حمید صالحی
در واپسین ساعات آخرین روز سال 2011‏، باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا،‏ تحریم‌های مصوب کنگره این کشور علیه ایران را به امضا رساند، حال آن که یک روز پیش، تهران و 1+5 تا یک ‌قدمی از سرگیری مذاکرات هسته‌ای رفتند.
این امضا در شرایطی پای تحریم بانک مرکزی ایران جای گرفته که تهران بر این باور است، تحریک بانک مرکزی بر اقتصاد ایران اثرگذار نخواهد بود، چراکه در دنیای جدید جهانی شده، همیشه راهی برای دور زدن تحریم‌ها هست و این کار با واکنش‌های هوشمندانه ایران با مشکلاتی برای آمریکا روبه‌رو می‌شود.
این کار اوباما در راستای رسالت هژمونیکی ایالات متحده و مهار کشورهای حامی نظم جدید جهانی همچون ایران است؛ البته باید در نظر داشت که با فشارها اخیر دیپلماتیک علیه جمهوری اسلامی ایران، کشورمان با گزینه اعمال مجازات‌های بین‌المللی روبه‌روست. این مجازات‌ها ممکن است به صورت تحریم‌های اقتصادی، قطع روابط و مناسبات دیپلماتیک و اقدام نظامی به شکل محدود و موردی یا گسترده و فراگیر بروز یابند.
در صورت بروز هر کدام از این دست کارها، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، می‌تواند تحت تأثیر آنها قرار گیرد. جمهوری اسلامی ایران نیز در موضوع پرونده هسته‌ای، منافع، اهداف و گزینه‌های گوناگونی دارد و با پیگیری آنها، ممکن است با هزینه‌ها و دستاوردهای متفاوتی روبه‌رو شود. ویژگی‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران و سیاست و خط‌مشی آن در پیگیری موضوع هسته‌ای از یک ‌سو و منافع، سیاست‌ها و اراده کشورهای موثر در موضوع پرونده هسته‌ای ایران از سوی دیگر‏، می‌توانند در روند تحولات کارساز باشند.
به هر حال، راهبرد ایران عقب‌نشینی نکردن و بهره گرفتن از پتانسیل‌های منطقه‌ای و ژئوپلتیک برای پیشینه‌سازی منافع خود در قبال تحریم‌های اقتصادی و مجازات‌های سیاسی است. این عدم عقب‌نشینی به گونه‌ای بر زورآزمایی قدرت ایالات متحده آمریکا، واجد نوعی رویه‌سازی جدید بین‌المللی است؛ به عبارتی، ایران در دوئل سیاسی خود، چیرگی جهانی و نظم آمریکایی را بی‌سابقه به چالش کشیده است.
در همین باره‏، تئوری ثبات هژمونیک در روابط بین‌الملل، از زیرشاخه‌های مکتب رئالیسم است که بنا بر آن، جریان منظم و باثبات اقتصاد بین‌المللی لیبرال، مستلزم مدیریت یک قدرت برتر است؛ قدرت برتر یا هژمون از یک ‌سو دارای بزرگترین و قوی‌ترین قابلیت‌های اقتصادی (همراه با سطح بالایی از نیروی نظامی و نفوذ ایدئولوژیک) است و از سوی دیگر، مروج فعال اقتصاد لیبرال در عرصه بین‌الملل است.
بنا بر تئوری ثبات هژمونیک، از آنجا که عرصه روابط بین‌الملل، عرصه رقابت و نزاع دولت‌ها (دولت ـ ملت‌ها) بر سر قدرت است و همچنین از آنجا که قدرت پدیده نسبی است، جریان آزاد اقتصاد بین‌الملل نیز پیرو معادلات قدرت است و با دست نامرئی تحقق نمی‌یابد. مناسب‌ترین نوع توزیع قدرت نیز توزیع هژمونیک آن است، به گونه‌ای که قدرت هژمون، به همراه جلب رضایت دولت‌های ضعیف‌تر، به ویژه قدرت‌های درجه دوم، به اعمال مقررات اقتصاد لیبرال می‌پردازد.
