گزارشی تکان‌دهنده از پشت پرده فوتبال؛
این معضل در فوتبال پایه بیداد می‌کند، اما کمی جستجو و کنکاش نشان می‌دهد این آفت حتی در بالاترین سطح فوتبال کشور یعنی لیگ برتر، نمونه‌های مستندی دارد. به راستی فوتبال هم می‌‌‌تواند برای پولدارها باشد؟ تجربه نشان داده است این مبالغ هنگفت به هیچ عنوان ضامن بقای بازیکن در یک تیم نیست و پول، ماندگاری در دنیای فوتبال را موجب نمی‌شود.
این ‌پیراهن‌ چند ‌تومان؟!
فوتبال ایران در سایه پدیده شومی که روز به‌روز در حال گسترش است، روزگار می‌گذراند. رشد فزاینده واسطه‌ها در فوتبال که عامه مردم از آن به عنوان دلال یاد می‌کنند، دست بسیاری از افراد را خواسته یا ناخواسته به رشوه آلوده کرده است.

به گزارش خبرنگار ورزشی تابناک، یکی از روزنامه های صبح امروز با این مقدمه به سراغ بحث تلخ دلالی ها رفت؛ مافیایی که به نظر می رسد کسی علاقمند به برچیدنش از سطح ورزش و به طور خاص فوتبال نیست. این روزنامه در ادامه می‌افزاید: از فوتبال پایه تا لیگ برتر، گاه پیشنهاد‌های غیرمتعارف مالی، پول‌های کلانی را جابه‌جا می‌کند که در تصور نمی‌گنجد، بازیکن و مربی هم نمی‌شناسد. انگار شمشیر دولبه است؛ تیغ تیزی که هر چقدر زورش برسد می‌برد.

بازیکنی که به لطف پدر پولدارش می‌خواهد با زور به پیراهن یک تیم برسد و مربی‌ای که وقتی با یک بازیکن توانمند مواجه می‌شود، می‌خواهد مزد پوشیدن پیراهن تیمی را که متعلق به خودش هم نیست، بگیرد. در فوتبال ایران، درهای بسته یک تیم برای خیلی‌ها با اسکناس باز شده است و در مقابل، عده زیادی را هم به جرم نداشتن پول پشت همان درهای بسته نگه داشته‌اند.


گفته می‌شد که این معضل در فوتبال پایه بیداد می‌کند، اما کمی جستجو و کنکاش نشان می‌دهد این آفت حتی در بالاترین سطح فوتبال کشور یعنی لیگ برتر، نمونه‌های مستندی دارد. براستی فوتبال هم می‌‌‌تواند برای پولدارها باشد؟ تجربه نشان داده است این مبالغ هنگفت به هیچ عنوان ضامن بقای بازیکن در یک تیم نیست و پول، ماندگاری در دنیای فوتبال را موجب نمی‌شود.
فوتبال میدان عمل است و دقایقی که بسرعت دست یک فرد را رو می‌کنند تا پیراهنی که با اسکناس خریده است به ناچار از تن درآورد و به کسی بدهد که استعداد و توانایی و لیاقتش را دارد.

آوازه بین‌المللی ایران
در ادامه به گفته های دروازه‌بان آلمانی اشاره می‌شود که چندی پیش از بخشی از این دلالی ها پرده برداشته بود و تابناک نیز به تحلیل گفتارهای او پرداخته بود و بدین شکل به بازگو کردن این مسائل پرداخته می شود: تاسف خوردن وقتی بیشتر می‌شود که آوازه این واسطه‌گری‌ها و جابه‌جایی پول‌های پشت پرده، به فراتر از مرزها هم رسیده است تا چهره فوتبال ایران بخصوص برای ما که ادعای اخلاق‌مداری داریم خدشه‌دار شود.
رونی کوکل، دروازه‌بان 32ساله آلمانی که فصل گذشته برای پیکان بازی می‌کرد چندی پیش در گفتگو با شبکه تلویزیونی ARD از حقیقتی تلخ در فوتبال ایران پرده برداشته است. او گفته است یک بار مربی دروازه‌بان‌‌ها در پیکان از من پول خواسته تا ترتیبی دهد که در میدان حضور پیدا کنم، البته کوکل تاکید کرده که این پیشنهاد را نپذیرفته است.
برای بررسی این موضوع و کشف حقایق تلخ احتیاج نیست راه دور برویم. در همین دور و اطراف از فوتبال تهران گرفته‌ تا شهرستان‌ها، مواردی وجود دارد که باورش چندان‌ سخت نیست.

