تجارت مهران مدیری با اعتبارش تا کجا سودآور خواهد بود؟

نباید فراموش کرد، اگر اینجا یک کشور اروپایی یا آمریکایی بود و چنین چیزی می‌شد، شماری از شهروندان به محاکم قضایی شکایت می‌کردند و خسارت میلیون دلاری از تهیه کنندگان و عوامل مجموعه ـ بابت وعده خلاف واقع برای اهدای جوایز ـ می‌خواستند.
کد خبر: ۲۹۳۹۷۲
|
۰۶ دی ۱۳۹۱ - ۱۷:۰۳ 26 December 2012
|
81912 بازدید
|
کمدین شماره یک سال‌های نه چندان دور تلویزیون، پس از تجربه نافرجام سریال «قهوه تلخ»، درصدد ساخت سریال تازه‌ای برآمده که این بار هم تهیه‌کنندگی و هم کارگردانی‌اش را بر عهده دارد و بدین سبب از طرفدارانش خواسته به وی اعتماد کنند و با خرید مجموعه تازه اعتمادشان بازسازی شود؛ اما چه تضمینی هست، اتفاقی که درباره قهوه تلخ رخ داد، این بار درباره سریال تازه تکرار نشود و اصولاً مردم تا کجا به واسطه محبوبیت مدیری، حاضر به هزینه برای خرید سریال‌هایش خواهند شد؟

به گزارش «تابناک»، همین چند سال پیش بود که مهران مدیری، بیستمین مرد بانفوذ ایران از سوی مجله «نیوزویک» برگزیده شد؛ این نفوذ و قدرت که در سال ۲۰۰۹ مورد تأکید نیوزویک قرار گرفت، نه به واسطه جایگاه سیاسی که به واسطه پایگاه اجتماعی و میزان نفوذ مدیری در لایه‌های اجتماعی بود. به قول خودش بیست سال سریال‌های تلویزیونی کمدی ساخته و این مجموعه‌ها که دیگر کارگردان ـ بازیگرهای رقیب نیز تلاش کردند به آن نزدیک شوند، هیچ‌گاه رقیب جدی نیافت. ماندگاری مجموعه‌های کمدی تا آن اندازه بود که برخی کلیدواژه‌ها را وارد ادبیات معاصر کرد و این واژه‌ها هنوز کارکردشان را دارند.

شاید همین میزان تأثیرگذاری و محبوبیتش بسنده می‌کرد تا وقتی عوامل سریال «قهوه تلخ» با شبکه سوم صداوسیما برای پخش این مجموعه به توافق مالی نرسند، این سریال برخلاف دیگر سریال‌های شبکه خانگی به یک تجربه شکست خورده مبدل نشود. کاراکتر مدیری به عنوان کارگردان و بازیگر به قدر کفایت برای مخاطب جذاب بود و مردمی که خاطرات خوشی با این کارگردان داشتند، بدون توجه به حضور برادران آقاگلیان در نقش تهیه کننده، به مدیری اعتماد کردند و نه تنها سری قهوه تلخ را کپی نکردند که به درخواست مدیری حتی نسخه‌های اصل را به دیگران نیز برای دیدن ندادند تا بیشترین سقف فروش ممکن برای این مجموعه ثبت شود.

طبیعتاً این رکورد فروش انتظار می‌رفت با عمل به تعهدات طرف مقابل همراه شود، اما نه هدایای وعده داده شده به خریداران قهوه تلخ تعلق گرفت و نه حتی این مجموعه با ارائه بخش‌های نهایی به یک پایان مشخص رسید. این دومی اما ضربه‌اش به مدیری بیش از خلف وعده نخست بود و مخاطبی که ده‌ها هزار تومان برای خرید این مجموعه هزینه کرده بود، به هیچ انگاشته شد و حتی یک بخش با پایانی سردستی نیز برای بینندگان ارائه نشد؛ اتفاقی که حتی اعتماد عمومی به دیگر مجموعه‌های ارائه شده در شبکه خانگی را نیز متزلزل ساخت، چرا که برای افکار عمومی این پرسش مطرح شد که اگر ثمره تیمی حرفه‌ای چنین محصول ناقصی می‌شود، حاصل کار تیم سریال ساز متوسط چه سرانجامی خواهد داشت؟

درباره آنچه بر سر قهوه تلخ آمد تا مردم از دیدن پایان این مجموعه محروم شوند، روایت‌های گوناگونی مطرح شد که در برخی واکنش‌ها از سوی بازیگران این مجموعه، تهیه‌کنندگان به اجرا نشدن تعهدات مالی از سوی بازیگران متهم شدند و البته برخی نیز این نافرجام ماندن قهوه تلخ را برگرفته از دیدگاه‌های ممیزی می‌دانستند؛ اما نخستین مسأله به واقعیت نزدیک‌تر بود، چرا که اگر قرار باشد تقصیر نیمه تمام ماندن را هم به گردن ممیزی انداخت، برگزاری نشدن دیگر قرعه‌کشی‌ها و عدم اهدای بخش چشمگیری از جوایزی که برندگانش مشخص شده بود، نمی‌تواند به واسطه ممیزی بوده باشد!

نباید فراموش کرد اگر اینجا یک کشور اروپایی یا آمریکایی بود و چنین چیزی رخ می‌داد، شماری از شهروندان به محاکم قضایی شکایت می‌کردند و خسارت میلیون دلاری از تهیه کنندگان و عوامل مجموعه ـ بابت وعده خلاف واقع برای اهدای جوایز ـ می‌خواستند و «آقاگلیان»‌ها در این زمینه بسیار خوش شانس بوده‌اند که مخاطبانشان هنوز چنین نگاهی را نسبت به تضییع حقوقشان ندارند، وگرنه شاید بخش چشمگیری از درآمدشان را باید با شاکیانشان بخش‌بندی می‌کردند و البته در آن صورت، الگویی می‌شدند برای مخاطبانی که درک درستی نسبت به اهمیت اعتماد مخاطب ندارند.

کارگردان ۵۱ ساله قهوه تلخ، اما با فاصله‌ای نه چندان طولانی از اعلام پایان ناقص سریال قهوه تلخ، مجموعه‌ای تازه تولید کرد و البته این رویداد با حملات شدیدی از سوی رسانه‌های سینمایی همراه شد. مدیری برای بازسازی ضربه‌ای که به اعتبارش خورده بود و همچنین برای تضمین فروش مجموعه جدیدش، توضیحاتی را درباره ساخت سریال جدیدش منتشر کرد که فیلم این توضیحات نیز در فضای مجازی انتشار یافت. کل این توضیحات تنها یک عذرخواهی ساده و ارائه جزییاتی درباره تسلط نداشتن تیم سازنده قهوه تلخ به شبکه خانگی بود و در پایان، مدیری با کنایه اشاره داشت که کارگردان و تهیه کننده این مجموعه خود اوست تا به نوعی اطمینان بیشتری به مخاطب بدهد و چند دستگاه ویلا را نیز جایزه سریال «ویلای من» در نظر گرفته است.

این توضیحات اما پاسخی نبود که عموم مخاطبان را قانع کند، چرا که اصولاً هیچ سخن تازه‌ای جز بیان بدیهیاتی که مخاطبان در جریانش بودند، نداشت و سرانجام این پرسش برای مخاطب باقی ماند، اگر به هر دلیلی اعم از مالی یا ممیزی، امکان ادامه ساخت سریال قهوه تلخ نبود، چرا این سریال در‌‌ همان میانه با ساخت یک بخش نهایی و جمع کردن داستان قهوه تلخ به پایان نرسید و در شرایط اقتصادی خانوارهای ایرانی، چرا مردم بازی داده شده‌اند؟ همچنین اگر مشکل ممیزی بوده، چه تضمینی برای نیمه تمام نماندن سریال جدیدهست و آیا این ماجرا نیز تکرار رویداد تلخ قهوه تلخ نخواهد بود؟

در پایان نیز باید جویا شد تجارت مهران مدیری با اعتبارش تا کجا سودآور خواهد بود؟ آیا او نمی‌خواهد هر طور شده به تلویزیون بازگردد و مردم را به دیدن یک سریال بدون پرداخت هزینه مستقیم میهمان کند یا نمی‌تواند دست کم درصدد تولیدهای آثار کوتاه‌تری چون فیلم سینمایی باشد که چنین وقایعی تکرار نشود و اعتبارش نیز به سطح گذشته بازگردد و یا مدتی استراحت کند تا فضای فرهنگی بهتری برای فعالیتش فراهم شود؟

به هر شکل این که ظرفیت‌های اجتماعی اینچنین تحلیل برود، نه به سود چهره‌ای چون مدیری است و نه به سود مردم؛ کاهش اعتباری که حتی نزد بازیگران نیز مشهود بوده و بسیاری از بازیگران قهوه تلخ حاضر نشده‌اند با مدیری در مجموعه تازه همکاری کنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۴۹۳
انتشار یافته: ۱۰۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
تحلیل خوبی بود. حق این بود که شهروندان با شکایت از دست اندرکاران مجموعه قهوه تلخ به آنها درسی دهند که برای بقیه هم عبرتی بشود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
الان هم دیر نشده .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
شاید حرف درستی نباشه ولی باید قبول کرد که همیشه نباید از آدمای بزرگ برای همیشه کارهای بزرگ خواست.مهران مدیری سال ها خطای چندانی نداشت ولی قرار نیست همیشه بی خطا باشه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
صرفنظر از وعده و وعید های داده شده به نظر من مدیری توانست همه مردم رو به تماشای قهوه تلخ سوق دهد و شخصا هیچ وقت به خاطر شرکت در مسابقه قهوه تلخ رو تهیه نکردم و با افرادی هم که در ارتباط بودم همگی به این قضیه معترف بودند . مهران مدیری در سالهایی که طنز توی تلوزیون بی معنا بود توانست با کارهای زیبا و هنر مثال زدنیش مردم رو مجذوب کنه و انصافا اکثر کارهاش بدون رقیب بوده . فکر کنم نظر عموم مردم هم همین باشه کافیه توی کوچه و خیابون یکم پرس و جو کنید
پاسخ ها
حمیدرضا
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
اخوی یا خواهر! گرامی این تحلیل هم کارهای طنزی که مدیری انجام داده رو تایید کرده و حتی روی تاثیرات اجتماعی آن و معتبر شدن خود مدیری هم تاکید کرده، سخن این تحلیل اینه که آقای مدیری با این اعتبار چرا اعتماد مردم را با ورود به مسائل مالی خدشه دار کرده؟ می توانست اصلا بدون ورود به این بحث که می خواهم جوایز کلان بدهم، این سریال را بگیرید و تماشا کنید و مثل بقیه ی تولیدات گذشته ام از آن لذت ببرید.
مستضعف بيچاره
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
درسته كه خيليها براي جايزه قهوه تلخ را نميخريدند اما مهران مديري نبايد مردم را با وعده هاي ژوچ به بازي و تمسخر ميگرفت
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
من به عنوان کسی که تمام قسمت های قهوه تلخ رو خریده، محاله که حتی یک قسمت از سریال جدید رو بخرم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
برگزار نكردن قرعه كشي قهوه تلخ = شبه كلاهبرداري . بااحترام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
شبه کلاهبرداری یا کلاهبرداری؟ به نظر من که یک کلاهبرداری تمام و عیار بود
فرهاد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
البته نبايد گناه تهيه كننده را گردن كارگردان انداخت . حتماً هم بايد مدعي العموم عليه تهيه كنندگان اعلام شكايت كند كه اينگونه اقدامات تكرار نشود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
مهران مدیری تا وقتی تو تلویزیون بود خوب بود من همه کارهاش رو دنبال می کردم.
عسل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
تابناک عزیزم ! لطفاً این مطلب رو درج کنید
بهتره بدونید که تهیه کنندگی سریال قهوه تلخ برادران آقا گلیان بودند و آقای مدیری فقط کارگردان مجموعه بودند که تمام سعی خودشون رو برای حفظ و ادامه سریال انجام دادند و مشکلات مربوطه به تهیه کننده برمیگشت که روند شکایات عوامل موید این موضوع است ... یادتون باشه کسانی که مطالبتون رو میخونن اندک شعور و قدرت تحلیل رو دارن ... این رویه به بیشتر شدن فاصله بین شما و مخاطبین شما خواهد شد
پاسخ ها
وب گستر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
خوب اگه دخلی به مهران مدیری نداره پس چرا میومد اول سریال می گفت که الهی قربونتون برم سریال منو بخرید و کپی نکنید ندید همسایه ببینه ما به خاطر اعتبار اون سریال خریدیم وگرنه ما کجا و گلیان ها کجاااا؟؟
حقگوی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
خانم عزیر در مطلب بالا هم این مطلب که برادران آقا گلیان تهیه کننده بودند و آقای مدیری کارگردان آمده است ((کاراکتر مدیری به عنوان کارگردان و بازیگر به قدر کفایت برای مخاطب جذاب بود و مردمی که خاطرات خوشی با این کارگردان داشتند، بدون توجه به حضور برادران آقاگلیان در نقش تهیه کننده، به مدیری اعتماد کردند )). بهتر است ابتدا مطلب را خوب بخوانید و بعدا نظر دهید
امیر
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
یعنی فرضا که درست !! خود مهران مدیری پول 4 تا پراید نداشت بده مردم ؟؟
مگه اون به مردم قول نداده بود ؟؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
واقعا برای نویسنده ی این نظر متاسفم !