در تاریخ اقتصاد سیاسی بین‌الملل، نظم مورد نظر این تئوری دو بار تحقق یافته است: نیمه دوم قرن نوزدهم به رهبری بریتانیا و پس از جنگ جهانی دوم به رهبری ایالات متحده. البته هژمونی ایالات متحده از اواخر دهه 1960 و به دنبال آن، فروپاشی سیستم نرخ ارز ثابت برتون‌وودز با چالش روبه‌رو شده است.
از زمان پایان جنگ سرد و گشایش فضای سیاسی بین‌المللی، دولت آمریکا فاز نوینی از تلاش برای تقویت دوباره سیستم هژمونیک را آغاز کرده است.
این نظم آمریکایی به ‌ویژه پس از پایان جنگ سرد گسترش و به بسیاری از نقاط دنیا و مناطق تسری یافته است. در خاورمیانه نیز جریان عبور نفت کشورهای نفتی به کشورهای شمال صنعتی در زیر همین گفتمان ثبات هژمونیک معنا و مفهوم یافته است، ولی نوع نقش و کنشگری ایران در منطقه خاورمیانه و نفوذ استراتژیک این کشور، مخل نظم جاری مدنظر آمریکا خلاصه شده است.
رژیم اسرائیل به دنبال این نظم، نقشی هماهنگ‌گونه را با شطرنج قدرت هژمونیکی بازی کرده است. بالعکس نظم ایرانی، با تمرکز بر نیروهای معنایی نه مادی صرف در منطقه خاورمیانه، توانسته چالشی اساسی برای ثبات هژمونیک آمریکا ایجاد کند. ایجاد این رقیب منطقه‌ای با تأکید بر دانش هسته‌ای توانسته منزلت و غرور هژمون یعنی آمریکا را با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو سازد. در این میان، مجازات سیاسی و تحریم‌های اقتصادی ابزار نرم قدرت هژمون علیه قدرت‌های نوظهور است.
به عبارتی، ابزارهای فشار به نوعی سیاست اجبار و تهدید علیه کشورهای تجدیدنظر طلب ضدهژمون تلقی می‌شود. موج انقلاب‌ها در کشورهای عربی، احتمالا به حداکثرسازی سیاست اجبار و تهدید علیه ایران منجر می‌شود، چرا که بیداری اسلامی عمق استراتژیک ایران را افزایش داده و این گستردگی، الزامات فشارهای بین‌المللی را در قالب تئوری ثبات هژمونیک تأیید می‌کند.
قدرت هژمون می‌کوشد تا قدرت رقیب منطقه‌ای را با بازیگران همسو با نظم هژمون همچون عربستان و احتمالا ترکیه درگیر کرده، قدرت و برد سیاسی و استراتژیکی آن را مختل سازد؛ بنابراین، ملزومات راهبردی مشخص و مبرهن ایران در این راه ضروری است. با موج بیداری اسلامی و با تأکید مقامات آمریکایی به استناد تحقیقات درباره تأثیر ناکافی تحریم‌ها بر ایران، پیشنهاد تحت فشار قرار دادن بیشتر جمهوری اسلامی را مطرح کرده‌اند.
در تاریخ نهم ژوئن سال جاری نیز ایالات متحده از تحریم سه نهاد امنیتی ایران در ارتباط با مسائل مربوط به حقوق بشر خبر داد که نمونه‌ای دیگر از تحریم‌های یکجانبه واشنگتن علیه تهران به شمار می‌رود. این در حالی است که اتحادیه اروپا نیز تاکنون تحریم‌های یکجانبه متعددی را علیه ایران اعمال کرده است.