فوتبال مال پولدارها نیست‌
این رسانه در ادامه سراغ پیشکسوتانی را می گیرد که تجربه برخورد با چنین مسائلی را دارند. روشن نخستین مربی‌ای است که حاضر به لب گشودن می شود. او که در تیم‌‌های پایه استقلال فعالیت داشته است، می‌گوید: وضعیت واقعا روزبه‌روز بدترمی‌شود، اما یک اصل را نباید فراموش کرد که فوتبال از اول هم ورزش پولدارها نبوده است. تمام بازیکنانی که به سراغ فوتبال می‌آیند پول ندارند.
وی در ادامه در خصوص پیشنهادهای غیراصولی و طمع‌برانگیزی که به مربیان می‌شود، می‌گوید: پدر بعضی از بازیکنانی که می‌خواستند به هر قیمتی پیراهن استقلال را بپوشند حاضر بودند از 2 میلیون تا 20 میلیون تومان بپردازند، اما بالاترین رقم فصل قبل به خود من پیشنهاد شد. پدر یکی از بازیکنان در رده سنی جوانان حاضر بود مبلغ 100 میلیون تومان بپردازد، آن هم در شرایطی که وضعیت تیم ما خراب بود. می‌گفت خرج تیم کنید یا خودتان بردارید، اما من قبول نکردم.

روشن از حقیقتی دیگر پرده برمی‌دارد که نشان می‌دهد بزرگ‌ترین باشگاه‌های کشور نیز چندان بی‌میل نیستند که بخشی از هزینه‌های خود را به این شیوه تامین کنند. وی در این خصوص ادامه می‌‌دهد خود باشگاه پیشنهاد می‌کرد از 25 نفری که در فهرست قرار می‌‌دهید 18 نفر اصلی را انتخاب کنید و 7 نفر باقی را پول بگیرید و در فهرست بگذارید، تا به این ترتیب بخشی از مشکلات مالی حل شود. در واقع این چیزی بود که مورد تایید مدیرعامل و مسوولان باشگاه قرار داشت‌، اما من به عنوان مسوول تیم‌های پایه نتوانستم وجدانم را زیر پا بگذارم و در این فضا کار کنم. در استقلال و حتی بسیاری تیم‌‌های دیگر، خیلی از بازیکنان پایه در ازای پرداخت مبلغی به ترکیب اصلی رسیده‌اند، حتی این موضوع در تیم‌های لیگ برتری هم رواج دارد.

حسن روشن می‌افزاید: 4 - 3 مربی در لیگ برتر به صورت حرفه‌ای بازیکن جابه‌جا می‌کنند یا در ازای گرفتن مبلغی، آن بازیکن را به ترکیب اصلی می‌رسانند. وقتی مدیر فنی تیم ملی جوانان بودم مربیان التماس می‌کردند یک کاری بکن قرارداد ما را تمدید کنند. می‌گفتم من فقط یک رای دارم؛ اگر خوب باشید می‌مانید، اما بعد متوجه شدم که موضوع فقط ماندن روی نیمکت تیم نبوده است، بلکه از این راه درآمدهای دیگری هم داشته‌اند.
 
