مدت پایداری مردان بعد از طلاق

تجربه نشان می دهد مدت پایداری مردان به سه دلیل نیاز فردی مردان به یک شریک، وجود کودک در محیط خانواده و فشار اطرافیان، درصد بسیاری از مردان در دو سال ابتدایی بعد از متارکه اقدام به ازدواج مجدد می کنند.
کد خبر: ۱۵۰۴۷۸
|
۰۷ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۱ 26 February 2011
|
397620 بازدید
|
دی‌نا: فشارهای روحی و روانی، ابتلا به انواع آسیب ها مانند اعتیاد به مواد مخدر، الکل، اختلافات رفتاری، خودکشی، انحرافات جنسی و قرار گرفتن در معرض انواع بیماری های عفونی و ویروسی، از دست دادن پیوندها و همبستگی با خانواده، طرد خانوادگی و اختلاف با سایر اعضای خانواده، تن دادن به ازدواج های موقت و ازدواج های ثانویه، اختلاف بین فرزندان با همسر در صورت ازدواج مجدد و داشتن فرزند، از جمله آثار و پیامدهای منفی طلاق برای مردان است.

مدت مدیدی بود از شهاب خبری نداشتم، تا اینکه هفته گذشته بعد از هشت ماه بی خبری با من تماس گرفت، صدایش می لرزید و مثل گذشته سرحال نبود، هرچه علت را از او پرسیدم چیزی نگفت و از من خواست همان روز در پاتوقی که دوران دانشجوییمان را در آن سپری می کردیم مرا ببیند.

در سه ساعت مانده به موعد قرار، خاطرات گذشته ام را با شهاب مرور می کنم، من و شهاب بعد از دبیرستان در دانشکده فنی قبول شدیم و دوران دانشجویی خود را با هم گذراندیم، سال دوم شهاب پس از کش و قوس فراوان با مریم که یکی از هم دانشگاهی هایمان بود ازدواج کرد.

زیباترین خاطره من روزی بود که به عنوان شاهد ازدواج بر برگه ای از جنس عشق خطی به یادگار نوشتم. در آن روزها گویی دنیا، تنها شهاب را شاد و خندان می خواست و چنین نیز بود، دیگر شهاب را کمتر در تجمعات دوستانه می دیدم، هرازگاهی او را بعد از دانشگاه و اتفاقی در خیابان دیدم و چهره اش را به شکل لبخندی ماندگار در ذهن خود حک کرده بودم، شهاب زندگی آرام و بی دردسری داشت.

اما آن روز پاتوق دوران دانشجوییمان شاهد اتفاق تلخی بود که نه من آن را باور می کردم و نه شهاب، شهاب خسته و رنجور، با چهره ای رنگ پریده، و سیگاری در دست خبر جدایی خود از مریم را به من داد و گفت که این اتفاق بعد از گذشت 8 ماه روزهای آخر صدور حکم را انتظار می کشد، و از من می خواست که به عنوان شاهد برای شهادت به دادسرا بروم.

سه سال پیش شاد و خندان شاهد اتفاقی دو نفره بودم و زیر برگه ای را که خبر از وصال می داد به یادگار پر کردم و امروز غمگین و ناراحت شاهد اتفاقی دو نفره هستم و می بایست برگه ای را امضا کنم که جدایی دو نفر را فریاد می زند. آنقدر وضعیت جسمانی و روحی شهاب بد است که نمی دانم از علت جداییشان بپرسم یا آشفتگی جسمی و روحی دور از انتظارش.

مردان قربانی تاثیرات زیانبار طلاق

دکتر پرویز مظاهری دبیر انجمن روان پزشکان ایران، تاثیرات زیانبار طلاق در خانواده را به ترتیب بر دوش فرزندان، سپس مردان و در انتها زنان دانست و اظهار داشت: از آنجاییکه مردان توانایی برخورد یا کنار آمدن با مشکلات را ندارند و توانایی روانی زنان در این گونه مسایل بیشتر می باشد و علت آن نیز ترشحات هورمون «استروژن» است ، هنگام متارکه مردان به دلیل وابستگی به همسر از نظر مسایل تربیتی و مسایل حاکم بر زندگی ضربه بیشتری را متحمل می شوند.

