فیلمی بهتر از «گذشته» برای معرفی به اسکار ۲۰۱۴ داشتیم؟

تنها فیلمی که پس از انتخابش به عنوان نماینده ایران برای اسکار ۲۰۱۴ به واسطه درخشش در سطح بین‌الملل و برخورداری از امتیازی به نام پخش‌کننده بین‌المللی قوی همچون «سونی پیکچرز» و اکران بین‌المللی و شناخت بسیاری از اعضای آکادمی اسکار نسبت به این فیلم، احتمال لابی برای انتخابش به عنوان نماینده ایران در کمترین سطح ممکن است
کد خبر: ۳۴۸۲۵۶
|
۰۸ مهر ۱۳۹۲ - ۲۳:۰۹ 30 September 2013
|
25221 بازدید
|
معرفی «گذشته» برای جایزه اسکار، یک ۲۴ ساعت جنجالی را در پی داشت؛ ۲۴ ساعتی که با اعتراضات دامنه‌دار برخی همراه شد و سرانجام پاسخ برخی اعضای هیأت داوران را در پی داشت. با این حال، این پرسش پیش روست که آیا اساساً گزینه ایده‌آل‌تر از آنچه برگزیده شد، برای معرفی به اسکار وجود داشت؟

به گزارش «تابناک»، فاطمه معتمد آریا (بازیگر)، مسعود کیمیایی (کارگردان)، بهروز افخمی (کارگردان)، کمال تبریزی (کارگردان)، حسن حسن‌دوست (تدوینگر)، مسعود رایگان (بازیگر)، علیرضا زرین‌دست (فیلمبردار)، حسین معززی نیا (روزنامه نگار و منتقد) و امیر اسفندیاری (نماینده فارابی) دور یک میز نشستند و درباره گزینه ایران برای معرفی به اسکار ۲۰۱۴ تصمیم گرفتند و در پایان «گذشته»‌‌ همان فیلمی که پیش‌بینی می‌‎شد، برگزیده شد.

در واقع اگر فیلمی به جز «گذشته» انتخاب می‌‌شد محل نقد داشت، چرا که هیچ یک از فیلم‌های دیگر که در ‌بیست و چهار ساعت پس از معرفی گذشته فریاد مظلومیت سر داده‌اند، همتراز رقبای دیگر نبوده‌اند و احتمال حضورشان در لیست اولیه نامزدهای اسکار نیز بسیار بعید بود. «دربند» ساخته پرویز شهبازی و «ملکه» اثر محمدعلی باشه آهنگر به رغم تلاش کارگردانانشان، نتوانسته بودند از عمق کافی برای معرفی در سطح جهانی برخوردار باشند.

در این میان، استدلال‌های عجیبی نیز صورت پذیرفت که برخی از آن‌ها از اساس دچار اشکال بود و نشان از فقر اطلاعاتی برخی کارگردانان داشت؛ برای نمونه، یکی از کارگردانان که در مدیریت پیشین از رانت مالی ویژه‌ای بهره برده بود، خواستار معرفی فیلمی شده بود که اساساً هنوز اکران نشده و طبیعتاً چنین فیلمی کمترین شرط لازم را ـ که اکران بود ـ نیز نداشت؛ بنابراین چگونه می‌توانسته جزو گزینه‌های معرفی به آکادمی برای اسکار ۲۰۱۴ باشد؟!

فیلمی بهتر از «گذشته» برای معرفی به اسکار 2014 داشتیم؟

اما خط و نشان‌های برخی کارگردانان نیز جالب بود و ناگفته نماند ‌که جدی‌ترین آن‌ها خط و نشان ‌باشه آهنگر که در‌ بخشی از سخنانش گفته بود: «به خدا قسم نه سیمرغ فجر نه جایزه جشنواره مقاومت و نه حتی اسکار هیچ جذابیتی برایم ندارند. پارسال در جشنواره مقاومت و قبل‌ترش در جشنواره فجر تیغ‌هایی بر گردنم گذاشتند و من هم دم نزدم. پس بیایید و راستش را بگویید که دلمان نخواست «ملکه» را به اسکار بفرستیم. شما قدرتمند‌تر از من و امثال من هستید و از جاهایی خط می‌گیرید که نمی‌خواهم دهانم را باز کنم و درباره آن بگویم. پس بیخود و بیجهت با دروغ‌پردازی سعی نکنید چهره آدم‌هایی دموکرات را به خود بگیرید».

البته این خط و نشان‌ها ‌شفاف‌ نبود و‌‌ همان تاکتیک «بگم بگم» را یدک می‌کشید؛ اما در کنار چنین مباحثی، شاهد نقدهای قابل بررسی نیز بودیم که مهم‌ترین آن‌ها اشتباه بودن معرفی «گذشته» به اسکار به دلیل فارسی زبان نبودن و رد این فیلم از سوی آکادمی بود. البته برخی نیز این معرفی را توهین به سینمای ایران می‌پنداشتند و با این تعبیر همراهش کرده بودند که این اتفاق، یعنی سینمای ایران هیچ فیلمی در سطح اسکار نداشته و در حال نابودی است و اتهامی نیز مطرح شد که اعضای متأثر از حمایت سونی پیکچرز از «گذشته»، این فیلم را برگزیده‌اند.

اما هم‌اکنون در این زمینه باید به ‌نکته اساسی اشاره کرد که مهم‌ترین آن‌ها بحث غیرمنطقی بودن معرفی فیلم با زبان فرانسوی به ‌نمایندگی ایران به اسکار ۲۰۱۲ است. بنا بر قوانین آکادمی، فیلمی که معرفی می‌شود، باید سهمی از «پنج نیروی خلاقه» تولیدکننده فیلم مشتمل بر فیلمنامه‌نویس، کارگردان، مدیر فیلمبرداری، بازیگر و تهیه‌کننده داشته باشد؛ از این نگاه، ایرانیان دست‌کم در چهار بخش نقش‌آفرین بوده و اصغر فرهادی سناریست و کارگردان، محمود کلاری مدیر فیلمبرداری و علی مصفا بازیگر این فیلم ایرانی هستند.

آیا فیلمی بهتر از «گذشته» برای معرفی به اسکار 2014 داشتیم؟

این که فیلمی تعلق زبانی به آن کشور داشته باشد نیز ‌ضرورت نیست و فیلم «عشق» ساخته میشائیل هانکه به رغم آنکه به جز کارگردانش، تماماً فرانسوی بود و هیچ عنصر غیرفرانسوی نداشت، ‌‌نماینده اتریش به اسکار معرفی ‌و اتفاقاً برای این کشور در چندین بخش نامزد جایزه اسکار شد و در پایان نیز اسکار فیلم غیرانگلیسی زبان را با وجود ریتم بسیار کندش ـ که «گذشته» نیمی از آن نیز کند نیست ـ از آن خود کرد و این اتفاقات کاملاً طبیعی است و تنها برخی اشخاص هستند که یک دیوار دور ایران کشیده‌اند و هر چه بوی کاهگل و مزه بستنی اکبرمشتی را ندهد، ایرانی نمی‌دانند.

نقد اساسی‌تر اما بر این انتقادات، بحث توهین دانستن معرفی این فیلم به ‌نمایندگی از ایران و القای این پیام است که سینمای ایران در حال نابودی است. حقیقتاً نگاهی به آمار فروش سینمای ایران ـ که سال به سال به ‌شدت در حال نزول است و کاهش کیفیت و تنوع فیلم‌ها که درصد بسیار محدودی را توانسته به سینما بکشد و منجر به تعطیلی برخی سینما‌ها شده ـ چه پیامی جز رو به نابودی رفتن سینما به یاری سیاست‌های چند سال اخیر داشته باشد؟ آیا نباید بپذیریم فیلمی بهتر از «گذشته» نداریم و واقعیت را نمی‌توان با فریاد‌ کمرنگ ساخت؟

در این زمینه باید گفت، تنها فیلمی که پس از انتخابش به عنوان نماینده ایران برای اسکار ۲۰۱۴ به واسطه درخشش در سطح جهانی و برخورداری از امتیازی به نام پخش کننده بین‌المللی قوی همچون «سونی پیکچرز» و اکران بین‌المللی (مزیتی که هیچ یک از رقبا نداشتند) و شناخت بسیاری از اعضای آکادمی اسکار نسبت به این فیلم، احتمال لابی برای انتخابش به عنوان نماینده ایران در کمترین سطح ممکن است، چرا که منطق ایجاب می‌کند این فیلم به اسکار معرفی شود که اتفاقاً چهره کاراکتر ایرانی‌اش مثبت و منطقی به تصویر کشیده شده است.