این پرده ای بود از گفتارهای یک مربی خارج از گود که با گفتن این مسائل، چیزی از کیسه‌اش به رایگان نمی رود اما در کنار او، ده‌ها مربی حضور دارند که همچنان یک نیمکت در اختیار دارند و یا منتظر صاحب یک نمیکت شوند و به دلایل متعدد ترجیح می دهند سکوت پیشه‌کنند و شاید همین مسئله نویسنده این مطلب را به سمت پیشکسوتی به نام روشن سوق داده است.
نیمکت‌نشینی به خاطر بی‌پولی‌
در ادامه به یکی از بازیکنان فوتبال اشاره می شود که به نظر می رسد، با وجود آنکه این شخص در مقام مظلوم بحث داوری قرار گرفته اما همچنان هویت مجهول یا نیمه مجهول برایش اهمیت خاصی داشته است و بدین لحاظ برخی از مسائل این بازیکن ذکر نشده تا ماهیتش برای عموم مشخص نشود. در این ارتباط امده است: محسن - م، بازیکن 23 ساله‌ای که اکنون در یکی از تیم‌های تهرانی توپ می‌زند، حدود 5 سال پیش برای بازی در تیم‌های پرسپولیس تست می‌دهد، حتی از نظر فنی تایید می‌شود،‌ اما چون پول مورد نظر مربی را پرداخت نمی‌کند به یک نیمکت‌نشین محض تبدیل می‌شود و عاقبت پرسپولیس را ترک می‌کند. در آن زمان یکی از مربیان قدیمی تیم‌های پایه که خودش سابقه بازی در پرسپولیس را ندارد، هدایت سرخپوشان را به عهده داشته است.

برای مثال دوم نیز از یکی از مربیان پرسابقه تیم‌های پایه که علاقه ندارد نامی از او برده شود، جملاتی کوتاه آمده و اینچنین در تلاش برای واضح جلوه دادن این اتفاق نقل قول شده است: از این موارد خیلی زیاد است. در واقع به امری عادی تبدیل شده است. چندین سال پیش که 16 میلیون تومان خیلی پول بود یک شرکت بزرگ فرش در ایران این مبلغ را به مربی یکی از تیم‌های تهران داد تا پسرش را بازی دهند که آخرسر هم فوتبالیست نشد.
 
مورد دیگر، پدر یکی از بازیکنان در شهرستان که کارخانه تولید مصالح ساختمانی داشت، پسرش را در ترکیب اصلی یک تیم تهرانی گذاشتند و او مصالح ساخت و ساز یکی از اماکن مورد نظر مدیرعامل آن تیم را تامین کرد.

ارتباط مدیران با دلالان‌
این روزنامه در ادامه به خطوط قرمز بیشتر نزدیک می‌شود و سراغ مدیرانی را می گیرد که در این زمینه ذینفع هستند. البته برای این رهگیری نیز چاره ای جز تکیه بر مسئولینی که در صحنه نیستند، ندارد. به هر حال سایه برخی مدیران می‌تواند منجر به برکناری یک مربی یا یک مدیر شود و این روحیه محافظه‌کاری را پیرامون اظهار نظر در ارتباط با دلال ها می افزاید: محمد احمدپور، مدیر فنی و سرمربی سابق تیم پایه پاس تصریح می‌کند، موضوع فراتر از تیم‌های پایه است. حکایت این است که وقتی پدر خانواده خراب است بچه‌ها هم مثل او خراب می‌شوند. اکنون در فوتبال ما هم وقتی در لیگ برتر مربیان دلالی می‌کنند و واسطه‌ها هر کاری می‌‌خواهند انجام می‌دهند، از تیم‌های پایه نباید انتظار زیادی داشت. حتی مدیران هم گاهی با دلالان در ارتباط هستند، بازیکنان بااستعداد پشت خط می‌مانند و آنها که یکصدم توانایی یک بازیکن بااستعداد را ندارند در ترکیب قرار می‌گیرند تا این وسط عده‌ای سود خودشان را ببرند.
وی ادامه می‌دهد: وقتی در پاس بودم پدر یکی از همین بازیکنان چند بار به باشگاه آمد و گفت من خیلی از نظر مالی تامین هستم، اما اهل زیرمیزی دادن نیستم. اگر می‌خواستم با این پول‌ها پسرم را بازیکن کنم چند سال پیش که پرسپولیس از من 2 میلیون خواست می‌دادم، اما این کار را نکردم. کسی که فوتبال بلد باشد پول ندارد، اما متاسفانه الان هم به دنبال مسائل مادی هستند. فوتبال به سوءاستفاده و کاسبی یک عده تبدیل شده و تعدادی از خانواده‌ها که فکر می‌کنند می‌توانند استعداد را هم با پول بخرند، سرمایه‌ خود را هدر می‌دهند.
وی با اشاره به علت‌های این موضوع خاطرنشان می‌کند: وقتی منشا مشکل دارد اعضا هم دچار مشکل می‌شوند. شما اگر دقیق شوید مشابه این اتفاقات را حتی در فدراسیون فوتبال می‌بینید. معلوم است که هیچ کس درصدد اصلاح برنمی‌آید، چون ممکن است حتی منافع خودش به خطر بیفتد.
 
