داوری که بازی را تعطیل کرد تا فحش نخورد
شاید برای نخستین بار در تاریخ فوتبال جهان یک داور به دلیل اهانت تماشاگران حاضر در ورزشگاه به خودش تصمیم گرفت بازی را نیمه کاره بگذارد و بدون به صدار درآوردن سوت پایان راهی رختکن شود. محمود رفیعی داور پابه سن گذاشته‌ای که در اولین نگاه قامت کوتاه و اضافه وزنش جلب نظر می‌کند، موفق شد در بازی برگشت پرسپولیس و داماش گیلان این اتفاق نادر را به نام خودش ثبت کند، آن هم در حالی‌که تنها 30ثانیه به پایان مسابقه باقی مانده بود. رفیعی در حالی فحاشی‌های هواداران حاضر در ورزشگاه را با این اقدام تلافی کرد که به همراه کمک‌هایش در بازی پرسپولیس و داماش فستیوالی از اشتباهات را مرتکب شد و تا حدودی طبیعی بود که پس از به ثمر رسیدن گل دوم داماش جو ورزشگاه ملتهب شود. او یک پنالتی مشکوک به سود پرسپولیس اعلام کرد و در ادامه کمک داور دوم بازی پرچمش را پس از به ثمر رسیدن گل آفساید داماش بالا نبرد. تصاویر تلویزیونی نشان می‌داد که داور در صحنه مربوط به اخراج مازیار زارع هم عجولانه کارت قرمز را از جیبش خارج کرده است

به نوشته تهران امروز : با این وصف شاید بهتر بود رفیعی برای بیشتر دیده نشدن اشتباهات خودش هم که شده 30 ثانیه پایانی بازی را هم ادامه بدهد تا داوری این مسابقه به سوژه شماره یک رسانه‌ها تبدیل نشود. او اما می‌گوید به هیچ وجه از کاری که انجام داده پشیمان نیست و در آن لحظه بهترین تصمیم را گرفته است. رفیعی می‌گوید حتی برای کناره‌گیری از جامعه داوری به جمع‌بندی رسیده است: «تعجب من از تلویزیون است که چطور 20 دقیقه فحاشی‌ و توهین‌ را به صورت زنده پخش می‌کند. من به تماشاگران و رفتارشان کاری ندارم. اما چطور می‌شود که این توهین‌ها به صورت زنده و با صدای بلند پخش می‌شود؟! از این به بعد با چه انگیزه‌ای و برای چه کسی باید قضاوت کنم؟ مگر قرار است پرسپولیس و استقلال و یا هر تیمی دیگر در خانه‌اش پیروز شود؟ مگر وقتی در بازی بارسلونا و رئال مادرید داور به اشتباه پنالتی اعلام کرد اتفاقی برایش افتاد؟ شاید با این اتفاقاتی که افتاد دیگر قضاوت در هیچ رده‌ای را نپذیرم. من هنوز فیلم بازی را ندیده‌ام، اما هر آنچه که اتفاق افتاد را دیدم و قضاوت کردم. طبق قانون اختیار اینکه بازی را قطع کنم یا ادامه دهم دست خودم بود

در بازی پرسپولیس و تراکتورسازی سیاوش اکبرپور بدترین توهین‌ها را به من کرد. پس از لب خوانی که صورت گرفت من این مسئله را به فدراسیون فوتبال گزارش کردم، اما متاسفانه فدراسیون فوتبال تنها این بازیکن را یک جلسه محروم کرد. سوال من این است که اگر این رفتار با خود آن‌ها صورت می‌گرفت، چنین تصمیمی می‌گرفتند؟ پس از این اتفاق نزد عسگری رفتم و گفتم که دیگر نمی‌خواهم قضاوت کنم، اما او از من خواست که در تصمیمم تجدید نظر کنم و من به احترام او نظرم را عوض کردم. من اکنون 45 سالم است و به خاطر این که داور بین‌المللی هستم می‌توانم سه سال دیگر قضاوت کنم، اما با این رفتارها دلم به قضاوت نمی‌رود. بهتر است که صبح تا عصر در همین مدرسه‌ای که هستم با دانش‌آموزان کار کنم.»



