زلزله چند روز پیش ژاپن، چنان سهمگین و دردناک بود که به شدت افکار عمومی جهانیان را تحت تأثیر خود قرار داده و همه کشورها به نوعی تلاش کردند، همدردی خود را به مردم ژاپن نشان دارند، ولی فارغ از این جنبه، زلزله اخیر برای ما ایرانی ها، می تواند از جنبه های دیگری نیز محل تأمل باشد.
به گزارش «تابناک»، هر چند از زمان وقوع زمین لرزه در ژاپن به سبب همزمان شدنش با پدیده ویرانگر سونامی، بیشتر هموطنان و حتی مسئولین ما تلاش کردند با مردم آسیب دیده همدردی کنند و البته در ذهن بیشتر آنها و به ویژه ساکنان پایتخت، نوعی شبیه سازی نیز نقش بست، گویا بیشتر ما در همین مرحله متوقف شده و در پی درس گرفتن از این رویداد سهمگین و غم بار نیستیم.
از سال ها پیش تاکنون، همواره موضوع وقوع زلزله احتمالی در تهران مطرح بوده که جدیدترین آن، سخنان چند ماه پیش رئیس جمهور، مبنی بر برنامه هایش برای کاهش جمعیت تهران برای پیشگیری از افزایش تلفات زلزله احتمالی در این کلان شهر است. این که فرهنگ عمومی ما به گونه ای است که تا در وضعیت بحران قرار نگرفته ایم، چاره اندیشی نخواهیم کرد، پذیرفته شده است، به همین سبب هیچ گاه جدی نمی گیریم که زلزله خبر نمی کند و ممکن است، همین فردا، شاهد زلزله ای در تهران باشیم که سال هاست کابوس آن را در سر خود احساس می کنیم.
با این اوصاف، هر چند ما در همه این سال ها آن گونه که باید، نتوانستیم از تجارب کشور زلزله خیزی مانند ژاپن در مقاوم سازی، تمهیدات زیرساختی برای کمک رسانی، امنیت منابع انرژی و امثال آن بهره ببریم ـ البته نمی توان منکر تلاش هایی در این زمینه از سوی مسئولین شد اما باید بپذیریم کارهای انجام گرفته، ناکافی است ـ اما گویا وقوع زلزله اخیر در ژاپن فرصت خوبی برای مجموعه امدادرسانی و مدیریت بحران کشورمان باشد تا با فرستادن تیم های تخصصی و متنوع در زمینه های گوناگون، به طور عملی با شرایط بحرانی وقوع زلزله آشنا شده مدیریت این شرایط را در عرصه عملی فرا بگیرند.
بر پایه این گزارش، جمع بندی دیدگاه های کارشناسی درباره وقوع زلزله احتمالی در تهران حکایت از آن دارد، در صورت وقوع زلزله ای بیش از 6 ریشتر در تهران، بیش از تلفات انسانی ناشی از تخریب بناها، اختلال در کمک رسانی، تلفات بیشتری را در پی خواهد داشت؛ موضوعی که در زلزله اخیر ژاپن، نمونه کوچکی از آن دیده شد.
البته از آنجا سخن از نمونه کوچک به میان آورده می شود که تفاوت فاحش ایمنی بناها در ژاپن نسبت به ایران و همچنین مصالح به کار رفته در ساختمان های ژاپنی، سبب شد تا این کشور، کمتر با مشکل تخریب راه های مواصلاتی خود روبه رو شود، ولی در عوض وقوع پدیده سونامی در این زمینه، مشکلات بسیاری پدید آورد.
به همین سبب، به نظر می رسد، تحت هر شرایطی، فرستادن چندین تیم حرفه ای برای موضوعاتی چون مستند سازی، بررسی چگونگی کمک رسانی در شرایط قطع راه های مواصلاتی، ساماندهی زلزله زده ها، حفظ امنیت منابع و مخازن انرژی و... به کشور ژاپن می تواند توان مدیریت بحران در کشورمان را چند برابر کند.