گفته های احمد‌پور البته جای تامل دارد؛ وقتی منشا مشکل دارد، سایرین نیز یا مبتلا می شوند یا از بازی خارج شده و جای خود را به اشخاصی می دهند که علاقمند به ابتلاء به این درد پردرآمد هستند.
به حق‌کشی عادت کرده‌اند
حسن ختام این مطلب نیز حرف های محمد پنجعلی است که تا چندی پیش مسوولیت تیم‌های پایه پرسپولیس را به عهده داشت و همچون سایر مصاحبه‌شوندگان خارج از گود به سر می‌برد و گزندی متوجه‌اش نمی شود. 
 
او در مورد این موضوع تصریح می‌کند: من بارها و بارها با این موضوع برخورد کردم. خیلی هم اپیدمی شده است. به مربی پول می‌دهند. شبانه با مربی در ارتباط هستند و برای قرار گرفتن در ترکیب مشورت و معامله می‌کنند که واقعا جای تاسف دارد.
وی ادامه می‌دهد: متاسفانه بعضی‌ها عادت کردند که حق‌کشی کنند و زور بگویند. این پیشنهادها هم از سوی مربیان و هم از طرف بازیکنان مطرح می‌شود و فقط مختص تیم‌های پایه نیست و حتی در لیگ برتر دیده می‌شود که من از کار کردن در چنین فضاهای مسمومی واقعا بیزارم.
پنجعلی ادامه می‌دهد: وضعیت برای بازیکنان شهرستانی بدتر است. آنها با هزار امید و آرزو از شهرستان به تهران می‌آمدند تا موقعیت پیدا کنند، بعد هم پیشنهاد می‌کنند که اگر می‌خواهی در فهرست باشی باید این مبلغ را بپردازی. بازیکنی که با سختی مشکلات بی‌شمار خوابگاه‌ها در تهران را تحمل می‌کند که اگر پول داشت به تهران نمی‌آمد و سراغ فوتبال نمی‌رفت که هم دوری از خانواده را تحمل کند و هم پول بپردازد.
وی با اشاره به مشکلات عدیده‌ای که برای حل این معضل وجود دارد، خاطرنشان می‌کند: به این راحتی‌ها نمی‌توان با این معضلات مقابله کرد، چون دلال‌ها واقعا در فوتبال ایران جای خود را باز کرده‌اند و متاسفانه از این بابت به سودهای زیادی رسیده‌اند. اگر بخواهیم با این پدیده مبارزه کنیم باید از مدیران و مسوولان آغاز کنیم چون اگر آنها به این واسطه‌ها بها ندهند هیچ کاری نمی‌توانند انجام دهند.
 
آنچه مغفول ماند
در این میان این گزارش فاقد حتی مخفف نام عواملی است که در فوتبال شهره شهرند و شاید نگارنده نیز قصد نداشته خود را با برخی از ایشان که عناصری خطرناک تلقی می‌شوند، درگیر سازد که باعث شده بود، این بخش که نقطه محذوف گزارش‌های اینچنینی است، در این گزارش نیز مورد توجه قرار نگرفته باشد. بر این اساس برای تکمیل این گزارش به اسامی تعداد معدودی از واسطه های فوتبال اشاره می‌شود.
 
در بخش مسئولین فدراسیون فوتبال از م.ن به عنوان فعال در این مباحث یاد می‌شود که البته وی در یک مرحله، طی گفتگویی ارتبا طش را با یکی از این شرکت‌ها که او را منتصب به آن می کردند رد کرده بود و پیش از طرح مسئله دلالی، عنوان کرده بود، این شرکت را نمی‌شناسد.
 
