در حکایت صرفه‌جویی‌های ارزی و خودکفایی‌های کاذب؛

دیگر نگذارید غرور ملی به بازیچه گرفته شود!

سال‌ها بود عادت کرده بودیم، در پایان هر خبری که از موفقیت در تولید یک محصول در کشور منتشر می‌شد، از «خودکفایی» در آن زمینه و از اینکه فلان مقدار ارز صرفه‌جویی خواهیم کرد، به خود ببالیم اما ظاهرا این توفان نرخ ارز نیاز بود تا رشته‌هایمان یک‌شبه پنبه شده و حقیقت آشکار شود!
کد خبر: ۲۸۳۹۹۴
|
۲۰ آبان ۱۳۹۱ - ۰۸:۱۵ 10 November 2012
|
31880 بازدید
|
با آغاز فصل سرما، سرماخوردگی بسیار شایع شده و به دنبال آن استفاده از آنتی بیوتیک‌های گوناگون، به ویژه نوع تزریقی آن‌ها، به شدت رواج یافته است؛ رخدادی که سالیان طولانی است به همین منوال تکرار و تکرار می‌شود، ولی به ظاهر قرار نیست این همه تکرارِ ابتلا به بیماری‌های شایع و استفاده از آنتی بیوتیک، منجر به راه‌اندازی خط تولید داخلی آن‌ها شده و دست کم ما را از امثال پنی‌سیلین‌های نامرغوب چینی رها کند!

به گزارش «تابناک»، چند ماهی است که تلاطم بازار ارز و دلار به شدت بر زندگی روزمره مردم اثر گذاشته و‌ گاه تا آنجا پیش رفته که در نرخ‌های خدمات دولتی هم اثرات شگرفی پدید آورده است؛ گرانی‌هایی که ظاهرا پایانی ندارند و حتی یافتن راهکاری برای توقف رشدشان هم ساده به نظر نمی‌رسد، ولی هنگامی شگفتی می‌آفرینند که در قالب افزایش نرخ برخی کالا‌ها بروز می‌کنند که ظاهرا تولیدشان هیچ ارتباطی با مبحث دلار ندارد.

بدین ترتیب، ‌گاه شیر و لبنیات گران می‌شود تا دریابیم که در نهاده‌های دامی مانند علوفه در چه وضعیت نامطلوبی هستیم و ‌گاه با افزایش نرخ مرغ و تخم مرغ، گوشت، برنج، پودر رخت‌شویی، نان، سوخت، خودرو، بلیت پروازهای داخلی، آهن، سیمان، دارو و بسیاری اقلام و خدمات دیگر، میزان وابستگی اقتصادمان به واردات آشکار شده و اخبار مرتبط با خودکفایی در تولید فلان فرآورده و بهمان ماده اولیه به یادمان خواهد آمد.

به عبارتی بهتر، گران شدن دلار و گرانی‌های ناشی از آن، به رغم مصیبت‌هایی که روانه زندگی‌مان می‌کند، از این روی جالب توجه است که برخی از حقایق پنهانی را آشکار ساخته و مثلا یادمان می‌آورد که در صنعت بسیار مهمی چون خودروسازی، اوضاع و احوال آن گونه که گفته می‌شد، نبوده، وگرنه چگونه است که نرخ محصولات خودروسازان داخلی یک‌شبه تا 20 درصد افزایش یافته و همچمنان زمزمه‌های افزایش مجدد آن به گوش می‌رسد؟

انگار نه انگار که تاچندی پیش، تبلیغات فلان خودروساز بزرگ کشور بر مبنای درنوردیدن فلان قاره و بهمان بازار جهانی قرار گرفته بود اما اکنون مدیران آن 20 درصد افزایش نرخ را اندک ارزیابی می‌کنند و‌ گاه از ضررهایی که اکنون می‌پردازند (!) گلایه می‌کنند؛ یا زمانی که نصب کیسه هوا روی خودرو‌ها بر پایه قوانین استاندارد اجباری می‌شود، مدیر یکی دیگر از کارخانه‌های خودروسازی، در مراسم افتتاح کارخانه ساخت کیسه هوا، از خودکفایی در این زمینه سخن به میان می‌آورد اما چند ماه بعد که مهلت مصوب به پایان می‌رسد، لازم است تا مهلت دیگری با دخالت هیأت دولت در نظر گرفته شده و هیچ خرده‌ای بر سخن دیروز مدیر گرفته نشود.

با وضعیت عجیبی روبه‌رو هستیم که در جاهای دیگر هم به چشم می‌خورد؛ چند سالی است که وزارت بهداشت مدعی شده با ساخت داروی ایدز ـ حتما وسعت تبلیغات صورت گرفته درباره ساخت داروی ارزشمند «آیمود» را به یاد دارید که این شایبه را ایجاد کرده بود که دیگر ایدز هم درمان یافته! ـ در کشور، کار بزرگی کرده اما اگر به دام تخطئه زحمات دانشمندان نیفتیم، شرایط امروز جامعه نشان می‌دهد که در بسیاری از داروهای ساده‌تر هنوز «واردات» نقش فرمول جادویی مسئولان را دارد.

به عبارتی بهتر، چگونه می‌توان از خودکفایی در تولید یک محصول سخن راند اما با بر هم خوردن تعادل نرخ دلار و بازار واردات، تحریم‌ها را بهانه کرده و خواستار گران شدن نرخ خدمات و محصولات شد؟

اینجاست که گویا بسیاری از «خودکفایی»‌هایی که در سال‌های اخیر شنیده‌ایم، در بهترین حالت واقعیت ممزوج با اغراق بوده‌اند، وگرنه چگونه می‌شود که یافتن یک قلم کالایی که در چند ماه گذشته افزایش قیمت نداشته، اینقدر سخت شده و ناممکن به نظر می‌رسد؟

چگونه می‌شود که سال‌ها دستاوردهای ریز و درشت علمی را با «صرفه جویی ارزی» گره زده و از تولید شبانه روزی علم و دانش و به‌کارگیری آن در عرصه‌های گوناگون گفته و موجی از شادکامی به جامعه روانه کنیم؛ اما در زمانی بسیار کوتاه همه پنبه‌هایمان زده شده و به نوعی ثابت شود که خودکفایی را در مرز توهم نگه داشته‌ایم؟

شاید بد نباشد که در این بازار نا‌بسامان کنونی، گرانی ارز را زمینه‌ساز ارزیابی حقیقی از پتانسیل‌های داخلی دانسته و دست کم به سبک بررسی گزارش تفریغ بودجه، وعده‌های خودکفایی را گردآوری کرده و اگر ثابت شد که درست نبوده، با متخلفان و دروغگویان برخورد قانونی کنیم تا «غرور ملی»مان بازیچه قرار نگیرد.

به نظر شما، آیا گاه آن نرسیده که گزارش‌های «خودکفایی» را بازخوانی کرده و پاداش و جزا را در دستور کار قرار دهیم؟!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۱۰
انتشار یافته: ۴۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
جانا سخن از دل ما ميگويي
یه بتبخت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
ای تابی کجاشو دیدی .به خدا داریم زیر این همه فشار منفجر میشیم.البته پشت این حرفهات هم یه سری حرفهای دیگه هستا نگی کسی نفهمید .اما ما با توایم
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
همه این حرفها رو اگه ما به عنوان یک زجر کشیده و به زبان خودمان بیان میکردیم که : اینقدر دروغ چرا بالاخره بخشی از مردم هم میفهمند" خدا وکیلی تابناک منعکس میکردی ؟؟ یا اینکه همیشه میخواهی انتقادهای منطقی و درست در انحصار خودت باشه. من که در حد سواد خودم تمام اینها رو از بیست سال پیش میدونستم اما هر وقت عنوان میکردم انگ ضد انقلاب و .... میخوردم. بازم خدا رو شکر که یه رسانه گفت اما تا وقتی که رسانه ملی این فاجعه رو عنوان نکنه و مثل سریالهای آبکیش تکار نکنه زیاد موثر نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
جانا سخن از دل ما ميگويي
بنده خدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
یعنی می خوای بگی، عده ای بسیار کمی از مدیران بسیار رده پایین، دارن دروغ می گن!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
غرور ملي!
تا حالا هرچي پسوند ملي داشته وارداتي از آب در اومده!!!
پاسخ ها
یه نفر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
آقا دمت گرم خیلی باحال گفتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
اگر این گونه می باشدکه شماها می گویید اولین متهم آنانی هستند که مدعی بودند آنچنان زیرساخت های صنعتی کشور را در 16 سال حاکمیت خود و دوستانشان قوی ساخته اند که همه موفقیت ها را به پای دوران خودشان می نوشتند حالا شما در پی تخریب دولتید اما می دانید که اقتصاد همیشه در همه حالت به خارج هم وابسته است و مهمترین مسئله در اقتصاد درآمد دولت است که الان کاهش یافته است به واسطه تحریم
پاسخ ها
جلال
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
اینقدر وابستگی اکسیژن هم از خارج وارد کنیم !!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۱
در زمانی نه چندان دور با سیل ورود دلار چیکار کردید که الان میگید درآمد دولت کم شده؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
کاملا درست است. ما در اکثر زمینه ها وارد کننده بودیم و به نفتمان پشتگرم بودیم. الان پرده ها کنار رفته و جقایق معلوم شده
Meek
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
اگر درکشوری، بخصوص از کشورهای خاورمیانه، برای دروغگوئی مسئولین قانون کیفرسنگینی مقرر میکرد، بندرت عمر دولتی از سه چهارماه تجاوز میکرد.
همطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۰
همين قدر به اطلاعتون برسونم كه ما خيلي از آنتي بيوتيك رو هم نمي توينيم بسازيم چه برسد به دارو هاي با تكنولوژي بالا، براي ساخت يك آنتي بيوتيك ساده مثل پني سيلين نياز به فرمانتورهاي بزرگ و تجهيزات خاصي هست كه به علت تحريم در دسترسمون نيست. همين قدر بهتون بگم كه اكثر داروها رو به صورت فله اي وارد مي كنيم فرموله مي كنيم . بعد بسته بندي مي كنيم و به اسم داروي ايراني بيرون مي ديم.
يا حق. خوش بگذره
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