برای نمونه، ممنوعیت‌های مسافرتی و بلوکه اموال برای شماری از مقامات ایرانی در اتحادیه اروپا به اجرا درآمده است. انگلیس در اکتبر گذشته اعلام کرد که به روابط خود با شرکت ملی کشتیرانی ایران و بانک ملت پایان می‌دهد و اتحادیه اروپا در جولای 2010 اعلام کرد، از ورود هواپیماهای باری ایرانی به فرودگاه‌های این اتحادیه جلوگیری می‌کند. در جولای همان سال نیز قانون ممنوعیت بستن قراردادهای مشترک شرکت‌های اروپایی با شرکت‌های ایرانی فعال در صنعت نفت و گاز و برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران خبر داد.
همچنین صادرات یا فروش تسلیحات و تجهیزاتی که می‌توانند در فعالیت‌های نفتی، پالایشگاهی و غنی‌سازی اورانیوم ایران کاربرد داشته باشند و همچنین مواد با کاربرد دوگانه به ایران بنا به قوانین اتحادیه اروپا ممنوع است؛ افزون بر این، انتقال وجه بیش از چهل هزار یورو نیز کسب مجوز اتحادیه اروپا را نیاز دارد.
گفتنی است، در ماه می ‌سال جاری نیز وزیران خارجه اتحادیه اروپا، دامنه تحریم‌ها علیه شرکت‌های ایرانی و اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را گسترده‌تر کردند و به دنبال آن، اعلام تحریم علیه بانک ایرانی ـ آلمانی در هامبورگ از سوی اتحادیه اروپا، دردسرهای فراوانی را در معاملات نفتی ایران و هند به وجود آورده است.
همه این اقدامات بر مبنای افزایش اجبار و تهدید ایران در قالب تئوری ثبات هژمونیک قابل بررسی و مطالعه است. به دلیل این‌که یکی از اجزای امنیت هستی شناختی ایران بر معیار مقابله با سیاست‌های اجبارگونه آمریکا خلاصه می‌شود، احتمال افزایش این اصطکاک رفتاری بیشتر خواهد بود. این مسیر دشوار، مستلزم مدیریت صحنه بازی است.
این بازی بر مبنای باخت ـ برد و گاهی برد ـ برد خلاصه شده است. ظرفیت‌های منطقه‌ای و وجود ایران در ژئوپلیتیک پرخطر خاورمیانه از یک‌سو و احاطه بر ژئوپلیتیک ریسک‌پذیر خلیج فارس از دیگر ‌سو، کمکی شایان به مدیریت صحنه بازی می‌کند. البته سیاست مدیریت تهدید نظامی با توجه به احاطه ژئوپلیتیکی ایران، آسانتر از مدیریت مهار مجازات‌های سیاسی و تحریم‌های اقتصادی است.
سیاست پیچیده نرم، همراه تسلط بر تعاملات بین‌المللی و شناخت لازم از فعل و انفعالات بین‌المللی راهبردی درخور توجه برای مبارزه با مجازات‌هاست. مشغول‌سازی هژمون و مدیریت زمان، همراه با دیپلماسی هوشمند از الزامات گذر از دالان‌های سخت و پیچیده بین‌المللی پیش‌ روی ایران است.
افزون بر این، در ارتباط با امضای اوباما باید خاطرنشان کرد که بر پایه خبرها، اوباما مصوبه کنگره را امضا کرده، اما آنچه در خبرهای رسمی نیامده و صرفا برخی منابع آگاه گزارش داده‌اند، این است که «اوباما با قرار دادن کلمه «انعطاف‌پذیر» در شیوه پیاده‌سازی تحریمی که به تازگی آن را امضا کرده، عملا تمهیدی برای دور زدن این تحریم اندیشیده است. البته این به معنای تبلیغاتی بودن این امضا در آستانه از سرگیری تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور نیز هست.
منبع: روزنامه ملت ما

