روز ملی سینما، هرچند شبیه سالهایی نبود که جشن خانه سینما برپا میشد اما وجه متفاوتی داشت و سینماگران این بار نه برای فرارسیدن چنین روزی در تقویم بلکه برای باقی ماندن چنین روزی در تقویم جشنی کوچک گرفتند و این جشن را همانگونه که مشتاق بودند، در خانه شان برگزار کردند تا حجت الله ایوبی در شروع فعالیتش با دستهای از سر تحسین هنرمندان با حالت ایستاده مواجه شود و تصمیم شجاعانه اش برای بازگشایی این نهاد، حمایت «اکثریت قریب به اتفاق» سینماگران کشور را پشتوانه مدیران سینمای کشور نماید.
به گزارش «تابناک»، صبح امروز پنجشنبه 21 شهریور ماه مصادف با روز ملی سینما آنقدر سینماگر شاخص به ساختمان خانه سینما آمده بودند تا در جشن بازگشایی خانه شان شرکت کنند که حتی یک فریم عکس فاقد سوژه ثبت نشود. سینماگران با لبخندهایی که امید به آینده را بیش از هر زمان به تصویر میکشید، همچون یک سیل خروشان در حمایت از خانه سینما و تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم مبنی بر بازگشایی این نهاد گام برداشتند و پس از آنکه حجت الله ایوبی با در دست داشتن کلید، در خانه سینما را باز کرد و عزت الله انتظامی پیشکسوت سینمای ایران به عنوان اولین سینماگر وارد حیاط شد، دیگر سینماگران وارد خانه سینما شدند.
سینماگران حال و احوال متفاوتی داشتند. بهمن فرمان آرا کارگردان توانمند کشورمان در مواجهه با پرسش خبرنگار «تابناک» مبنی بر اینکه حالا که شمقدری رفته، آیا به صحنه باز خواهید گشت؟، ضمن ابراز خرسندی از فضایب به وجود آمده تاکید کرد: «دو ماه دیگر ساخت فیلم جدیدم را آغاز میکنم. البته اسم و مضمونش را فعلاً نمیتوانم بگویم.» و دیگر سینماگران نیز از هموار شدن فعالیت صنفی در حوزه سینما و گفته های ایوبی مبنی بر اینکه هنر مدیران نظام این است که موضوع فرهنگی و اجتماعی را فرهنگی و اجتماعی نگه دارند و مطالبه سیاسی نشود، از نگاه فرهنگی و باز ایوبی به سینماگران ابراز خرسندی کردند.
در روزی که سینماگران وحدت تان را به تصویر کشیدند و نشان دادند اکثریت قریب به اتفاق سینماگران خود را عضو خانه سینما می دانند، حجت الله ایوبی مقام نخست دولت یازدهم در حوزه سینما، ضمن آنکه سینماگران را دعوت کرد تا در عوض جشن سینما که امسال فرصت برگزاری اش فراهم نشد، به میهمانی شب 22 شهریور ماه در باشگاه «دیپلماتیک» تالار «آبگینه» وزارت امور خارجه جشنی بیایند تا این اتفاق سالیانه ماندگار شود، به بخشی از پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد که مهم ترین بخشهای نخستین گفت و شنود از این قرار است:
• اکنون همه سلیقهها و اصنافی که مانند حرفههای دیگر در میان آنها اختلاف نظرهایی وجود دارد، برای همدلی و کنار گذاشتن مشکلات دست به دست هم داده و به من کمک کردهاند تا خانه سینما در این روز باشکوه بازگشایی شود. باید از همه آنها تشکر کنم و بگویم از اینکه خانه سینما دوباره بازگشایی شد همه خوشحال هستیم. دولت، ملت، نظام جمهوری اسلامی و تمام کسانی که دوست دارند ایران باشکوه باشد، امروز در این شادی ما و شما بدون تردید شریک خواهند بود.
حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
• قرار است از روز شنبه با اصناف، هیأت مدیره خانه سینما و همچنین طرفین این موضوع جلسه بگذاریم تا نحوه برگزاری مجمع عمومی را مشخص کنیم. ملاک ما (دولت یازدهم) اساسنامه فعلی خانه سینماست و تا در مجمع عمومی، اساسنامه اصلاحی تصویب نشود نمیتوانیم فراتر از اساسنامه فعلی عمل کنیم. در هر صورت قرار است یک یا سه ناظر از سوی وزارت ارشاد از ابتدای هفته آینده در خانه سینما مستقر شده و بر برگزاری مجمع عمومی نظارت داشته باشند. در هر صورت فصلالخطاب تمام حواشی، مجمع عمومی خواهد بود.
• رئیس سازمان سینمایی همچنین درباره برقرار شدن بودجه خانه سینما که تا چهار سال قبل توسط وزارت ارشاد پرداخت میشد نیز اظهار کرد: اگر دولتی تصمیم بگیرد خانه سینما را باز کند، طبیعتا فکر هزینههایش را هم کرده است. در هر صورت بودجه و اعتبار مربوط به خانه سینما به روال گذشته توسط وزارت ارشاد پرداخت خواهد شد، البته آنها میتوانند خود نیز بودجههایی را کسب کنند.
• دکتر ایوبی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت «خانه سینمای ایرانیان» که توسط منتقدان هیأت مدیره خانه سینما و همچنین جامعه صنفی تهیهکنندگان ایجاد شده است، تصریح کرد: قبلا درباره خانهی سینمای دیگر خیلی شفاف اعلام کردیم که یک نظام جمهوری اسلامی و یک خانه سینما داریم. اگر بخواهیم خانه سینمای 2 داشته باشیم پس چرا خانه سینمای 3 و 4 هم تأسیس نشود؟! در جلسه با دوستان دلایلم درباره این موضوع را توضیح دادم. در هر صورت قرار است مجمع عمومی خانه سینما برگزار و یکی از سلیقهها و یا تلفیقی از آنها مدیریت این تشکل را بر عهده بگیرد.
• رئیس سازمان سینمایی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره حمایت دولت یازدهم از سینما، گفت: با وضع فعلی گیشه سینماها، نباید انتظار داشت که دولت به سینما کمک نکند اما ما در اینجا روی اولویتهای کمک، کمی بحث داریم. معتقدیم اگر بودجهای برای خرج کردن داشته باشیم باید درباره نحوه مصرف آن با سینماگران مشورت کنیم. اینکه 17 میلیارد تومان بودجه به فیلمی که معلوم نیست نهایت آن چه میشود، بدهیم درست است یا بهتر بود با 10 میلیارد از این رقم کل سینماهایمان را دیجیتال میکردیم؟!
• در اصل اینکه سینما به عنوان یک سازمان مدیریت شود، به نظرم کار درستی است. سازمان استقلال نسبی بیشتری نسبت به معاونت دارد اما سازمانی با 350 پست که علاوه بر کارمندان خود نهادهایی با دهها پست وابسته دارد بسیار سنگین است. من همیشه به مدیریت کوچک و چابک اعتقاد داشتهام و معتقدم که باید دالانها و راهروها در سازمان سینمایی کمتر شود. ما با شورای عالی سینما نه تنها مخالفتی نداریم بلکه از این کار تقدیر میکنیم، چرا که میتوان سالیانه یکی، دو بار مسائل کلان مربوط به سینما را مستقیما به گوش رئیس جمهور رساند.
• دکتر ایوبی سپس در پاسخ به پرسشی درباره رصد وضعیت بودجهای و قراردادهای مربوط به ماههای آخر دولت دهم اظهار کرد: سه هفته قبل از آمدن من به مسئولیت جدید، دستگاههای نظارتی کشور با توجه به عرف موجود در سازمان سینمایی، بنیاد فارابی و... مستقر بوده و گزارشهایی را در این زمینه تهیه کردهاند. به هر حال آنها مسائل را رسیدگی خواهند کرد. البته من خیلی مایل نیستم که بخواهیم درباره بعضی موضوعات این چنینی صحبت کنم اما در هر صورت اگر لازم باشد این گزارشها قابل ارائه است.
• ایوبی در پاسخ به سئوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا محمد آفریده و رحمان سیفی آزاد را که فیلم ضد ایرانی تولید کرده اند از جمله مدیران سینمایی قرار خواهد داد، گفت: با خیلی از افراد در این مدت کوتاه صحبت کردم و قرار نیست همه آنهایی که به اتاق من آمدند و در مورد مسائل مختلف سینما صحبت کردیم، مدیر شوند. ضمن اینکه من با محمد آفریده درباره مدیریت سینما صحبت نکردم. البته من یک نکته کلی دارم، من و بسیاری از دوستان در طول سالهای مختلف برای انقلاب خدمت کردیم و همگی سرباز امام (ره) بوده و هستیم. من به عنوان یک مدیر کوچک فرهنگی عرض می کنم که در زمینه مدیریت فرهنگی افراد زیادی به عنوان مدیر نداریم که ارزش های نظام را قبول کنند و بفهمند. در طول تمام سالهایی که از عمر نظام جمهوری اسلامی می گذرد بسیاری از بچه های جنگ آمدند و مدیر شدند و هزینه های گزافی را هم مردم و هم این مدیران پرداخت کردند و حال اینکه آیا درست است به صرف اینکه مدیری در مقام تهیه کننده یک فیلمی را به اشتباه برخلاف مصالح نظام می سازد، از چرخه سینما حذف کرد؟
• معاون وزیر ارشاد در پاسخ به پرسشی درباره اینکه «الیزابت کوتانپیر» وکیل ایرانی پرونده شکایت از «آرگو» چند هفتهای در صدد صحبت با وی بوده اما وقتی برای این منظور اختصاص داده نشده است، در سخنانی جالب توجه گفت: ایشان یک وکیل فرانسوی هستند که متاسفانه من خیلی خوب میشناسمشان. با توجه به شناختم حتی اگر قرارداد کتبی هم با خانم کوتانپیر داشتیم شاید به سمت فسخ آن پیش میرفتیم چه برسد به اینکه ما قرارداد شفاهی با ایشان داریم و هر دفعه میآیند و گزارشی میدهند و پول میگیرند. تعدادی وکیلی در اروپا هستند که به وکلای شیطان معروفاند. اینها وکیل کسانی میشوند که به دلایلی هیچکس حاضر نیست وکالتشان را قبول کند. واقعا فکر میکنم چنین وکیلی نه در حد و نه در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران است.
رئیس سازمان سینمایی با اعلام قطع همکاری با این وکیل با تأکید بر اینکه شکایت از فیلم بیارزشی مانند «آرگو» فایدهای ندارد، گفت: اصلا فرض کنید یک دادگاه فرانسوی ساخت یک فیلم بسیار بیارزش را محکوم کرد، حال دستاورد ما در این زمینه چیست؟ هیچ! ما فقط توصیهمان این است همه کسانی که این فیلم بیارزش را مشاهده نکردند، آن را حتما ببینند. دستگاههای نظارتی کشور اساسا با طرح این پرونده و شکایت مخالف و این موضوع را به اطلاع مسئولان رسانده بودند. ما هم اولا که پولی برای پرداخت به خانم کوتانپیر نداریم و ثانیا اگر هم داشتیم نمیدادیم.
• ایوبی در پایان نخستین نشست مطبوعاتی خود گفت: بسیار خوشحالم که خانه سینما باز شد و از همه شما می خواهم دست مرا به گرمی بفشارید تا با هم و در کنار هم آینده سینما را به خوبی رقم بزنیم.
فیلم کامل نخستین گفتههای حجت الله ایوبی در نشست با خبرنگاران و وقایع امروز خانه سینما را در «تابناک» تماشا کنید.