معاون تحقیقات و فناوری وزارت علوم گفت: راههای درمانی بیماری سلیاک رژیم غذایی است اما اکنون تحقیقاتی انجام میدهیم تا دارویی برای کاهش نفوذپذیری گلوتن به خون تولید کنیم.
به گزارش ایسنا، دکتر ملکزاده در همایش انجمن حمایت از بیماران سلیاکی افزود: کار تحقیقاتی برای پیداکردن دارویی برای کاهش نفوذپذیری گلوتن به خون انجام میشود اما هنوز این دارو تولید نشده است. تولید خمیر با آنزیمهای خاصی که افراد قادر به مصرف آن در کنار گندم باشند نیز هنوز عملی نشده و بهترین راه درمان سلیاک رژیم غذایی محسوب میشود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت علوم در ادامه گفت: در جامعه ایران یک درصد از نظر ژنتیکی به مصرف گلوتن حساس هستند اما فقط 70 هزار تن علائم بالینی بیماری سلیاک را نشان دادهاند و فقط 10 هزار تن شناسایی و اقدام به درمان میکنند.
وی ادامهداد: در سالهای گذشته تصور میشد این بیماری در ایران وجود ندارد اما تحقیقات فعلی از جمعیت بالای ابتلای این بیماری خبر میدهد.
ملکزاده با بیان اینکه بیماری سلیاک عمر افراد را کاهش نمیدهد گفت: افراد مبتلا به این بیماری عمر طبیعی دارند چرا که این بیماری، بیماری خطرناکی نیست و تنها در کیفیت زندگی تاثیرگذار است. هدف کلی ما این است که کیفیت زندگی را ارتقا دهیم.
وی در ادامه اظهار کرد: در ایران 10 درصد از افراد هستند که احتمال ابتلا به بیماری سلیاک در آنها وجود دارد همینطور دو میلیون و 300 هزار نفر از افراد ای بی اف یا بیماری روده تحریکپذیر دارند که با عدم مصرف گلوتن بیماری آنها بهبود پیدا میکند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت علوم در رابطه با علائم بیماری سلیاک گفت: مهمترین علت مراجعه به پزشک در این بیماران نفخ و اسهال مزمن است، این نشانهها قطعی نیست حتی ممکن است افرادی به دلیل یبوست متوجه این بیماری شوند. علائم زیاد و متنوعی برای این بیماری شناسایی شده، دل درد، خستگی مزمن، سردرد، افسردگی، اگزماهای پوستی، درد مفاصل، دفع خون از مثانه همگی از علائم این بیماری است و تشخیص آن چندان دشوار نیست از طریق آنتیبادیهای موجود در خون قابل تشخیص است.
ملکزاده ادامهداد: حساسیتهای غذایی در کودکی و حساسیتهای پوستی میتواند سابقه وجود این بیماری باشد.
وی با بیان اینکه رعایت برنامه غذایی در درمان این بیماری نقش اصلی را دارد، گفت: این بیماری، بیماری سختی نیست و عامل آن شناخته شده است و تنها با رعایت غذایی میتوان درمان کرد اما نکته اصلی این است که رعایت برنامه غذایی در کشور ما کار دشواری است. اگر بتوانیم سوپرمارکتهایی داشته باشیم که بخشهای موادغذایی فاقد گلوتن داشته باشد بیماران انتخابهای بیشتری برای مصرف موادغذایی دارند؛ چرا که حتی در غذاهایی که به نظر نمیآید از آرد گندم استفاده شده باشد نیز امکان وجود گلوتن دور از ذهن نیست. غذاهایی مانند سس سفید، رب گوجه فرنگی از این موادغذایی است.
سلیاک نوعی بیماری گوارشی مزمن است که در افراد حساس به گلوتن بروز میکند. گلوتن پرتئینی است که در غلاتی مثل گندم، جو، جوی سیاه و چاودار پیدا میشود و با تأثیر بر پرزهای روده باعث کاهش جذب غذا و در نتیجه بروز علامتهای مختلف میشود. تنها درمان بیماری سلیاک رژیم غذایی فاقد گلوتن برای تمام عمر است.