سرويس اقتصادي ـ بازار ارز در این روزها، حال و هوای خوبی ندارد، ولی این موضوع درباره تولیدکنندگان است و از سوی دیگر، باید گفت این بازار بهترین روزها را برای دلالان نوید میدهد.
به گزارش «تابناك»، اما نکتهای که باید درباره آن صحبت کرد، نوسانات در بازار ارز است که میتوان گفت، این موضوع در روزهای اخیر به اوج خود رسیده، ولی نوسان در بازار ارز، تنها معطوف به دلار نشده و موضوعی که باید به آن اشاره کرد، نوسانات در یوروست.
در همین باره باید گفت، چند ماهی است که بانک مرکزی، برنامههایی را برای تک نرخی کردن قیمت ارز در دستور کار قرار داده که میتوان گفت، هیچ یک از این آنها، نه تنها مفید نبوده، بلکه باعث افزایش شکاف بین قیمت بانکی ارز و قیمت آن در بازار آزاد نیز شده است.
بنا بر این گزارش، از سیاستهای محوری دولت در سالهای اخیر، تأمین و تسهیل واردات مواد اولیه برای تولید بوده و در این راستا، تلاش شده تا واردات به گونهای باشد که پایینترین تعرفه به مواد اولیه و سرمایهای اختصاص یابد؛ اما درباره کالاهای مصرفی، تلاش میشود تا تعرفهها بالا باشد. میتوان نتیجه این موضوع را تنها ایجاد شکاف میان بازار آزاد و نرخ دولتی دانست.
اما در جدیدترین اقدام بانک مرکزی برای کنترل شکاف میان قیمت دولتی و آزاد ارز، هم وارد کننده و هم صادر کننده را ملزم به خرید ارز از بانکها کرده است.
در این باره، بانک مرکزی اعلام کرده است: همه متقاضیان خرید ارز، اعم از واردکنندگان کالا و خدمات و دیگر مشتریان بانکها که به موجب مقررات جاری ارزی کشور، نیاز به خرید ارز از سیستم بانکی دارند، برای خرید ارز با مراجعه به شعب ارزی همه بانکها، میتوانند نیازهای ارزی خود را در چهارچوب مقررات سرزمین اصلی یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی کشور تأمین کنند.
اما در روزهای اخیر، التهاب بازار ارز، بار دیگر آغاز شده و نمونه بارز این مسأله، افزایش روزانه و حتی لحظهای قیمت دلار در بازار آزاد است. البته این رخداد در حالی روی داده است که محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی در هفتههای اخیر به سیاست بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز اشاره و تأکید کرده بود، قیمت دلار به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
بنابراین، زیانی که تولید کشور در این زمینه متحمل میشود، قابل توجه خواهد بود. رییس سازمان توسعه تجارت در این باره گفت: نوسانهای نرخ ارز، موجب افزایش نرخ کالاهای وارداتی شده و این امر بسته به سهمی که کالای وارداتی دارد، در افزایش نرخ کالای تولیدی مؤثر خواهد.
البته نکتهای که باید به آن اشاره کرد، این است که اختلاف موجود بین قیمت یورو در بازار آزاد و دولتی که در روزهای اخیر به ۴۵۰ تومان رسیده، نشان میدهد بانک مرکزی برنامهای برای کاهش این نرخ ندارد.
قیمت یورو در بانکها نزدیک 1580 تومان است که همین ارز در بازار آزاد، نزدیک 2030 تومان به فروش میرسد.
برخی کارشناسان بر این باورند، با توجه به این که دولت مصوب کرده، ارز رسمی کشور از دلار به یورو انتقال یابد، میتوان گفت که بانک مرکزی، ذخایر خوبی از یورو دارد که این موضوع برای دلالان که این اختلاف قیمت را دامن زدهاند، سود خوبی خواهد داشت.
برخی دیگر از کارشناسان میگویند، با توجه به برنامههای بانک مرکزی برای کاهش اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد و دولتی، باید به دنبال یکسان کردن میزان اختلاف نرخ ارز در کلیه بازارها بود، چرا که در غیر این صورت، در بازار ارز با مشکلات جدی روبهرو خواهیم بود.
یکی از این مشکلات اصلی در این زمینه، خرید یورو در ایران و تبدیل آن در دیگر کشورها است. فروش ارز گرانتر در کشور، میتواند مشکلات جدی برای کنترل کردن این بازار برای بانک مرکزی پدید آورد و سود زیادی را نصیب دلالان کند.