کمیته داوران: بله، رفیعی اشتباه داشت

پس از کنار رفتن مسعود عنایت از کمیته داوران و روی کار آمدن حسین عسگری قضاوت بازی‌های مهم‌تری به محمود رفیعی سپرده شد و عده‌ای این اتفاق را با دوستی دیرینه عسگری و رفیعی مرتبط دانستند. با این حال وقایع بازی پرسپولیس و داماش کار را به جایی رسانده که حتی عسگری هم کیفیت بحث برانگیز داوری رفیقش را کتمان نمی‌کند: «متاسفانه در بازی‌های این هفته چندین اشتباه تاثیرگذار اتفاق افتاد. در بازی پرسپولیس و داماش محمود رفیعی یک پنالتی صحیح برای پرسپولیس اعلام کرد. در نیمه دوم متاسفانه کمک داور بازی گل اول داماش را که در موقعیت کاملا آفساید به ثمر رسید، مورد قبول قرار داد. همچنین در صحنه‌ای که داور محمد نصرتی را به دلیل خطا بر روی مهاجم داماش اخراج کرد، اشتباهی مرتکب شد چراکه مهاجم داماش پیش از این صحنه توپ را با خطا از مدافع پرسپولیس گرفته بود و داور این صحنه را ندیده بود. در ادامه هم الفاظ رکیک تماشاگران که بسیار زشت و زننده بود، باعث شد داور بر اساس قانون، بازی را تعطیل کند.»



کارشناسان داوری: تعطیلی بازی بهترین تصمیم نبود

پرویز سیار، کارشناس داوری اقدام محمود رفیعی در تعطیل کردن بازی را صحیح می‌داند اما شیوه او در عملی کردن این تصمیم را نمی‌پسندد: «داور به دلایل مختلف اعم از در خطر بودن جان بازیکنان، شرایط جوی بد و رعد و برق و یا حرکت غیر ورزشی اعم از رفتار یا گفتار توهین آمیز علیه داور به گونه‌ای که نتواند بازی را با عدالت تمام کند، می‌تواند بازی را تعطیل کند. مطمئنا توهین به داور از طریق سر دادن شعارهای رکیک و ناسزاگویی حتی از دست به یقه شدن با داور هم بدتر است. البته داور پیش از آن که بازی را تعطیل کند باید از تمام امکانات موجود استفاده کند که بازی را به پایان ببرد؛ او باید از مسئولان برگزاری مسابقه بخواهد که از طریق بلندگوهای ورزشگاه اعلام کنند که در صورت تداوم شعارها بازی را تعطیل خواهد کرد. در صورت ادامه شعارها و توهین‌ها پس از هشدار داور، او می‌تواند بازی را تعطیل کند.»

فریدون اصفهانیان، داور بین‌المللی بازنشسته فوتبال ایران شرایط روحی رفیعی را در تعطیل کردن بازی دخیل می‌داند و می‌گوید: «برای تصمیم‌گیری در چنین شرایطی باید عقل سلیم را در نظر گرفت. درست است که قانون این اجازه را به داور داده تا در صورت نامناسب بودن شرایط مسابقه آن را نیمه تمام اعلام کند اما همه چیز به شرایط روحی یک داور بستگی دارد، به همین دلیل می‌گویم که این مسئله به عقل سلیم بستگی دارد. روحیات افراد با هم یکی نیست و ظرفیت‌ها فرق می کند. به هر حال نباید بگذاریم چنین اتفاقی تکرار شود. سوال من این است که چطور فدراسیون انگلیس می تواند هواداران آشوبگر خود را کنترل کند اما ما نمی توانیم؟! باید از کشورهایی که توانسته‌اند این مسائل را کنترل کنند الگوبرداری کنیم.»

به اعتقاد هوشنگ نصیرزاده اشتباهات رفیعی فضا را برای ملتهب شدن جو ورزشگاه آماده کرد و تصمیم او در تعطیل کردن بازی به هیچ عنوان خردمندانه نبود: «اگر چه تصمیم داور غیرقانونی نبود و چنین اختیاری داشته ولی باید گفت با توجه به زمان باقی مانده تا پایان مسابقه خردمندانه به نظر نمی رسد. داوران معتقدند که تماشاگران حق ندارند به آنها فحاشی نمایند اما داوران نیز یک مسئولیت اجتماعی را قبول می کنند و باید تمام مهارت و توانمندی خود را برای اداره مطلوب مسابقه به‌کار گیرند.»

نزدیکان به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال می‌گویند به طور قطع پرسپولیس در این بازی سه بر صفر بازنده اعلام خواهد شد تا از هر دو بازی رفت و برگشت مقابل داماش خاطره خوشی نداشته باشد.

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین