به برخی کارگران چه می‌گذرد؛

قانون کار حامی کارگر؛ اما خود کار چیز دیگری‌ است

سال‌هاست که منتقدان اقتصادی، قانون کار ایران را به شدت حامی کارگر می‌دانند؛ اما میزان حمایت قانون از کارگر با میزان حمایت انجام شده از کارگر در فرآیند کار، کاملا متفاوت است. محیط‌های صنعتی دارای امکان آسیب‌های جسمی موظف به تشکیل دفاتری برای ثبت موارد خطرآفرین و آسیب‌زای گزارش شده از سوی پرسنل و کارگران خود هستند که طبعا این ثبت منجر به پیگیری‌های بعدی خواهد بود و شاید از همین روست که...
کد خبر: ۲۰۴۷۰۷
|
۲۸ آبان ۱۳۹۰ - ۲۱:۵۸ 19 November 2011
|
8422 بازدید
|
سرویس اقتصادی ـ سال‌هاست که منتقدان اقتصادی قانون کار ایران را به شدت حامی کارگر می‌دانند، تا جایی که این مسأله را عاملی در شکل نگرفتن تولیدات داخلی و رغبت نداشتن کارفرمایان به گسترش تولید و کارآفرینی عنوان می‌کنند، ولی به رغم درستی این مسأله، شرایط کار در عمل به گونه دیگری است.

به گزارش «تابناک»، این روزها بحث تغییر در قانون کار ایران داغ و نشست‌های میان کارگران و کارفرمایان پس از چندی توقف، از 25 آبان ماه باز از سر گرفته شد؛ هرچند برخی از صاحبنظران باز هم اصلاح در قانون کار را به حال کارگران بی‌تأثیر دانستند. و حتی خواستار مخالفت مجلس با این اصلاحات شدند.

هر چند این اظهارات، ناظر به روند اصلاح مواد قانونی بود، موضوع از جهت دیگری هم تحلیل می‌شود که اصولا میزان حمایت قانون از کارگر با میزان حمایت انجام شده از کارگر در فرآیند کار، کاملا متفاوت است که توجه به این قانون نانوشته در ارتباطات اقتصادی جوامع، خالی از لطف نیست که وقتی دو صنف کارگر و کارفرما برای تداوم زندگی خود به وجود یکدیگر نیازمندند، نوشتن یکسویه قانون به اجرا نشدن آن می‌انجامد، زیرا طرفی که از حقوق بیشتری برخوردار شده، بناچار برای نگه داشتن رابطه به امتیازدهی در برابر طرف مقابل می‌پردازد.

برای نمونه، کارگری که از حقوق زیادی در قانون برخوردار است، از برخی از آنها برای به دست آوردن شغل گذشت می‌کند و در صورت عکس هم می‌بینیم در جوامعی که نیروی کار کمیاب است، کارفرما برای جذب نیرو از بخشی از امتیازات قانونی خود می‌گذرد. پس در این شرایط قانون هر چه باشد، توازن قوای اقتصادی، سرانجام کار خود را می‌کند و تنها ما با نوشتن قانونی یکسویه طرفین ماجرا را به حسی منفی از رفتار غیر قانونی پنهان سوق داده‌ایم و بس... .

گزارش زیر بیشتر به آن جنبه‌های موجود نشده از حمایت‌های موجود در قانون می‌پردازد:

مسئول برنامه‌های مهندسی عوامل انسانی و آمار مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر این باور است که از دیدگاه بهداشت حرفه ای در محیط‌های کار، عوامل مخاطره‌آمیز گوناگونی به درجات گوناگون سلامت جسمی و روانی کارگران را تهدید می‌کند که انجام کار در ارتفاع مناسب، در دسترس بودن ابزار کار،کاهش کارهای تکراری و توجه به خستگی بدن حین کار راهکار های مقابله با این مخاطرات هستند.

کارگران در برخی شرکت‌ها با مشکلات عدیده‌ای چون ناراحتی ستون فقرات مثل کمردرد، ناراحتی‌های مفاصل و عضلات و زانو درد و همچنین مشکلات روحی رفتاری هستند که کمتر به آن توجه می‌شود.

این در حالی است که این کارگران بیمار، هنگامی که به پزشکان مراجعه کرده و بیماری آنها آشکار می‌شود، با سختی موفق به جلب موافقت مدیران برای جابجایی به بخش‌های کم آسیب‌تر می‌شوند.

در حالی که بنا بر ماده 92 قانون کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی كليه واحدهاي کارگری كه شاغلين در آنها به اقتضاي نوع كار در معرض بروز بيماري‌هاي ناشي از كار هستند، بايد براي همه این افراد، پرونده پزشكي تشكيل دهند و دست‌کم سالي يك بار توسط مراكز بهداشتي درماني از آنها معاينه شوند و آزمايش‌هاي لازم را انجام دهند و نتيجه را در پرونده مربوطه ضبط نمايند.

این ماده همچنان تأکید می‌کند: چنانچه با تشخيص شوراي پزشكي نظر داده شود كه فرد معاينه شده به بيماري ناشي از كار مبتلا يا در معرض ابتلا باشد، كارفرما و مسئولين مربوطه، مكلفند كار او را بر پایه نظريه شوراي پزشكي مذكور بدون كاهش حق‌السعي، در بخش مناسب ديگري تعيين کنند،‌در حالی که این مطالبه به حق کارگران در کارگاه‌های کشور به راحتی نادیده گرفته می‌شود.