اما ما بعدها درباره شانس این فیلم برای راهیابی به جمع پنج فیلم بر‌تر و برنده شدن اسکاری دیگر، ‌مصادف با مشخص شدن کامل رقبا خواهیم نوشت، ولی پیش از آن باید اندکی منصف باشیم و آخرین فیلم فرهادی را در دعواهای صنفی‌مان کم ارزش نکنیم و یاد بگیریم نخستین گام برای پیشرفت سینمای ایران، حمایت سینماگران از یکدیگر و ایجاد اتحادی است که هم اکنون آن را نمی‌بینیم.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۴۵
انتشار یافته: ۵۸
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
تابناك جون گذشته هيچ ربطي به سينماي ايران نداره. بابا زبان اين فيلم فرانسويه كجاي دنيا يه همچين رسمي هست آخه ؟؟
يعني يك فيلم اصيل ايراني نبود بفرستن ؟؟
پاسخ ها
دانیال
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
فیلم اصیل ایرانی کم نداریم ولی همونجور که گفتی "فیلم اصیل" که متاسفانه مشکل اینجاست که شانسی در اسکار ندارند.
فیلم " گذشته" فرهادی 4 آیتم قوی برای گرفتن اسکار داره:
1- کارگردانی که فیلم قبلیش اسکار برده
2- بازیگر زن این مجموعه شانس زیادی برای بردن اسکار داره(بازیگر زن فیلم "آرتیست" برنده اسکار بهترین فیلم)
3- پخش کننده بین المللی قوی مثل "سونی پیکچرز" که میتونه با لابی این فیلم رو برنده اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی که حساست کمتری نسبت به اسکار بهترین فیلم یا بازیگر یا کارگردان داره بکنه
4- پخش گسترده بین المللی فیلم در 5 قاره که شناخت ها از فیلم رو بالا میبره و نقد های مثبت زیادی رو داشته.
خودت قضاوت کن یک فیلم اصیل ایرانی که تا حالا هیچ جای دنیا دیده نشده و هیچ نقدی روش نشده و با یک کارگردان گمنام بین المللی بیشتر روی داور ها تاثیر میزاره یا فیلم "گذشته" فرهادی با 4 مزیت فوق العاده ای که گفتم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
دانیال جان شما هدفتون اسکار یا پیام؟!
خب چه کارایه برای اسکار و خودنمایی از اوون فیلما بسازید دیگه
جعفر قلی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
فیلمی که نتونه جزو کاندید های نهایی قرار بگیره معرفی کردن و نکردنش چه فرقی داره.اینایی که اینقدر از فیلم گذشته انتقاد می کنند جوری وانمود می کنن که اگر فیلمشون بره اسکار حتما جایزه می گیره اما تو این همه سال به جز فیلم جدایی کی جایزه اسکار گرفتیم.باید سلیقه مخاطب بین المللی رو در نظر گرفت نه مخاطب داخلی.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
جایزه؟! کدومشون جزو کاندیداها شده ند غیر از بچه های آسمان؟
HADI
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
آخه من نمیدونم هدف از شرکت تو اسکار چیه؟ اگه تو اسکار شرکت میکنیم برای جایزه گرفتن که خوب یه پولی به این کمپانیهای فیلم سازی آمریکایی میدیم واسم فیلم میسازن بعدش به اسم ایران میفرستیم اسکار تو چنتا بخشم جایزه میگیره!!!!!!ما هدف گم کردیم...........
ایران
|
United States
|
۰۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
حیف فیلم اگه بخوایم اسمشو بذاریم رو "گذشته".. تابی جون نکنه اصغر سیبیل های تورو هم چرب کرده!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
به نظرم دهلیزم فیلم خیلی قشنگی بود، اگه به نظر داوران شایسته ی فرستاده شدن به اسکار رو نداشت حداقل باید جزو دو فیلم نهایی می بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
دوست عزیز فیلمی که توی اسکار شرکت میکنه از نظر استانداردهای سینمایی باید واجد یه سری استانداردها باشه، و فیلم هیس و دهلیز فاقد این استانداردها هستند (از نظر سینمایی منظورمه ) .این 2 فیلم به خاطر مضمونهای احساسیشون مورد توجه مخاطبان ایرانی قرار گرفتند ولی فیلمهای زیاد خوبی نیستند و مخاطبان جهانی رو حتی تا یک ربع اولیه فیلم هم نمیتونن پای پرده نگه دارند.فیلمی مثل گذشته علاوه بر اینکه موضوعش جهان شموله ، نوع روایت و ساختارش هم کاملا استانداردها رو داره و مخاطبان همه دنیا به راحتی نگاش میکنن و ارتباط میگیرند(حالا یا خوششون میاد یا نمیاد)ولی به نظرشون فیلم عجیب غریب و سطح پایینی از یه کشور خاورمیانه ای نمیاد.
ناشناس
|
Malaysia
|
۰۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
درود بر آقای فرهادی و نویسنده مقاله
سپید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
مقاله تون کاملا منطقی و به دور از احساسی گری بود.
در شرایط فعلی تنها فیلم استاندارد در سینمای ایران همین فیلمه و اگر فیلمی جز گذشته به اسکار معرفی میشد قابل بخشش نبود چون ممکنه به این زودیها دیگه چنین فرصت طلایی واسه ایران پیش نیاد.
دوستانی که میان اعتراض میکنن این فیلم ربطی به سینمای ایران نداره، دقت داشته باشن که نویسنده و کارگردان و مدیر فیلمبرداری این فیلم، که هسته های اولیه و مهم فیلمن(تازه با در نظر نگرفتن بازیگر ایرانی فیلم، آقای مصفا) ، ایرانی هستند و این نشونگر اینه که سینمای ایران انقدری قدرت داشته که تونسته چنین آدمایی رو تربیت کنه و رشد بده و مطرح شدن اونها در عرصه جهانی برای سینمای ایران غرور بر انگیزه.
با آرزوی موفقیت فیلم آقای فرهادی و سربلندی نام ایران
سعید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
به جای این کارا برن یه فیلمی بسازن که قابل ارائه و دفاع کردن باشه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
میشه بگید دستاورد این جایزه اسکار چیه، یعنی اگه جایزه گرفتیم سینمای ما خیلی خوبه ، ما ملت پیشرفته ای هستیم و...!!!!!
پاسخ ها
مهدي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
اگر جايزه نگيريم سينما خوب مي شه؟ زماني يك سينما پيشرفت مي كنه كه مطرح بشه.فيلم هاش جهاني بشه. ما داريم مي گيم كدوم فيلم بره باز حالا شما اومديد ميگيد كه اصلا نره؟!!!!!!!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
شما حرفتو به چه وسیله ای به دنیا میگی ؟
یك راهش سینما !
سینمایی كه تو دنیا نباشه ، كدوم حرف ما و شما رو به دنیا می رسونه ؟
...
پس بهترینش جا انداختن سینمای ایران در دنیا است .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
آقای ناشناس . حرفمون رو جا بندازیم ، نه حرف سونی پیکچرز فرانسه رو :)
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
در مورد انتخاب اين فيلم واسه اسكار شايد لابي صورت نگرفته باشه، ولي اگه اسكار بگيره يا حتي كانديدا بشه، قطعا و بلاشك با لابي شمقدري بوده!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
:))))))))))))
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
من فیلم گذشته را دیدم خیلی قشنگ بود حیف که دوبله نشده بود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
دی وی دی فیلم که چند روزی است پخش شده علاوه بر زبان اصلی و زیر نویس فارسی، دوبله فارسی خوبی هم دارد.
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