سرویس اجتماعی ـ سربازی از آن دسته داستانهایی است که برای عده ای کابوس است و پر از وحشت و برای کسانی که تجربه کردهاند، خاطره؛ حالا خوب و بدش بماند. اینجا هر که سربازی رفته، به نوعی بزرگ شده و از سدی سخت گذشته است، اما خیلیها هستند که این را نمیخواهند و حاضرند به هر راهی شده، از زیر بار خدمت سربازی فرار کنند، البته از حق نگذریم که گاهی هم حق دارند.
نام سربازی که میآید، بزرگترها میگویند: «مردساز» است و سختیهای شیرینی دارد، اما کسانی که به خدمت رفتهاند، وقتی از آن حرف میزنند، همیشه آه و نفرین میفرستند برای کسانی که در مدت سربازی آزارشان دادهاند.
به گزارش «تابناک»، مسئولین میکوشند تا جوانان مشمول خدمت سربازی را با استفاده از قوانین سفت و سخت و ایجاد محدودیتهای اجتماعی، علمی و حتی با دستگیری و به زور، به سربازی بفرستند؛ اما نکته اینجاست که چه مشکلاتی هست که برخی جوانان از سربازی فرار میکنند؟
در چند سال اخیر، تغییراتی در نظام وظیفه صورت گرفت و قوانین گوناگونی تصویب شد که هیچ کدام تمام و کمال اجرا نشدند. کاهش مدت زمان سربازی که بر پایه مدرک تحصیلی و منطقه خدمتی صورت گرفت، از این دست است که بسیاری از آن استقبال کردند؛ افزون بر این، در برخی قوانین مربوط به معافیت نیز اصلاحاتی صورت گرفت و موارد معافیتها بیشتر از پیش شد.
شاید بارزترین تغییر در موارد معافیت، معافیت سه برادری بود که از سال گذشته اجرایی شد و خیلیها توانستند با استناد به آن معافیت بگیرند. اما جالب اینجاست که این قانون که تازه مصوب شده و به اجرا هم رسیده، دوباره راهی مجلس شورای اسلامی شده تا مورد بازنگری قرار گیرد.
داریوش قنبری، نماینده مجلس شورای اسلامی، در این باره گفت: این قانون از سوی مجلس تصویب شده و نیازی به بازگشت نداشته است، اما به پافشاری مقامات نظام وظیفه، دوباره به مجلس ارایه شده است.
وی با تأکید بر اجرای این قانون افزود: قانون بسیار خوب و مفیدی است، چرا که خانوادههایی هستند که دو فرزندشان به سربازی رفته و دیگر واقعا نیازی برای رفتن نفر سوم نیست و باید به آنها معافی تعلق بگیرد.
اما سردار صدرالسادات، رئیس سازمان نظام وظیفه ناجا در واکنش به این پرسش که چرا قانونی که اجرا میشده، به مجلس رفته است، در پاسخی عجیب گفت: این قانون اجرا نشده و اکنون هم در مجلس است تا تصویب شود و وقتی پس از تأیید شورای نگهبان به عنوان قانون به سازمان نظام وظیفه ابلاغ شد، میتوان درباره آن سخن گفت!
این در حالی است که سردار کمالی، جانشین اداره منابع نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، در کنفرانس خبری گفت: تا کنون ۴۳۰ هزار نفر از معافیت سه برادری استفاده کرده و معاف شدهاند و به موجب مصوبه قانون معافیت سه برادری تا سال ۹۱ ادامه دارد.
سردار کمالی درباره معافیت دو برادری نیز گفت: مجلس تصمیم گرفت که این معافیت بر عهده ستاد کل نیروهای مسلح باشد. ما هم میگوییم که این طرح در صورتی اجرا خواهد شد که ستاد کل نیروهای مسلح با مشمول مازاد روبهرو باشد. البته با توجه به اینکه در صورت اجرا، در مرحله نخست، شامل پانصد هزار نفر میشود، ستاد کل نیروهای مسلح این مصوبه را اجرا نمیکند.
وی افزود: برخی از مشمولان برای این مصوبه مرتکب غیبت شدهاند که از آنها میخواهیم منتظر اجرای این بند از قانون نمانند و هر چه زودتر خود را معرفی کنند.
روز گذشته، سردار کمالی در حالی از تغییرات ریز و درشت در قوانین سخن گفت که ممکن است به زودی تغییر کنند؛ به عبارت دیگر، سخنان جانشین اداره منابع نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، نشان میدهد که گویا اولویت نخست مشمولان، معافیت از خدمت شده که با طرح مباحثی مانند معافیت دو برادری ـ که نه به دار است و نه به بار ـ برخی حاضرند که پیه اضافه خدمت را به تن بمالند و در انتظار تصویب بنشینند.
در اینچنین شرایطی، آیا بهتر نیست که مسئولان امر، همه موارد مربوط به خدمت سربازی را یک بار و برای همیشه بررسی و مدون کنند تا تکلیف بر همه مشخص شود؟
چرا که شاید اگر شرایط خدمت سربازی بهبود پیدا کند، برخی از جوانانی که به دنبال یافتن راه گریز از آن هستند، با میل و رغبت از آن استقبال کنند، به ویژه آن دستهای که بر این باورند که گاه خدمت آنقدر سخت و طاقتفرسا میشود که فرار را راحتتر از سربازی میتوان تحمل کرد!