اثرات جنگ غزه بر منطقه؛
مصر، اردن، عربستان، سه کشور اصلی هستند که شامل این تغییرات می‌شوند، هرچند بعید است این تغییرات در اندازه کودتا باشد، اما شکاف بین مردم و هیأت حاکمه این کشورها را بیشتر کرده و سبب خواهد شد نارضایتی‌های داخلی افزایش یابد.
کودتا نه، اما ناآرامی آری

جنگ غزه، ایجاد کننده تغییرات اساسی در چندین حوزه خواهد شد؛ نخستین تغییر در داخل سرزمین‌های اشغالی خواهد بود. درواقع این تغییرات، سریعتر از تغییرات جنگ 33 روزه خودش را نشان می‌دهد؛ هرچند که از هم‌اکنون سران رژیم صهیونیستی در پی مدیریت و مهار آن هستند، اما در هر صورت، بروز نارضایتی‌‌های درونی، تحت تأثیر قرار دادن انتخابات پیش رو و ایجاد شکاف درون حاکمیتی اسرائیل، از پیامدهای این جنگ خواهد بود.

دکتر صباح زنگنه، استاد دانشگاه در گفت‎وگو با خبرنگار «تابناک» با بیان این مطلب افزود: دومین تغییر مربوط می‌شود به یهودی‌های بیرون از سرزمین‌های اشغالی. این جنگ بیش از پیش، آشکار ساخت که سرزمین‌های اشغالی پناه و سکونتگاه مناسب و امنی برای یهودیان نخواهد بود.

وی اظهار داشت: تغییر سوم را باید بر فلسطینیان ارزیابی کرد؛ این جنگ باعث نوعی بازگشت هویتی به خویشتن و آشکار شدن حقانیت حماس و جریان مقاومت در فلسطین می‌شود که نمود آن را بی‌شک در انتخابات آینده خواهیم دید. درواقع، با وقوع جنگ غزه، باید «حمود عباس» و نیروهای سازش را بازنده‌های از پیش تعیین شده انتخابات آینده نام نهاد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه، تغییر چهارم را متوجه کشورهای سازشگر مانند مصر و اردن دانست و ادامه داد: این جنگ سبب شد نوعی حقارت و سرشکستگی بر ارتش مصر چیره شود. ارتش و نیروهای نظامی مصر که در چهل، پنجاه سال گذشته همواره در کنار ملت فلسطینی بوده‌اند، اکنون به دلیل مماشات بیش از اندازه سرانشان، تنها نظاره‌گر قتل عام فلسطینیان بودند.

صباح زنگنه دیگر تغییرات احتمالی را این‌گونه پیش‌بینی کرد: تغییر پنجم مربوط خواهد شد به کشورهایی که با فشار آمریکا در مدت تجاوز رژیم صهیونیستی با این رژیم مدارا کردند؛ مصر، اردن، عربستان، سه کشور اصلی هستند که شامل این تغییرات می‌شوند، هرچند بعید است این تغییرات در حد کودتا باشد، اما شکاف بین مردم و هیأت حاکمه این کشورها را بیشتر کرده و سبب خواهد شد نارضایتی‌های داخلی افزایش یابد.

وی آخرین تغییر را مربوط به ارتقای جایگاه و نقش ایران در منطقه دانسته و بر این باور است که ایران با نوع و چگونگی عملکردش در میان ملت‌های عرب، محبوبیت بسیاری به دست آورده است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره نقش جدید قطر در میان اعراب به عنوان محور حل منازعات منطقه‌ای و عربی و موفقیت‌های این کشور در مسائلی چون کابینه ملی لبنان، نزاع‌های یمن و حادثه اخیر غزه گفت: ما باید به یک اصل کلی توجه داشته باشیم و آن این‌که اگر هر کشوری در منطقه دو موضوع برنامه‌ریزی واقع‌بینانه و همکاری با ایران را در دستور کار خود قرار دهد، می‌تواند به عنوان بازیگری کارساز و موفق مطرح شود. قطر در اوضاع کنونی، به خوبی این موضوع را دریافته و روابط مستحکمی با ایران برقرار کرده است. به همین دلیل، می‌بینیم که محوریت از کشورهایی مانند عربستان و مصر در پیشبرد مسائل جهان عرب رفته رفته به کشوری همچون قطر منتقل می‌شود؛ موضوع همکاری با ایران، موضوعی است که اگر آمریکا هم آن را در منطقه لحاظ کند، می‌تواند موفق باشد.