ایشون خودشون رو عقل کل و دیگران را بچه های نو پای اجتماع دانسته اند !

یعنی عنوز هم اینجور آدم هایی هستن که اینگونه می اندیشند !
حسين
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
ولي مردم فقط مهران مديري را ميشناختن و بهتر بود ايشان در انتخاب همكارانشان دقت بيشتري كنند تا مردمي كه به اين حد براي ايشان حرمت قائل بودند سر خورده نشوند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
من که از دیدن برنامه هاش خندم نمیگیره، شاید فقط ساعت خوش در دهه 70 بود که واقعا خوش میگذشت. بقیه برنامه هاش خیلی سبک بودن و فقط می تونه افرادی که با افتادن یک برگ درخت هم غش میرن را بخندونه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
دوست من! معلومه که شما زندگی رو خیلی سخت گرفته ای. برای خندیدن دنبال دلیل نباش. افسردگی در کمین همه ما ایرانی ها هست. این رو میتونی از هر روانشناس و روانپزشکی بپرسی تا عللش رو هم به شما بگن. اما همه خندیدن ها هم ناشی از شادی عمیق و واقعی نیست. شاید اونی که میخنده، دنبال بهانه ای برای فرار از گریه هاشه!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
شخصيت اقاي مديري را زياددوست ندارم اما به نظرم سريالي مانند قهوه تلخ حتي به صورت ناقص بسيار بسيار بهتر ار سريال هاي دم دستي و سطحي صدا وسيما است قهوه تلخ اكر به صورت كلي مجموعه ناقص بود اما هر قسمت از سريال داراي نكات فراوان انتقادي و اجتماعي در قالب واقعي يك طنز بود نكته ديكر قهوه تلخ متن نسبتا خوب قسمت هاي سريال بود برخلاف داستانهاي سطحي و تكراري سريال هاي صدا سيما كه حداقل شعور رو براي مخاطب تلويزيون قائل نيستند بعض اوقات به نظر مي رسه اين متن ها از هم كبي برداري شده يا يك شبه نوشته شده نمونه هاي بارزش راستشو بكو ، يه تيكه زمين و خيلي سريال هاي بيخود ديكه كه حتي اسمشون هم ياد ادم نميمونه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
ولی به نظر من شب های برره خیلی بهتر از قهوه تلخ بود.
NeyZan
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۷
به نظر من تمام کارهای آقای مدیری یکی هستند در زمان های مختلف و بسترهای متفاوت. در واقع پاورچین، نقطه چین، شب های برره و قهوه تلخ همگی یک داستان تکراری هستند که بستر داستان عوض می شه.
یه آدم مثبت و تا حدودی دست و پا چلفتی ( معمولاً سیامک انصاری) که در جریان داستان با افرادی حقه باز و کلاه بردار سر و کله داره و البته یک یا چند پس زمینه رمانتیک که به ازدواج هم ختم می شه چاشنی کاره. الآن چندین ساله که می شه کارهای آقای مدیری رو پیش بینی کرد.
حسين
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
آقاي مديري من از اون افرادي هستم كه تمام قسمتهاي سريال شما را اصل خريدم و حتي به خواهر خودم براي ديدن ندادم و بخاطر خريد اين قسمتها هميشه با خانم خودم دعوا داشتم و حرفش را باور نميكردم .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
دمت گرم تابناک! چه عجب یک نفر از حقوق از دست رفته مردمی که سریال رو خریداری کردند و هم در وقت و هم در مال هزینه کردند و آخر هیچ گیرشان نیومد نوشت.
واقعا خجالت داره آقای مدیری!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات