نبود صنايع تبديلي، نداشتن اتحاديه و صنف خيارکاران و نبود سردخانه در شهرستان «دره شهر» باعث شده کشاورزان، اين محصول را با قيمت ارزان در اختيار دلال قرار دهند تا در نهايت سود نصيب او شود.
به گزارش ايسنا، با شروع فصل برداشت خيار در شهرستان «دره شهر» در زير گرماي 43 درجه، خيارکاران پس از تحمل ماهها زحمت و انتظار براي برداشت محصول با کيفيت خود، با مشکلاتي مواجه ميشوند که به عبارتي آنها را از كرده خود پشيمان ميکند.
چرا بايد پس از سالها تجربه در اين زمينه، مشکل اساسي کشاورزان، دست و پنجه نرم کردن با دلالان باشد؟ دلالان نقش بسياري در کاهش قيمت خيار در فصل برداشت دارند.
خيارکاران دره شهري در حالي هر كيلو خيار را به قيمت 100 تومان به بازار عرضه ميکنند که قيمت تمام شده آن چندين برابر اين نرخ است.
روح الله مهدي پور، کشاورز فارغ التحصيل دره شهري در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با بيان اينکه دره شهر به عنوان قطب کشت خيار در استان و حتي کشور مورد بي توجهي مسوولان کشاورزي استان قرار گرفته است، تصريح كرد: «چرا بايد وضعيت خيارکاران به گونهاي باشد که از زحمتمان پشيمان شويم؟ چرا هيچ يک از مسئولان شهرستان هيچ نظارتي بر خريد و فروش اين محصول ندارند؟»
محمد زيني وند، خيارکار ديگر دره شهري که از طريق کشت اين محصول نان آور خانواده است، معتقد است: «بعد از اتمام درس دانشگاهم به دليل نبود بازار کار و کهولت سن پدرم وارد جريان کشت و کشاورزي شدم تا هم از بيکاري نجات يابم و هم نان آور خانواده باشم، چون پدرم خيلي پير است اما اشتباه کردم، بايد به جاي اين كار، کارگري ميکردم.»
وي با ابراز گلايه شديد از مسوولان کشاورزي استان به دليل نظارت نكردن بر خريد اين محصول در دره شهر، افزود: «آيا اين حق است که با وجود همه مخارج و سرمايه گزاري در اين زمينه با مشکل اساسي فروش دست و پنجه نرم کنيم؟»
يحيي شاديوند ديگر خيارکار دره شهري گفت: «تا کي بايد با بازار سياه مواجه شويم؟ چرا جهاد کشاورزي دست دلالان را از خيار دره شهر کوتاه نميکند؟ چرا خيارکار بايد متضرر شود؟»
در اين زمينه و براي رسيدگي به حل مشکلات خيارکاران دره شهري به سراغ مدير زراعت سازمان جهاد کشاورزي استان ايلام رفتيم تا ببينيم علت اين مشكل چيست؟
اقدسي معتقد است: از دلايل به وجود آمدن اين مشکلات ميتوان به نداشتن اتحاديه، تشکل منسجم و قوي و سردخانه اشاره کرد.
وي با اشاره به اينکه توليد خيار در دره شهر فراتر از نياز استان است، اظهار کرد: مازاد نياز استان به استانهاي همجوار و حتي تهران نيز ارسال ميشود؛ اگر در اين شهرستان سردخانه اي وجود داشت، کشاورز، مازاد فروش روزانه خود را در آن نگهداري ميکرد و ديگر نه دلال وجود داشت و نه کشاورز متضرر ميشد.
اقدسي، ايجاد اتحاديه خيارکاران را از ضروريات بخش کشاورزي شهرستان دره شهر، اعلام و عنوان کرد: وجود دفاتر و غرفههاي فروش در شهرهاي بزرگ براي فروش اين محصول مهم ميتواند در حل اين مشکل موثر باشد.
مدير زراعت سازمان جهاد کشاورزي استان ايلام، ميزان توليد خيار دره شهر را به طور متوسط 5000 هکتار در سال عنوان و تصريح کرد: متاسفانه در زمينه توليد پياز در شهرستان دهلران نيز همين مشکل وجود دارد.
وي با اشاره به اينکه پيازکاران دهلراني هر كيلو پياز را به قيمت 90 تومان ميفروشند، اظهار کرد: قيمت تمام شده اين محصول براي کشاورزان دهلراني 5 تا 6 برابر اين نرخ است که در هر هکتار، مبلغ زيادي ميشود.