از وعده کاهش شهریه تا درآمد 20 میلیاردی یک دانشگاه:

زمانی که دانشگاه رایگان هم پولی می‌شود!

سالهاست که "استفاده از ظرفیت مازاد" در دانشگاه های دولتی تبدیل به بهانه ای برای افزایش پذیرش دانشجویان پولی شده است؛ انگار نه انگار که اگر پتانسیلی موجود است، می‌تواند به افزایش پذیرش دانشجویان دولتی هم تعبیر شود! ظرفیتی که چون هر ساله میلیاردها تومن به جیب دانشگاه ها می‌ریزد، به شکل گیری پردیس‌های بین‌المللی منجر شده و به نوعی با خلق ظرفیت‌های مازادِ جدید، با توسعه هم مواجه می‌شود!
کد خبر: ۲۷۶۴۸۸
|
۱۲ مهر ۱۳۹۱ - ۲۱:۱۲ 03 October 2012
|
35402 بازدید
|
نه تنها شهریه دانشگاه آزاد -به رغم وعده رئیس در روزهای نخست انتخابش- با کاهش مواجه نشده، بلکه آمار و ارقام نشان می‌دهد که سهم دانشگاه‌های دولتی هم در دریافت شهریه از دانشجویان با افزایش مواجه شده است!

به گزارش «تابناک»، زمانی که کش و قوس‌ها بر سر مجمع عمومی دانشگاه آزاد با تعیین رئیس جدید به پایان رسید، فرهاد دانشجو در نخستین سخنانش در نقش کلیدی ترین مقام این نهاد آموزش عالی، "کاهش 20 درصدی شهریه‌ها" را وعده داد تا بارقه‌هایی از امید در دل بسیاری روشن شود؛ امیدی که با افزایش 10 تا 15 شهریه این دانشگاه در سال جاری رنگ باخت تا در کنار آن رکورد جدیدی در افزایش شهریه های این دانشگاه ثبت شود.

بدین ترتیب وعده کاهش شهریه‌های دانشگاه آزاد به فاصله چند ماه رنگ می‌بازد تا رئیس جدید در اواسط بهار برای اجرایی شدن وعده اش زمان گذاشته و بگوید: «کاهش شهریه از پایان سال دوم یعنی آغاز سال سوم ریاست آغاز می شود که انشاالله این امر محقق می شود.»



این سخنان بارها و بارها تکرار می شود تا روزنامه جام جم به فاصله چند روز تا شروع سال تحصیلی جدید به بررسي ضد و نقيض‌هاي سخنان فرهاد دانشجو پرداخته و از افزایش 10-15 درصدی شهریه این دانشگاه در سال جاری خبر بدهد؛ افزایشی که در قیاس با سالهای گذشته با رشد مواجه شده است.

ماجرای عجیب دانشگاه آزاد در حالی رقم می خورد که چند سالی است دانشگاه‌های دولتی هم تحت عناويني مانند پذيرش «غيرحضوري و مجازي»، «دانشجوي پولي»، «دانشجوي شبانه» و ... با مقوله شهریه عجین شده و روز به روز از سهم و ظرفيت آموزش رايگان در این دانشگاه ها کاسته می شود.

شروع این اتفاقات به زمانی بر می‌گردد که سالها پیش مسئولان تصمیم گرفتند با استفاده از ظرفیت مازاد دانشگاه‌های دولتی(!) برای جذب دانشجویان پولی بهره ببرند؛ اتفاقاتی که همان زمان موجب بروز واکنشهای گاه تندی در سطح برخی دانشگاههای کشور شد و معترضان این اقدام را در مخالفت با اصل آموزش رایگان دانسته و اعتقاد داشتند که اگر ظرفیتی وجود دارد، می‌بایست به پذیرش بیشتر دانشجوی دولتی منجر شده و در اختیار مردم قرار گیرد.

از سوی دیگر موافقان اعتقاد داشتند که در پیش گرفتن روند جذب دانشجویان پولی (چه در قالب دوره های شبانه و چه در لوای طرح های مجازی و غیر حضوری) می تواند از حجم درخواست خروج متقاضیان تحصیلات تکمیلی از کشور کاسته و در کنار آن، ممر درآمدی برای توسعه دانشگاه ها باشد.

بدین ترتیب طرح افزایش سهمیه شبانه، آغاز دوره های مجازی آموزش عالی و ... در حالی کلید خورد که دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه مشغول به فعالیت بود و پایه های تئوری "جلوگیری از خروج متقاضیان تحصیلات عالی از کشور" از همان ابتدا سست به نظر رسیده و ظاهر ماجرا از تاکید بر دریافت شهریه حکایت داشت.

