در سالروز زلزله بم، کریمی، استاندار وقت کرمان ـ در سال 1382ـ ، در گفتوگو با خبرنگار «تابناک» در کرمان، با بزرگداشت یاد و خاطره درگذشتگان حادثه تلخ زلزله بم و از دست دادن هزاران نفر از هموطنان عزیزمان و عرض تسلیت به بازماندگان این حادثه دلخراش، به بازگویی و بازیابی برخی زوایای این رخداد پرداخت که البته پس از زلزله 5 /6 ریشتری چند روز گذشته در کرمان، قابل بررسی و تأمل است.
قهرمانان حادثه سال 1382 مردم بودندکریمی با بازگویی شرایط سخت و دلخراش پنجم دی سال 1382 و حضور ایشان به عنوان استاندار کرمان و حضور قدم به قدم با درد و رنجهای جانسوز مردم اظهار داشت: تنها قهرمانان این حادثه دلخراش، مردم بودند و اگر عزم ملی و جهانی آنان نبود، قطعا شاهد چنین دستاوردهایی در کمک رسانی و نجات و بازسازی در بم نبودیم.
شواهد زلزله اخیر کرمان، حاکی از آماده نبودن ما در مقابله با رخدادهاستنماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به بروز زلزله 5 /6 ریشتری در جنوب کرمان اظهار داشت: واقعیت آن است که با توجه به زلزله خیز بودن کشور ما و بروز روزانه به طور میانگین 2 /1 زلزله در کشور، باید برای مقابله و کاهش تلقات خیلی بیشتر از این آمادگی داشت. براستی اگر این زلزله با چنین شدت و قدرت در مرکز کرمان رخ می داد، مردم و مسئولین تا چه اندازه آمادگی داشتند؟!
وی افزود: حال این پرسش مطرح می شود که چگونه است، پس از به دست آوردن تجربه های گرانبها و ارزشمند در زلزله بم، ما هنوز آمادگی لازم را نداریم و دقیقا مانند زلزله سال 82، سنسورهای زلزله نگارهای ما به درستی عمل نکردند و مکان را اشتباه نشان دادند و یا این که سیستمهای مخابراتی ما، نتوانستند به درستی به وظیفه خود عمل کنند و حتی ارتباطات ما قطع شد.
تجربیات زلزله بم را جدی نگرفتیمکریمی گفت: ما در سال 82 و حادثه زلزله بم، تجربیات بسیار ارزشمندی به دست آوردیم، ولی هیچ گاه تجربیات را جدی نمیگیریم و به خوبی برای رخدادهای بعدی از آن بهره نمی گیریم؛ برای نمونه، به نظرم هنوز یک بانک اطلاعاتی کامل و مفید از نیرو و امکانات راه اندازی نشده و هنوز شبکه لرزه نگاری استان کرمان تکمیل نگشته، در صورتی که بارها به نیاز و ضرورت تکمیل آن اشاره شده است؛ البته یادآور میشوم، گاهی چنین سخنانی را معادل با سیاه نمایی و کاهش و کوچک شمردن تلاش و خدمات گروههای دخیل در این امر میدادند که درست نیست.
ما پس از زلزله بم، تجربه های فراوانی به دست آوردیم، ولی این کافی نیست و تا رسیدن به حد مطلوب فاصله بسیاری داریم.
اقدامات برای آمادگی و مقابله در برابر رویدادها، نباید لحظهای و مقطعی باشداستاندار اصلاحات استان کرمان ادامه داد: همیشه پس از هر حادثهای، احساسات به شدت تحریک و کارهای خوب و فوری انجام میشود، ولی بسیار زود، فضا سرد میشود و جدیت مردم و مسئولان نسبت به حوادث و آمادگیهای لازم برای رویارویی با آن از بین میرود؛ بنابراین، لزوم فرهنگ سازی عمومی، آموزشهای جدی برای عموم و همه سطوح مدیران، تکمیل بانک اطلاعاتی به طور جدی احساس میشود و باید با جدیت پیگیری شود و در اولویت دست اندرکارن نظام قرار گیرد.
قوانین حمایتی و کاهش تلقات و خسارات حوادث طبیعی کافی بوده، ولی بدون نقص نیستندکریمی افزود: امروز قوانین حمایتی و کاهش تلقات و خسارات حوادث طبیعی کافی است، ولی بدون نقص نیستند؛ بنابراین، باید به موضوع به خوبی پرداخته شود و با بهره گیری از تجربیات گذشته خود و دیگران، به پر کردن خلأهای قانونی موجود اقدام کرد.
وی گفت: تلاشهای ارزشمند دستگاههای قانونگذار، اجرایی و نظارتی ارزشمند است، ولی من بر این باورم، هنوز ضمانت قانونی اجرای لازم وجود ندارد و یا تضمینهای لازم برای استفاده از مصالح استاندارد و نیروی اجرایی ماهر در کار نیست و حتی معرفی کافی و لازم از تکنولوژیهای به روز ساخت و ساز صورت نمیگیرد و توسعه لازم را پیدا نکرده است.
بهره گیری از تجربیات، تنها به کنفرانسها محدود شده استکریمی در پایان یادآور شد: بهره گیری از تجربیات، تنها به کنفرانسها محدود شده است و به جز شمار اندکی از دوستان قدیمی در ستاد بحران استان، از تجربیات دیگران در ستاد بحران استان بهره برده نمیشود که این جای پرسش دارد!