پس‌رفت دریاچه ارومیه و پیشرفت دریای مرده با فروش لجن 80 دلاری!

در نابودی دریاچه ارومیه هم، بی‌‌گمان ضعف مدیریت منابع آب توسط همه متولیان امر به ویژه وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی و سازمان محیط زیست، امری مشهود و انکارناشدنی است.../ برای مشخص کردن توانایی‌های استفاده نشده دریاچه ارومیه به بهره‌برداری‌هایی که از بحرالمیت توسط اردن و رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد، می‌توان اشاره نمود.
کد خبر: ۱۸۶۹۵۶
|
۰۷ شهريور ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۴ 29 August 2011
|
37887 بازدید
|
دریاچه ارومیه، در حالی سخت‌‌ترین دوران زندگی خود را می‌گذراند که با وجود نگرانی‌های عمده مردم، حیات آن هیچ گاه به طور جدی توسط مسئولان مورد توجه قرار نگرفته است.

به گزارش خبرنگار «تابناک»، متأسفانه بر پایه رویه معمول، تنها زمانی حساسیت عمومی نسبت به مشکلات محیط زیستی بالا می‌گیرد که کار از کار گذشته و این که چرا پیش از نمایان شدن معضلات محیط زیستی به دنبال پیشگیری نیستیم، پرسشی است که هیچ گاه در موقع خود بدان پرداخته نمی‌شود و باید فاجعه عظیمی چون شمارش معکوس نابودی تالاب ارومیه رقم بخورد تا مسئولان در تکاپوی چاره جویی افتند.

بنا بر این گزارش، محیط زیست ایران هر روز با ابعاد تازه‌ای از سوء‌مدیریت‌ها و بی توجهی عمومی روبه‌روست و بی‌گمان از اصلی‌ترین دلایل نقش کمرنگ جایگاه حفاظت محیط زیست در میان مردم و مسئولان ضعف بیش از اندازه آموزش همگانی ناشی از تبلیغات نامناسب و در خور رسانه ملی و بی توجهی آموزش و پرورش در آموزش اهمیت حفاظت محیط زیست در سطح همه دستگاه‌های اجرایی و نیز آموزش پایه در مدارس بوده است.

تهدید محیط زیست ناشی از نگاه بخشی نهاد‌های اجرایی

متأسفانه همان گونه که در بالا آمد، یکی از پیامد‌های ضعف آموزش‌های بنیادین محیط زیست در کلاس‌های پایه ابتدایی و نیز دانشگاه‌ها، نگاه بخشی کارشناسانی است که تخصصی غیر وابسته به محیط زیست را کسب می‌کنند که از آن میان، می‌توان به تخصص عمران و راه‌سازی اشاره نمود.

وزارت راه و شهرسازی ایران، بی توجه به اهمیت محیط زیست، ساز خود را می‌زند و تخریب و نابودی جنگل‌های ارزشمند بین‌المللی شمال همچون جنگل ابر و پارک ملی گلستان را به بهانه گسترش جاده‌سازی و کوتاه کردن مسیر (!) توجیه می‌کند. این گونه است که وزارت نیرو نیز بی‌توجه به فرابخشی بودن اهمیت محیط زیست و نقش خود در این مقوله بالا بردن بیلان کاری وزارت خود را در توسعه سدسازی و بالاتر بردن هرچه بیشتر آمار این بخش جستجو می‌کنند، هرچند سدسازی در ایران همراه با تخریب و تهدید محیط زیست، جدا سازی مخرب اکوسیستم‌ها و... همراه باشد.

در نابودی دریاچه ارومیه هم بی‌تردید ضعف مدیریت منابع آب توسط همه متولیان امر به ویژه وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی و سازمان محیط زیست، مشهود و انکارناشدنی است. این گونه است که بستن مسیر گذر هزاران ساله رودخانه‌های تأمین کننده آب دریاچه ارومیه با ساختن سد و رعایت نکردن حقابه مربوط اصلی‌‌ترین نقش را در نابودی آن داشته است.
 