دکتر مظاهری افزود: از آنجاییکه مردان بخاطر مشغله کاری خارج از محیط خانواده نمی توانند همانند زنان زندگی را اداره کنند و عدم آشنایی با مشکلات محیط خانواده اعم از تربیت فرزندان و مسایل حاکم بر خانه، دچار شکست روحی روانی می شوند.

دکتر فربد فدایی، روان‌پزشک معتقد است بلافاصله بعد از جدایی، برای بیشتر مردان، یک دوره‌ی تضاد، دوگانگی عاطفی و تغییرات خلقی شدید پیدا می‌شود. تضاد از این جهت که مرد طلاق‌گرفته، در این که کاری که انجام داده درست بوده یا نه مردد است و همیشه با این سوال که آیا می‌توانسته کار بهتری انجام دهد یا نه مواجه است.

مرد در عین حال که از همسر سابق خوشش نمی‌آید، همزمان نسبت به او احساس مثبتی هم دارد؛ چون ممکن است بعضی از جنبه‌های وجود او را که در گذشته دوست داشته، هنوز هم دوست داشته باشد.

پس از جدایی گاهی اوقات، مرد احساس تاسف می‌کند؛ چون فکر می‌کند می‌توانسته بهتر رفتار کند، یا احساس شرم در او به وجود می‌آید؛ به این دلیل که در یکی از نهادهای مهم اجتماعی که ازدواج و تشکیل خانواده است، شکست خورده است.

طلاق؛ فرایندی با ابتدا و بی انتها

دکتر محمد مهاجری جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی بر این باور است که فرآیند طلاق بر اساس مطالعات جامعه شناختی فرایندی است که ابتدا دارد، اما انتهایی ندارد، به این معنا که طلاق صد در صد اتفاق نمی افتد و صرفا این مساله به شکل حقوقی پایان می پذیرد، اما مسایل عاطفی ناخودآگاه در ذهن طرفین می ماند.

سوختن و ساختن یا سوختن و سوزاندن

دکتر مهاجری در تشریح این نظریه گفت: فرآیند طلاق در بررسیهای جامعه شناسان 13 مرحله است، هفتمین مرحله آن طلاق پنهان است که با رنگ باختن عش و علاقه در محیط خانواده بین زوجین اتفاق می افتد، و از آنجاییکه ساختار سنتی بر جامعه حاکم است، زنان به جمله «می سوزم و می سازم» اکتفا می کنند، در این مرحله زن معتقد به سوختن و ساختن برای نگاهداری از پیوند خود است، این در حالیست که هر چه بسوزد می سوزاند، و قربانی این تفکرزنان، مردان می باشند، در این مرحله که به ظاهر بر اساس ایثار زن صورت گرفته است و مرد برنده آن است، آثار مخرب روحی و روانی و زیانبار آن بیشتر متوجه مرد می شود.

دکتر مظاهری با اشاره به فرهنگ حاکم بر جامعه که از کودکی به دختران اجازه گریستن در صورت بروز مشکل را می دهد، افزود: جامعه ما به زن اجازه گریه کردن را می دهد، از دوران کودکی دختر بچه حق گریستن دارد در صورتی که اگر پسر بچه ای گریه کند همه او را سرزنش می کنند، این تلقین از دوران کودکی مدام در ذهن مرد شکل می گیرد و از آنجاییکه عادتا مردان غرور مردانه ای دارند از گریستن و یا بیان مشکلات خود سرباز می زنند، که این مساله باعث رفتارهای ناهنجاری در مردان پس از متارکه ، مانند پرخاشگری ، افسردگی و... می شود.

افسردگی رایج ترین بحران مردان بعد از طلاق

دکتر امیرحسین توکلی روانپزشک، در تشریح پیامدهای طلاق بر روی مردان گفت: غالبا احساساتی نظیر ناامیدی، یاس، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس، کاهش پذیرش شخصیت فردی، زیر سوال بردن زیباییهای شخصی و زیر سوال بردن تواناییهای شخصی و فردی بعد از متارکه به شکل گسترده و پنهان در مردان شکل می گیرد.

دکتر توکلی افسردگی را رایج ترین بحران مردان بعد از متارکه دانست و گفت: افسردگی در این دوران بسیار شایع است؛ زیرا مردان نمی‌داند چه وضعیتی در انتظار آنهاست. به طور کلی در دوره‌ی پس از طلاق، خشم و تاسف و عشق و نفرت در هم می‌آمیزند. ممکن است بعضی اوقات، مرد احساس راحتی کند؛ زیرا بر این باور است که دیگر فشارها و دخالتها تمام شده؛ اما ترس از آینده‌ی نامعلوم، این احساس راحتی موقت را از بین می‌برد. در این دوران، مردان با یادآوری‌های مکرر گذشته و بررسی رابطه‌ی ازهم‌گسیخته‌ی خودشان، دچار اختلال تمرکز می‌شوند و نمی‌توانند به هیچ‌چیزی به طور طبیعی فکر کنند.

دکتر مظاهری درمورد پیامدهای جسمی و روحی طلاق برای مردان تصریح کرد: متارکه می تواند استرس مضاعفی را برای مردان ایجاد کند، در کنار افسردگی حاصل از این اتفاق، مرد دچار اضطراب می شود، اضطرابی که در مردان بعد از متارکه شکل می گیر بسته به نوع شخصیت مردان باعث بروز ناراحتیهای قلب و عروق، بیماریهای ریوی، ناراحتیهای گوارشی، ریزش مو و یا سفید شدن موی سر می شود.
دکتر مهاجری اعتقاد دارد آثار مخرب طلاق ضربه روحی سنگین تری را بر مردان وارد می کند و می افزاید: حوزه آسیب ها و کارکرد های منفی طلاق بر روی مردان شبیه زنان نیست و به مراتب بیشتر است، اما جلوه دادن و تجلی دادن آثار منفی نزد زنان بیشتر است که آن هم به مکانیزم دفاعی زنان باز می گردد.

زنان مکانیزم دفاعی بسیار خوبی دارند و آن مکانیزم برون ریزی اتفاقات تلخ و بیان مشکلات و تجلی آن است که باعث ایجاد تعادل در زنان می شود، اما مردان از آنجاییکه از این مکانیزم برخوردار نیستند و آثار روانی و اجتماعی طلاق و مشکلات ناشی از آن را نهفته و پنهان در خود دارند که این مساله باعث اختلال در مکانیزم دفاعی مردان می شود.


دکتر مهاجری پیامدهای منفی اقتصادی بعد از طلاق را در دو دهه اخیر پر رنگ تر دانست و گفت: یکی از پیامدهای منفی طلاق برای مردان که در دو دهه گذشته رواج پیدا کرده است مسایل اقتصادی ناشی از مهریه های سنگین است.

متاسفانه بخاطر رسم و عرف اشتباه حاکم بر جامعه مردانی که توان مالی کمتری دارند براساس هیجان، احساسات، چشم و همچشمی و بیان عشق و علاقه خود مهریه های سنگینی را که دور از عقل و منطق است تقبل می کنند و دلیل برخورد خود را جمله بی معنای « کی داده ، کی گرفته » می دانند.

این مساله باعث ضررهای سنگین اقتصادی، روانی و اجتماعی برای مرد می شود و سپس مرد را دچار عقده های نهفته برای بازپرداخت مهریه می کند، و در صورت عدم توان پرداخت مرد دچار فرایند قضایی تازه ایی می شود که تبعات روانی منفی در پی خواهد داشت.

مدت پایداری مردان بعد از طلاق

دکتر مظاهری درباره مدت پایداری مردان نسبت به همسر سابق خود پس از طلاق خاطر نشان کرد: عادتا مدت پایداری مردان پس از متارکه یا فوت همسر بسته به میزان علاقه و وابستگی متغیر است، در بعضی اوقات علاقه و وابستگی به همسر سابق مدت پایداری مردان را بالا می برد، و در شرایطی دیگر سرخوردگی از ازدواج اول باعث بالا رفتن مدت تجرد مردان بعد از متارکه می شود.
دکتر مظاهری افزود: تجربه نشان می دهد مدت پایداری مردان به سه دلیل نیاز فردی مردان به یک شریک، وجود کودک در محیط خانواده و فشار اطرافیان، درصد بسیاری از مردان در دو سال ابتدایی بعد از متارکه اقدام به ازدواج مجدد می کنند.

مردان بعد از طلاق غمگین ‌تر از زنان

مردان در مقابله با تمامی مراحل مختلف قطع رابطه از زنان ضعیف تر هستند و طی چند سال اول پس از طلاق، روابط کمتری با دوستانشان
برقرارمی کنند. روانشناسان و محققان معتقدند زنان در مقایسه با مردان در مواجهه با بحران ناگهانی مثل طلاق، با شرایط بهتر کنار می آیند.