از مدیران عامل سابق و فعلی باشگاه های فوتبال نیز از م.س و د.م به عنوان چهره‌های شاخص یاد می‌شود. مدیرانی که بعضاً بازیکنان را به مربیان تحمیل می کنند تا در اواسط فصل که یک تیم نتیجه نمی گیرد، مربی مربوطه این حکایت را مطرح سازد که جذب فلان بازیکنان علی رغم میل باطنی‌اش بوده و به او تحمیل شده و در  همان پست نیز ضعف وجود دارد.
 
در درجه بعدی این سرپرستان هستند که گاهی هم نقش مربی و هم نقش مدیرعامل را در واسطه گری برعهده می‌گیرند و به مهره‌ای کلیدی تر از یک سرپرست مبدل می‌شوند که حاضرند برای همراهی تیم های بزرگ،نه تنها دستمزدی دریافت نکنند، بلکه رقمی را نیز به عنوان کمک پرداخت کنند که بازگشت چند ده برابری در نقل و انتقالات خواهد داشت. از این دسته می توان به ع.ر ، ع.ن و ع.ج اشاره کرد.
 
در بخش مربیان کارکشته، متاسفانه چهره‌های متعدد و نام آشنایی به شنیده می خورند که از ف.ک، ا.ق، ف.ک، ا.ق، غ.پ، ن.د یاد می‌شود که نقش پررنگ تری در نقل و انتقلالات هر فصل بر عهده دارند. برخی از مربیان در فصل نقل و انتقالات، بار خرید چند بازیکن را حتی بیش از قیمت واقعی آن بر روی دوش باشگاه می گذارند و تاکید می کنند در صورتی که این بازیکنان جذب نشوند، قول قهرمانی یا قرار گرفتن در جمع برترین‌های لیگ را نمی‌دهند.
 
در این شرایط در صورتی که مدیران باشگاه مقاومت کنند، راه گریزی برای مربی در زمان کسب نتایج ضعیف باقی گذاشته اند و در صورت پذیرش خواست مربی، خودآگاه یا ناخودآگاه درگیر واسطه گیری می‌شوند و بعضاً مجبور می‌شوند برای جذب این بازیکنان با واسطه‌ها پای میز مذاکره بنشینند. در این میان واسطه و بازیکن نیز که می دانند مدیران باشگاه‌ چاره جز خرید آنها ندارند، بر روی ارقام نجومی‌شان پافشاری می‌کنند و متاسفانه این رقم‌ها را نهایتاً دریافت می‌کنند.
 
اما مربیان آخرین قشری نیستند که سهیم می‌شوند و در کنار آنها می توان به تدارکات برخی تیم‌ها اشاره کرد که در این زمینه نقش و سهم خاص خودشان را دارند و از آن جمله به خ- م و ح- م می توان اشاره داشت.
 
حسن ختم این دلالی‌ها نیز به رسانه هایی ختم می‌شود، که نقش پررنگی در این مسائل دارند وحتی توانمندی برکناری مدیران عامل باشگاه‌های بزرگ را دارند. از این دست اشخاص می‌توان به ن.ا و ا.ل از چهره‌های شاخص که چندین رسانه نیز از آنها تبعیت می کنند، اشاره کرد.
 
دلال‌ها کجا رفتند
اما در کنار تمام این گروه‌ها، همواره یک دسته نادیده گرفته شده اند و آن دلالانی هستند که مستقیماً در این زمینه فعالیت می کنند و هیچ شغل دیگری در کنار واسطه گری ندارند. اشخاصی که تاکنون نامشان مطرح نشده است و رسانه های حتی جرات بیان عنوان مخفف‌شان را نیز نداشته اند.
 
این گروه با تکیه بر ابزارهای خد همچون مدیران، سرپرستان مربیان، ورزشکاران و حتی رسانه های وابسته‌شان به راحتی می توانند هرشخصی را تحت فشار بگذارند و حتی سوابقی از برخوردهای فیزیکی برخی از ایشان بیان می شود اما در میان این تحلیل‌ها مشخص نیست کجا رفتند. از آن دست اشخاص می توان به ح.م ، ا.گ ، ا.ج اشاره کرد که با مختصاتی نزدیک به هم به بحث واسطه گری می‌پردازند و به عنوان دانه‌درشت های این بخش در کنار اقشار مورد اشاره در بخش پیشین مورد بازخواست قرار نمی گیرند.
 
