به بهانه اعلام نتایج آزمون دکتری سال ۹۱؛

قبولی در دکترای بهترین دانشگاه‌های ایران بدون کنکور و آزمون!

تا کنون به گوشتان خورده که تحصیل در مقطع دکترا، آن هم در دانشگاه‌های سراسری برای برخی افراد خوش‌شانس (بخوانید رانت‌خواران!) بدون کنکور شدنی است؛ کسانی که بدون هیچ سنجش علمی، مجوز تحصیل در مقطع دکترا در بهترین دانشگاه‌های کشور را می‌گیرند!
کد خبر: ۲۷۵۸۲۲
|
۱۱ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۲ 02 October 2012
|
123584 بازدید
|
تا کنون به گوشتان خورده که تحصیل در مقطع دکترا، آن هم در دانشگاه‌های سراسری برای برخی افراد خوش‌شانس (بخوانید رانت‌خواران!) بدون کنکور شدنی است؟

به گزارش «تابناک»، در شرایطی که برخی از فارغ‌التحصیلان مقطع کار‌شناسی ارشد برای پذیرش در مقطع دکترا  ـ و غالبا به دنبال کسب مجوز ورود به هیأت علمی دانشگاه‌های گوناگون و استخدام شدن ـ ‌گاه مجبور می‌شوند روزهای بسیاری را به خواندن منابع گوناگون امتحانی صرف کرده و حتی آزمون‌های دسته‌بندی شده مؤسسات آموزشی را هم تجربه کنند، هستند کسانی که بدون هیچ سنجش علمی، مجوز تحصیل در مقطع دکترا در بهترین دانشگاه‌های کشور را به دست می‌آورند.

این ماجرای عجیب از آنجا آغاز می‌شود که پای مقوله پیچیده‌ای مانند بورسیه به ماجرا باز شده و مسائل پیش نیازی مانند کمبود متخصص، ارتقای سطح علمی و... مطرح می‌شود؛‌‌ همان دلایلی که از دیرباز مطرح بوده و سنگ بنای راه‌اندازی بورس‌های تحصیلی در مقاطع گوناگون شده است.

البته در این روش، بورس و الزامات آن تنها به مانند دستاویزی کار می‌کنند؛ به این صورت که برخی متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکترای تخصصی که از قضا در آزمون سراسری دکترا پذیرفته نشده و اگر خلاف آن بود، نیازی به بورسیه و روش‌های عجیب و غریب اختصاص آن برای «دکتر» لقب گرفتن احساس نمی‌کردند! و چه بسا دانشگاه‌های نوع غیر دولتی را هم در دسترس نداشته باشند، به «بورس دوره‌ دکترای تخصصی خارج از کشور» متوسل شده و در ادامه کنکور سراسری را به سخره می‌گیرند.

به عبارتی بهتر، «دستورالعمل اعطاءی بورس» به گونه‌ای تدارک دیده شده که هیچ پیش شرطی مبنی بر به دست آوردن حد نصاب خاصی در آزمون و یا حتی صرفِ شرکت در کنکور دکترا هم در آن دیده نمی‌شود تا همواره به این روش، برخی از متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکترا بتوانند حتی بدون شرکت در آزمون گزینش علمی، مثل کنکور سراسری، کاندیدای دریافت بورسیه تحصیلی و اعزام به خارج از کشور شوند.

تا اینجای کار با اتفاق عجیبی روبه‌رو هستیم که شاید سرشار از غلو بوده و باورناپذیر هم به نظر برسد، چراکه سخت است باور کنیم در شرایطی که هر ساله شمار بسیاری از متقاضیان ادامه تحصیل در دکترا در روزهای خاصی از سال با یکدیگر رقابت کرده و برای کسب آمادگی پیش از رقابت، هزینه‌های بسیاری (مادی و معنوی) متقبل می‌شوند، ممکن است فردی بدون تحمل اندک التهابی در این مقطع پذیرفته شود؛ بنابراین، اگر این ماجرا حقیقی است، چرا همه متقاضیان به سراغ این روش نمی‌روند؟


آیا امثال فردوسی پور که در کنکور دکترا شرکت می‌کنند، خبر دارند که می‌تواند با گرفتن بورسیه تحصیل در خارج کشور و تبدیل آن به داخل، در دانشگاه‌های معتبر داخلی ادامه تحصیل دهند؟!