همچنین بنا بر بندهایی از قانون، مسئولان محیط‌های صنعتی دارای امکان آسیب‌های جسمی، موظف به تشکیل دفاتری برای ثبت موارد خطرآفرین و آسیب زای گزارش شده از سوی پرسنل و کارگران خود هستند که طبعا این ثبت، منجر به پیگیری‌های بعدی خواهد بود و شاید از همین روست که این خواسته قانونی کارگران نیز در بسیاری از این محیط‌‌ها، نادیده گرفته می‌شود.

تخلفات اینچنین و بی‌توجهی به مشکلات کارگری در این چنین جاهایی، منجر به ناکارآمدی کارگران شده و حتی می‌تواند به بروز مشکلات جسمی و روانی در کارگران مانند افسردگی ناشی از بی‌انگیزگی و نارضایتی شغلی بینجامد.

بنا بر گزارش سایت مرکز آمار ایران، بیش از شش میلیون و پانصد هزار نفر در سال 89 در بخش صنعت اشتغال داشته‌اند که در این میان، جمعیت کارگران سرمایه‌های آسیب پذیر نیروی انسانی این بخش یعنی صنعت به شمار می‌روند، توجه به این بخش برنامه‌های منسجم و به ویژه حمایت بی‌وقفه سندیکاهای کارگری را می‌طلبد که امید است با پیگیری مسئولین، گره‌هایی از مشکلات بسیار این بخش گارگری باز شود.

در پایان باید به مسئولین و همه دلسوزان اقتصاد و اجتماع و عدالت جویان گفت، مهم محتوا و میزان حمایت درج شده در متن قانون نیست که این روزها بر سر آن عواست، بلکه آنچه مهم است، میزان حمایتی است که در عمل از کارگران می‌شود.

اندکی بیشتر بیندیشیم: تبصره‌های قانون مهمند یا کرامت انسان‌ها؟!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
ببنید، اتفاقا کارگرها خیلی هم دسته بالا دارن و حسابی هم باج می گرن از کارفرما مشکل اینجاست این کارگرها اصلا اجازه نمی دن که واحد اقتصادی پا بگیره که بتونه به اونا سرویس متقابل بده. دولت هم هر وقت با برنامه ریزی های ناجور اقتصادی کم میاره با خودش رو میندازه رو دوش کارفرما میگه تو جبران کن.
ناشناس
|
United States of America
|
۰۷:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
قانون کار تا وقتی می تونه موفق باشه که بازرسهای وزارت کار از مدیران شرکتهای خصوصی رشوه نگیرند و حق کارگر رو ضایع کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
مهم جیب آقایون سرمایه دار تازه به دوران رسیده است کارگر را وللللللللش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
با سلام
با همه این مشکلاتی که گفته شد تعیین پائین ترین میزان حقوق برای این قشر بدبخت و زحمت یعنی مبلغی بین 300 تا 400 هزار تومان در شرائطی که از تمام مراکز دولتی و مطبوعاتی اعلام میشه حقوق زیر مبلغ یک میلیون و پانصد هزار تومان خط فقر حساب میشه قوزه بالا قوزه, روی چه حسابی و چه کسان بی انصاف و بی خبر از همه جا این بدترین و پائین ترین مبلغ را برای این قشر بدبخت در نظر گرفته اند حتی تازه گی ها در شرکت نفت مقداری از این مبلغ را نیز کم کرده اند . اگه به خدا اعتقاد دارید به داد ما برسید .
آیا عدالتی که دائم از آن دم می زدید این است آیا شما ها واقعا خدا ترس هستید .
باربد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
متاسفانه ما قشر كارگرها حقوق ماهيانمون خيلي پايين هستش و اول سال كه افزايش حقوق داشتيم تا بحال حقوقمون ثابت مونده در صورتي كه نسبت به دلار حقوق ما خيلي پايين اومده و قدرت خريد ما هم خيلي كم شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
بنده هم يك كارگرهستم وماهي 150هزارتومان ميگيرم وكارفرما بمن ميگه بيشتربرام نميصرفه
مهدي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
اندکی بیشتر بیاندیشیم: تبصره های قانون مهم هستند یا کرامت انسانها؟
- البته و صد البته شك نداشته باشيد كه تبصره هاي قانون! مثل اينه كه بپرسين علم بهتره يا سه هزار ميليارد تومن . (امضاء:يك كارگر ناراضي)
احسان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
شما كارو پيدا كن .قانون پيش گش
abbas
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
همه میدانیم که قانون کار بطور یک جانبه و بنفع کارگر نوشته شده است . کشورهای که درحال توسعه هستند بعلت داشتن نیروی جوان ، تقاضای کار بسیار زیاد است. به همین علت قانون به نفع کارفرما نوشته میشود تا ایجاد اشتغال گردد . بیکاری بزرگترین معضل برای سیاسیون است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
بابا مشکلات کارگران را بی خیال شوید بچسبید به تصویب حقوق مادام العمر خودتان...
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