البته شاید این مسئله کاملاً طبیعی باشد؛ چرا که وقتی فردی می تواند، معامله های میلیاردی را در چند فقره بر سر چند بازیکن با باشگاهی در پس پرده و برخی اوقات به صورت علنی انجام دهد، قطعاً راهکار خروج از شرایط بحرانی پیش رو را نیز در نظر دارد و به خوبی می داند، نظارت ها را به سویی دیگر هدایت کند.
 
اینجا آخر خط نیست
نکته جالبی که نباید از آن غافل شد، این است که با افزایش رقم قراردادهای بازیکنان در لیگ های کشتی، والیبال و حتی بسکتبال، این معضل به صورت زیرپوستی ریشه می دواند.
 
بر این اساس این خطر وجود دارد که با بی‌توجهی به واسطه‌گری در فوتبال که رقمی میلیاردی را نصیب دلالان این بخش می‌کند، دامنه این واسطه گری‌ها به سایر رشته‌ها نیز کشیده شود و  پس از آن بهبود این اوضاع، هزینه های گزافی برای همه به همراه خواهد داشت.
 
با این تفاسیر این پرسش مطرح می‌شود که چرا هیچ برخوردی با این مسئله صورت نمی‌پذیرد؟ نباید از نظر دور داشت، این واسطه‌گری‌ها با اعتبارات دولتی اختصاص یافته به باشگاه ها صورت می پذیرد و این آفتی است که روز به روز باشگاه‌ها را به دولتی شدن سوق می دهد.
 
قطعاً افزایش رقم‌ بازیکنان برای باشگاه هایی که خصوصی می‌شوند دردسرساز خواهد شد، چرا که باشگاه‌های خصوصی دیگر از اعتبارات دولتی تامین نمی شوند و به دلیل تامین از درآمدهای خود، دیگر دلالی برای مسئولین آن چندان خوشایند نخواهد بود اما بازیکنی که به لطف واسطه‌ها قیمتش به 400 میلیون تومان رسیده است، هیچ گاه کمتر از این درسفات نخواهد کرد و حداقل بار دلالی های گذشته بر روی دوش ورزش باقی می ماند که می تواند کمر خصوصی‌سازی در ورزش حرفه ای را در همان بدو ورود بشکند. با این تفاسیر از چه تاریخی دستگاه های نظاراتی سراغ رانت خواری‌های ورزشی را خواهند گرفت و آیا اصولاً چنین اتفاقی خواهد افتاد.

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
کاربر مهمان -> 1387/08/13
پاسخ

در ایران هر جا پول هست دور آن بسیار شلوغ است

کاربر مهمان -> 1387/08/13
پاسخ

متاسفانه تا وقتی که شهامت برخورد و یا حداقل معرفی و اعلام اسامی انان وجود نداشته باشد اوضاع روزبروز بدتر میشود. درهمه دنیا پرچمدار این مهم رسانه ها هستند اما در ایران اینگونه نیست و مادامیکه اصحاب رسانه با ترس و لرز به ذکر اسامی بصورت م.ن و ع.خ و....اقدام میکنند کمکی نمیکنند.

کاربر مهمان -> 1387/08/13
پاسخ

آقا لطفا اسامی رو دست بنویسین.

کاربر مهمان -> 1387/08/13
پاسخ

خداوکیلی دیگه ادعا نکنید که ما اخلاق مدار هستیم. همه میدونن که نیستیم. شاید اینم تقصیر بعضی‌ها است که میخوان به ما ضربه بزنن؟ حتما" همینطوره !

کاربر مهمان -> 1387/08/13
پاسخ

خدا وکیلی هیچکی جرات نداره، تو این وضعیت همین اسامی مخفف این گردن کلفت‌ها را هم بزند. خدا خبرنگاری که نوشته بیامرزد. پدرش را نه، خودش را! آدم خوبی بود!

کاربر مهمان -> 1387/08/28
پاسخ

واسه این عکس حداقل چند تا 100 دلاری قرض می کردید ... با 5 دلاری و ده دلاری که بازیکن جا به جا نمی کنن

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین