ايران و چه کشورهاي همسايه بايد به تبعات زيست محيطي آن توجه ويژه نمود و با کشورهاي منطقه به مذاکره و رايزني فعالانه پرداخت.

متأسفانه در اين سالها نه تنها رايزني مناسبي با کشورهاي همسايه در اين زمينه انجام نشده است بلکه اخيراً هم دولت با واگذاري 7520 هکتار از زمين‌هاي تالاب هورالعظيم به وزارت نفت براي عمليات اکتشاف در حال کوباندن آخرين ميخ بر تابوت هورالعظيم است. اجراي اين مصوبه کميسيون اقتصادي دولت مصداق ضرب المثل بر سر شاخ بودن و بن بريدن است. در حالي از دولت محترم انتظار اين بود که اگر سد کرخه آورد آب به تالاب را کاهش مي‌دهد؛ براي حفظ اين زيست بوم راهکار زيست محيطي مناسبي ارائه دهد؛ اما اکنون مي‌بينيم که با اقدامي ديگر عملاً در حال به نابودي کشاندن هور است. اما نکته جالب در اين زمينه عدم واکنش مناسب از سوي رسانه‌هايي است که از مرگ دلفين‌ها دادشان به آسمان بلند مي‌شود، از بالا رفتن رطوبت در محوطه پاسارگاد به عالم و آدم شکوه مي‌برند، از گذشتن جاده از تالاب انزلي مي‌نالند و ... اما از آلودگي فزاينده هواي خوزستان و از خشک شدن هورها هيچ نمي گويند.

مطالعات ما نشان مي دهد که از زمان جنگ تحميلي دانشمندان عراقي با مطالعه دقيق شرايط آب و هوايي منطقه به ويژه جريان هاي باد همره با گرد و غبار که عموما مسير آنها غربي- شرقي است سعي در استفاده از اين مزيت طبيعي بر عليه رزمندگان اسلام داشته اند. پس از جنگ نيز دولت عراق براي مقابله با معارضين شيعه جنوب درزيست بوم منطقه تغييرات بزرگي ايجاد کرد که مي تواند به عنوان يک عامل تاثيرگذار در زمينه بروز اين پديده مطرح باشد.
با توجه به نتايج تحقيقات انجام شده اقدامات زير جهت کاهش پيامدهاي اين آلودگي ها پيشنهاد مي گردد: طراحي، توليد و توزيع ماسک مناسب اين گرد و غبارها. اکثر ماسک‌هايي که هم اکنون در بازار موجودند براي استفاده‌هاي خاص طراحي و ساخته نشده‌اند لذا با توجه با دانه‌بندي ذرات بايد نسبت به طراحي و توليد ماسک‌هاي ويژه هر منطقه اقدام نمود. به عنوان مثال منافذ ماسکي که درمناطق دوردست استفاده مي‌شود بايد ريزتر از ماسکي باشد که براي اهواز مناسب است. افزايش سهميه شير ارانه اي و توزيع شير ارزان قيمت در استان هاي داراي آلودگي و توصيه مردم به نوشيدن شير از ديگر اقداماتي است که بايد در زمانهاي اوج آلودگي انجام شود.

در برنامه اي کوتاه مدت براي جلوگيري از نفوذ گرد و غبار، قيرپاشي براي تثبيت شن هاي روان غرب خوزستان پيشنهاد مي گردد. در درازمدت نيز بايد طرح کمربند سبز اهواز که مدتهاست راکد مانده احيا و آنرا به سراسر غرب خوزستان تعميم داد.

از سوي ديگر براي پايش مداوم شرايط آب و هوايي و بررسي دقيق تغييرات زيست-محيطي منطقه تاسيس مرکزي تحقيقاتي ويژه اين کار کاملا ضروري به نظر مي رسد هر چند مسئولين استان در حد بضاعت خويش به پژوهش هاي کاربردي در اين زمينه اهميت مي دهند اما با توجه به تگناهاي مالي در استان، به نظر مي رسد معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري که رسالت اصلي آن کمک به تحقيقات کاربردي است و بودجه کلاني هم در اختيار دارد بايد در اين زمينه به دانشگاههاي مادر استان خوزستان توجه ويژه داشته باشد.

در پايان بايد گفت اين پديده نه آنچنان بي خطر است که با توصيه به استفاده از ماسک و بيرون نيامدن مردم از خانه، به راحتي از کنار آن گذشت و نه آنچنان خطرناک که برخي افراد غير متخصص و غيرمسئول با بزرگنمايي آرامش رواني جامعه را به خطر اندازند. آثار و پيامدهاي اين پديده با کار کارشناسي متخصصان مربوطه و حمايتهاي مسئولين استان قابل کاستن تا حد معمول و طبيعي آن است.

اميدواريم مسئولين محترم با درايت و آينده‌نگري به اين مسأله توجه کنند و با صداقت با مردمي که دين خود را به اسلام و ايران ادا کرده‌اند؛ برخورد نمايند و اگر هم بتوانند دين خود را به مردم صبور و قانع خوزستان ادا نمايند.

مرجع
1. Monteil, M. A. Evironmental Geochemistry and Health 2008,339.

دکتر عليرضا زراسوندي استاديار زمين شناسي اقتصادي دانشگاه شهيد چمران
دکتر بابک مختاري استاديار شيمي آلي دانشگاه شهيد چمران
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۹ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۰
اينكه به مسئله گردو غبار خوزستان پرداخته شده باعث خوشحالي و تشكر ما مردم خوزستان است. منتها اينكه اين توجه هنگامي در سايتهاي معتبر درج مي‌شود به به خارج استان خوزستان سرايت كرده و به مناطق مركز كشور رسيده است كمي موجب تأسف نيز هست. تا وقتي كه اين گرد و غبار در محدود جنوب و جنوب غرب كشور بود كسي به اين موضوع التفاتي نداشت و يا شايد هم اهميتي براي كسي نداشته است ولي همينكه از مرزهاي استان خوزستان فراتر رفته به مناطق مركزي كشور نزديك شد زنگ خطر تازه به صدا درآمد و ظاهرا دنبال راه حلي براي كاهش اين پديده خواهند بود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۳ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۰
با کمبود منابع آب و رشد جمعیت قطعا نه ما و نه کشورهای همسایه نمی توانیم از مهار آبها و احداث سد خودداری کنیم مشکل نیز در چند موضوع دیگراست.
1- صدام درهنگام جنگ با کویت ظاهرا جهت دجله و فرات را تغییر داد و منطقه وسیع نیزارهای هورالعظیم را به آتش کشید که دود آن سراسر منطقه خوزستان را فرا گرفت در وضعیت فعلی در چارچوب همکاریها با دولت عراق باید با کمکهای مالی و فنی و مهندسی وضع هورها را اصلاح کرد.
2- با گسترش کانالهای حوزه کرخه و گسترش کشاورزی و نیز استفاده بهینه از آبهای خوزستان علاوه بر توسعه کشاورزی به تغییر اکوسیستم کمک کنیم.
3- با ایجاد نیروگاههای گازی از هدر رفت آبها برای تولید برق در ایام خشکسالی جلوگیری شود.
4- با گسترش طرحهای نیشکر مانند طرح میرزا کوچک علاوه بر کویرزدایی به سرسبزی منطقه کمک کنیم.
5- با تشویق مردم بومی و دادن تسهیلات مالی و فنی در نقاط مختلف کویری باغهایی مانند گنبویه اهوازایجاد کنیم که از ثمرات آن برای دامهایشان بهره ببرند.
6- کمربندهای سبز اطراف شهرها را گسترش و عمق بدهیم.
7- مانند گذشته تپه های شنی مارچ پاشی شوند.
8- خوزستان با داشتن میلیارها متر مکعب زخیره آبی باید تماما سرسبز باشد و بسیاری از طرحهای انجام یافته در 2دهه گذشته این مسئله را ثابت می کند که با برنامه ریزی می توان دشتها و حتی کویرهای به ظاهر مزاحم و غبارخیزخوزستان را سرسبز و آباد کرد.
ناشناس
|
Bosnia and Herzegovina
|
۰۲:۲۵ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۱
با احترام وتشکر از تهیه کنندگان مطلب فوق نظر دوستان را به چند نکته جلب میکنم:
1-علاوه بر خشکسالی ها که امری گریز ناپذیر است، تاثیر دست کاری ها در اکوسیستم های منطقه بویژه جریان های طبیعی رودخانه ها وخشک شدن هورها بیشترین تاثیر را در افزایش غلظت گرد وغبار دارد.
2-کنترل پدیده فوق علاوه بر ضرورت مطالعات جامع تاثیرات زیست محیطی طرح های ملی ،نیازمند اقدامی بین الملی و منطقه ای برای برقراری حداقلی برای جریان رودخانه های منطقه و احیای مجدد هورها دارد.