شاید بد نباشد، پیش از اینکه درصدد پاسخ به این پرسش برآییم، به سراغ دستورالعمل اعطای بورس رفته و کمی آن را تجزیه و تحلیل کنیم:

این دستورالعمل از پنج ماده تشکیل شده که در ماده نخست، به شرایط عمومی داوطلبان دریافت بورس پرداخته و از مواردی مانند: ایمان و اعتقاد به اسلام و نظام جمهوری اسلامی، تقوا، وابسته نبودن به احزاب و گروه‌های ملحد و محارب و... برشمرده تا در ادامه به شرط سنی و حداقل معدل متقاضی در مقاطع پایین‌تر هم برسد.

با گذر از این شرایط، به ماده دو دستورالعمل رسیده و از دیدن تنوع در شرایط اختصاصی شگفت زده می‌شویم؛ شرایطی که دارا بودن یکی از آن‌ها برای بررسی پرونده کافی بوده و داوطلب را تا مرز مرحله گزینش اعزام پیش خواهد برد.

با نگاهی به این بخش از دستورالعمل، درخواهیم یافت که قانونگذار به دنبال مشمول شدن طیف گسترده‌ای از متقاضیان بوده است، وگرنه چگونه می‌شود که بر خلاف بندهای ابتدایی که سه رتبه بر‌تر دوره کار‌شناسی ارشد و یا دانشجویان نخبه کشوری را مستحق دریافت بورس می‌دانند، در بندهای بعدی به مواردی مانند «دارا بودن دست‌کم یک مقاله چاپ شده در مجلات علمی ـ پژوهشی داخل یا خارج کشور در زمینه‌های علمی مرتبط» رسیده و در پایان، به مواردی کلی و حتی مبهم مانند «ارائه پیشنهاد سبک‌های هنری کاربردی» اشاره کرده و از «افرادی که دارای سوابق برجسته در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و ایثارگری هستند» نام می‌برد؟!

بدین ترتیب کسانی که مشمول ماده یک و دو شده و احتمالا شمارشان اندک نیست، باید برای اعزام (ماده سه دستورالعمل اعطای بورس) واجد شرایط خاصی بوده و به عبارتی بهتر، گزینش شوند؛ مواردی مانند قبولی در مصاحبه علمی و تخصصی، به دست آ‌‌وردن حد نصاب نمره زبان، پذیرش، ویزا، وثیقه و... .

اینجاست که فارغ از گزینش‌های عقیدتی و مسائل مرتبط با آن، پای مسائلی مانند سلیقه گزینش کنندگان به میان آمده و حتی به رتبه داوطلب در آزمون سراسری اشاره‌ای هم نمی‌شود تا شاید به این وسیله نتایج کنکور سراسری برای وزارتخانه متولی برگزاری آن، محترم شمرده شده و شایبه دریافت بورسیه توسط کسانی که در کنکور شرکت هم نکرده‌اند، مرتفع شود.

اکنون کافی است تا اوضاع نابسامان بازار ارز و لغو سهمیه ارز دانشجویی را هم در این ماجرا دخیل کرده تا پیشنهاد‌های عجیب و غریبی مانند تحصیل گزینش شدگان اعزام به خارج در دانشگاه‌های کشور مطرح شده و نوعی قبولی در مقطع دکترای تخصصی و در موازات با کنکور سراسری کشف شود!

ماجرا هنگامی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم این رخداد در سال‌های گذشته و به راه‌های گوناگون در حال وقوع بوده و تاکنون عده‌ای هم بدین شیوه ـ که بر خلاف کنکور سراسری، نظارت خاصی بر آن نبوده و مستنداتی مبنی بر رانت‌خواری در آن به دست آمده) دکتر لقب گرفته‌اند!



دستورالعمل گزینش دانشجویان بورسیه و بررسی نتایج عملکردی وزارتخانه متولی این امر، بستری فراهم ساخته که برخی با استفاده از آن خود را در زمره پذیرفته شدگان مقطع دکترا گذارده و ‌گاه به این روش در معتبر‌ترین دانشگاه‌های داخلی را به روی خود گشاده می‌یابند، چراکه شاید مثلا نوسانات ارزی، تغییر سیاست‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یا حتی کسر بودجه و به دنبال آن، دیرکرد در اعزام هم سبب شود که بورسشان تبدیل به داخل شده و رویای تحصیل دکترا در بهترین دانشگاه‌های کشور برایشان محقق شود؛ درست همچون ماجرای چند روز گذشته که خبری مبنی بر پذیرش بدون کنکور برخی چهره‌های کشوری (با آوردن نام!) در مقطع دکترای دانشگاه علامه طباطبایی مطرح شد تا رئیس این دانشگاه در پاسخ به ابهامات پیش آمده، از عملکرد کاملا قانونی (!) زیر مجموعه تحت مدیریت خود دفاع کرده و بگوید: «این افراد به همه دانشگاه‌ها رفته‌اند و وارد دانشگاه علامه هم شده‌اند».