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
یاسر -> 1390/10/17
پاسخ

سلام مرسی از مطالب جالب شما . با توجه به گفته های شما پس احتمال حمله نظامی خیلی ضعیف به نظر میرسه؟! ولی مشکلات اقتصادی . . .؟

حاج محمد حسین بورشه -> 1390/10/17
پاسخ

بسمه تعالی باتشکر از دکتر جانباز و ایثارگر واقعیت این است روند کنونی دیپلماسی ج ا. ا .در حوزه بین المللی و منطقه ای هوشمندانه و فعال نمی باشد در شرایط کنونی در چهار چوب دیپلماسی عمومی و دفاعی وبا رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری می توانیم بر تهد یدات سخت و نرم دشمنان انقلاب اسلامی پیروز بشویم انشالله

علیرضا برهانی -> 1390/10/18
پاسخ

سلام ممنون از تحلیل آقای دکترصالحی امیدوارم مطالب ایشان استمرار داشته باشد

علیرضا غلامی -> 1390/10/18
پاسخ

سلام باتقدیر وتشکر از تحلیل نطم مند جناب آقای دکتر صالحی،این تحلیل نشانه نگاهی دقیق به تحولات هژمونیک منطقه و همچنین تآثیر و تآثرات سیاست امریکا در قبال ایران است که میل به واگرایی روابط ایران با کشورهای منطقه و دنیا دارد.

فرشاد صالحی -> 1390/10/18
پاسخ

با عرض سلام و ادب تحلیل جامع و جالبی بود و بسیار نزدیک به واقعییت . به نظر من تحریم سیاه یا سفید نیست ، تحریم خاکستری است و همیشه راهی برای دور زدن آن وجود دارد ، نکته اینجاست که این دور زدن برای ما هزینه بر است بطوریکه تقریبا همه ایرانیان آن را لمس میکنند،فقط کافیست برای خرید کالایی هرچند هم ضروری از کشوری غیر از کشورهای باصطلاح دوست که تعدادشان هم انگشت شمار است اقدام فرمایید ، آنوقت است که ... اگر تحریممان نکنند و فشار نیاورند ، چه کنند؟چطور و با حربه ای مجبورمان کنند که استقلالمان را تقدیمشان کنیم ؟ با همه این تفاسیر و سختی ها بهای آزادی و استقلال بیش از اینهاست ، جمهوری اسلامی ایران آزاد است و این آزادی و استقلال را مدیون امام و شهدایی ست که با خون خود ایمان و امنیت ملتمان را تضمین کردند.

سید کمال -> 1390/10/19
پاسخ

بعد السلام والتحیه امریکا گرچه در استراتژی منطقه ای خود درخاور میانه دچار شکست سختی شده است اما با شیوه مزورانه خودبا بهره گیری از ت جربه انگلیس در بهره گیری از اسلام خواهی ملتها در پرتو بیداری اسلامی عمق استراتژیک جمهوری اسلامی رادر شمال آفریقا مورد هدف قرار داده است و با حمایت از اسلامگرایانی که به شدت رفتارشان مشکوک است نیت پلید خود را دنبال میکند و اینبار بنام اسلام میخواهد انقلابهای منطقه را به نفع خود مصادره کند که نیاز به روشنگری دارد.

کاربر مهمان -> 1390/10/19
پاسخ

پای استدلالیون چوبین بود، پای چوبین بس بی تمکین بود. . وقتی توکل برخدا باشد او خود هدایتگر است، ملت ایران درکوره ای آبدیده شده است که (بجز امام خمینی)در دنیا حتی موافقین نظام پایانی خوش را پیش بینی نمی کردند. در هشت سال دفاع مقدس امام به رزمنده گان روحیه داد امام قوت داد و امام راه را هموار کرد ومسیر را مشخص نمود، اکنون مردان خداجوی به رهبری رهبر نظام اسلامی میبایست در مسیر حق محکم و استوار بدون تردید قدم بردارند که خدا با ملت حق جوی و مسلمان ایران است. در خاتمه اگر می خواهید تحلیل گوش کنید به سخنان امام که آینده را به خوبی ترسیم کردند توجه داشته باشید دیگر برشما تردید فائق نخواهد آمد. آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. شما به ریسمان خدا چنگ بزنید او خود مکر مکاران را به خودشان بر می گرداند. والسلام

کاربر مهمان -> 1390/10/21
پاسخ

اگر همت غیور مردان درسالهای 8سال دفاع مقدس باعث سربلندی ملت بزرگ ایران شد پس تحریم نمی تواند خدشه ای به عزم این ملت تاریخ ساز واردکند ودرعزم خود برای زمینه سازی ظهور عدالت گسترجهان کوچکترین خدشه ای وارد نمی شود والسلام احمد نظری

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین