نخستوزير قطر در اقدامي عجيب و قابل تأمل، خواستار تشکيل سازمان امنيت منطقهاي با مشارکت ايران و کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس شد.
به گزارش «تابناک»، روز گذشته، حمد بن جاسم در مراسم افتتاحیه نخستین کنفرانس بینالمللی شورای روابط عربی ـ بینالمللی در کویت ضمن طرح این درخواست گفت: روابط اعراب و ایران، کهن و استوار است و میتواند در برابر بحرانها و تنشهای غیر منتظره پایدار بماند و طرفین جایگزینی جز همزیستی ندارند.
این سخنان عجیب در حالی توسط نخستوزیر قطر ـ که این روزها در سودای به هم زدن نظم منطقهای با مداخله در کشورهای گوناگون از جمله ایران است ـ گفته میشود که مشخص نیست هدف و غایت این شیخ قطری چیست؛ این اظهارات، شکایت برخی طرفهای عربی را در پی داشته است.
اما روزنامه عرب آنلاین وابسته به امارات متحده عربی ـ که در لندن منتشر میشود ـ از جمله مطبوعاتی است که سخنان نخست وزیر قطر را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.
این روزنامه که به نظر میرسد نتوانسته به اهداف اصلی شیخ قطری پی ببرد و تنها ظاهر مسأله را دیده است، نوشت: «اظهارات دوحه تکرار فراخوانهای ایران برای تأمین امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه و دخالت ندادن غرب در این زمینه است».
تحلیلگر عرب آنلاین در ادامه با بیان این که طرح جدید قطر، ناشی از آن است که این کشور دیگر نقش فعال و کارآمدی برای خود در منطقه نمیبیند، یا با برقراری روابط با قدرتهای منطقهای و جهانی به دنبال ایفای نقش قهرمانان است، دلیل آن را در نشست سازمان همکاری اسلامی در قاهره جستجو کرده است.
به نوشته این روزنامه، اجلاس سران کنفرانس همکاری اسلامی در قاهره، شاهد ابتکار ایران و اخوانالمسلمین برای ایجاد پیمان میان کشورهای حامی اسلام سیاسی بود که به گفته برخی منابع، قطر نیز از این ابتکار حمایت میکند. ارتش مصر اما به شدت با صرف اندیشه درباره تغییر موازنه قوا در منطقه مخالفت کرده است.
دوحه تلاش میکند، گروههای اخوان المسلمین را که در مصر و تونس به قدرت رسیدهاند کنترل و در مقابل حمایت مالی از آنها به ایفای نقش در این کشورها اقدام کند.
این روزنامه وابسته به امارات در ادامه نوشته که هدف دوحه آن است تا غرب را درباره نقش موثر خود بر گروههای «اسلامگرای» به قدرت رسیده در کشورهای عربی متقاعد کند و آمادگیاش را برای ایفای نقش میانجی میان غرب و آنها نشان دهد.
عرب آنلاین میافزاید: «کارشناسان روابط بینالملل» تلاشهای قطر را برای سوار شدن بر موج پیمانهای منطقهای و نشان دادن خود به عنوان طرفی فعال در این عرصه کم اهمیت دانستهاند. آنها با اشاره به شکست دوحه در بازی با برگهای برنده خود در لیبی و سوریه (گروههای به اصطلاح جهادی) اظهار داشتهاند که این برگ برنده خشم آمریکا را از دوحه در پی داشته است.
به گزارش العالم؛ این روزنامه در ادامه نوشته است: محافل گوناگونی در واشنگتن در پی قتل سفیر آمریکا در لیبی با اشاره به حمایتهای مالی و تسلیحاتی قطر، از گروههای به اصطلاح جهادی از دوحه خواستند بازی با آتش را متوقف کند.
افزون بر این، واشنگتن به صراحت به قطر دستور داده که حمایتهای مالیاش را از گروههای جهادی در سوریه ـ مندرج در فهرست ترور آمریکا که منظور همان جبههالنصره باشد ـ متوقف کند. محافل سیاسی و رسانهای فرانسه نیز به تازگی شاهد اعتراض به نقش قطر در حمایت از گروههای جهادی مالی بوده است.
به نظر میرسد این روزنامه وابسته به امارات، به نوعی اختلافات میان دوحه و ابوظبی را برجسته کرده که بیشتر ناشی از فعالیت جماعت اخوان المسلمین در امارات باشد که شواهدی از ارتباط آنها با قطر به دست آمده است.
در پایان باید گفت که اظهارات نخستوزیر قطر درباره پیوستن به یک پیمان امنیت جمعی با مشارکت ایران، در واقع برای به چالش کشیدن دیگر کشورهای عرب عضو شورای همکاری خلیج فارس به ویژه امارات و عربستان برای کوتاه آمدن در برابر خواستههای غیر منطقی این امیرنشین کوچک است، وگرنه همه میدانند که روابط این روزهای تهران ـ دوحه به دلیل دخالت قطر در سوریه و عراق و کشتار مردم این دو کشور به شدت بحرانی است و حتی مقامات دو کشور در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در قاهره با هم رایزنی اندکی هم نداشتند.