3-با توجه به اقدامات چشمگیر سازمان جنگلها در تثبیت شن(ماسه)های روان بویژه در خوزستان،که تا کنون منجر به تبدیل هزاران هکتار از عرصه های فاقد پوشش گیاهی به جنگلهای انبوه شده است،با توجه به مهارتی که کار شناسان این سازمان در انجام این امر دارند.تامین امکانات وبودجه لازم برای توسعه این کار از ضروریات است.
4-دوستان پیشنهاد تشکیل شورایی راداده اند که بنا بر بند فوق عضویت سازمان مذکور در آن الزامی است.مضافا این که نمی دانم به چه دلیلی دوستان تهیه کننده مقاله ازاین اقدامات که حتی از چشم مردم عادی پوشیده نیست ذکری به میان نیاورده اند.لازم به ذکر است که جنگل کاری هایی که با هدف تثبیت ماسه های روان در طی بیش از سه دهه بویژه در سالهای بعد از انقلاب اسلامی درخوزستان انجام شده از قبل از اهوازشروع وتا بستان و مرز عراق ادامه یافته است.
4-عملیات جنگلکاری علاوه در داخل ایران در خاک عراق نیز باید انجام گیرد چرا که منشاء بخش اعطم گرد و غبار از آن سوی مرزها می باشد.
با توجه به اوضاع نابسامان کشور عراق چنین اقدامی مستلزم رایزنی های بین المللی خواهد داشت.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۳ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۱
مسئولان مملکتی ما اصلا به فکر ما خوزستانیها نیستند .پس بهتر که خودمان آستین ها را بالا بزنیم ودست بکار شویم .با تشکر فراوان از دوستان عزیزکه زحمت این تحقیقات را کشیده اند .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۱
از تهیه و چاپ این مقاله در مورد یک مساله بسیار با اهمیت در زندگی مردم (گر چه با تاخیر انجام شده است) تشکر می کنم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۷ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۱
ضمن احترام به اساتید محترم باید نکته ای را به عرض عزیزان برسانم که اقدامات انجام شده جهت حفاری در هور با در نظر گرفتن تمامی شرایط حفظ هور انجام شده و شرکت ملی حفاری با نصب تجهیزات از ورود هرگونه مواد به هور جلوگیری می کند ولی ایرادی که به شرکت نفت وارد است توقف مالچ پاشی است که سالهاست انجام نمیگیردو همین امر باعث گسترش صحراها شده است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۴۴ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
از تحقيقات ارزشمند شما در زمينه ميزان مواد مضر موجود در گرد و خاك هايي كه همه روزه استنشاق مي كنيم سپاسگزارم بعضي از نگراني هاي ما در اين زمينه كاهش يافت. از مسئولين محترم اجرايي نيز انتظار داريم كه جهت رفع اين مشكل اساسي با كمك كشور هاي منطقه اقدام كنند. نفع اين كار جاي دوري نمي رود هرچه باشد محل زندگي و كسب و كار مردم و مسئولين همين منطقه است پس در حفظ آن بكوشيم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
از اينكه به داد مردم ميرسيد متشكرم
بنده خوزستاني هستم .مردم ازاين ترس دارند كه اثرات آن در نسل هاي بعدي وحتي خود مردم وبچه هاي شان در 10 ال 15 سال آينده ظا هر شود ومردم منطقه با چه مشكلاتي مواجه گردند.احتمال دارد در صورت ادامه اين پديده ،مهاجرت آغاز شود.
ناشناس
|
-
|
۰۸:۴۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
با سلام و تشکر از شما که حداقل حرف مردم صبور خوزستان را به اطلاع دیگران رساندید شاید که مسولین استانی و کشوری یه تکانی بخورند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۴ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
من كه شخصا در طي ماههاي گذشته احساس كردم در يك جزيره گم شده زندگي ميكنم زيرا حتي در گزارشهاي سازمان هواشناسي در بخشهاي مختلف خبري سيما يا بطوركلي حتي اشاره اي به وضعيت فجيع آب وهواي خوزستان نمي شد يا بسيار سطحي از آن مي گذشتند.
ضمنا عملكرد مسئولين فوق العاده ضعيف بوده و به نظر بنده هيئت دولت سريعا بايستي وارد عمل شده و با تشكيل ستاد ويژه به مقابله با اين پديده حياتي بپردازد كه فردا خيلي دير است.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