این دیدگاه زمانی قوت می گیرد که بدانیم ظرفيت آموزش رايگان در دانشگاه های دولتی به مرور زمان با کمترین میزان رشد مواجه شده (به تعبیر دیگر، با توجه به رشد روز افزون همه مولفه های موجود در کشور، رشد غیر قابل قبولی داشته) اما در نقطه مقابل، روز به روز بر تعداد پذیرفته شدگان در قالب دوره های پولی افزوده شده و به جایی رسیده ایم که خبر می رسد، دانشگاه تهران در کنکور دکترای امسال، تقريبا به ازاي هر سه ظرفيتي كه به دانشجويان روزانه در رشته هاي مختلف اختصاص داده، يك يا دو ظرفيت هم براي پذيرش دانشجو به صورت شبانه در نظر گرفته است.

این در حالی است که از اواخر سال گذشته و با خبر "راه اندازی دانشگاه تهران 2"، ماجرا عملا به فاز تجاری گره خورده و به سرعت در سایر دانشگاه های مادر تکثیر شد. مصوبه ای که بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه و بر مبنای استفاده از "ظرفیت مازاد" دانشگاه هاي دولتي به اجرا گذاشته شد و در کنار شائبه هایی مانند ترویج "مدرک فروشی"، گوش متقاضیان ادامه تحصیل را به واژه "پرديس بين المللي" آشنا کرد.

اینجاست که تاکیدات متعدد وزارت علوم مبنی بر اینکه "پذيرش دانشجويان داخلي در پرديس ها غيرقانوني است"، به حاشیه رانده شده و در کنار جذب متقاضیان داخلیِ تحصیل در مقاطع  کارشناسی ارشد و دکترا در این شعبات دانشگاه های دولتی، شهریه های دریافتی با رشدی غیر قابل باور مواجه می شوند؛ رشدی که به گواه روزنامه اعتماد و بر اساس دفترچه راهنماي كنكور دكتراي امسال، در پرديس هاي دانشگاه تهران به مبلغ 45 و 55 ميليون تومان [علی الحساب] رسیده و افزايش 300 درصدي را نسبت به شهريه 16 تا 21 ميليوني سال هاي گذشته نشان مي دهد.

بدین ترتیب تنها سهم دانشگاه تهران از دانشجويان پولي دكترا در سال جاری به بیست میلیارد تومان می‌رسد تا با شنیدن سخنان وزير علوم، مبنی بر اینکه ظرفيت دكترا را حتي تا سه برابر فعلي يعني 12 هزار هم مي‌توان افزايش داد، نا خودآگاه افزايش سهم دانشگاه ها براي جذب دانشجوي پولي در سایه  این افزایش ظرفیت به ذهن متبادر شده و تحصیلات تکمیلی در قامت تجارتی پر سود در نزد مسئولان رخنمون پیدا کند.

اکنون کافی است که بدانیم مشکلات ارزی به یاری این مقوله شتافته و شاید امروزه شهریه های گزاف این پردیس ها در قیاس با هزينه تحصيل در دانشگاه هاي دیگر كشورها تا حدودی مقرون به صرفه تر شده باشد؛ اینجاست که مسائلی مانند ارتقای سطح آموزش به محاق رفته و تشکیل کلاس 50 نفر در مقطع کارشناسی ارشد (همانگونه که هم اکنون در برخی رشته ها به چشم می خورد!)، توجیه یافته و مسائلی مانند تبدیل بورسیه خارج از کشور به داخل، تقلیل هیات علمی، افزایش نرخ بیکاری در متخصصان، افت رتبه دانشگاه های کشور در سطح بین المللی و ...، تبدیل به مسائلی می شوند که مجالی برای رسیدگی به آنها وجود نخواهد داشت.

تلخ تر اینکه نتايج كنكور سراسري امسال نيز نشان داد که علاوه بر تحصيلات تكميلي، سهم دانشگاه هاي دولتي در مقاطع پايين تر هم ناچيز است؛ جایی که بر اساس اعلام سازمان سنجش در می یابیم که امسال نزديك به 80 ظرفيت دانشگاه ها به دانشگاه هايي همچون پيام نور، غيرانتفاعي، شبانه و... اختصاص داشت كه دانشجويان در اين نوع دانشگاه ها ملزم به پرداخت شهريه هستند؛ موضوعی که نشان دهنده شرایط بد تحصیلات عالی بوده و نوید روزهای نا خوشایندی در آینده را می دهد.

شاید بد نباشد که بر اساس اصل سی‌ام قانون اساسی [دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور بطور رایگان گسترش دهد.]، شرایط بوجود آمده مورد بازبینی قرار گرفته و دست کم از نظر وجوه دریافتی و محل هزینه سامان بیابد.


اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۴۴
انتشار یافته: ۳۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
کمر خانواده ها زیر این فشار سنگین شهریه ها خم شده کسی نیست به دادشون برسه.
محمد ج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
ما نسل سوخته بودیم، پدرمون در اومد شریف و دانشگاه تهران قبول شدیم.الان بی سواد ترین ها میان مثل ما مدرک میگیرن و استاد هم که نمی تونه از یک کلاس بیسواد 95 درصدشون رو بندازه، آخرش همه فارغ التحصیل میشن و بازار کار رو پر می کنن.
متين
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
چه اشكالي داره؟ مخاطبين اين دانشگاه ها افرادي هستند كه اگر همينجا جذب نشوند ارز كشور را خارج ميكنند و سر از مالزي و امارات و امثال اينها در مي اورند
اگر نوع جذب به گونه اي باشد كه به صورت اضافه ظرفيت باشد و كسب درامد ان به توسعه اموزش كمك كند همه از ان سود ميبرند
زیارتی
|
Luxembourg
|
۲۱:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
به چه دلیل دانشگاهها ظرفیت کارشناسی ارشد رو بالا نمی برند ولی برخی دانشگاهها مثل شهید بهشتی بانام پردیس دانشجویی پولی میگیره ترمی حدودا 4میلیون!!!!!!!!ولی دانشجویانی که مثل من رتبه های خوبی میارن ولی به دلیل ظرفیت پایین پشت کنکور ارشد میمونند!!!!!!!!
ایا این تحصیل رایگان است یا خرید مدرک ارشد دولتی پولی است؟؟؟
ایا ما که از اقشار پایین هستیم از تحصیل باز بمانیم؟
رتبه من در ارشد 91در رشته روانشناسی 200 بود ولی به دلیل ظرفیت کم قبول نشدم ولی همکلاسی خودم اصلا مجاز نشد ولی به دلیل وضع مالی خوبی که داشت در دانشگاه خودمون (شهید بهشتی،به نام پردیس) ثبت نام کرد.
آیا واقعا این انصاف است؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
وزیر علوم لطفا اعلام کنه که دانشگاه تهران در دوسال اخیر چند تا دانشجوی دکترا پذیرش کرده؟
جبروتی
|
Germany
|
۲۲:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
بنده فرزندم در دانشگاه دولتی درس میخواند برای سه ماه 180000 تومان پول خوابگاه دادیم وپول هروعده خوراک 4500 تومان خرید کتاب وسرویس رفت وآمد .وووو ...اینهم دانشگاه دولتی ....
ناشناس
|
Germany
|
۲۲:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
وقتی که دانشگاه های دولتی هر رشته 30نفر میگیره وبعد نزدیک به 60و 70 نفر رو نیمه حضوری و شبانه و مجازی و... و پولی ثبت نام میکنه عملا دانشگاه دولتی وتحصیل رایگان وقانون رو دور میزنن مگر همین امکانات رو نمیشد رایگلان فراهم کرد
ناشناس
|
India
|
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
شاید روزی خدا به دادملت بیچاره برسه..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
ای کاش هزینه خوابگاه هم به این موضوع اضافه می شد که دانشگاه محقق اردبیلی در قالب خوابگاه خودگردان هزینه بیش از سی صد هزار تومان برای یک ترم از دانشجویان کارشناسی ارشد گرفته و آنها را در سویت های دوازده الی شانزده نفری جای می دهد. با حساب سر انگشتی می بینید که هزینه ای که برای اینگونه خوابگاه ها از مجموع ساکنین یک سویت گرفته می شود به مراتب با لاتر از هزینه اجاره ماهانه مسکن مشابه است!
شاید جای تعجب باشد که چرا دانشجویان به ویژه خانمها از این نوع خوابگاهها استقبال می کنند!!! چون خانواده ها اجازه کرایه خانه داخل شهر را به آنها نمی دهند.
دانشجو شبانه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۲
بنده شبانه دانشگاه تهران هستم .در این دانشگاه 20% بیش تر از میزان شهریه مصوب وزارت علوم و آنچه که در دفترجه قید شده از ما پول دریافت می کنند . نکته جالب با وجود ظرفیت خالی خوابگاهی به گفته خودشان ولی باز به دوره شبانه خوابگاه واگذار نمی شود در حالی که تمام دانشگاه های معتبر تهرانی برای دانشجویان ارشد خود خوابگاه ارایه می کنند . نکته قابل توجه وجود هیچ فرد پاسخگو در این دانشگاه در قبال سوالات شهریه ای دانشجویان است . بطوریکه از دانشجویان رشته دامپزشکی ورودی 90 خود حدود 2.5 میلیون شهربه دریافت میکند که حدود 3 برابر بالاتر از میزان قانونی است . و این دانشگاه از دانشجویان شبانه دامپزشکی تعهد محضری بابت عدم حق اعتراض گرفته . و این در حالیست که این دانشجویان به علت نداشتن خوابگاه و هزینه های سرسام آور زندگی تهران و شهریه 2.5 میلیونی آن هم در طول7 سال تحصیلیشان واقعا در وضعیت روحی و مالی بدی به سر می برند .امیدوارم این نظر چاپ شود
برچسب منتخب
# حمله موشکی به اسرائیل # سید حسن نصرالله # نمازجمعه تهران
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با توجه به تسلیح رژیم صهیونیستی به سلاح اتمی و حمایت تسلیحاتی و اطلاعاتی آمریکا و ناتو از این رژیم؛ با دستیابی کشورمان به سلاح هسته ای موافقید؟