نشست بررسی دلایل شیوع تنگی نفس شایع شده در اهواز و دیگر شهرهای خوزستان که
قرار بود بعدازظهر دیروز با حضور مدیران و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی، سازمان محیط زیست و سازمان هواشناسی تشکیل شود، پس از لغو، صبح امروز در حالی برگزار شد که بسیاری مسئولان دیگر نیز خود را به آن رسانده بودند.
به گزارش «تابناک»، در این نشست که علاوه بر قائم مقام وزیر بهداشت، مدیرکل محیط زیست استان و کارشناس سازمان هواشناسی، مدیر کمیته پدافند غیر عامل، فرماندار اهواز، رئیس اورژانس و کارشناس سازمان آب هم بودند، آخرین آمار مبتلایان به تنگی نفس طی روزهای گذشته که به بیمارستانها و مراکز درمانی استان مراجعه کردهاند، ۵۵۰۰ تن اعلام شد که در این بین ۵۲۰ تن بستری شدهاند.
در این نشست پس از تقدیر فدعمی، فرماندار اهواز از کارکرد مسئولان بهداشتی و درمانی استان اعم از مدیریت دانشگاه، معاونت درمان و اورژانس که حاصل تجارب ارزنده دفاع مقدس خوانده شد، دیگر مسئولان حاضر در جلسه به بیان نتایج بررسیها و ارزیابیهای خود از ماجرا پرداختند.
نمونه آب باران روز دوم «نیترات» داشت، ولی نمونه روز اول را نداشتیم! احمدرضا لاهیجانزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در این باره گفت: در آنالیزی که روز دوم بارندگی روی نمونههای آب باران انجام دادیم، سطح یکی از پارامترها بالا نشان داده شد؛ این پارامتر «نیترات» بوده که بالا بودن میزان آن، احتمال باران اسیدی را قوت میدهد.
وی ادامه داد: اگر روز اول بارندگی بلافاصله پس از بارش باران، آب باران را آنالیز میکردیم، قطعا میتوانستیم بهتر نتیجه بگیریم، ولی مجموعه هواشناسی، نمونه باران روز اول را نداشتند که در اختیار محیط زیست بگذارند.
لاهیجانزاده افزود: شاید هر فعالیت نفتی نیترات تولید کند؛ حتی آتش زدن مزارع. نیترات یکی از عواملی است که اگر با رطوبت ترکیب شود، تولید اسید نیتریک میکند. همچنین اگر «گاز SO۲» با باران یا رطوبت ترکیب شود، تولید اسید سولفوریک خواهد کرد که هر دو، آلایندههای هوا به شمار میروند.
وی در ادامه سکون هوا و عدم جابهجایی جریان باد را موجب تجمع آلایندههای هوا دانسته و با تأکید بر این که بارندگی این آلایندهها را به سطح زمین منتقل کرده، گفت: بنا بر جمعبندیهای کارگروه مربوطه و جدولی که هواشناسی از وضعیت ورزش باد در روزهای قبل و بعد بارندگی و روزهای بارانی ارایه کرده، همه چیز گویای این مطلب است. سرعت وزش باد زیر ۳ متر بر ثانیه به معنی صفر است که در شهرهایی ماندن دزفول و بستان در حدود صفر بوده، در اهواز یک متر بر ثانیه و در آبادان ۲ متر بر ثانیه گزارش شده است. در جاهایی که سرعت بالای ۵ متر بر ثانیه ثبت شده، مشکلی دیده نشده است.
این آلودگی تأثیر همزمان عوامل طبیعی و غیر طبیعی بودهدر شرایطی که مدیر کل محیط زیست استان تلویحا اسیدی بودن باران را عامل بروز شیوع تنگی نفس مردم دانسته و تأکید داشته که «شهرهای صنعتی طبیعتا آلایندگی بسیاری دارند؛ در اهواز علاوه بر فعالیتهای نفتی و صنعتی، ترافیک شهری نیز موجب تشدید این وضعیت شده است»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز سخنان خود را بر همین مبنا آغاز کرده است؛ طبیعی بودن آلودگی هوا در شهرهای صنعتی!
دکتر محمد حسین سرمست در این باره گفت: با توجه به صنعتی بودن شهر اهواز و وجود آلایندههای صنعتی، میزان آلودگی این شهر بالاست، ولی به دلیل شرایط طبیعی و موقعیت جغرافیایی اهواز، خوشبختانه اثرات این آلودگی بسیار کمتر از دیگر شهرهای صنعتی است.البته گزارش سازمان محیط زیست استان خوزستان نشان میدهد که میزان آلایندههای موجود در هوای اهواز، بیش از روزهای دیگر نبوده است.
وی افزود: مجموعه عوامل طبیعی موجود در استان مانند رطوبت بالای ۸۰ درصد، باران، رعد و برق و ساکن بودن هوا از یک سو و دیگر عوامل غیر طبیعی مانند آتش زدن مزارع، لاستیکها، زبالهها و درختان از سوی دیگر، از مهمترین علل بروز این آلودگی طی روزهای اخیر در شهر اهواز بوده است.
قائم مقام وزیر بهداشت در استان خوزستان افزود: بر اساس این گزارشها، میتوان گفت علت بروز این حادثه نوعی بارش باران اسیدی بوده که تاکنون در استان خوزستان سابقه نداشته، ولی در برخی کشورهای دیگر دیده شده است.
وی در پایان با تقدیر از عوامل درمانی بیمارستانهای استان از جمله پزشکان و پرستاران اورژانس که توانستند از بروز یک فاجعه انسانی جلوگیری کنند، گفت: نزدیک ۶۰ درصد از ۵۵۰۰ مراجعهکنندهای که دچار تنگی نفس پس از باران روز شنبه شده بودند، کودکان و بزرگسالان با سابقه بیماری تنفسی، حساست و آلرژی و بیماریهای قلبی بودند که همه یا درمان و ترخیص شدهاند و یا در روزهای آینده از بیمارستان مرخص میشوند.