صباح زنگنه افزود: البته در آینده نزدیک، شاهد اقدامات تلافی‌جویانه رژیم صهیونیستی نسبت به کشورهایی مثل ایران، قطر، سوریه و حماس خواهیم بود؛ این اقدامات می‌تواند دامن زدن به اختلاف میان شیعه و سنی، خرابکاری امنیتی و یا راه‌اندازی شورش‌های منطقه‌ای باشد، اما مهمترین مسأله‌ای که هم‌اکنون به آن دامن زده می‌شود، این است که ایران به دنبال شیعه کردن غزه و ایجاد جریانی همزاد «حزب‌الله» در این منطقه است.

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

در قالب ارائه تحلیل نباید به بیگانگان مشاوره داد که چگونه باید با ما برخورد کنند؟؟!!!!

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

البته انشاءا... این ارتقای نقش و جایگاهی که ایران به دست آورده است با به کار بردن ادبیات بی مورد در سخنرانی ها مجددا سیر نزولی پیدا نکند.

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

عالی

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

بسیار تحلیل جالبی است لکن به نظر می رسد که در خصوص قطر یک کمی اغراق صورت گرفته چرا که این کشور علیرغم مواضع منصفانه ئر خصوص مسایل اما همچنان یکی از پایگاه های اصلی نیروهای آمریکایی بحساب می آید. با تشکر

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

در کوتاه مدت ایران باید روابطش را با مصر وعربستان وسایر سازشکاران عرب ترمیم کند درغیر این صورت آمریکا برنده اصلی خواهد بود نشست اخیر شرم الشیخ واقدامات و تبعات بعدآن ازهم اکنون باید مورد نظر باشد .غرب، آمریکا، اسرائیل وارتجاع بیکار نخواهند نشست

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

قطر نقش بسیار پیچیده ای را در دست اجرا دارد. فراموش نکنیم که این کشور کوچک و بسیار ثروتمنداز پایگاه های اصلی آمریکااست. تا کنون هیچ تفسیر و توجیح موجه یا غیر موجهی در خصوص عملکرد این کشور به ظاهر مترقی در رسانه ها مشاهده نکرده ام. چنانچه میسر است آقای زنگنه این زحمت را به عهده بگیرند. با تشکر

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

ما باید از اختلافات کشورهای عربی بویژه اختلافات انها با عربستان بهره برداری کنیم . محوریت دادن به قطر در موضوعات عربی یکی از اینها است

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

نباید فکر کرد که قطر واقعا از مقاومت حمایت میکند همانطور که اشاره شد پایگاههای امریکایی در این کشور هست و سایت تابناک هم اشاره به پرواز هواپیما از این پایگاها برای کمک به اسرائیل کرده بود .این حمایت ظاهری به نظرم بیشتر به خاطر اختلافات جغرافیایی قطر با عربستان باشه.

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

با سلام باید توجه داشت که آمریکا همه مهره های خود را به یکباره نمیسوزاند . برای او اصل این است که ایران سردمدار ملتها نشود .

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

دوست عزیزی که گفته اند این ارتقای موقعیت با به کار بردن ادبیات بی مورد سیر نزولی پیدا نکند منظورشان کدام ادبیات است ادبیات تحسین مقاومت در مقابل ستم یا ادبیات هضم شدن در ساختار بین المللی از طریق همکاری با کشورهای زور مدار ؟؟؟ کدامیک منظور ایشان است

کاربر مهمان -> 1387/10/30
پاسخ

به امید خدا مکر وحیله کشورهای خائن عربی به خودشان برمیگردد وکشورهای مصر و اردن بزودی از لوث خائنین پاک میشود این وعده خداست مطئن باشید قوم سلیمان نابود میشود

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار
پربازدیدترین عناوین