«اولی هاینون»، بازرس ارشد هستهای سازمان ملل تا سال گذشته، اعلام کرد: «با توجه به آنچه درباره فعالیتهای هستهای ایران شناخته شده نیست، فکر نمیکند ایران برای توسعه قابلیت ساخت سلاح اتمی به زمان طولانی نیاز داشته باشد».
به گزارش «تابناک»، وی در مصاحبه با
خبرگزاری «رویترز» گفت: «این پروسه ساخت است که به زمان بیشتری نیاز دارد؛ اما ایران قطعا از عناصر لازم برخوردار است و قابلیتهای خود را نیز توسعه داده است».
هاینون که اکنون یکی از مقامات ارشد در مرکز علوم و امور بینالمللی دانشگاه هاروارد است، میگوید: «گویا تهران همچنان رویکرد سیاسی مشخصی را در زمینه ساخت بمب اتمی در پیش گرفته است، ولی برآوردها از زمان دستیابی ایران به توان ساخت سلاح اتمی، از اهمیت بسیاری برخوردار است و میتواند مشخص کند که قدرتهای بزرگ جهان برای حل و فصل دیپلماتیک چالش هستهای ایران چقدر زمان دارند».
بنا بر این گزارش، ماه گذشته نیز «گرگ جونز»، تحلیلگر آمریکایی با طرح این موضوع که اگر ایران بخواهد ساخت سلاح هستهای را آغاز کند، میتواند در هشت هفته اورانیوم غنی شده مورد نیاز خود را تأمین کند، هشدارهایی را مطرح کرده بود.
جونز گفته بود: از آنجایی که ایران به ساخت سلاح هستهای بسیار نزدیک شده است، باید این کشور را یک قدرت هستهای غیررسمی بدانیم.
این در حالی است که برخی دیگر از کارشناسان، با توجه به موانع فنی که ایران باید بر آنها غلبه کند، این برآوردها را واقع گرایانه نمیدانند.
هانونن در ادامه افزود: «احتمال میرود ایرانیها تا پایان سال آینده، مواد لازم را در دست داشته باشند که باید آنها را به درصد غنای لازم برسانند و این فرآیند نیز دست کم شش ماه به طول خواهد انجامید».
او با بیان این مطلب که جمهوری اسلامی در سه حوزه غنی سازی، طراحی سیستمهای هستهای و یک سامانه موشکی برای پرتاب آن، فعالیت میکند، گفت: «اما سرعت پیشرفت در هر سه حیطه ممکن است کند باشد؛ بنابراین، این احتمال هست که آنها در مقطع کنونی، تمرکز خود را به مهمترین بخش یعنی ساخت مواد شکاف پذیر معطوف داشته باشند».
به نوشته «رویترز»، تحریمها، خرابکاریهایی چون انتقال ویروس کامپیوتری استاکس نت و به تازگی هم ترور دانشمندان هستهای ایران ـ که تهران، اسراییل را عامل آن میخواند ـ نشان از پیشرفتهای اتمی این کشور دارد و این در حالی است که ذخایر اورانیوم ایران نیز رو به افزایش است و بر پایه برآورد کارشناسان، ایران اکنون مواد با درصد غنای پایین را برای ساخت دستکم دو بمب اتمی در دست دارد.
این خبرگزاری در ادامه به نقل از «مارک فیتزپاتریک»، مدیر موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی، میافزاید: «به نظر منطقی نمیرسد که ایران خطر حملات هوایی را بپذیرد، مگر آن که بتواند دستکم چند بمب اتمی بسازد».
گفتنی است، با وجود تأکید چندباره مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اعتقاد نداشتن به ساخت سلاح هستهای و غیر انسانی دانستن آن، رسانه های غربی برای همراه نگه داشتن افکار عمومی درباره انواع و اقسام دشمنیها علیه کشورمان، به راههای گوناگون همچنان در صدد القای چنین مسألهای هستند.