بنابر یک تحقیق در یورکشایر انگلستان ، 61 درصد از زنان طی 2 سال اول بعد از طلاق، بسیار خوشحال‌تر از موقعی هستند که هنوز در حال زندگی مشترک بودند در حالی که این رضایتمندی تنها در 51 درصد از مردان وجود داشته است.

براساس این تحقیقات زنان در مقابله با تمامی مراحل مختلف قطع رابطه از مردان قوی‌تر هستند و طی چند سال اول پس از طلاق، این روابط بیشتری با دوستانشان برقرار و وقت بیشتری را صرف خانواده‌‌شان می کنند و به‌دنبال مشاوره‌ها و درمان ناراحتی‌هایشان هستند در حالی که مردان غالبا به‌دنبال لذت‌های موقتی اند.

با از بین رفتن قبح فرآیند طلاق و افزایش آمار روبه رشد آن، روزانه افراد بسیاری را در قالب دوست یا آشنا مشاهده می کنیم که خواسته یا ناخواسته درگیر این اتفاق شوم شده اند. اما در این بین تأثیر طلاق بر روی مردان به صورت ناهنجاری هایی در جامعه بروز می کند، گاها برای مقابله با مشکلات ناشی از طلاق به مسایلی پناه می برند که از لحاظ عرف جامعه مذموم و نکوهیده است و برای خود شخص بار منفی بسیاری دارد. بی شک عدم اندیشه و وجود راهکار مناسب برای مقابله با این مشکلات، جامعه را به سوی ورطه ای هولناک سوق می دهد، ورطه ای که هر لحظه هر کداممان را به سوی خود می کشد و می بلعد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۳
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۶۵۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۲/۰۷
آثار مثبت خیلی زیادتره . نمی خواد بزور مردم رو از طلاق بترسونید . همون مهریه سنگین و دردسرهای دادرسی های تعمداً کشدار و طولانی و خرجهایی که بابت اطاله زمان می شه کفایت می کنه . کسیم به الکل کشیده نمی شه . مگر البته غیر مسلمان
با ازدواج ثانویه هم آثار منفی به کسی نمی رسه . کی گفته ازدواج های ثانویه اثر منفی هستن ؟!
حالا تایید نکن تا فکر کنی حرفت به کرسی نشسته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۸۹/۱۲/۰۸
شما که راست میگید لطف کنید تحقیقات شرو ورتون و نگید علط اصلی 95% طلاقها همون آقایونن
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۷
بر اساس کدوم تحقیق شما به این تتیجه رسیدید که عامل اصلی 95% طلاقها همون آقایونن ؟ اتفاقا علت اصلی 100% طلاق ها آقایونند که ازدواج کردند
پژمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۹
وقتی که معتقد هستید آقایون مشکل دارند چرا ازدواج می کنید دیگه؟ بابا ازدواج را شماها به ابتذال کشانده اید ودیگه عملا باید اسمشو بذارن دردسر نه ازدواج
واقعیت اینه که قبلا ازدواج ساده برگزار میشد الان شده یک پروژه خفن و سنگین که بسیار هزینه زا هست وکاربردی هم نداره مسئولیتش و هزینه اش هم بسیار زیاد شده نمیصرفه وقتی که نمی تونید مسئولیت قولب کنید خب ازدواج نکنید تو خونه بابات راحتی پسره هم خونه خودش راحته چه لزومی داره ازدواج کنید اصلا؟ اونم با پسر ایرانی که معتقد هستید لولو است و حق شما را میخوره و ظلم میکنه؟
مگه مجبورید ازدواج کنید که اخرش این همه ناله کنید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۰
احیانا آقای دکتر کانون حمایت از آقایان به راه انداختند؟ ما همسر محترم همه بلایی به سرمون آوردند در عرض پنج ماه دو مرتبه ازدواج نمو و بعد هم دادخواست طلاق داد به نظر شما این آدم دچار افسرگی شده یا هوسبازی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۹
هر دو بار گرفتار زن ناسازگار شده
نفیسه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۴
سلام
رفتارهای نابخردانه مادر همسرم و دخالت ها ی بی مورد در خصوصی ترین مسایل زندگی مون و عدم توانایی همسرم در نحوه همسرداری و اجازه دخالتهای مکرر باعث جدایی در دوران عقد شد ناگفته نمونه که من همسرم و خیلی دوست داشتم ولی به این باور رسیدم که ایشون توانایی اداره زندگی مشترک رو ندارن ونمی شه بهشون تکیه کرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۹
شما برو از بازار تکیه گاه بخر یا یه دیووار کوچک برا خودت بساز بهش تکیه بده
بیچاره مردها که باید تکیه گاه همه چب باشن
دوره زمونه تکیه گاه تموم شده زنی که کار میکنه دیگه ادعای تکیه گاه و..نباید دداشته باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۰
آره البته اگر به جای مرد،نامرد نباشند.همچین مردان مردان می کنی که انگار تو جامه زندگی نمی کنی.بیچارره زنهای بدبخت که مجبورند برای زنگی با یکسری نامرد کلی بدبختی بکشند،مهریه و همه چیز رو ببخشند،افسردگی بکشند،آینده ای نداشته باشند و در انتها مقاله جالبی دربیاد که اصلا نیاز به توضیح نیست...
فاطمه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۱۳
اصولا"مردان نسبت به زنان کم عاطفه ترندومعمولا"علاقه شان نسبت به همسروفرزندانشان تاحدودی نسبی است وبه همین دلیل چون به خودشان بیشترازهرکسی فکرمیکنندبعدازطلاق زودترازخانمهایشان ازدواج میکنند.
پاسخ ها
ئ
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۱
جنس عاطفشون فرق میکنه. همین
بهزاد
| United States of America |
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۳
سلام.فاطمه خانم.زن من .بااینکه عاشقش بودم وتمام امکانات روبراش فراهم کرده بودم به خاطر چندتارفیق مطلقه خونه موکه به نامش زده بودم فروخت ومن ودختر12سالموول کردورفت .حالادخترمومثل دسته گل نگه میدارم .پس همیشه مردهابی عاطفه نیستن بلکه زنهاهم ...من 35 سالمه وقسم خوردم بایادوخاطره زنم زندگی کنم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۹
کاملا تکذیب می کنم
زنها از مردها احساساتی تر هستن ولی مردها عاطفه بیشتری دارند احساس با عاطفه فرق داره
بسیار من دیدم زنه بچه کوچکش را ول کرده رفته و مرد خودش بزرگش کرده حتی بچه 6 ماهه را
خانوم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۹
سلام.من 1دخترم.1مرد خيلي خوب از همه لحاظ كه حدودا 7-8ماه پيش از همسرش جدا شده بهم علاقه منده.اينو به واسطه 1نفر ديگه بهم گفت.همكارمه.منم ازش خوشم مياد.ازهمون روزهاي اول طلاق بهم توجه داشت.همه چيزش عاليه.اما ميترسم.خيلي پخته و آگاهانه عمل ميكنه .اما من نه.لطفا راهنماييم كنيد.ممنون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
خداییش حق مطلب رو ترکوندین! الان مردها بیشتر بعد از طلاق آسیب می بینند یا زنها؟ اکثر مردها بعد از طلاق خیالشون از جهت اقتصادی و آینده راحته و در این دوره زمانه مرد های بسیاری هستند که با تحت فشار قرار دادن زنشان آنها را وادار به طلاق توافقی و بذل مهریه می کنند.بگذریم از آثار رو حی و جسمی زن های طلاق که قابل مقایسه با مردان نیست.این حقایق جامعه ماست
مليحه ازمشهد23 ساله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۸
من داراي يك پسردوساله هستم.به خاطرخيلي مشكلات مثل زن بازي شوهرم ورفيق بازي ودست بزن ودروغگويي او بي ايماني اوكه اهل نمازوروزه نيست.حلال وحروم سرش نميشه تاحالادزدي كرده وبه زندان رفته.دارم ازش جداميشم.
من ازشب ولادت امام رضاباكتكي كه خوردم ازدستش به خانه مادرم امدم وفرزندم پيش اوست مراحل قانوني روطي كردم.بخاطراينكه منوزده 450تومن ديه براش بريدن.اون بعددوماه امده وميگه سرم به سنگ خورده ولي اون هنوزطلبكارانه منومقصرميدونه وبه اشتباهش اعتراف نميكنه.الان18بهمنه ودرخواست تمكين داده ومن نميتونم تصميم بگيرم كه برگردم يانه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۶
lممنون خیلی جالب بود
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