مقایسه بهره‌برداری اکوتوریستی دریای مرده (بحرالمیت) با اقتصاد بی تحرک اکوتوریسم دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه از پتانسیل‌های فراوان اکوتوریستی برخوردار است که از آن جمله، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

جزایر زیبا، حیات وحش، پرندگان مهاجر و نیز چشمه‌های آب معدنی شامل آب‌های گوگردی و گازدار و قلیایی و نمکی و غیره و گل و لای و لجن‌های پیرامون دریاچه که هر یک پتانسیل بسیار مناسبی برای گسترش صنعت اکوتوریسم و بخش‌های بسیار درآمدزا و هماهنگ با محیط زیست آن از جمله طبیعت بینی و پرنده بینی به شمار می‌رود که متأسفانه از این صنعت پر سود ـ که هم در اقتصاد محلی و هم در اقتصاد ملی، می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد ـ هیچ بهره‌ای برده نشده است.

می‌توان برای مشخص کردن توانایی‌های استفاده نشده دریاچه ارومیه به بهره‌برداری‌هایی که از دریای مرده توسط اردن و رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد، اشاره نمود. نکته مهم این که درآمد سرشار این دو کشور از جذب گردشگر از دریاچه‌ای است که از همه پتانسیل‌ها و جذابیت‌های محیط زیست دریاچه ارومیه از جمله حیات وحش و جزایر زیبا بی بهره است. با این حال، جدای از درآمد‌های میلیاردی جلب گردشگر به این دریاچه، یک ظرف زیبای محتوای لجن درمانی بحرالمیت تا مبلغ هشتاد دلار به گردشگران فروخته می‌شود! و به همین صورت حتی نمک دریاچه را در بسته بندی‌های ویژه در سطح جهانی به فروش می‌رسانند!

 





فروش لجن و نمک بسته بندی شده، نمونه‌هایی از درآمدزایی در دریای مرده
 
مهمترین مشکلات محیط زیستی دریاچه ارومیه

1- سد سازی‌ها ی بی رویه بر رود‌ها، عامل اصلی خشک شدن دریاچه

 در حالی که 21 رودخانه دایمي و هفت رودخانه فصلي از اصلی‌ترین منابع تغذیه کننده آب دریاچه ارومیه به شمار می‌روند، سدسازی بی رویه بر این رود‌ها به عنوان عامل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه است که با گسترش روزافزون بهره‌برداری از این سدها، روند خشک شدن دریاچه نیز تشدید شده است.

هم‌اکنون نزديک به 40 سد و بند در مسیر رود خانه‌های تغذیه کننده دریاچه ارومیه راه‌اندازی شده و یا در دست اجراست که حجم چشمگیری از آب‌هاي برداشتي از آن‌ها به مصرف کشاورزي مي‌رسد و اين در صورتي است که بیشترین راندمان آبياري کشاورزي توسط نهاد‌های مربوط 34 درصد برآورد شده و اين يعني 66 درصد آب برداشتي از رودخانه‌ها و چاه‌ها که به مصرف بخش کشاورزي مي‌رسد، هدر رفته و تبخير مي‌شود.
 
 
تازه‌ترین عکس هوایی منطقه از وضعیت دو دریاچه همجوار ارومیه و وان. بخش مشخص شده با دایره پیامد‌های سدسازی برای زمین‌های کشاورزی را که مانع رسیدن آب رود‌های عمده به دریاچه می‌شود، به خوبی نشان می‌دهد.

بنا بر پژوهش‌های انجام شده سدسازی بر رودخانه‌های زرینه‌‌رود، سیمینه‌‌رود، گدار و باراندوز که با هدف تولید برق و آبیاری زمین‌های کشاورزی صورت گرفته، سبب شده آب دریاچه در بسیاری از مناطق از 16 تا 22 متر عقب بنشیند.

2- میان‌گذر ارومیه، پروژه تخریب کننده محیط زیست دریاچه

احداث راه میان گذر شهید کلانتری از دل دریاچه ارومیه در سال‌های نخستین پس از انقلاب با طرح این شهید بزرگوار برای فراهم آوردن شرایط مناسب‌تر جهت تدارکات جنگی به جبهه‌ها پیشنهاد شد. این راه که کوتاه زمانی پس از افتتاح، نخست در سال 1368 فرو نشست، دیگر بار، باز هم با اشکالات محیط زیستی فراوان احداث شد. ساخت این میان‌گذر، پیامد‌های محیط زیستی بسیاری را به دنبال داشته که از آغاز پیشنهاد احداث آن، توسط متخصصان محیط زیست در مورد این مخاطرات همواره هشدار داده شده است؛ راه میان گذر شهید کلانتری جریان گردشی آب را مختل می‌کند و زنجیره اکولوژیک و تعادل هيدرولو‍ژيکي واکولوژيکي درياچه را بر هم زده و ارتباط دو سوی شمال و جنوب پل را از هم قطع می‌کند.
 
 3- شور شدگی بحرانی دریاچه

در حالی که نمک موجود در آب دریاچه ارومیه در حالت معمولی، 180 تا 220 گرم نمک در هر لیتر برآورد شده است، این میزان در شرایط بحرانی کنونی به 340 گرم در هر لیتر می‌رسد که از دید متخصصان محیط زیست، یک فاجعه اکولوژیک برای این منطقه است.

بنا بر برآورد‌های انجام شده، بر اثر شوری بیش از اندازه آب، جمعیت آرتمیا که غذای اصلی فلامینگو‌های مهاجر است، نسبت به سال‌های 75و76 تا40 برابر كاهش یافته و با ادامه روند کنونی در آینده نزدیک، اثری از این آبزی ارزشمند بر جای نخواهد ماند. جدای از تأثیرات بسیار مخرب شور شدگی بر زندگی تنها جاندار آب‌های دریاچه یعنی آرتمیا، تبديل شدن 25 هزار هکتار حواشي درياچه اروميه به شوره‌زار، دیگر پیامد مستقیم مخرب محیط زیستی این فاجعه تلقی می‌شود.
عمق فاجعه آنجا بیشتر نمایان می‌شود که بدانیم بیش از صد هزار هكتار از مناطق جنوب و شرق و حواشي پست دریاچه در معرض قطعی تبدیل به شوره‌زار قرار دارند.

آینده متصور برای منطقه نیز این گونه خواهد بود که با وزش هر باد ذرات نمك تمام مزارع، باغ‌های سیب و انگور و مراتع را فرا ‌گرفته و حتی تنفس را نيز برای مردم ساكن در شهر‌های اطراف درياچه اروميه با مشكل روبه‌رو خواهد کرد.
 
4 ـ پایین آمدن سطح آب دریاچه ارومیه

بر پایه برآوردهای انجام شده از سال آبي 75 ـ 74 تا کنون رقوم ارتفاعي سطح تراز آب درياچه اروميه، سير نزولي پيدا کرده و در سال هاي اخير، آب درياچه بیش از شش متر کاهش داشته است.
بنا بر تحقيقات انجام شده از دوازده سال پيش تاکنون، نمودار تراز آب پارک ملي درياچه اروميه رو به پايين بوده است و بر اثر تبخیر، سالیانه سه تا چهار میلیارد متر مکعب آب دریاچه تبخیر می‌شود.
       
5-مشکل گرمای زمین و پیامد‌های خشک شدن دریاچه

با توجه به این که دریاچه ارومیه و آرال از نظر اقلیمی و جغرافیایی تا اندازه‌ای از شباهت برخوردارند، گرم شدن کره زمین و همزمان قطع جریان ورود آب‌های دو رود آمودریا و سیردریا به دریاچه آرال، سبب خشک شدن آن شده است. با کمال تأسف در صورت ادامه وضعیت موجود، سرنوشت مشابهی هم برای دریاچه ارومیه پیش‌بینی می‌شود و در صورت خشک شدن درياچه، املاح بر جاي مانده از بادهاي گرم وارد شهرها و موجب بروز بيماري‌هاي گوناگون از جمله بیماری‌های ريوي، چشمي خواهد شد.

6-انتقال پساب‌های صنعتی به دریاچه ارومیه به عنوان راهکار حل بحران کارخانه‌های منطقه!

با در نظر گرفتن این که دریاچه ارومیه در قلب آذربایجان به عنوان قطب صنعتی ـ کشاورزی ایران واقع شده، به دلیل نبود سیستم استاندارد دفع پساب‌های کشاورزی و صنعتی و نبود نظارت کافی نهاد‌های مسئول، بسیاری از کارخانه‌ها، پساب‌های آلوده خود را به سوی دریاچه ارومیه هدایت و تخلیه می‌کنند که این مسأله دریاچه را از کرانه‌های شرق و غرب در معرض تهدیدهای بسیار پر مخاطره محیط زیستی قرار داده است؛ برای نمونه، می‌توان به یک مورد گویا در این زمینه اشاره کرد که 25 کیلومتر لوله‌گذاری برای انتقال پساب‌های صنعتی یکی از کارخانه‌ها به سمت دریاچه ارومیه به انجام رسیده است تا به زعم مجریان آن، خطر آلوده‌سازی محیط شهری رفع شود! (و البته خطر به مراتب بزرگتر به دریاچه ارومیه تحمیل شود)

قابل توجه این که پساب کارخانه‌های صنعتی همجوار دریاچه به دلیل داشتن قابلیت هدایت الکتریکی بالا به هنگام نفوذ به آب و خاک آثار مخربی بر منابع آب‌های زیرزمینی منطقه نیز بر جای می‌گذارد.

همچنین برخی از عناصر سنگین و سرطان‌زا نظیر نیکل و مواد خطرناکی مانند آمونیاک که به صورت پساب از این کارخانه‌ها خارج می‌شود، افزون بر زمین‌های پیرامون و آب دریاچه ارومیه، چرخه حیات را نیز در معرض خطر جدی قرار می‌دهند و مختل می‌کنند.

مقاله کامل را در این جا بخوانید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۱۶۳
پرکله خونگی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
اگر پرنده ای در آن سوی مرزها بالش شکست دولت مقصر است!!!!!!!!آخه خشکسالی چه ربطی به دولتها داره؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
پرکله خونگی این یه خشکسالی مصنوعی که با زدن سدهای زیاد به وجود میاد. متاسفانه بیشتر به جیبمون توجه می کنیم تا به طبیعت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
یکی از وظایف دولتها توانایی مدیریت بحران مانند زمان خشک سالی است. خیلی وقتها هم مدیریت غلط بهره برداری از منابع طبیعی موجب خشکسالی میشه
hadi
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
شما می تونید به عکس به دقت نگاه کنی!!
دو تا دریاچه که فاصله ی زیادی با هم ندارند. حالا کی مقصره؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
وظایفشان را بر عهده بگیرند لازم نیست بال پرنده ها رادرمان کنند
ه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
در فاصله 147 کیلومتری دریاچه وان سرریز می شه اگه خشگسالی هست واسه انجا چرا نیست؟
ناشناس
| Malaysia |
۲۲:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
هنر دولتها پیشبینی و رفع رخدادهایی اینچنینی است، وگرنه در حالتی که همه چیز آرام است که هرکسی می تواند زمامداری کند. توجه تان را به داستان حضرت یوسف جلب می کنم که درسی است برای آینده نگری ما انسانها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
جدا می فهمی چی داری میگی؟؟؟از مقاله به این طویلی فقط همین خشکسالی رو فهمیدی باهوش؟؟!!! بابا شما دیگه نابغه ای به خدا.ندزدنت یه وقت
افشین
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
اصلی ترین دلایل دلیل 1 و 2 هست که چشم امثال شما رو حقایق همواره بسته است
مجيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
از مسئولان خواهش ميكنم فكري به حال در اين موجود زيبا بكنن. والا خيلي دير ميشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
پیشنهاد می کنم تابناک بنری مختص دریاچه اختصاص دهد که کارشناسان فن آنچه را که مردم می توانند انجام دهند به ایشان اطلاع دهند . شاید امروز بتوان کاری کرد. فردا دیر است .
sirus
|
United States of America
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
مرسی جالب بود ممنون که شما اینقدر جالب و حساب شده از دریاچه یاد کردین. لطفا ادامه بدین بلکه یکی به دادش برسه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
ما دیگه مشکلی نداریم فقط آب زلال کشور رو بریزیم توی شوردانکده ارومیه و از بین ببریم.تا آذری های عزیز دریا داشته باشند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
ما خودمون بلدیم دریاچه مون رو نجات بدیم بدون کمک شما همونطور که تا حالا هم هر کاری رو بدون کمک شما انجام دادیم...تابناک نامردی چاپ نکنی
احسان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
نه آب زاینده رود و ارومیه رو با برق مفت بدیم به شما پمپ کنید پای درخت گردو تا محصولش رو کیلویی خداتومن به خودمون بفروشین اونم با آبیاری غرقابی.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
بهتره یکم عاقلانه به قضیه نگاه کنید
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
تو خودنو حنما به یه روانپزشک نشون بده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
چرا این نظر رو منتشر می کنی تابناک؟
ali
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
barayat motasefam
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
خلیج فارس، دریای خزر، دریاچه ارومیه و ... متعلق به این مملکت است که دو تای اول را قلع و قمع کرده اند و سومی را خودمان نابود می کنیم. دریاچه ارومیه فرصتی بی نظیر برای کشور از جنبه های مختلف است ولی حیف که قدر داشته هایمان را نمی دانیم و چشممان به داشته های دیگران و افسوس خورد ن برای نداشتن انهاست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
چه قدر نفهم! دریاچه مربوطش به خاک ایرانه فارس وترک نداره ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
این حرفت نه تنها بویی از اتحاد نداشت بوی گند حسادتی که توش بود حال آدم بد میکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
خیلی بی اطلاع از اکوسیستم و محیط زیستی و یا غرض داری. خشک شدن این دریاچه سبب آزاد شدن در حدود 80 میلیون نمک و فلزات سنگین می شود که میتواند به وسیله باد جابجاشود. کافی است بدانیم که از همین حالا نمک این دریاچه در اراضی مغان روی گیاهان پیدا شده. پس از خشک شدن دریاچه، کل شمالغرب (اذری و کرد و ارمنی و آشوری ....) و حتی قسمتهای از شمال نیز در خطر خواهد بود. بعد از آن باید منتظر گرد و غبارهایی شبیه گرد و غبار عراق باشیم با این تفاوت که این گرد وغبار نمکی و آلوده به فلزات سنگین و سرطانزا خواهد بود. تابنک جان لطفا این نظر و کنار نذار
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
به سر شما هم میاد .اسیاب به نوبت.با همین طرز فکرتون و نماینده هاتون خاک بر سر این مملکت کردین.
حبیب شمس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
شهریار
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
اگه توی مصرف آبو برق صرفه جویی بشه نیازی به نابود کردن یه دریاچه نیست، ضمنا اون دریاچه واسه همه ایرانیهاست حالا چه آذری و چه غیر آذری!
ناشناس
| Sweden |
۰۰:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۸
مطمئن باش آزربایجانیها از تو یکی کمک نمی خواهند. تو راحت باش با آب زلال که حتما ارث باباته.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
اقا جان در حال حاضر نمايندگان محترم مجلس مشغول انجام امورات مهمتري هستند؟؟؟
بعد از اسودگي در اين امورات خيلي راحت تو... رو ميدازن تو زمين دولت و اين دربي همچنان ادامه خواهد داشت تا اينكه اصل مورد فراموش بشه تا ما بمونيم و يه درياچه نمك بعدش هم.......... برنامه بعدي چيه خدا ميدونه.
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
آنقدر از پیشرفت سدسازی و بستن رودخانه هایمان مغرور شدیم تا دریاچه ارومیه به این روز افتاد!

امیدوارم که فقط خدا از سر تقصیر مسببانش بگذرد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
نگذرد
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
تابناک کثافت حالم ازت به هم می خوره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
؟؟؟؟
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
برو همون لجن 80 دلاری را کوفت کن تا حالت بهتر بشه!!!
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
انشا لله حالت هیچ وقت خوب باشه زنجیری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
حالت از اون VPN آمریکات به هم بخوره آش غال..........
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
چرا؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
با تشکر از سایت محترم تابناک که در انعکاس بحران دریاچة ارومیه و سایر بحرانهای زیست محیطی حساسیت ویژه ای دارد.
پاسخ ها
حبیب شمس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
ای کاش اینطور باشه
رسول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
از سایت محترم تابناک و تهیه کننده این مقاله علمی بسیار زیبا و مفید تقدیر و تشکر مینمایم امیدوارم دولت و مجلس بدون لحاظ برخی مسائل حاشیه ای که یقینا در صورت عدم توجه غیر قابل کنترل خواهد بود اهمیت موضوع را درک و در جهت احیاء مجدد دریاچه زیبای ارومیه اقدام عاجل و فوری بعمل آورند در غیر اینصورت این تراژدی رقت بار از ذهن ملت ایران بویژه مردم فهیم آذربایجان پاک نخواهد شد.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