تلخ‌تر اینجاست که در ادامه، آقای رئیس روش‌های موجود برای پذیرش دانشجوی دکترا را این گونه برمی‌شمرد: «برای پذیرش دانشجوی دکترا در تمام دانشگاه‌های کشور سه روش وجود دارد؛ بورسیه وزارت علوم، آزمون دکترا و استعداد درخشان»!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۵۱۴
انتشار یافته: ۴۱
امير
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
به اين مطلب اضافه کنيد اونايي رو که با توصيه نامه دانشجوي دکتري ميشن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
هییییییییییییییییی
عنایتی
|
Australia
|
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
واسه همینه که ما دکترای داخل رو بوسیدیم گذاشتیم کنار

منتظر ورود به دانشگاه بیسواد نیستیم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
اینه که مردم اینقدر فردوسی پور رو دوست دارند چون همیشه با مردمه و دیگران .......
فارغ التحتیل کارشناسی ارشد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
هر کسی که فکر می کنه این خبر فقط یک شایعست بگه تا من دونه دونه براش مثال بیارم ...
mojtaba
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
کشوری که رانت به حوزه علم آن وارد بشه دیگه کارش تمومه مطمئن باشید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
بنده حداقل در محل كار خود با كثيري از افراد دكتراي عمومي كه بدون هيچ آزموني در دانشگاه هاي ارمنستان صرفا ثبت نام كردند و بعد بدون دردسر تبديل به داخل آن هم دانشگاه تهران با معدل خيلي پايين دانشگاه آزاد البته براي كشور مصيبت بزرگ است
سعید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
سلام این سوال برای من نیز پیش آمده یکی از آشنایان که هر ساله حتی مجاز هم نمی شد امسال به یکباره در یکی از بهترین دانشگاه های کشور پذیرفته شد
در صورتی که شاید فقط یک ماه وقت برای خوندن گذاشته بود
ایشون اقداماتی واسه رفتن با خارج از کشور هم کرده بودن ولی بیکباره در بهترین دانشگاههای ایران قبول شدن
حالا سوال من اینه چه فرقی بین یه دانشجوی که واقعا خودش تلاش می کنه و یه دانشجوی که شاید از نظر مالی و اشنایی قویتر باشه هست؟
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
زندگی ، کار ، تحصیل در ایران براساس 2 اصل پول و پارتی .
علی
|
Australia
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
جانا سخن از دل ما گفتی، من خودم دانشجوی بورسیه وزارت علوم در کشور استرالیا هستم. متاسفانه اینجا آدم عده ای را میبینه که حتی یک مقاله کنفرانسی هم ندارند و بورس دکترای وزارت علوم شده اند. بعضی ها حتی فارغ التحصیل دانشگاه آزاد هستند. اینها را میشناسم که به قول خودشون با تلفن آقای دکتر فلانی، بورسیه گرفتند. بعد هم به هر زوری اینجا یک دکترا میگیرن و میشن استاد دانشگاه. پشت این موضوع، آقایان کلی فلسفه میچینن که این کار به نفع مملکته ولی من نمیدونم که واقعا این کار مصداق حق الناس هست یا خیر؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
آخر اگر یک نفر تو دانشگاه آزاد درس خوانده باشد دلیل یر این است که سطحش از دانشگاه دولتی ها پایینتر است!!!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
مثلا فارغ التحصیل دانشگاه آزاد چشه؟ بیسواده؟ یه منفی میزنم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۱
بنام خدا
احتراماً آيا فساد شاخ و دم دارد كه شما نمي بينيد .
بي عدالتي شاخ و دم دارد كه شما نمي بينيد.
آيا شما شك داريد كه كثيري از ثروتمندان اموالشان آلوده است و از رانتها استفاده مي كنند
آيا دانشگاه هاي ما بايد رانتي شوند و به ريش نظام بخندنند بگونهاي كه دلسوزان هاج و واج بمانند و سخني براي دفاع نداشته باشند
آيا نظام ولايت فقيه و عدالت اينگونه است
شايد شما بتوانيد به ما مقداري فهم و شعور حداقل قرض بدهيد اگر فعم و شعور را هم رانتي ننموده باشيد.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